Siisteys alueilla

LAHTINEN TIMO 24.08.2010 11:42

Ihmettelen caravaanareiden siisteyttä tai siis siivottomuuttä. Olimme Ranuan eläinpuiston leirintäalueella, joka oli muuten kaikin puolin siisti, vaan ei naisten suihku/sauna. Ukkojen puoli oli erittäin siisti, joka varmaan johtui siitä, että jälkikasvu kävi wc:ssä äidin kanssa ja hiekkaisin jalkinein. Kaiken huipuksi olu joku heittänyt paskaisen vaipan kemssan tyhjennysaltaasen ja tukkinut sen. Onneksi siinä oli ritilä, joka esti kyseisen tavaran tukkimasta totaalisesti viemäriä. Onkohan joillakin kotonaan peräsä kulkeva siivooja.

UUSITALO MARKO 24.08.2010 12:41

Mistä päättelet, että sotkijat olisivat nimenomaan meitä karavaanareita?

VARTIAINEN JOUKO 24.08.2010 16:05

Tuo avausaiheesi Timo sinällään ei ole mikään uusi, mutta tekstisi paljasti oleellisen puutteen käsityksissäsi. Kun tuollaista siivottomuutta yrität tarjota karavaanareiden piikkiin, niin olisi hyvä että ymmärrät erottaa yleiset leirintäalueet SFC-jäsenalueista. Etenkin järjestäytyneiden karavaanareiden keskuudessa tapakasvatus on kyllä purrut niin perusteellisesti, että on aivan todellista sattumaa jos joku siitä poikkeaa. Siis käytä mielummin omia jäsenalueita, niin huomaat yhteisten ja varsinkin sanitettitilojen siisteyseron.

HAAPANEN TIMO 24.08.2010 17:27

Minäkin menisin SFC-alueelle, jos sellainen olisi Ranuan eläinpuiston vieressä. Leirintäalue ei ole ainakaan mulla matkan kohde, ja SFC-alueet sijaitsevat pääosin kaukana kaikesta. Eikä ne hikiset saunojen pukuhuoneet niin ihmeellisiä ole omilla alueillakaan...

@timppa

LINDBLOM ALF 24.08.2010 18:59

Millä perusteellaan, että SFC-alueilla on siistimpää väkeä. Kyllä kaupallisillakin alueilla valtaosa vaunu/autoväestä ovat SF-Caravan-jäseniä, eli samoja ihmisiä kun käyvät SFC-alueillakin. Muuttuuko käytös, kun ei olla omilla alueilla? Jos, niin miksi? Tietenkin tässä voi nyt syyttää alueen ei-jäsen-vieraita, kovin aikaansaavaa väkeä jos he ovat siivottomuuden takana!

PENTIKÄINEN ERKKI 24.08.2010 21:11

Olen nyt työni puolesta kiertänyt SFC alueita todella paljon. Isännät ovat olleet asiallisia ja paikat siistejä, minulla ei ainakaan ole mitään valittamista. Seuraavana on vuorossa Hyvinkään 35 v juhlat, johon menemme Pyhimyksellämme. Anteeksi, sitä ennen asennetaan SFC Kymenlaakson kassa.

Terveisin Eki

LAHTINEN TIMO 25.08.2010 10:53

Enpä ole käynyt SFC-alueella vaunusta luopumisen jälkeen. En todellakaan tutkinut oliko paikalla olleiden autoisa SFC-tunnukset. Oli tai ei sotkut meneväy jola tapauksessa karavaanareiden piikkiin. Täytynee seuraavan kerran, kun tulee valittamista, ottaa kaikkien paikalla olleiden SFC-numero/rekisterinumero talteen ja pistää kirjoituksen mukaan.

UUSITALO MARKO 25.08.2010 12:21

Toisin kuin luullaan, yleisillä leirintäalueilla käy paljon muitakin kuin Sfc-jäseniä. On telttailijoita, ulkomaalaisia, vuokrakalustolla liikkuvia satunnaiskaravaanereita sekä täysin ulkopuolisia jotka eivät leiriydy, mutta jotka syystä tai toisesta pistäytyvät käyttämäsä alueen saniteettitiloja. Nämä viimeksi mainitut ovat hyvin yleinen vierailijaryhmä leirintäalueilla, jotka sijaitsevat jonkin matkailukohteen läheisyydessä. Väittäisin, että näillä leirintäalueilla vähintäänkin yli puolet on muita kuin Sfc-jäseniä.

Kyse voi olla myös kulttuurieroista. Euroopan etelälaidalla siivoojat rientävät puhdistamaan sanitettitilat suunnillen jokaisen kävijän jälkeen. Suomeen saapuva ulkomaalainen saattaa luulla, että täällä on samanlainen palvelutaso jolloin hän jättää jalkansa pyyhkimättä ja vaipat siivoojan korjattavaksi.

