Tyhjennyspaikkoja

SILMUNEN HANNU 03.02.2011 16:09

Oletteko huomanneet, että Turun ja Helsingin välisellä moottoritiellä kun on niitä outoja ainoastaan kännykän tekstiviestilla avautuvia haisevia vessoja, niin niiden yhteydessä on myös mahdollisuus tyhjentää asuntoauton vessa! Eli siis tekstiviestin hinnalla aukeaa ovi veskin tyhjennyskoppiin ja naaprikopissa ihan kelpo suihku. Outoa tässä on se, ettei tienvarrella ole asiasta minkäänkaltaista mainintaa eli mainosta!!! Miksi Suomessa toimitaan näin, ei jaksa ymmärtää??! Luulisi palvelevan kaikkia se tieto...

t.Kaarina

PULKKI MARTTI 03.02.2011 18:19

Hyvä tietää. Täytyy laittaa puskaraatio laulamaan.

JANHONEN MATTI 04.02.2011 17:09

Olet oikealla asialla Kaarina. On amiata jossa on jopa oma liikennemerkki, jotka osoittaa tällaisen paikan.

SAIKKONEN ERKKI 05.02.2011 11:36

Siis minä taas en oikein jummarra tätä kirjoitusta, siis onko ongelma se, että ne ovat ylipäätään olemassa, tai se, että ne haisevat, vai se, että niistä haisevista vessoista, joihin voi tyhjentää omat tuotoksensa, ei ole ilmoiteltu tienvarressa olevilla info-tauluilla. Simo Salmisen sanoin: Tässä maassa on niin paljon mälsää..........

SILMUNEN HANNU 05.02.2011 11:56

Etkö Erkki ymmärrä, että ongelma on se, ettei niistä tiedoteta tien varrella. Silloin ihmiset eivät tiedä että siellä on vessan tyhjennystä varten oma paikka. Ja sen seurauksena ihmiset ovat pulassa tai tyhjentävät ne vessansa jonnekin muualle, luontoon, kun ei ole tietoa että paikka on. Italiassa esim on moottoriteiden taukopaikkojen mainokylttien yhteyessä omat selkeät isot kyltit myös vessojen tyhjennyksen mahdollisuudesta. Sellaista tienvarsi-infoa kaipaisin tänne Suomeenkin. Se palvelisi kaikkia.

t.Kaarina

SILMUNEN HANNU 05.02.2011 11:58

ps Myöskin niden tyhjennyspaikkojen rakentaminen on mennyt hukkaan, jos ihmiset eivät tiedä, että ne siellä ovat!!

t.Kaarina

LIIMATAINEN HANNU 05.02.2011 12:47

Tienpitäjä on vastuussa infosta! Lie Destia se tienpitäjä. Mutta miksi rakentaa jos ei sitten opasteta käyttäjiä? Välinpitämättömyyttäkö? Toisaalta tienpitäjä on kärkkäästi kieltämässä kaikenlaiset yksityiset infotaulut.

SILMUNEN HANNU 05.02.2011 13:07

Hölmöintä on se, että näistäkin taukopaikoista on mainokset tien varrella, mutta niihin ei olla viitsitty laittaa kuvaa tästä karavanareille tärkeästä palvelusta, mitä muutenkin tuntuu Suomessa olevan kiven alla. Oletteko muuten nähneet onko ABC -asemien mainoskylteissä mainintaa ko.palvelusta, siis niiden kohdalla missä tyhjennyskaivo on, en Aurassa ainakaan muista olevan??

t.Kaarina

HAAPANEN TIMO 05.02.2011 14:18

Motarin vieressä Hyvinkään TB:n takanakin sellainen on muttei minkäänlaista infoa asiasta. @timppa

LIIMATAINEN HANNU 05.02.2011 14:30

"Onko rotumme syytä tää ..."?

SAIKKONEN ERKKI 05.02.2011 14:37

No joo, nyt ymmärrän. Kysymys on siis näistä autolla liikkuvista vapaaparkkilaisista, jotka eivät leiriydy alueilla, joissa on asianmukaiset tyhjennyspaikat. Olen liikkunut Eurooppaa ristiin rastiin vaunun kanssa, ja koskaan ei ole tullut eteen lirauttaa tuotoksiani muualle kuin sallittuun ja merkittyyn paikkaan leirintäalueella. Siitä ilostahan myös leirintäaluemaksun maksan. Pitäisikö meidän veronmaksajien Suomessa siis kustantaa näiden vapaamatkustajien tyhjennyspaikat ja niistä aiheutuvat kustannukset. Tosi hölmöä, ei mene jakeluun.

HAAPANEN TIMO 05.02.2011 16:24

Voi, voi, Kyllähän minäkin euroopassa. Reisemobilissa on kattava lista näistä "entsorgungsstationeista": http://www.reisemobil-international.de/stellplaetze/entsorgungsstationen/?EntsorgungOption=ausland Ei siellä,eikä varmaan täälläkään, pidetä vessantyhjentäjää vapaamatkustajana.

