Vaunun veto etälä-keski Norjassa

RAJALA KEIJO 17.10.2012 15:51

Ensi kesän matkasuunnittelu auton-vaunun kanssa etelä ja keski Norjassa.Mutta siellä en ole ennemmin vetänyt vaunua auton perässä ja olen epäröinyt että voiko ja saako siellä joka paikassa vetää yleensä vaunua.Olisin kiitollinen jos jos joku jäsenistöstä tietäisi mitkä tiet ja teiden osuudet ovat kiellettyjä vetää vaunua ja myös mitkä tiet eivät yleensä ole soveliaita vaunun vetämiseen. Kiitos neuvoista etukäteen. Auto neliveto Hilux - vaunu Solifer 480

PALM PEKKA 17.10.2012 15:55

Minä tilasin karttakeskuksesta Norjan tiekartan ja siinä on ainakin merkitty teitä joissa ei suositella vetää vaunua. Muuten pärjäät kyllä malttia ja aikaa reissaamiseen nin hyvin sujuu. ITE

PASANEN MIKKO 17.10.2012 16:58

Terve 'Ulkomaan matkailu' osiolla voisi olla enempi 'auttajia'. Olen itse ajellut Norjassa matkailuautolla, joten eipä ole tullut tuo seikka mieleen, minne saa ajella. Vaunun kanssa tietenkin voi joihinkin kohteisiin meno olla haasteelisempaa.

http://www.tuomas.salste.net/doc/matkat/norja.html Tuon linkin takaa löytyy paljon kokemusperäistä tietoa Norjan matkailusta.

STRÖM KARI 17.10.2012 19:12

Viimekesänä autolla Oslosta pohjoisnorjaan oli jo aika haasteellista.Ei näkynyt vaununvetäjiä kuin Norjalaisia muutama.Geinager ylä-alamäkineen ja välillä vanhoille teille jossa mutkat tosiahtaita oli haastavia .Linkit joissa saa ajella suosittelen.

TERVO JARI 17.10.2012 19:35

Kertoo paljon, miltei kaiken:

http://www.kolumbus.fi/~kf7797/norjafaq.html

Omia reissuja Norijaan, asuntoautolla:

https://karavaanarit-fi.directo.fi/jasensivut/jasenpalvelut/jasenkeskustelu/?x26564=56035965

https://karavaanarit-fi.directo.fi/jasensivut/jasenpalvelut/jasenkeskustelu/?x26564=80966042

https://karavaanarit-fi.directo.fi/jasensivut/jasenpalvelut/jasenkeskustelu/?x26564=88941816

Norjaa käsitteleviä juttui:

https://karavaanarit-fi.directo.fi/ajankohtaista/etuteltan-puheet/matkailu-ulkomailla/?x26399=Search&Order=-submit_date&N=100&q=Norja&nickMid=

https://karavaanarit-fi.directo.fi/jasensivut/jasenpalvelut/jasenkeskustelu/?x26564=Search&Order=-submit_date&N=100&q=Norja&nickMid=

KONTINAHO ALPO 17.10.2012 19:57

En ole ajellut kun pohjois norjaa Kirkkoniemestä Moi-Ranaan saakka vaan siellähän ei tiet niin vaativia kuin etelämpänä mutta meidän retkue on kyllä selvinnyt niissä hyvin Mellä myös 4-veto Hilux ja 450-solikka joka kyllä kulkee mukana aika mukavasti Vaan kannatta laitta vaunun jarrut hyvään timmiin eikä ole pahitteeksi osata jarrujen säätö kun vaunu makaa pitkissä alamäissä jarrujensa päällä. A.K

VARONEN ESA 23.10.2012 22:57

Kyllä tuolla Hilux-Solikka yhdistelmällä pärjää. Itse olen ollut vaunun kanssa ko. alueella. Jotkut tiet ovat vaunun kanssa hieman hankalia. Osoitteesta http://www.mattigronroos.fi/norjafaq.html saat hyvää tietoa, mitä kannattaa ottaa huomioon. Keskieurooppalaisia oli paljon liikkeellä vaunujen kanssa. Suomalaisia ei paljon näkynyt. Vaunun jarrutkin kestää, kun opettelet oikean jarrutustekniikan.

HULT PÄIVI 07.11.2012 11:55

Vedin viime kesänä Golf variantilla (diesel) pientä Hobbya Etelä- ja Keski-Norjassa. Geirageriin en vaunun kanssa edes yrittänyt mennä, mutta muuten kaikki sujui hyvin. Joku museotien pätkä oli jännittävän ahdas, kun bussi tuli vastaan, mutta mahduimme toistemme ohi. Jyrkissä alamäissä ajoin 1- ja 2-vaihteella moottorilla jarruttaen. Olin Norjassa edellisen kerran 20 vuotta sitten ja saatoin nyt todeta, että tiet ovat hurjasti muuttuneet: leventyneet, tunneleita enemmän ts. parantuneet automatkailijan kannalta. Nelivetoautolla ei voi tulla ongelmia. Olin Norjassa kesäkuussa ja silloin oli rauhallista ja leirintäalueilla tilaa.

OIKARINEN JUUSO 08.11.2012 09:07

Myö ollaan vedelty vaunua etelä- ja keskinorjassa, käyty Geirangerissa ja vedetty peikonpolut.

Teitä, joilla ei saanut vetää vaunua tuli vastaan yksi tai kaksi, ne olivat kapeita maisemallisia reittejä varsinaisen ajoväylän rinnalla, ja se ajokielto ilmaistiin selkein kyltein. Mitään karttaa meillä ei ollut.

Vaunun vedossa ei ollut varsinaisia ongelmia. Serpentiiniä alas ajaessa vaunun jarrut kuumenivat, ja pidimme jäähdyttelytaukoja levikkeillä. Serpentiiniä ylös ajaessa auton moottori on kovilla, koska käytetään pieniä vaihteita ja kohtalaisesti kierroksia -> moottori kävi lämpimänä, mutta ongelmia ei ollut.

Tilan suhteen ongelmia ei ollut. Toki omanlaistaan varovaisuutta saa noudattaa, mutta minusta ei ole mitään syytä pelätä vaunun vetämistä Norjan vuoristossa.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.