VARTIAINEN JOUKO 25.08.2010 12:50

Eniromainen näkökulma sinulla Marko tuohon Timon kommenttiin. Siitä huolimatta toivotan onnea ja menestystä Timon suunnittelemalle poikkitieteelliselle tutkimusprojektille karavaanareiden WC-kulttuurin toteutumistavoista leirintäalueilla. Jään odottamaan mielenkiinnolla hänen tutkimustyönsä loppuraporttia ;)

JANHONEN MATTI 25.08.2010 16:16

Marko tuossa edellä otti puheeksi oleellisen asian - kulttuuriset erot. Meillä suomalaisilla on - yleistys sallittakoon - vahva käsitys siitä, että olemme supersiisti kansa ja muut nyt on mitä on. Tätä käsitystä olisi syytä jo romuttaa. Ainakin camping-alueita koskien tämä käsitys ei päde. Keskimäärin ottaen meidän alueemme eivät ole erikoisen siistejä - aina ei edes viiden tähden alueet - eikä ne sitä voi ollakaan alueen rakenteellisista syistä ja siivouskulttuurista johtuen.

Meillä alueiden saniteettitilat on yleensä alimitoitettuja mistä seuraa, että ne ovat kovassa käytössä ja kerran tai kaksi kertaa päivässä suorittava siivous ei yksinkertaisesti riitä pitämään yllä edes kohtuullista keskimääräitä siisteystasoa. Ja kun siistiminen on alimitoitettu tapahtuu jostain syystä niin, että epäjärjestys ja likaisuus lisää paskaamista. En tiedä miten ihmismielenselittäjät ilmiön selittävät, mutta niin se vain on, ja usein nimenomaan naisten puolella. Hälläväliä on tarttuva tauti.

Tämän ovat jo monet huoltamot todenneet ja niiden kovassa käytössä olevat vessatilat tarkastetaan ja siivotaan vähintään parin tunnin välein. Näin kynnys paskaamisen aloittamiseen kasvaa.

Toisalta ei ylimitoitettu siistiminenkään ole hyvästä, koska se "syyllistää" käyttäjän. Kroatissa esim. olen tavannut monia alueita jossa siistiminen on viety niin pitkälle, että kun astut kopista ulos niin jo on siistijä oven takana odottamassa rätin ja mopin kanssa, että saa pyyhkiä jälkesi. Se ahistaa!

KOPONEN KAUKO 25.08.2010 17:00

Tuskinpa Timon kannattaa alkaa paskapoliisiksi,palkka jää kovin pieneksi työmäärään nähden. Ja tuskinpa sitä tutkimusprojektia varten saa edes tutkija- apurahaa,ainakaan liitolta.

UUSITALO MARKO 25.08.2010 18:34

Oikeassa olet, Matti. Kroatiasta löytyy leirintäalueita, joiden jokaisessa monista WC-rakennuksista on oma pikku toimistohuone siivoojille. Aamuseitsemästä iltakymmeneen näissä "toimistoissa" päivystää kaksikin siivoojaa, alati valppaina pesemään pois kaikki mahdolliset siivottomuudet ennen kuin niitä ehtii kunnolla syntyäkään.

Joskus ihmettelin, mistä yli 40 euron vuorokausihinta oikein muodostuu, mutta ei tarvinnut kuin kerran käydä vessassa, niin sekin asia selvisi. Siisteys on siellä kunnia-asia, jota ei ole edes yritetty ulkoistaa asiakkaan vastuulle. Se sisältyy hintaan.

SILMUNEN HANNU 25.08.2010 19:08

Taitaa olla Suomessa palkkakustannukset hiukan toista maata kuin Kroatiassa, joten kroatialainen 40e saattaisi olla Suomessa 80e, samalla siivoojien kokoonpanolla!:)

Norjassa kerran oltu pienellä leirintäalueella, missä huoltotilohin mennessään piti laittaa aina jalkoihin semmoiset sairaaloista ja jostain museoista tutut kengänpäällyset...siinä niitä oli oven vieressä korillinen odottamassa. Se oli vähän halvempi konsti lattian sotkuja vastaan, mutta oudolta sekin jotenkin tuntui.