Tuon Reisemobilin tiedoston saa ladattua naville ja on mun mielestäni yksi niistä harvoista tiedostoista jotka kannatta navigaattoriin ladata. @timppa

SILMUNEN HANNU 05.02.2011 16:29

Oletkohan Erkki nyt loppuun saakka vienyt tuon ajatuksesi vapaamatkustajista!

Ensinkään, ostaessamme matkailuauton, emme ole ottaneet harrastukseksemme leirintäalueita, vaan oman aikataulun mukaan taphtuvan matkailun ja retkeilyn, jossa siirtymätaipaleet teemme tällä autollamme ja siinä myös nukumme ja teemme ruoat. Leirintäalueita käytämme jos niitä tarvitsemme. Kehen nähden näin ollen olemme vapaamatkustajia?

Toiseksikin, maksamme veromme niin kuin varmaan sinäkin. Niillä verorahoilla rakennetaan teitä, ylläpidetään päiväkoteja ja sairaaloita, uimahalleja ja konserttitaloja. Teiden varsille rakennetaan levähysalueita, vessoja, vessantyhjennyspaikkoja, pöytiä ja penkkejä. Kaikkea tätä, ja miljoonaa muuta verorahoillamme tuotettavaa palvelua käyttävät yhteiskuntamme jäsenet, kuka mitäkin tarviten. Joku kaikkea ja paljon, yoinen ei juuri mitään koskaan. Mutta siellä ne ovat, kaikkia tarvitsijoita odottamassa. Kehen nähden näin ollen olemme vapaamatkustajia?

Sitten vielä yksi pikkujuttu. Ainakaan minä en ole koskaan pyytäyt että pitäisi olla ilmaisia tyhjennyspaikkoja, vaikka muissa maissa onkin, ja vaikka tämeressä seilaavalle laivaliikenteelle onkin. Maksan mielelläni pari euroa täsät palvelusta, jos vain palvelua tarjotaan.

Asia mitä tässä ketjussa halusin tuoa esille oli muuten se, että miksi niitä tyhjennyspaikkoja ei voia mainostaa jotta ihmiset tietäisivät niien olemassa-olosta, jos niitä kuitenkin fiksusti tehdään. Onhan onneksi moni huoltoasemakin (eikä muuten mene verorahoista) hoksannut, että jos karavaanarille on tarjolla palveluita, he myös tankkaavat auton ja ihmiset herkästi samasta paikkaa. Ja kenties tekevät vielä viikonlopun ruokaostoksetkin heiltä. Kehen nähden näin ollen olemme vapaamatkustajia?

t.Kaarina

JANHONEN MATTI 05.02.2011 17:35

Hyvä Kaarina Erityisesti tekstissäsi miellytti tämä kohta, joten kopioin sen tähän uudestaa. "Ensinkään, ostaessamme matkailuauton, emme ole ottaneet harrastukseksemme leirintäalueita, vaan oman aikataulun mukaan taphtuvan matkailun ja retkeilyn, jossa siirtymätaipaleet teemme tällä autollamme ja siinä myös nukumme ja teemme ruoat. Leirintäalueita käytämme jos niitä tarvitsemme. Kehen nähden näin ollen olemme vapaamatkustajia?"

Miten se voi olla niin vaiketa ymmärtää, että karavaanariharrastus voi joillekin olla muutakin kun leirialueelta leirialueelle ajamista. Joku tykkää siitä ja siihen liittyvästä sosiaalisesta kanssakäymisestä ja on heidän oikeutensa. Yhä useammalle karavaanarina olo on kuitenkin muiden harrastusten mahdollistaja tai elämysten metsästyksen fyysinen tukikohta l. liikkuva koti. Tällöin ei voida lähteä siitä, että näiden liikkuvien kotien 2-3 päivän välein tarvitsema "kunnallistekniikka" on vain tiettynä supppena aikana vuodesta auki olevien leirialueiden varassa. Eihän tämä niin voi mennä. että samaan aikaan harrastuksen sesonkin pituus kasvaa tai on joillakin jopa ympärivuotista niin leirialueiden aukioloajat jopa lyhenee. Toinen kysymys on tietenkin niiden saavutettavuus, kun polttoaine maksaa yhä enemmän. Pelkän paskan kuskaamisesta tulee kallista ja sillä on suuri egologinen jalanjälki tällä menollal. Onneksi on niitä pisnesmiehiä jotka ovat ymmärtäneet nämä tarpeet ja tekevät tällä lisää liikevaihtoa, toisin kun ne "oikeat karavaanarit" jotka puhuu puskaparkkilaisista.

