Hossan lomakylä

PÖNTINEN PEKKA 27.03.2013 12:37

Olen kulkenut Hossan aluella 70-luvun alusta saakka meloen,patikoiden ja hiihtäen. Olen majoittunut kaikilla autio-ja varaustuvilla sekä useimmilla laavuilla + teltalla niin kesällä kuin talvellakin. Viime vuosina majoitupaikkana on ollut vaunu Karhunkainalon leirintäalueella, jota Juntusen Ari ansiokkaasti ja tyylikkäästi isännöi. Tutuksi tuli aikanaan myös alueen legendaarinen valvoja Aatto Alaräihä. Hänen kuittauksensa löytyi vielä viime syksynä erään tuvan vieraskirjasta. Joskus olen myös yöpynyt upealla paikalla sijaitsevassa Hossan lomakylässä. Viime perjantaina varasin netissä pikalomalle lomakylästä mökin pariksi päiväksi ja maksoin varauksen saman tien Visalla. Kun eilen saavuin paikalle, ei varaustani löytynyt, vaikka näytin tilausvahvistuksen ja varausnumeron sähköpostistani tabletiltani. Puhun vain muutaman sanan ranskaa mutta henkilökunta osasi vielä vähemmän englantia. Sain odotella pitkään, ennen kuin minulta edes kysyttiin, millä asioilla liikun. Lopulta löytyi keittiöstä naishenkilö, jolle sain suomeksi selitettyä asiani. Hän lähtikin sitten siivoamaan minulle mökkiä,jonka sain jo vajaan tunnin odottelun jälkeen. Mitään selitystä tai anteeksipyyntöä ei ranskankielinen omistajaporukka minulle esittänyt. Illemmalla saunottuani mökissäni päätin pistäytyä lomakylän ravintolassa oluella. Pöyrin jonkun aikaa baaritiskillä ja salin puolella. Kukaan ei kysynyt, mitä olisin halunnut. Ranskalaisilla oli paljon asiaa keskenään. Poistuessani ilman olutta sanoin ovella eräälle ranskalaiselle, etten ole kolmeenkymmeneen vuoteen Hossassa kokenu moista kohtelua. Hän mutisi jotain, että on tässä vasta viime viikolla tultu Ranskasta eikä kaikki oikein suju vielä. Paikka oli viime ajat suomalais-ranskalaisessa omistuksessa ja silloin palvelu vielä pelasi. Viime joulukuussa omitus on siirtynyt täysin ranskalaisten käsiin j jälki on sen mukaista. Paikallinen väestö on huolissaan - eikä suotta. Palvelu tuntuu pelaavan vain ranskalaisryhmille, jotka vaihtuvat aina sunnuntaisin. Kesäksi uhkaavat panna koko lafkan kiinni, kun ei voi ajaa moottorikelkoilla ja koiravaljakoilla. Paikalliset käyvät neuvotteluja, että edes juhannukseltapaikka avattaisiin. On melkoinen vetovoimatekijä koko alueella ja vaikuttaa voimakkaasti koko matkailubisnekseen. Tervetuloa eurooppalainen yhteistyö ja kulttuuri tänne Pohjolaan. Eilen olisi muuten ollut ravintolassa tarjolla karjalan paistia. Muuta ei listalta löytynyt. No , seuraavan kerran, kun mökkiä täältä tarvitsen, en taatusti edes kysy Lomakylästä!

VÄLIAHDE JUSSI 28.03.2013 11:15

Olipa Pekalta kova vuodatus kyllä sitä,tekevälle sattuu niiin,Ranskalaisille kuin, muillekkin,Hossa on komia paikka kyllä siellä viihtyy. Saas nähdä mitähän uuta,mielenkiintoista tuo Ranskalaiset Hossan matkailuun?

HYTÖNEN RAIMO 30.03.2013 15:49

Edelläolevasta päätellen eivät ole kovin kiinnoatuneita suomalaisista matkailijoista. Ettei vain edessä ole sama kohtalo kuin Suomulla (ei käy suomalaiset eikä ulkomaalaiset), joka lienee tätä nykyä härkätaistelijoiden (tyhjänä) temmellyskenttänä.

