Yöpyminen muualla kuin leirintäalueella

TIHINEN JOUNI 06.07.2011 22:09

Näillä sivuilla puhutaan paljon leirintäalueista, ja toki ne kuuluvat karavaanarin elämään. Haluaisin kuulla kokemuksia, tietoa ja sääntöjä, mitä tulee matkailuajoneuvolla yöpymiseen muualla kuin leirintäalueilla. Tarkoitan erilaisia pysäköintialueita, levähdysalueita, metsäteiden varsia ym. vähemmän virallisia leirintäpaikkoja. Onko niillä yöpymistä rajoitettu lailla, ja oletteko koskaan "joutuneet pulaan" yöpyessänne villillä paikalla? Olen kuullut huhuja että p-paikoilla ei saa leiriytyä, mutta yöpyä voi??? Mikä on niiden ero, ja onko huhussa mitään perää? Voisin kuvitella että asuntoautolla voi yöpyä vaikka marketin parkkipaikalla, mutta mitä jos siinä yöpyy asuntovaunulla, ja laskee jalat maahan? Lukisin mielelläni muitakin "jippoja" mitä uuden karavaanarin tulisi tietää liikkuessaan pitkin kauniin Suomemme teitä.

ANTTILA MARKKU 06.07.2011 22:29

Nuo ulkomaan osiossa kirjoittavat varmaan osaavat tuohon puska/vapaaparkki asiaan parhaiten vastata.Mikään ei estä yöpymistä parkkialueella jos siinä ei ole aikarajoitusta.Myöskään kadun reunassa voi yöpyä mutta nuo tukijalat saataa olla paras pitää ylhällä katuparkissa.Joku tiesi ettei tuoli vaunun vieressä ole sallittu edes levåhdyspaikalla.Käsitykseni mukaan noita härmäläis matkailijoitakin on tuolla maailmalla patisteltu pois joissakin kaupungeissa.Paremmin tietävät vastatkoon.Uutisissa juuri hätisteltiin Irkkuja Helsingissä.

KARJALAINEN ALPO 06.07.2011 22:39

No Suomessahan ovoit yöpyä lähes missä vaan. Kunhan et leiriydy. En tiedä voiko edes tukijalkojen laskemista pitää leiriytymisenä?? Minulla oli aikoinaan aikaisemmin asuntovaunu ja kyllä me, perheeni kanssa, olimme yötä parkkipaikoilla ja jne. Eikä koskaan ole ollut ongelmaa. Nyt asuntoautollakin olemme olemme joskus yöpyneet muuallakin kuin leiririntäalueella. Mutta täytyy muistaa aina, että kun on toisen alueella niin ilman lupaa ei saa leiriytä eikä tehdä tulta.

VALTONEN MARTTI 06.07.2011 22:50

Hyvä muistaa periaate että "jokamiehen oikeus" ei koske matkailuajoneuvoja.

Kaupunkien lähellä olevat levähdyspaikat ainakin viikonloppuisin ovat levottomia, kaikenlaisia nurkalle kuseksijoita möykkääjiä pysähtelee tehden kyllä lepäämisen vaikeaksi. Nuo matkaparkit ovat hyvä vaihtoehto silloin kun ei tarvetta varsinaiseen leirialueeseen ole.

Käyttäjän lisäys viestiin 6.7.2011 klo 22:51:49 Ikävä vaan todeta ettei se aina onnistu leirialueellakaan, lepääminen.

Käyttäjän lisäys viestiin 6.7.2011 klo 22:57:23 Vielä tuli mieleen että Norjassa taitaa olla yöpyminenkin levähdyspaikoilla kielletty, ainakin kalavesien tuntumassa olevilla. Minut kerran tuommoisesta siviilipukuinen poliisi ajanut keskellä yötä pois. Mutta ns. "takamailla" homma on vapaata, olen jostain lukenut.

NYYSSÖNEN KAJ 07.07.2011 08:30

Missä Auton ja vaunun pysäköinti on sallittu on myös sallittu olla sen sisäpuolella. Mitään ei saa nostaa auton ulkopuolelle.

Pääsääntö Euroopassa johon myös Suomi kuulunee.

Leirintä (= kulkuvälineen ympärille levittäyttyminen) on kielletty paitsi maanomistajan luvalla tai leirintäalueella.

KOIVUPURO PEKKA 07.07.2011 09:49

Voit aivan huoleti yöpyä P alueilla, levähdyspaikoilla, markettien parkeissa, erilaisissa uimarantojen, luonnonpuistojen ym. parkeissa jne. ainakin Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Saksassa! Itse olemme 30 vuoden aikana yöpyneet noissa paikoissa lukemattoman monta kertaa ilman minkäänlaisia ongelmia ! Ainakin autolla liikkuessa turha maksaa leirintäalueiden viheriöstä ja nuo em. paikat ovat usein ihan riittävän rauhallisia nukkumiseen!

TIHINEN JOUNI 07.07.2011 14:28

Kiitos hyvistä vastauksista! Vielä meillä ei ole paljoakaan karavaanarikokemusta, mutta olettaisin että metsissä samoillessa ei aina leirintäaluetta ole lähellä, ja tuolloin täytyy etsiä muu yöpymispaikka. Ja vaikka leirialue olisikin saatavilla, ei sen palveluita joka yö tarvi, vaan riittää että saa päänsä kallistaa muutamaksi tunniksi ja aamulla aamukahveet keittää. Kuinka muuten tällainen auto-vaunu-yhdistelmä pysäköidään esim. markettien parkkipaikoille. Saahan sen pysäköidä niin, että vie 2 parkkiruutua, eli läpiajopaikalle? Oman järkeni mukaan sen saisi, vai pitääkö viedä johonkin reuna-alueelle?

VARTIAINEN URPO 07.07.2011 14:41

Voit parkeerata just noin..Helpompi lähteä ja kannattaa jo parkkiin laittaessa ajatella miten helpoiten pääset jatkamaanmatkaa se vaunun perä voi kolhaista naapuriakin....EI ole kukaan koskaan häirinnyt meitä yöpyessämme P-levikkeillä..jopa Lapissa levähdyspaikalla puunkaatajat odottelivat että heräämme ja sitten vasta aloittivat puunkaadon(Risujenraivauksen) Kannattaa nykyisin katsoa tuleeko muitakin yöpyjiä niin tuntuu turvallisemmalta.

JANHONEN MATTI 07.07.2011 15:17

On huomaavaisempaa mennä hieman lyyskempään kun tuppautua ihan oven suuhun. Näin ei vartioinliikkeen miehillekään synny aihetta huomautella asiasta. Vartioinnin kannalta hyöty voi olla jopa molemminpuolinen.

HAAPANEN TIMO 07.07.2011 15:50

Mun mielestäni jos leveän auton ajaa ns. läpiajopaikalle se vie kuusi ruutua, kaksi alta ja molemmilta sivuilta myös kaksi. Jos ajaa läpiajopaikalle viivan päälle menee vain neljä ruutua.

@timppa

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.