SAIKKONEN ERKKI 05.02.2011 18:07

No, otetaan nyt asiaan kantaa yllättävän kiinnostuksen myötä:

en todellakaan soimaa päätöstänne hankkia asuntoauto, harkitsen sitä itsekin tulevana vuonna veroja maksan, kuten ehkä Sinäkin. Toisaalta tiedät, että levähdyspaikkojen p-paikat ovat käsittömän siivottomassa kunnossa Silmunen Hannu (Kaarina) on tohkeissaan siitä, että vapaamatkustajat eivät tiedä, mihin jäteksönsä tulisi tyhjentää Suomessa. Italiassa paikat ovat merkityt, Suomessa ei. Mielestäni voisi käyttää maalaisjärkeä ja tyhjentää se sinne, missä se on luvallista. Toisaalta ymmärrän, että jos asutaan ympäri vuoden autossa/vaunussa, on tärkeää, että tyhjennyspaikka on mahdollisemman lähellä en ota kantaa matkailuauton tai -vaunun omistajiin, kummallakin on olemassa omanoloisensa vessahuolto, joka pitää aika-ajoin tyhjentää varmaankin tuon Haapalaisen mainitseva lista tulisi toteuttaa myös Suomessa. Siinähän olisi semmoinen EU-hanke, kukahan panee hankkeen liikkeelle??? tuo Silmusen maininta siitä, että hän ainakaan ei ole vapaamatkustaja yllätti; en suinkaan ole sitä väittänyt, että olette vapaamatkustajia, vaan sitä, etteikö voisi käyttää harkintaa, mihin jätöksensä vie!!!!! viimeeksi toteamus, vapaamatkustajista, joka toimii tässäkin: ilmaisia lounaita ei ole (vrt huoltoasemien tyhjennyspaikat).
SILMUNEN HANNU 05.02.2011 18:26

Voisitko Erkki oikein ajatuksen kanssa lukea mitä minä olen kirjoittanut. Olen ollut ihmeissäni siitä, että niiden olemassa olevien tyhjennyspaikkojen olemassa olosta ei viitsitä informoida, eli menee hukkaan niiden rakentaminen, kun kukaan ei tiedä niiden olemassa olosta.

Muun tekstisi merkitystä tähän yhteyteen en ymmärrä, mutta sinun sanomaasi on lause: "Pitäisikö meidän veronmaksajien Suomessa siis kustantaa näiden vapaamatkustajien tyhjennyspaikat ja nistä aiheutuvat kustannukset."

Ehkä olen kovin yksinkertainen, mutta minusta tuo vaikuttaa siltä kuin pitäisit meitä "vapaaparkkilaisia" (sinun termisi) vapaamatkustajina.

t.Kaarina joka ei ole Silmunen Hannu, niin kuin varmaan nimestä ja erillisestä allekirjoituksesta voi ymmärtää.

ps.Oletko huomannut että bensab hinta tai abc-aterioiden hinta nousee, jos huoltis avaa yhden jätekaivon kannen karavaanareille? vai voisiko olla että heidän kannattaa tehdä se koska se lisää heidän myyntiään!

SILMUNEN HANNU 05.02.2011 18:35

"Mielestäni voisi käyttää maalaisjärkeä ja tyhjentää se sinne, missä se on luvallista." Tämä lause Erkki on myös sinun sanomaasi.

Miten ajattelet ihmisten löytävän ne luvalliset paikat, jos niitä ei ole ihmsille kerrottu?!

t.Kaarina joka ei ole Silmunen Hannu

SIRKIÄ MATTI 05.02.2011 18:56

Kaarina. Auran ABC:llä ei ole omaa WC:n tyhjennyspaikkaa. Auran ABC:llä neuvotaan menemään viereiselle tielaitoksen levähdysalueen WC rakennuksen tyhjennyspaikalle.

Aura. ABC Pitkäniitty, Valtatie 36. Koordinaatit N 60.64230 E 22.55064 Sijainti. Liikenneaseman vieressä olevan Tielaitoksen WC-rakennuksen yhteydessä on kemssan tyhjennyspiste. ABC Liikenneasemalla ei ole omaa tyhjennyspaikkaa.

Aura, Tielaitoksen paikka. Teiden 9 ja 41 risteys. ABC Liikenneaseman vieressä.
Koordinaatit N 60.64230 E 22.55064 Sijainti. Alueen sivulla on WC-rakennus, jossa on erillinen kemssan tyhjennyskoppi. Talvikäyttö mahdollista. WC rakennuksen päädyssä on sähköautomaatti.

Timo Hyvinkään TB Sveitsinhovin WC:n tyhjennyspaikan tiedot. Vaikka sinulla ne onkin jo tiedossa.

Hyvinkää, Teboil Sveitsinhovi. Mäkikuumolantie 1.
Koordinaatit N 60.62129 E 24.80235 Sijainti. Raskaan kaluston tankkauspisteen lähellä, mittarikentän laidalla. Aivan Mäkikuumolantien vieressä olevan vesi- ja ilmakaapin yhteydessä. Talvikäyttö mahdollista.

