Ihmettelen teitä viisaita :-))

STUBER SAMUEL 11.08.2010 08:18

Suositus 25m pitkästä johdosta on hyvä, silloin ei pitäisi olla tarvetta jatkojohtoon.Nykyisin uudisasennuksissa alueilla tulee olla vikavirtasuojat, niistä ei ole apua jos sinulla on pitkä 1,5m2 kaapeli. siis kyse on SINUN ja läheistesi turvallisuudesta. Turvallista kesää meille kaikille toivottaen. jäsen 28907

PALIN MATTI 11.08.2010 08:39

Miten se ohuempi kaapeli tekee vikavirtasuojan toimimattomaksi? Vikavirtasuojahan tarkkailee L- ja N-johtimissa kulkevan virran eroa. Vuototapauksessa se virtaero syntyy ohuempaan johtimeen ihan samalla periaatteella kun paksumpaankin.

LIIMATAINEN HANNU 11.08.2010 08:50

Onko muuten tilastoja jos on sattunut sähkötapaturma että minkälainen kaapeli on käytössä ollut? Aikoinaan kaikki kaapelit olivat 1,5mm2. Enemmän lie tullut ongelmia väärästä käytöstä, vääristä kytkennöistä, purkamattomista keloista, liian suurista kuormista, pitkistä 'ketjutuksista' jne.!

Tottakai kehitys kehittyy ja sähkölaitteetkin paranevat ajan myötä, mutta ihmisten kollous ei näytä paraneva, päinvastoin. Olen nähnyt 'hirveitä' virityksiä alueilla, yritäpä sitten jotakin niistä sanoa niin hyvä ettei nokkapokkaa ryhdytä tarjoilemaan. Nurmikolla sateessa suojaamattomia liitoksia jne.!

KUJANPÄÄ MARKKU 11.08.2010 09:22

Noi on pahoja noi suojaamattomat liitokset, kytkennät ja yhdynnät.

HINTIKKA ARI 11.08.2010 09:48

Kyllä kaikki (viranomaisille ilmoitetut) sähkötapaturmat tutkitaan ja niistä on tilastoja olemassa. Nämä(kin) tutkimukset ja tilastot on niitä joita ei julkaista netissä.

Viimeeksi kuin ko. tilastoja luin, olisiko olleet vuodelta 2007, siellä oli näitä "liian ohut kytketäkaapeli/ liian suuri kuormitus kaapeliin" vahinkoja joitakin. En muista tarkkaan montako mutta enemmän kuin yksi. En myöskään muista mikä laite oli sähkökuormana.

Kyllä noi viritykset vaan olisi alueen isännän/valvojan toimesta hoidettava kuntoon. Varsinkin kausipaikkalaisten kohdalla voisi ihan hyvin antaa vaikka viikon aikaa korjata asia. Ellei korjaa-->sähköt pois.

Tokihan todella vaarallaisista virityksista voi ilmoittaa eteenpäin. Saadaan silloin suomeen ensimmäinen? alue jossa ei ole yhtään sähköpaikkaa ja isäntäkin saa toimia kynttilän valossa:)

LAHTI ANTTI 11.08.2010 10:42

Hyvin on 2,5mm² johto kestänyt alueilla lämpiämättä, kun on ollut ainoastaan akkulaturi ja littu-TV kuluttamassa virtaa.

Kotona on 1,5mm² johto käytössä ja sen perässä on 2000W sähkölämmitys päällä vaunussa, ja kaikki 10A sulakkeen takana.

NYYSSÖNEN KAJ 11.08.2010 10:48

Toinen sähköturvallisuuteen liittyvä asia on

VIKAVIRTASUOJA ja johdonsuoja (sulake)

Minulle eräs karavaanari väitti että vain "vaiheen" katkaseva suoja olisi sallittu matkailuajoneuvo käytössä.

Koska adapterin käyttö on sallittu euro-pistokkeen kanssa ei ole tiedossa katkaiseeko suoja 0- vai vaihe-johtimen.

Minulla on joka tapauksessa nollan ja vaiheen katkaisevat suojat, vaikka taaskaan pykäliä en löytänyt eikä A-urakoitsijakaan tarkemmin tuntenut liikkuvan kaluston vaatimuksia paitsi junien osalta.