KNAAPI JUHA 31.03.2013 22:40

Poikkesin eilen ohiajaessani Suomun pihassa. Autoja oli parkkipaikalla noin 30 kpl ja hotellissa oli joissakin ikkunoissa valo. Hiihdonopettajien kämpän edessä yksi auto. Iltahämärissä en nähnyt rinteitten kuntoa.

Sorry, poikkesi hiukan Hossa-aiheesta.

TOIVIAINEN KARI 01.04.2013 14:35

Hossasta löytyy myös mökkejä jopa kelohongista valmistettuja ,vaikka nimellä Väisäsen lomamökit erittäin hienoilla paikoilla ja vielä hyvin varusteltuja että myös halvempia kuin metsähallituksen " torpat" !

Käyttäjän lisäys viestiin 1.4.2013 klo 14:42:26 Ykskin kerta avainta hakiessa sai myös hirvi paistin mukaan ei kun uuniin voliossa ja seuraavana aamuna aamupalalla lämmintä lihaa sisämyksille "namm" .

PÖNTINEN PEKKA 02.04.2013 17:03

En nyt puhunutkaan koko Hossan alueen palveluista, vaan Hossan Lomakylän toiminnasta. Kuitissa muuten lukee nykyään Norwide Finland oy.

HUOVINEN SIRPA 05.04.2013 20:25

Tuon perusteella ei Hossan lomakylän kohdalla tartte ensi kesänä hirveesti jarrutella. Esko

KOSKI SEPPO 06.04.2013 16:28

Parempi ajella suoraan Karhun kainaloon, siellä hyvä palvelu ja hienot maisemat. Me olemme näin tehneet jo useimpina vuosina. Seppo.

PÖNTINEN PEKKA 06.04.2013 16:43

Täysin samaa mieltä! Siellä mekin yleensä vaunulla olemme. Olimme jo ennen Karhunkainalon avaamista esim. Jatkonsalmella freeparkissa. Nykyäänhän alueelle ei vaunua saa viedä, joka menon villiintymisen ehkäisemiseksi on ihan hyvä ratkaisu. Karhunkainalon Ari Juntunen on mies paikallaan. Hänellä riittää aina aikaa kuunnella asiakkaan toiveita. - Toisin kuin Lomakylän nykyisillä isännillä. Ei Hossan retkeilyaluetta suotta valittu vasta viime vuonna vuoden retkeilykohteeksi. Suunnitellut metsän hakkuut vain vähän huolestuttavat jatkossa.

LAURONEN TAPANI 06.04.2013 19:11

Ari Juntunen on pikkuserkku, ja oltiin koulussa samaan aikaan.

VÄLIAHDE JUSSI 08.04.2013 09:58

Ari onhan siellä teitäkin Laurosia meinaan,Juntusrannassa yleensäkiiin niilä komeilla seuduilla. Ja sen seudun yksi tuolonlähde on matkailu nimenomaan Venäjältä.Maankuulut aseperät siellä tehdään,pitkin maailmaakin. Tämmönen Pöntisen palaute pitää tuoda heti matkailu alan yrittäjän tietoon. On epäreilua yrittäjää kohtaan jos,niistä heti julkisesti ilmoittaa,puhumatta yrittäjälle itselleen mitää.

Caravaanari lehti voisi jossain Laajassa Tutkimuksessaan antaa aivan päin vastaisen kuvan kuin,Pöntinen ko. Alueen toiminnasta.

KARJALAINEN ALPO 08.04.2013 10:56

No Jussi, otappa asiaksesi ja käy ko ranskalaiselle yrittäjälle ranskaksi kertomassa, että palvelusi on sieltä ittestään.

PÖNTINEN PEKKA 08.04.2013 11:49

Korostan nyt vielä kerran, ainakin sinulle Jussi, että puhun vain yhden yrityksen palvelun tasosta. Tämän yrityksen kuitissa lukee siis Norwide Finland oy ja tuntee nykyään nimen Hossan lomakeskus. Ennen puhuttiin Lomakylästä. Muualla Hossassa ovat palvelut aina pelanneet ja pelaavat varmasti vieläkin.

Korostan myös sitä, että en aio jatkossakaan kysyä Jussilta tai muilta lupaa julkisen kritiikin - tai kehujen - antamiseen. Luonnollisesti annnoin palautetta paikalla ollessani niin ranskalaisille, kuin suomalaisillekin. Myöhemmin lähetin yritykseen vielä sähköpostia, johon eivät ole vaivautuneet ainakaan vielä vastaamaan. Olen kommentoinut asiaa myös Ylä-Kainuun nettisivuilla.