Erkki Kova on huoli karavaanareiden sieluista leirialueiden pitäjillä. Me järjestäytyneet "vapaamatkailijat" olemme itse osanneet etsiä tilausliikenteen linja-autoja karavaanareita ja vähän rekkamiehiäkin varten rakennetut tyhjennyspaikat. Liikkuva karavaanari ei kaikille tarvitsijoille avoimien tyhjennyspaikkojen vuoksi joudu kiertelemään mihinkään, etsiäkseen soveliasta tyhjennyspaikkaa. Tyhjennyspaikat osuvat ajoreitin varrelle. Enemmän saisit kantaa huolta villien ja vapaiden kulkijoiden WC:n tyhjentämisistä. Heitä ei huolita jäsenalueille, eikä monellakaan heistä ole pitkää kokemusta karavaanarina olosta. Vielä vähemmän tietoa ja kiinnostusta ottaa asioista selvää.

Lainaus. "- viimeeksi toteamus, vapaamatkustajista, joka toimii tässäkin: ilmaisia lounaita ei ole (vrt huoltoasemien tyhjennyspaikat)." Huoltoasemien pitäjät ovat katsoneet saavansa maksun toisessa kohdin. Tyhjennyspaikka voi toimia karavaanarin kohdalla "sisäänveto tuotteena"

Huoltoasemilla on kautta aikojen ollut ilmaispalveluna tuulilasin pesu mahdollisuus, pissapojan vesi, ilmanpaineiden tarkistus mahdollisuus. Isoilla liikenneasemilla on suuret rekkaparkit, kuljettajien tauko/lepohuoneet, jopa sauna. Tilausliikenteen kuljettajille ja matkanjohtajille omat lepotilat kahvitarjoilulla. Taitavat nekin ryhmät kuulua vapaamatkustajiin, vaikka huoltoasemat ovat vain heiden käyttöönsä tilat antaneet.

SAIKKONEN ERKKI 05.02.2011 19:01

No en tosiaankaan ole hinnoissa muutoksia huomannut, en ole liikkunut juurikaan Suomessa caravaanarina., autolla ajaen kylläkin. Onpa yllättävä kehitys. Asetun tasollesi yksinkertaisuudessa, se mulle todella sopii, mutta että jos yhteiskunta vie p-kat( sekä roskat että p-vedet ) kustannuksellaan pois, niin kuka muu ne maksaa, kuin veronmaksaja, viimekädessä. Ps. Sanoit, ettei tyhjennyspaikoja tiedä muutein kuin kännykästä. No eikös ne sieltä löydy.

LAUKKANEN MAURI 05.02.2011 19:03

Lukaisin ketjun pikaisesti läpi ja ole Hannun(Kaarinan) kanssa aivan samaa mieltä. Käyn usen Turussa ja joskus ajan sieltä pääkupungin kautta.

Mutta niistä WC-n alueista ,pahempia ja haisevempia paikkoja saa hakea,suunnitelijoilla oli varmaan aivan toinen käsitys paikkojen siisteydestä.

Järjestelmä ei toimi, niin kuin on ajateltu;kun kulkijat huomaavat että se wc,n käyttö maksaa niin kustaan ja pakotaan sinne koppien taakse!

Niin ajattelee varmaan moni karavaanarikin;tästä on lyhyt matka että meidät karavaanarit jaetaan kahteen kastiin;

A=SFC-taralla varustetut ns,hyvät karavaanarit. B=Villit karavaanarit,jotka paskovat ja kusevat minne haluavat!.

Mutta ei asia ole varmaan näin yksin kertainen,voi se SFC-n numerollakin työntää sen töpselin siihen ilmaiseen sähköön,kuten on todistettu,ja kipata ne harmaat vedet levähdys paikalle.

Mutta ei vielä mennä jakamaan meitä karavaanareita kahtéen kastiin,eli nautitaan ja eletään ihmisiksi;tämä ei ole ilmainen harrastus. tuumasi m laukkanen.

SILMUNEN HANNU 05.02.2011 19:06

Voipi ollakin että provosoi, ei vaan aina jaksa ajatella jonkun tahalllaan moiseen sortuvan.

Tarkoitin juuri tuota Auran paikkaa, vaikka onkin sitten tielaitoksen, mutta pointti kysymykseeni tässä oli se, että onkohan (huomenna todnäk ajan ohi ja tarkistan) kun en ainakaan muista, siinä kyltissä mikä tuosta abc-sekä tielaitos-paikasta infoa autoille antaa, mainintaa tästä tyhjennysmahdollisuuesta!!

t.Kaarina

SILMUNEN HANNU 05.02.2011 19:13

Nyt en Erkki enää ymmärrä krjoittamastasi mitään.

Ja ainoa missä olen kännykkään viitannut, on että olen kertonut niiden vessojen, suihkun ja vessantyhjenyskopin avautuvan ainostaan kännykällä avulla. Eli kopin ovessa on numero mihin pitää laittaa tekstari, ja sitten kun se on mennyt perille kuuluu vessan ovesta piippaus ja silloin voit vetää sen auki. Hinta siis yhden tekstiviestin hinta.