AHJOS TIMO 11.08.2010 11:27

"Koska adapterin käyttö on sallittu euro-pistokkeen kanssa ei ole tiedossa katkaiseeko suoja 0- vai vaihe-johtimen. "

Minulla on Biltemasta ostamani vikavirtasuoja, joka kytketään Schuko-pistorasiaan ennen Schuko/CEE-adapteria. Kun testinappulaa painaa, kyllä se katkaisee virran, olipa pistoke pistorasiassa kuinka päin tahansa. Näin siis silloin, kun mitään vuotoa ei ole. Voiko siitä tehdä johtopäätöksen, että se katkaisee molemmat johtimet? Vai olisiko mahdollista, että se katkaisee jossakin tilanteessa vain O-johtimen ja vaihe-johdinta pitkin sähköä virtaisi edelleenkin sinne, mistä se vuotaa maahan.

HÄNNINEN PENTTI 11.08.2010 13:45

Oikein asennettu vikavirtasuoja katkaisee virran ns. kaikkinapaisesti, eli sekä vaiheen että nollan.

Tuolta löytyy sähkötapaturmatutkimusraportteja (ohops, mikä sanahirviö). http://www.tukes.fi/fi/Palvelut/Rekisterit/sahko-ja-hissit-rekisterit/sahkotapaturmat/

Pena

HÄNNINEN PENTTI 11.08.2010 13:50

Esimerkki linkin takaa:

"Elokuu 2003

Nuori mies kosketti jännitteistä asuntovaunun vetoaisaa ja kuoli saamaansa sähköiskuun. Koko asuntovaunun runko oli jännitteinen, koska asuntovaunuun johdettiin sähkö jatkojohdoilla pistorasiasta, jonka suojamaadoitusliitin oli "nollattu" vaihejohtimen liittimeen nollajohtimen liittimen sijaan. Pistorasia-asennus on tehty vähintään kymmenen vuotta sitten, eikä tekijästä ole varmaa tietoa."

HÄNNINEN PENTTI 11.08.2010 13:54

Näyttäisi olevan melkoisen usein kuolemaan johtaneissa sähkötapaturmissa osallisena 20 kV voimajohto...

HINTIKKA ARI 11.08.2010 14:06

Johtuu siitä ettei 230 tai 400 V yleensä tapa... se vaan kivasti kutittaa:)

MIKKONEN MATTI 11.08.2010 15:27

Tätä minä ihmettelen, eihän sukojohdon naaraspään koskettimia pysty koskettelemaan, paitsi maadoitusliuskoja.

"kesäkuu Eräs mies aikoi liittää asuntovaununsa leirintäalueen sähköverkkoon. Asuntovaunun liitäntäjohdon molemmissa päissä oli suojakosketinpistotulppa. Mies kytki johdon ensin metalliseen pistorasiakoteloon, "autonlämmityspistorasiaan". Kytkiessään toista päätä vaunuun hän sai kuolemaan johtaneen sähköiskun pistotulpan jännitteisestä koskettimesta. Vaunu oli ostettu kaksi viikkoa aikaisemmin asuntovaunuliikkeestä ja liitäntäjohto oli tullut sen mukana. Asennuksissa ei todettu muita välitöntä hengenvaaraa aiheuttavia virheitä. Vaunun sähköasennusten tekijää ei tiedetä. Tiedonannon T 52 kohdan 3 mukaan sähköasennusten tekijän nimen on oltava vaunun arvokilvessä."

HINTIKKA ARI 11.08.2010 15:43

... että molemmissä päissä oli pistotulppa, eli siis urospää.

Näköjään se 230 V joskus myös tappaa.

LIIMATAINEN HANNU 11.08.2010 15:54

Nimenomaan se 220-240V jännite on tappava, ihmisruumiin ohminen vastus kun on 'sopiva' n. 1700-1800 ohmia ja se yhdistelmä aiheuttaa sydämen eteiskammiovärinän joka tappaa muutamassa minuutissa. Tämä on vanha ja yleinen tieto sähköopissa. Miksi sitten nimenomaan tuo jännitealue, sitä kysyttävä viisaammilta.

LAINE RAIMO 11.08.2010 15:55

Mutta jos olis ollu 2,5 neliömillin johto niin ei ois varmaankaan käyny kuinkaan??

PALIN MATTI 11.08.2010 15:55
Nyt sekosi jo joku!

)

HINTIKKA ARI 11.08.2010 18:12

Kun on lusikalla annettu niin ei voi kapustalla vaatia. Onneksi suurin osa tänne kirjoittavista on ihan järkiporukkaa.