Oudolta tuntui sekin, että kun joku aloitti aiheesta "huoltotilojen siisteys leirintäalueilla", niin eikös täällä täydy alkaa vääntää kättä siitä, sotkevatko numeroidut leirintämatkaajat vai numeroimattomat leirintämatkaajat ne tilat....Ihn kuin ihmiset siitä karavaan-järjestön numerosta johonkin muuttuisivat..monenlaisen järjestön jäsen voi olla telttailija, mökkeilijä ja vuokravaunuilijakin...ihmisiä me kaikki tyynni ollaan...:)

Kesäällä yövyttiin monella leirintäalueella Sakassa ja Tsekeissä, ja tutustuttiin huoltotiloihin perusteellisesti kun omia ei ollut matkassa eli oltiin telttailijoita. Asia mikä siellä nousi eniten tapetille oli se, että monesti vessat/suihkut/pesutilat oli rakennettu niin, ettei lattian likastumista voinut millään välttää. Vaikka se oli juuri pesty, niin ensimmäinen sisälle astunut jo likasi sen märän kaakelin, kun kaikkialla oli vain sitä märkää kaakelia..ei kuramattoja, ei ritilöitä eikä läheskään aina suihkulastoja. Eikä koskaan suihkuja rakennettu niin, etteikö "vaatehuoneen" uolen lattia olisi myöskin kastunut. Ja monesti koko suihkutila, sillä jokaisella leirintäalueella itäisessä Saksassa oli suihkupoletit, ja ainoastaan kerran se polettikone oli suihkukopin yhteydessä....aina muulloin juostiin nakuna oven pieleen lisäämään poletteja!!

Eli vanhoja tiloja kunnostettaessa/uusia rakennettaessa kannattaisi tarkkaan miettiä millaisia tiloja pystyy mitenkin siistinä pitämään. Se on minsta yksi lähtökohta koko siisteysjuttuun, se tilojen toimivuus. Sen jälkeen pallo on meillä käyttäjillä ja sitten vasta niillä siivoojilla, minun mielestäni...

t.Kaarina

UUSITALO MARKO 25.08.2010 19:26

Ihmettelit, Kaarina, miksi väännetään kättä siitä kuka sotki. Tämä johtuu siitä, että avauksessa, heti otsikon jälkeen, nimettiin kaikkeen siivottomuuteen syyllisiksi meidät karavaanarit, kollektiivisesti ja perustelematta.

Oman kokemukseni mukaan järjestäytyneet karavaanarit ovat kuitenkin keskivertoa siistimpiä. Koska me käyttämme paljon eri alueiden palveluita, kannamme me myös keskivertoa enemmän vastuuta siisteydestä. Toki poikkeuksiakin löytyy.

Jo pelkästään tuo esimerkki, jossa vaippa oli tungettu kemssantyhjennysaltaaseen viittaisi vahvasti siihen, että asialla on joku muu kuin karavaanari. Tämä joku ei ole todennäköisesti edes tiennyt, mihin tuota allasta käytetään.

HAAPANEN TIMO 25.08.2010 19:50

Kaarina on oikeassa, kastuu koko koppi ja vähän muutakin yleensä. Eikä vaatteille ole paikkaa.

Rastilassa on aika hyvät systeemit, niinpä siellä onkin aina siistiä. Usein SFC porukka on vähemmistönä siellä. Asiasta poiketen, Rastila muutenkin ihme paikka, vaikka on aivan täynnä on öisin todella hiljaisen tuntuista. Liekkö kaupungin taustahäly antaa jonkinlaisen peiton äänille.

@timppa

KUJANPÄÄ MARKKU 25.08.2010 22:16

Keskimäärin ulkomailla sanitilat paremmin hoidetut kuin meillä. Yksi asia jota ei missään maassa ole oikein oivallettu on peseytymisvälineille pikku hyllyt suihkukopissa. Ne puuttuvat alueilta liian usein. Oikein *ituttaa lattialta kyykkiä samppoopulloa ja saippuaa. Lisäksi suihkujen suuttimista tulee vodaa välillä parista-kolmesta reiästä, ei enemmästä. No neljästä sitten, hyvä on.

SILMUNEN HANNU 25.08.2010 22:28

Minä kyllä kyykin niitä shampoita lattialta:), mutta kun vaatteet, pyyhket ja kengät kastuu, niin se on äärimmäisen typerää!!! Tänä kesänä taas mietin, että kuka niitä pesutiloja suunnittelee leirintäalueille, ei ainakaan kukaan semmoinen, joka niitä ikinä käyttää!?!

Ja miksi ne polettipömpelit EI VOI olla suihkun yhteydessä? Ja miksi pitää olla poletit eikä kelpaa raha?! Voi elämän kevät, tuskin se kaikkein potenttiaalisin ryöstökohdekaan olisi?! KUn tuut kämppärille respan mentyä kiinni, et pääse suihkuun, ellet ole älynnyt jemmata edelliseltä aluelta poletteja. Kun sais suihkusta edes kylmää vettä ilman polettia, mutta kun ei. Hulluin oli alue, missä tiskit, vaatteet ja vihannekset sai pestä vapaasti, mutta että pääsi vessaan ja suihkuun piti polettien lisäksi olla avain oveen...ja niitä todella sai vain YHDEN per telttakunta. Ja toisaalla, saadakseen luvan kanssa pestä sukkansa ja pikkuhuosunsa, piti saada respasta avain ja maksaa 20e pantti, jotta sai avaimen koppiin missä oli lavuaari tätä toimitusta varten!!!