Mikä on yllättävä kehitys?

Just niinhän olen sanonut, että verorahoilla saamme kaikenlaisia palveluita, mm tielaitoksen palvelut. Ja kaikki me ne maksamme, riippumatta siitä kuka niitä käyttää.

Haloo Erkki, lopeta leikkiminen:)

t.Kaarina

SIRKIÄ MATTI 05.02.2011 19:16

Kaarina Ohikulkijalle ei anneta tietoa tyhjennyspakasta tien varren opasteissa. Viimeksi paikalla pysähdyttäessä oli voimailun harrastajat rikkoneet toisen WC:n pytyn ja kopin sisustaa, ja täydentäneet tuhotyötä sotkemalla ulosteilla seinät ja lattian. Koppien ovista oli viety kyltit.

Saattaa olla silmittömästä ilkivallasta johtuvaa pelkoa, ettei paikkoja "mainosteta" ohikulkijoille.

SAIKKONEN ERKKI 05.02.2011 19:43

Moro! Miten tää niinku liitty keskusteluun. Ovat ilmeisesti tuttuja paikkoja??????

SILMUNEN HANNU 05.02.2011 19:44

Käsittämättömän murheellinen maa tämä Suomi. Moiseen ei Euroopassa törmää. Mutta enpä usko että veskin tyhjennyspömpeli olisi niin houkutteleva ilkivallan kohde, että se sen pelossa pitäisi jätttää mainitsematta. Ennemmin kyllä epäilen välinpitämättömyyttä tai suoranaista ymmärryksen puutetta. Ettei tajuta ettei paikasta ole höytyä ellei sen olemassaolosta tiedetä. Täytynee ottaa yhteyttä tielaitokseen kunhan ehdin.

t.Kaarina

ps Ja nyttenhän ne pahantekijät ovat löytäneet paikalle, ilman kylttejä! Mutta karavaanarit ei...

SILMUNEN HANNU 05.02.2011 19:45

Moro Erkki! Kato tää keskustelu niinku liittyy kato tohon veskien tyhjennykseen, ja kato noi on semmosii paikkoi mis niit veskejä voi tyhjentää...

t.kaarina

JANHONEN MATTI 05.02.2011 19:51

En olis kauhean huolissani noista wc-pöntön ja harmaanveden tyhjennyksestä huoltamoille ja tielaitokselle aiheuttamista kuluista. Mikäli m-auto ei ota puhdasta vettä wc-kasetin ja harmaan veden tyhjennyksen yhteydessä niin huoltamoille syntyy n. 10-15 sentin kulu, joka aiheuttuu wc-kasetin ja altaan huuhtelusta.

Mikäli samassa yhteydessä otetaan puhdasta vettä 100 ltr niin tästä aiheutuu huoltamolle n. 50 sentin kulu. Sama laskukaava sopii yleiseen vesi- ja viemäriverkoon kytkettyjen leirialueiden hinnoittelulle. Tämä siis ilman pääoma- ja muita kuluja.

Samaan aikaan huoltamo myy jopa pahvimukista kahvilla värjättyä vettä 6,5 e/ltr.

SILMUNEN HANNU 05.02.2011 19:53

Hyvä Matti!!! :):)

t.Kaarina

SAIKKONEN ERKKI 05.02.2011 20:40

Vastaan nyt vain tähän esittämääsi kysymykseen: Olen ajatuksen kanssa lukenut, mitä olet kirjoittanut ja siihen vastannut. Muuten tähän revohkaan en olisi ryhtynyt. Mutta tämä keskustelu loppuu nyt tähän.

KNAAPI JUHA 05.02.2011 21:21

Ainoa johtopäätös, jonka tästä Saikkosen Erkin riemastumisesta voi vetää, on se, että hän katsoi asiattomaksi tarjota tyhjennyspaikkoja vapaamatkustajille, jotka eivät käytä leirintäalueiden asianmukaisia palveluita.

Saikkonen Erkki: "Kysymys on siis näistä autolla liikkuvista vapaaparkkilaisista, jotka eivät leiriydy alueilla, joissa on asianmukaiset tyhjennyspaikat. Olen liikkunut Eurooppaa ristiin rastiin vaunun kanssa, ja koskaan ei ole tullut eteen lirauttaa tuotoksiani muualle kuin sallittuun ja merkittyyn paikkaan leirintäalueella. Siitä ilostahan myös leirintäaluemaksun maksan. Pitäisikö meidän veronmaksajien Suomessa siis kustantaa näiden vapaamatkustajien tyhjennyspaikat ja niistä aiheutuvat kustannukset."

Nyt hän sitten kivenkovaan väittää, ettei ole ketään vapaamatkustajaksi sanonut. Hänestä ne vapaamatkustajat ovat niitä autoilijoita, ei varmaan vaunuilijoista. Mikähän ero näillä ryhmillä sitten olisi?

