Jyrkät asenteet

NIEMINEN PENTTI 15.07.2013 11:34

Oltiin taas kerran Kylmäluoman alueella pari viikkoa sitten. Paikka ei petä koskaan, on luonnon rauhaa, mahdollisuudet kalastaa ja käveleskellä mainioita kangaspolkuja pitkin tai olla vaan. Vakioasukkaat ovat mukavaa porukkaa. Anakin suurin osa. Kävin joka päivä saunassa ja yhtenä päivänä erehdyin mainitsemaan , että olen -76 vuodesta asti asunut Ruotsissa. Se oli kolmelle saunojalle kuin punainen vaate Espanjalaiselle härälle. Sain kuulla kuinka -70 luvulla heeidän kotipuolestaan Ruotsiin muuttaneet tulivat kesälomallaan velaksiostetuilla Volvoilla suuren kakaralauman kanssa viikoiksi syömään ilmaista ruokaa ja ajelemaan ikkunat auki kylänraittia pitkin. Yksi näistä miehistä moneen kertaan mainitsi että autot oli velaksi hankittuja.Mistähän hän oli tietoonsa onkinut kuinka naapurin pojan auto oli rahoitettu. Vai oliko kysymyksessä oma veli tai sisko, koska oli tieto että ruoka oli ilmaista. Minäkin tulin perheni kanssa kesäisin Suomeen, jo keväällä kyselivät mihin aikaan tullaan lomalle, ei varmaan kauhusta ,vaan sen perusteella Suomessa asuvat sisarukset yrittivät järjestellä omia lomiaan.Kotona syötiin samassa pöydässä muitten kanssa, kukaan ei puhunut rahasta mitään. Ei ollut Isä ja Äiti talven aikana perustaneet majataloa, ruoka oli vieraanvaraisuutta. Sama tahti jatkui seuraavalla viikolla, kun siirryttiin Anopin luokse. Anoppi oli iäkäs leskirouva ja oli tiettyjä töitä johon vaadittiin miespuolista apua. Auttelin kykyjeni mukaan, vaimon kanssa käytiin matot pesemässä järvessä ja ruokapöytään mentiin taas koko perhe, Anoppi teki hyvää ruokaa ja tuputti koko ajan ottamaan lisää ja vannotti että ei saa olla vieraskorea vaan pitää syödä vatsa täyteen. Ja ruokailun jälkeen noustiin taas pöydästä eikä kukaan puhunut rahasta mitään. Kun tuli lähtöpäivä oli tunnelma jotenkin painostava, ei pelottanut minkälainen lasku lyödään nenän eteen , mutta kun tiesi miten raskas paikka vanhukselle oli kun lähdetään pois. Vannotti moneen kertaan että tulkaa syksyllä tai Jouluksi. Ja kummassakaan paikassa, ei meillä eikä Anoppilassa kysytty miten olet autosi rahoittanut. Että näin se Toimi meillä päin.

HARJULAMPI JUKKA 15.07.2013 11:49

Ei kannata välittää. Samahan se on täällä palstalla, jotkut ovat kateellisia jos toisella on matkailuauto, hienompi tai ei. Vihjaillaan vaan, että kun on vara ostaa kallis auto eikä ole varaa tehdä sitä tai tätä. Totuushan on, että monet joutuvat hitaasti säästämään hankintoihinsa eli velaksi ostettava. Tavallinen duunari ei saa kasaan vaadittavia summia kerralla.

TIENHAARA ERKKI 15.07.2013 15:00

Kateus on tietenkin ikävää, mutta joskus sitä miettii kuitenkin, jotta onkohan toi os tanut liian kalliin kulkineen, kun sähkönsyöttöön käytetään vaikka minkalaisia viri- telmiä. Tämä oli yksi esimerkki, josta taitetaan peistä todennäköisesti pitkään.

PALM PEKKA 15.07.2013 15:17

KYSYITKÖ koskaan mitä olet täysihoidosta velkaa. JOS kysyit eikä rahaa huolittu asi on OK. Muutkin kuin Ruotsiin muuttaneet kävivät kesäisin maalla sukulaisissa syömässä eikä kysytty mitään. Se autoilla elvistelyn kyllä muistan minäkin, mutta se kai vaan huvitti hieman. ITE

KANKAALA TARMO 15.07.2013 15:28

saattoipa olla että hienot ruotsin autot oli ainoastaan vuokravehkeitä,luulivat vain ettei suomessa kukaan ymmärrä mitä tarrat autossa tarkoittaa.

TENLEN SAULI 17.07.2013 22:41

Äläpä välitä tuosta. Joillain alueilla ei satunnaisen kulkijan kanssa saunassa edes keskustella! Yleensä kyllä kulkijakin otetaan avoimesti vastaan, ja hatunnosto niille alueille joissa kaikki ovat saman arvoisia karavaanareita. Jossain vaan on tullut sellainen olo, että ei ole tervetullut... Ja nyt herneet syvälle sieraimiin :-P

KOSKINEN OLLI 18.07.2013 00:10

En kyllä näe tuossa aloittajan kirjoituksessa mitään ihmeellistä. Saunakaverit kertoivat sen miltä silloin heistä tuntui ja miltä näytti. Onko väärin kertoa omia kokemuksia?

SANTALAHTI BRIITTA 18.07.2013 11:20

Tässä reseptiä niille jotka tuntee tarvitsevansa. Ihan vaan huumorilla laitoin :)

NIEMINEN PENTTI 18.07.2013 12:05

Aloitin tän keskustelun koska olen itse kokenut eron mikä oli 70-luvun alkupuolella palkkojen ja autojen hintaero verrattaessa Suomea ja Ruotsia keskenään. Jos tyytyi ajamaan käytetyllä kuten itse alkuaikoina tein oli auton osto helppoa. Jos taas osti uuden, hyvin moni varmasti osti autonsa osamaksulla.Eikä se ollut elvistelyä jos tuli vanhempiaan tapaamaan. Sitä vastoin oli kateellisia entisiä kavereita ajelivat pappa-tuntureilla ja kadehtivat niitä jotka olivat uskaltaneet jättää kotinurkan . Tämä kateus se on niin paha vaiva että se vaivaa kuolemaan asti. Vakaviinkin sairauksiin on jo keksitty toimivia hoitomuotoja ja lääkkeitä, mutta kateellinen ihminen potee sairauttaan kuolemaansa asti!

YLINIEMI SEPPO 18.07.2013 12:41

Pentti,puhut asiaa. Me menimme Ruotsiin työnperässä,ja ostettiin uusia autoja velaksikin,ja ite velat maksettiin. Vaan eipä oltu roikkumassa työkkärissä Suomessa. Nämä peräkammarin pojat ajoivat tunturilla ja hakivat sosusta ja työkkäristä elantonsa. Ja kateutta piisas,nyt nämä samat peräkammarinpojat itkee meijän Ruosin eläkkeistä mutta se onkin taas toinen juttu.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.