SF-Caravan suosittelee poistumista matkailuvaunusta tai -autosta kovan myrskyn kohdatessa

AHJOS TIMO 11.08.2010 11:12

Noin otsikoitu tiedote on annettu 5.8.2010. Se päättyy sanoihin: "Suosittelen poistumista, SF-Caravanin leirintä- ja turvatoimikunnan puheenjohtaja Markku Vänskä toteaa."

Sikäli mielenkiintoista, että Hietasaaressa kuulemma kaikki loukkaantuneet olivat ulkona. Kenenkään vaunussaan tai autossaan sisällä pysyneen ei kerrottu loukkaantuneen. Ehkä tilanne olisi ollut toinen, jos niin monet vaunut eivät olisi olleet tyhjinä. Varmasti päälle kaatuneen puun litistämässä tai katolleen pyörähtäneessä vaunussa olisi tukalat oltavat ja vaikea päästä ulos.

Anteeksi, jos toistan tässä aihetta, josta on jo Jäsenkeskustelussa keskusteltu. Siellä viestiketjuihin kertyy nopeasti niin paljon puppua, että asiallisia kirjoituksia on sen jälkeen vaikea löytää.

JANHONEN MATTI 11.08.2010 12:29

Suosittelee poistumista, mihin? Nytkin myrsky hoiti hommansa monissa paikoissa paikallaolijoiden kertoman mukaan n. 10-20 sekunnissa. Pitkällekö siinä ajassa ehtii? Jos ehtii huoltorakennukseen niin hyvä on, mutta jos jää kaatuvien puiden sekaan niin hukka perii. Se kaatuvan puun latvanopeus on lähes samaa kun sen puita kaatavan tuulenkin. Ja tuulennopeudeksihan arvioitiin jälkikäteen jotain 25-30 m/s. Siinä tuulennopeudessa vallankin vanhemman ihmisen kaiken huomion vie se miten pysyy pystyssä, ei siinä kaatuvia puita ehdi väistellä.

Siinä tilanteessa ulkonaolijan ainoaksi turvakeinoksi jää harva metsä ja hyvä onni.

JORVA OLLI 11.08.2010 17:39

Ymmärsin tuon SF-Caravanin suosituksen olleen ns. hätätoimi- tai reaktio asiassa. Huonompi vaihtoehto varmaan olisi ollut julkaisematta mitään!

Eiköhän asiaan paneuduta jatkossa todella ja saamme mietityt ohjeet myöhemmin. Hyvä että edes näin!

JANHONEN MATTI 11.08.2010 17:58

Niin minäkin Olli lausutun ymmärsin. Kun oli sanottava jotain niin sanottiin jotain.

SILMUNEN HANNU 11.08.2010 18:00

Me maattiin heinäkuussa Etelä-Saksassa vaellusteltoissa yksi yö, ukonilman riehuessa aivan päällämme. Katsottiin mitn koivikko heilui kuin kaislikko ja mietittiin mitä tehdään. Lopulta vain maattiin teltoissa. Jos olisimme väärällä hetkellä lähteneet aution cämppärin pieneen huoltorakennukseen suojaan, olisimme tulleet pahasti lävistetyiksi. Huoltorakennuksen pihalla könöttänt ainais-juhannussalko oli saanut salamasta, ja paksu tukki oli sen tuhannen säleinä, puissa ja maissa...aika terävän näköisiä sirpaleita kiilautuneina ties minne. No, nyt meillä oli tuuria, kun muut puut pysyivät pystyssä...Maa tärisi silloin tällöin ja jotku lapsista sanoivat tunteneen ikään kuin rytmihäiriön kovimman räiskeen aikana, se taisi olla se juhannussalkoon osunut salama...Olimme kuitenkin pensasaitojen reunalla, ja pensasaita oli paljon matalampi kuin aluetta ympäröinyt koivikko...

t.Kaarina

JORVA OLLI 11.08.2010 18:10

Jou jou Kaarina, niinhän se on, vaikea on antaa yksiselitteistä ohjetta tilanteisiin jotka vaihtelevat kovasti.

Sanoisin, että terveen järjen käyttö on paras ohje, kuten teidänkin tapauksessa. Tervettä järkeä ja rauhallista toimintaa hätätilanteissa, se lääke on!

Tämä nyky-yhteiskunta on siitä metka juttu kun kaikki pitää olla valmiiksi mietitty ja ohjeistettu, ikäänkuin oman ajattelukyvyn käyttö olisi kielletty.

Mutta totuttava varmaan Suomessakin on näihin äärisääilmiöihin ja katastrofeihin, toimijat vaan ovat yhä vähemmässä!