No, hyvä on, että perui puheensa ja lopetti keskustelun omalta osaltaan.

Minusta Kaarina on ihan oikealla asialla. Järkihän tuon sanoo...

ANTTILA MARKKU 05.02.2011 23:07

minunkin pitää sanoa jotain.Voisi pitää erittäin hyvänä kehityksenä jos kaikille levähdys paikoille rakennettaisi käymälä ja wc tyhjennys piste.Olisin valmis kyseisestä palvelusta kyllä maksamaan vaikka operaattorin kautta jonkin 0,50-1e suuruisen hoito maksun.Minusta siinä ei veronmaksajien rahaa kulu kuin perustamiseen.Ylläpito kulut katettaisi käyttö maksuilla.Ovi aukeaa vain puhelinsoitolla jolla myöskin tarvittaessa saadaan jäljitettyä ilkivallan tekijöitä.Kompostikäymälä on nykyään jo toimiva sekä hajuton laitos jos se sellaiseksi rakennetaan.En usko siihen väittämään että ilkivalta olisi vain täkäläinen ilmiö.Se vähäinen kokemus mikä minulla on muiden kansojen edesottamuksista ei oikein tue väittämää.

ARO PERTTI 06.02.2011 00:07

Onko kukaan tullut ajatelleksi miksi nämä levähdys alueitten WC ja muut paikat ovat lukossa ? Kun valtatien 1 uudet moottoritien pätkät valmistuivat,oli kaikilla levähdysalueilla kaikki paikat auki,oli hienot rostarista tehdyt WC-pöntöt , pesualtaat ja tyhjennyspaikat. Sitten jotkut valtiellä liikujista huomasivat nämä hienot vehkeet ja luultavasti jokamiehen oikeuksiin vedoten ottivat ne mukaansa.Tielaiyos korvasi nämä muutaman kerran ja kun eivät alkaneet pysyä paikoillaan niin pistivät paikat lukkon ja ensi alkuun ei niitä saanut auki edes textarilla.Nykyään kuitenkin saa ja hyvä näin ,samoin on hyvä että teksti on ovessa . Mieluimmin vain Suomenkielinen, Milestäni ei Suomen tielaitoksen tarvitse koko itä-Euroopan WC-pönttöjä kustantaa.

Olen myös melko varma että kaikki uudemmat levähdysalueet itärajalle saakka on samallatavalla lukossa.Muillakin valtateillä on vastaavanlaisia paikkoja lukittu kun eivät WC kalut pysy paikoillaan. Esim valtatie 10 läheisyydessä oleva Liedon hautausmaan WC joka on nykyään auki vain päiväsaikaan ja kaikki on kiinnitetty paksuun noin 5-6 mm teräslevyyn.

Monet pääteiden huoltoasemat vaativat etukäteismaksun tai että kortti jätetään ensin ja ulkomaalaiset luottokortit ei toimi oleenkkan huoltoasemien automaateissa,sisällä niillä tosin voi maksaa aseman aukiolo aikana.

Finnlinkillä, muistaaseni Fellowilla oli ruokasalissa A4 kokoinen Venäläinen teksti, kysyessäni mitä infoa venäläisten pitää saada omalla kielellään. Vastaus oli , heille piti kertoa että ruoka oli syötävä ruokasalissa ja sitä ei saanut ottaa mukaansa..

Nämä asiat ovat sellaisia harvoja asioita joista voi sanoa että ennen olivat levähdyspaikat ja muut WC parempia.

HÄNNINEN JUKKA 06.02.2011 12:16

Mulla noista tyhjennyspaikoista on kymmeniä ja taas kymmeniä kokemuksia. Koordinaatteja en ole merkinnyt muistiin. Tien levike, metsätieliittymä tms , sinne stoppi , luukku auki ja vessasäiliö käteen. Toiseen käpälään sitten sellainen retkilapio. Sata metriä umpimehtään, karttapohjoiseen, salailemati, vihellellen. Sitten sinne hirvien, oravien, susien., muurahaisten ym. luonnonlikaajien käyttämälle sonnahtavalta näyttävälle paikalle sopivan syvyinen kuoppa lapiolla. Lumpsistaheijaa , ja vessa on taas tyhjä. Kuoppa peitetään sillä ylös kaivetulla maalla. Takaisin autoon käsienpesulle, nuotin vierestä laulaen tai hyräillen .

Jos ollaan liikkellä viemäröidyllä alueella, niin sitten viemärinkansi puolen metrisellä päästääntaivutetulla betoniraudalla ( 10 mm) aukiheijaa , pöntöstä paskat lumpsista vaan viemäriin. Kansi kiinni ja kännyjenpesulle , vihellellen.

Mikäs tässä, arkijärjellä ajatellessa ..