Tässähän ei ole suoranaisesti kyse caravanmatkailusta, joten lehdellämme tuskin on intressejä lähteä asiaa puimaan. Mutta ajattelin, että tällä palstalla voisi kotimaan aiheena joitakin kiinnostaa. On tullut itse aika usein Karhunkainalossa yövyttäessä fillaroitua Lomakylän terassille mm. käristykselle.

Keskustellessani paikallisten ihmisten kanssa (ei lomakeskuksen työntekijöitä) sain vahvasti sen käsityksen, että huolissaan ollaan. Kulttuurit eivät kohtaa ja se saattaa myöhemmin vaikuttaa koko alueen vetovoimaisuuteen ja sitä kautta myös talouteen.

LEHTINIEMI HANNELE 08.04.2013 13:34

Kyllä sen lomakylän paikkeilla kannattaa jarrutella mutta kurvata vasemman kautta sen takana olevaan Erä-Hossan. Hienouksia siellä ei ole mutta lämminhenkisyyttä ja seututietoutta sitä enemmän ja hyvä rantasauna! Vähän matkan päässä on porotila jonka munkkikahvimainos on tien poskessa. Sieltä saa tilaamalla tosi hyvää juuri tehtyä poronkäristystä ym eikä pakasteesta lämmitettyä ja sisältä kylmää kuten siinä lomakylässä. Porotilalla on paljon muutakin mielenkiintoista. Noiden kahden kautta meidän Lapin matka aina alkaa.

KOISTINEN TOIVO 08.04.2013 16:51

Tuossa jossain välissä aateltiin ajella kemijärvelle, ja sallan kautta mahollisesti kainuuseen. Tai jotenkin. Minkälainen ovat Sallainen caravan. . Toivopoika

LAURONEN TAPANI 08.04.2013 20:14

Velipoikahan siellä on tehnyt aseenperiä ympäri maailmaa, ampumahiihtäjille ja muillekkin, nyt jäänyt eläkkeelle.

JOKINIEMI PETRI 08.04.2013 21:04

Toivolle, sallainen caravan ihan hieno kiva paikka, kylpylä vieresä jos sellanen kiinostaa

VÄLIAHDE JUSSI 08.04.2013 21:17

Pöntisen Pekka Älä nyt pelihousujasi revi,vaan käy edelleenkin testaamassa paikka. On se sen verran kaunista seutua että, siltä puolen suomea minä ihmisiä kehotan matkustamaan,kyllä noita koivu vitelikoita merenrannalla riittää.

Käyttäjän lisäys viestiin 8.4.2013 klo 21:20:34 Alpo minä käyn siellä useammin kuin,Hailuodossa.

PÖNTINEN PEKKA 08.04.2013 22:21

Joo. Ei tässä Jussi ole tarkoitus repiä housuja eikä paitoja. Eikä ne Hossan maisemat tästä asiasta vielä huonone eikä katoa. Enkä näin vähällä aio luopua yhdestä vuosikymmenten suosikkireissukohteestani. Ken ties tapaamisiin Karhunkainalossa kesemmällä.

PALM PEKKA 09.04.2013 07:20

Hyvä kun joku tuo nuo negatiivisetkin asia esille. Milläs me muuten asiaan voitaisiin vaikuttaa kuin kiertämällä paikka. Ehkäpä saavat asiansa kuntoo näin toivon jo seudulla asuvienkin vuoksi. ITE

MARTTINEN MATTI 09.04.2013 09:38

Makuasioita,mutta meitä miellyttää Salassa upeat ulkoilureitit ja caravanalueen väljyys ja hyvin hoidetut sosiaalitilat sekä sauna.Hinnoittelukin on olut kohdallaan.

VÄLIAHDE JUSSI 09.04.2013 23:43

Matti Marttinen Puhu asijaa. P.P Hirtehishuumoria minä laskin,en sen kumenpaa.

PÖNTINEN PEKKA 10.04.2013 09:40

Hyvä Jussi! Sitä huumoria pitää maailmaan mahtua. Muuten menee liian totiseksi touhut.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.