SILMUNEN HANNU 11.08.2010 18:34

Niinpä, ei ole monienkaan tilanteiden "valmiiksiohjeistaminen" helppoa saati järkevää.

Se hyvä puoli niissä onnistuneissa ohjeissa kyllä mielestäni on, että paniikkitilanteessa ihmisen järki saattaa mennä lukkoon, ja silloin ainoa pelastus saattaa olla muistin hämärästä ylös pinkova ohje...tyyliin "tulipalon sattuessa ikkunan SAA rikkoa ja sieltä SAA ja TÄYTYY hypätä ulos, jos aulassa on jo tulta ja savua"...niin kuin me olemme lapsillemme näiden ollessa pienempiä neuvoneet...kun asumme kahdeksan ikkunan mittaisesessa pitkässä vanhassa puutalossa, jossa meidän makkari ja lasten makkarit ovat talon vastakkaisissa päissä...tulipalon sattuessa yöllä, emme välttis kykene enää neuvomaan lapsia... Ei nyt suoraan liity tähän, mutta hätätilanteet ja ennakko-ohjeistus kuitenkin...:)

Mutta oliko meillä enemmän tuuria nyt kuin järjenkäytön onnistumista, sitä on paha sanoa.

t.Kaarina

ANTTILA MARKKU 11.08.2010 19:58

Olen samaa mieltä näistä ohjeistuksista, tietyn laisissa vaara tilanteissa mutta myrskyyn suin päin ryntääminen vaikka vain vaunun suojasta on mielestäni aika arveluttava ohje.Asia on eri jos tiedetään että voimakas myrsky on tulossa.Silloin kannattaa se sirtyminen aloittaa jo kun myrsky ei vielä ole päällä.Se myrskyn arvioiminen vaan voi olla hankalaa.Meille kävi tuuri?viime sunnuntaina kun lähdimme vaunulta oisko ollut noin klo.14 ja aurinko paistoi kirkkaalta taivaalta.Tultiin kotiin ja katseltiin netistä iltasanomia noin klo 16 jälkeen. Vaunupaikallemme oili iskenyt poikkeuksellisen suuria rakeita satanut kuuro.Mistä senkin olisi muutamaa tuntia aikaisemmin tiennyt.Meiltä ei mennyt kuin vaunun katto pilalle,joillekin muille tuli enempi vahinkoja.Eivät sielläkään vaunuissa olleet kerinneet minnekään lähteä.

HOLMSTRÖM STIG 12.08.2010 09:25

Olin Hietasaaressa syöksyvirtauksen iskiessä viime viikon keskiviikkona. Tulimme sinne lomamatkallamme aivan sattumalta ja olimme olleet paikalla vasta noin 15 minuuttia. Myrskyn iskiessä olin itse vaunun ulkopuolella. Tuuli heitti minut n. 10-15 metrin päähän, jolloin oikea käteni murtui. Vaimoni oli vaunun WC:ssä, joka oli ainoa paikka, joka säilyi ehjänä, ja selvisi kuin ihmeen kaupalla pelkillä kuhmuilla ja mustelmilla. Vaunun toinen sivuseinä ja katto repeytyivät irti ja varsinaisista asuintiloista jäi jäljelle vain iso rojukasa. Vaikea sanoa, missä oli "turvallisempaa". On pelkkää sattumaa, että olemme molemmat hengissä, olisi voinut käydä toisinkin.

Olemme tuoreita karavaanareita ja uusi harrastus oli ehtinyt tulla tutuksi vasta muutaman viikon ajan. Luovuimme 17 vuoden jälkeen veneilystä, koska pidimme sitä liian sääherkkänä harrastuksena ja ajattelimme, että kumipyörillä liikkuminen olisi turvallisempaa. Ensi järkytyksestä toivuttuamme olemme kuitenkin päättäneet jatkaa. Kunhan vakuutusyhtiön kanssa on saatu asiat hoidettua, lähdemme katselemaan itsellemme uutta vaunua.

NYYSSÖNEN KAJ 03.09.2010 13:16

Tässä tapauksessa poistuminen täytyy tehdä tarpeeksi pitkälle n. 50 - 100km. Kuvassa ennustettu Earl-hurrikaanin paikka USA rannikolla tänään kello 15 Suomen aikaa.

VÄLIAHDE JUSSI 03.10.2010 21:51

Rakennusliiton konttorisa on oli tai on ilmoitoitus, kypärä pelasti hengen, kypärät päähän ja vaunuun niin henkireipu on paremmassa turvassa,kuin taivas alla,juos Luoja suo. Kypärän käytöstä vakuutuksiin,en teidä,muutakuin työmailta ja moottoripyöräilystä,mopoilun lopetin heti kun tuli kypäräpakko.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.