SUOMI SEPPO 06.02.2011 15:30

Samaa mieltä, mutta taitaa tulla kohta lunta tupaan. Harmaavesikin kuulostaa olevan sitä supermyrkkyä. Afrikassakin juovat vielä myrkyllisempää vettä, köyhäkansa meinaan. @seppo

ANTTILA MARKKU 06.02.2011 15:55

Harmaavedet mieluimmin sadevesi viemäriin,maantie ojakin käy.Eihän pesuvesiä varten aina tarvita saunallakaan viemäriä.Matkailukulkineessa pesuvedessä ei luultavasti ole kuin saippuaa ja jotain ruoka jäämiä,ei siis mitään vaarallista.

JANHONEN MATTI 06.02.2011 16:20

Tuo uusikin jätevesiasetus lähtee siitä, että muut kuin vesikäymälän jätevedet voidaan johtaa maahan, jos niiden määrä on vähäinen, eikä niistä aiheudu ympäristön pilaantumista.

Matkailuauton tai vaunun harmaanveden määrä on vähäinen eikä pilaa ympäristöä. Toki joku roti siinäkin pitää olla mihin harmaan veden tyhjentää.

PALIN MATTI 06.02.2011 18:49

"Re: Tyhjennyspaikkoja 5.2.2011 klo 19:13:59 SILMUNEN HANNU Nyt en Erkki enää ymmärrä kirjoittamastasi mitään."

Elä ole Kaarina huolissasi, en ymmärrä minäkään.

Mistäkhän kummasta johtuu, että mulle tullee jotenki lankkusaitti mieleen nuista Saikkosen "rakentavista" kommenteista?

HEINONEN MARTTI 07.02.2011 17:31

ABC jakaa ilmaiseksi vihkosta,jossa on joka aseman palvelut eriteltynä,useimmissa kemssan tyhjennys onnistuu,ja abc asemia on aika paljon,pohjoisessa oiskos jossain tornion paikkeilla ainakin vielä,ja tietenkin muut paikat lisäksi.ja yleensä ei maksa mittään.

VALTONEN MARTTI 07.02.2011 19:24

Napapiirin(Rovaniemi) Shellilläkin on tyhjennyskaivo vaikkei taidakaan olla kovin informoitu.

SIRKIÄ MATTI 08.02.2011 00:27

Rovaniemi, Shell Napapiiri. Sodankyläntie 715. Koordinaatit N 66.54467 E 25.84303 Sijainti. Rakennuksen takana pihalla pieni kaivon kansi. Paikka merkitty pihalle.

Rovaniemi, Neste Reissumies. Alakorkalontie 22. Koordinaatit N 66.48615 E 25.65777 Sijainti. Ajokaivon ritiläkansi on peltilevyllä peitettynä lähellä raskaan kaluston tankkauspaikkaa. Huuhteluvesitolppa kohdalla. Kaivon paikka pihalla merkitty.

Rovaniemi, Norvajärvi Lentosatamantie. Koordinaatit N 66.62583 E 25.79390 Sijainti. Saksalaisen sotilashautausmaan/uimarannan pysäköintipaikan WC rakennuksen edessä on merkitty ajokaivo.

JANHONEN MATTI 08.02.2011 11:44

Onhan se pienoinen ongelma kun noita tyjennyspaikkoja ei vielä ole riittävästi ja niiden merkkaaminen on jopa huoltamoilla sitä sun tätä. Viime vuosina tilanne kuitenkin on parantunut merkittävästi tyhjennyspaikkojen lisääntymisen ja niistä tiedottamisen myötä.. Vain merkki puuttuu tienvarresta, mutta valitetvasti se puuttuu myös itse tyhjennyspaikalta. "Siellä se jossain on" sanoo huoltamon kassa varsin usein.

Matkailuautojen likavedet sinällän ei ole mikään ympäristöongelma, vaikka niistä sitä joskus yritetäänkin tehdä. Jopa täällä omassa porukassa. Harmaan veden tuotantohan jopa vähenee kun ollaan matkalla sensijaan että oltaisiin kotona. WC-jätteen määrä taas on jotakuinkin vakio olitpa kotona tai matkailuajoneuvossa, joskin siinäkin huuhteluveden määrä tekniikasta johtuen vähenee merkittävästi. Laskeskelin tuossa joutessani, että Suomen kaikkien matkailuajoneuvojen WC-vesien määrä kuutioina vastaa vuositasolla n. 150-180 lehmän karjatilaa, joissa on lietelantala. Näin siis määrät, mutta ympärisövaikutukset on sitten ihan eri asia. Matkailuajoneuvojen WC-vedet toimiteten yleiseen viemäriverkkoon puhdistettavaksi mm. typen ja fosforin osalta ja lehmän lietelanta taas levitetään pelloille josta osa vääjäämättä valuu vesistöön. Laskelma on tehty matkailuajoneuvojen 3 milj vuotuisen käyttövuorokauden mukaan

NIEMINEN RAIMO 08.02.2011 11:56

Tuossa on muutama tyhjennyspaikka.Karttapäivitys ei ole aivan tuore. http://goo.gl/maps/DRiT @rami