No joo, toki niille saippuoillekin vois joku paikka olla, mutta jos valita pitää, nin kuivat vaatteet on kivammat!

t.Kaarina

SILMUNEN HANNU 25.08.2010 22:30

Joo meni kyllä ulkomaan matkailun puolelle, mutta ...anteeks vain:)

t.Kaarina

KUJANPÄÄ MARKKU 25.08.2010 22:39

Totta. Suunnittelijat eivät itse käytä. Olen pähkäillyt saippuatelineen puuttumisen syyksi jatkuvaa ilkivaltaa jolla ne on revitty alas ja alueyrittäjä on sitten haistattanut paskan koko jutulle.

Helpompi ja kivampi on piirongissaan paskoa ja suihkutella kun muistaa vettä ottaa auton kylkeen alueelle tullessaan.

JANHONEN MATTI 25.08.2010 22:40

Tuo Markun mainitsemat puutteet on totinen tosi. Usein ensimmäinen puute on jo se, että suihkukopin ovesta puuttuu salpa. Toinen on se, että pukeutumistilasssa jos sellainen on puuttuu koukku kylpytakille ja pyyhkeelle. Ja vielä useimmin shampoopullolle ja saippualle ei ole minkäänlaista telinettä. Kun kaikki nämä varusteet yhtä suihkukoppia kohti maksaa varsin vähän, tässä on kyse puhtaasti alueen ylläpitäjän välinpitämättömyydestä.

Surulla on tunnustettava, että on meissä sellaisiakin, jotka kulkevat suihkussa ruuvimeisseli taskussa. Ei ne koppeihin alunalkaen laitetut koukut ja telineet ole muuten seinästä niin siististi irronneet.

YLINIEMI SEPPO 26.08.2010 09:06

Eikös Norjassa ainakin vanhemmilla leiripaikoilla tule kylmäävettä ilman polettia,olen samaa mieltä niistä poletti systeemistä ei hyvä,otasivat senverran enempi leirimaksua että sais lämpimän veen kans.

YLINIEMI SEPPO 26.08.2010 09:09

Matti puhut asiaa, se on justiin näin!

PALIN MATTI 27.08.2010 14:40

Lueskelin täsä näitä vessajuttuja ja mietiskelin, että eikö se ahista lomamatkala, ku pittää joka paikasa nuuskia kaikki vessat ja saniteettitilat ja huolestua aina niistä.

Matkailu on muutaki ku vessojen tarkastelua. Luulisin siis.

YLINIEMI SEPPO 27.08.2010 18:15

Matti noin kolmen kuukauven päästä mennään istumaan puhtaalle,märälle ja kylmälle reijälle!

PALIN MATTI 27.08.2010 18:55

Jess Seppo. Sitä täsä kirreä ja taimenta pyytäesä oottelema.

LAHTINEN TIMO 30.08.2010 12:12

No pikku vitsihän se oli, mutta kävisi kätevästi kameralla tai kännykkäkameralla, ja lista tänne lehteen.

HUOVINEN SIRPA 30.08.2010 17:32

järjestäytyneistä Caravaanareista tekee siistimpiä ja fiksumpia,kuin järjestäytymättömistä? Ei taida se kortti taskussa, tai numero kulkineen kulmassa todistaa mitään. Kyllä joukkoon mahtuu kaikenlaista örveltäjää, jopa järjestäytyneihinkin. Esko

KILLSTRÖM NIELS 18.09.2010 06:43

järjestäytyneistä Caravaanareista tekee siistimpiä ja fiksumpia,kuin järjestäytymättömistä? Ei taida se kortti taskussa, tai numero kulkineen kulmassa todistaa mitään. Kyllä joukkoon mahtuu kaikenlaista örveltäjää, jopa järjestäytyneihinkin. Esko

Ei niin

Olemme joutuneet poistumaan FSC.n alueelta aamulla viiden aikaan saatananmoisen örveltämisen takia. Siellä ei ollut yön rauhaa. Karaoke soi ja laulut meni nuotin vierestä vielä aamullakin. Taksit ajoi aamuun asti alueelle. Kuulemma piispat piti kirkkopäiviään siellä. Paikka oli Isomies. Kierrän kaukaa kyseisen paikan.

nisse

PALIN MATTI 19.09.2010 19:11

Onko se tuo FSC josaki Ruåttisa vai misä? Ylleesäki ruåttalaiset on palijon kovempia juopottelijoita ku met. Olema ihan vastaantulijoita niitten rinnala, ku oikkeen juopottelemaan alethaan.

VARTIAINEN JOUKO 19.09.2010 20:00

Net ne ossaa sen lusthinpion ;))

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.