VALTONEN MARTTI 08.02.2011 18:15

On myös huomattava ettei kaikki ajokaivot ole tarkoitettu kemssojen tyhjennykseen, tuo mainitsemani Shellin on mutta esimerkiksi tuolla Raudanjoki -Seipäjärvi risteyksen vieressä olevalla levähdyspaikalla on ajokaivo johon en kyllä ole kemssaa uskaltautunut tyhjäämään. Siellä on myös wc jossa lämmin vesi. Noissa merkinnöissä olisi tosiaan rukattavaa. Tämän paikanhan tietää jokainen joka 4-tietä on Lappiin matkannut, tien laidassa oli ennen se iso poliisin patsas "shop" merkkinsä kanssa. Nykyään "potkukelkkamummo"

SIRKIÄ MATTI 11.02.2011 23:32

Lainaus: "On myös huomattava ettei kaikki ajokaivot ole tarkoitettu kemssojen tyhjennykseen, tuo mainitsemani Shellin on mutta esimerkiksi tuolla Raudanjoki -Seipäjärvi risteyksen vieressä olevalla levähdyspaikalla on ajokaivo johon en kyllä ole kemssaa uskaltautunut tyhjäämään. Siellä on myös wc jossa lämmin vesi. Noissa merkinnöissä olisi tosiaan rukattavaa. Tämän paikanhan tietää jokainen joka 4-tietä on Lappiin matkannut, tien laidassa oli ennen se iso poliisin patsas "shop" merkkinsä kanssa. Nykyään "potkukelkkamummo"

Samasta paikasta ajokaivon sijaintitiedot.

Sodankylä, Raudanjoki Potkuriparkki. Tie nro 4. Tielaitoksen paikka. Koordinaatit N 67.02034 E 26.39626 Sijainti. WC rakennuksen vieressä ajokaivo.

WC rakennuksessa on vesivessat, joiden tyhjennysvedet menevät samaan säiliöön ajokaivoon kaadettujen tuotteiden kanssa. Siihen ajokaivoon saa tyhjentää kemssan sisällön.

VALTONEN MARTTI 11.02.2011 23:44

Sirkiä Matti: Tuo on hyvä tietää, kiitos!

VALTONEN MARTTI 13.02.2011 14:18

Pientä ristiriitaa kuitenkin: Niemisen linkissä Potkuriparkki on osoitettu vain ajokaivoksi, kemssan tyhjennyspaikat erikseen?

VALTONEN MARTTI 13.02.2011 14:23

Takavuosina harrastelin myös tuota Hännisen Jukan sydeemiä, eli lapiohommiin. Vaan tuolla pohjoisessa vaadittaisiin kranaatteja jotta jonkinlaisen kuopan maahan saa. On vaikka kuinka pehmeän näköinen maaperä niin kivet siellä on heti vastassa....ja isoja.

AHONEN KAI 14.02.2011 17:55

No jollei lapiolla pääse niin kippaa sitten samaan kohtaan mihin on hirvi jo kakannut, samaa tavaraa ainakin vegaanien tuotokset, lihansyöjien kannattaa katella samaa kohtaa karhujen kanssa ;))

Kenelläkään en ole kuullut tuosta isompaa ongelmaa olleen.

Humpsista

VALTONEN MARTTI 14.02.2011 18:24

No mutta Kai, minäkin olen jonkiin verran joskus perehtynyt vegetaariseen ruokavalioon eikä koskaan tullut esiin että vegaanien jätöksissä olisi kemssanestettä, ainakaan formaldehydipitoista vieläpä. Kehitäppä parempi teoria.

AHONEN KAI 14.02.2011 18:46

Nykyaikaisissa autoissa on pieruimuri, jonka ansiosta ei välttämättä tarvita kemiallisia aineita, jotka tosin taida kovinkaan ympäristömyrkkyjä nykyään olla.

Mutta jos tuokaan ei kelpaa, niin sittenhän sen humpsista voi kipata tien reunaan toimitettuun jääkaappiin tai hylkyauton takapenkille, tienvierustan rakennusjätteiden joukosta sitä humpsista ei huomaa ensimmäisen sateen jälkeen, asbestit kylläkin.

VALTONEN MARTTI 14.02.2011 18:58

Huomaan Ahonen, että olet varsin kokenut karavaanari. Siitä huolimatta unohdit ne mikrouunit tien varsilla, ovat myös käyttökelpisia ainakin jos vähän tiuhempaan tyhjentelee. Talvellahan mitään ongelmaa ei ole, polkaisu hankeen, roippeet sinne ja sulamis vedet keväällä hoitelee tienoot siistiksi. Olen kyllä nähnyt omin silmin, kun Ruotsalaisen vaunun kemssa tyhjennettiin aivan rantaveteen Capperjokka jokeen P-Norjassa. Mereen matkaa kolmisen sataa metriä.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.