ÄIMÄNEN AIMO 11.08.2010 20:57

Vakavan asian kanssa ollaan tekemisissä, silloin kun puhutaan ihmishenkeä uhkaavista vaaroista. Kyllä sähkö on niin usein korjannut satoaan, että on syytä asia ottaa vakavasti. Minä arvostan niitä karavaanialueita, joissa vaaditaan standardin mukaiset liitäntäjohdot. Uskon vielä niin paljon ihmiseen, että kunnon karavaanari pystyy muuttamaan asennettaan tämän johtoasian suhteen. En ymmärrä miksi tämä johtoasia tuottaa mielipiteitä jatkuvasti? Miksi juuri kaikki turvallisuuteen liittyvät asiat ovat niin vaikeasti omaksuttavissa ja hyväksyttävissä? Rahasta ei voi olla kysymys, koska ostetaan kymmenien tuhansien eurojen vermeitä. Sitten, kun jotain vakavaa sattuu, niin etsitään syyllisiä. Ei sähköä jakava tahokaan saa antaa sähköä millaisiin ampulankoihin tahansa, kyllä siitä vastuuseen joutuu sähkön myyjäkin. Turvallisuus asioissa karavaanareiden täytyy omaksua vallan uusi kulttuuri, todellinen asennemuutos, jossa jokainen noudattaa saivartelematta annettuja ohjeita ja määräyksiä.

Hyvää kesän jatkoa turvallisesti !

LAHTI ANTTI 11.08.2010 21:06

On totta, että ollaan vakavan asian kanssa tekemisissä. Kuitenkin yli 35 vuotta vaunuilleena ja satoja treffejä käyneenä niin yhdessäkään ei ole tapahtunut sähköistä johtunutta onnettomuutta.

Kuitenkin suurimmassa osassa tapahtumista on käytetty 1,5 mm² johtoja kuluneiden vuosikymmenien aikana. Myös johdot on ketjutettu monesti, koska lähtöpisteitä ei aina ollut lähistöllä, kuten nykyään pääsääntöisesti on.

Joten ei myöskään pidä mielestäni tehdä liian isoa numeroa nykyisistä johtovaatimuksista.

SUOMI SEPPO 11.08.2010 21:44

Etelän suurissa caravan maissa näkyy olevan käytössä paljon 3x0,75 tai 3x1,00 johtoja, jopa 2x0,75 jaettuna kolmeen pätkään. En mitenkään ihannoi heidän tapaansa, vaan ihmettelen myös miksei 3x1,5 riitä enää liitäntäjohdoksi ? Vermeissä on 10A:n sulake niin eipä sieltä saa enenpää irti. 3x2,5 ja mitä herrat pitivät ainoana mittana 25m on painava ja kankea käsitellä jääkaapin ja akun latauksen johdoksi. Menneinä vuosina kun etelässä meni tolpalle 3x1,5 johdon kanssa ja näki toisen yhtä paksun johdon kytkettynä, niin arvasi että taitaa olla toinenkin suomalainen alueella. Saksalaisilla on vieläkin 5m johdon pätkä ainoana ja siksi heidän pitää päästä tolpan viereen, vaikka siinä onkin jo toinen, välittämättä mistään turvaväleistä. Turvallisuus on tärkeätä, mutta ei liiotella aina kaikessa. Olisikohan ollut tärkeämpää valistaa siitä että purkakaa johto kelelta jos kulutus ylittää 1000W. @seppo

HINTIKKA ARI 12.08.2010 08:53

Ihmettelen suuresti sitä ajatusmaailmaa että kun muutkin tekee niin miksi en minä saisi tehdä. Tai miksi pitäisi noudattaa jotain typerää standardia kun toimii muutenkin.

Vastaavasti voisi kysyä että miksi ei saa ajaa ylinopeutta jos mitään ei satu?

Miksi ei saa ajaa kännissä jos mitään ei satu?

Mihin tarvitaan ajokorttia jos osaa ajaa ilmankin?

Itse miellän ainakin oman, läheisteni ja muidenkin ihmisten terveyden ja hengen sen verran kalliiksi että en viitsi parin kympin takia niitä riskeerata.

Eikä sen kaapelin ole pakko olla 25 metriä pitkä. Se pituus on suositus. Itsellä esim. on 25 m johto jota käytän tosi harvoin. Lisäksi minulla on 10 m johto (Biltema 26,90 e, Tuotenro 359830) jota käytän yleensä koska se riittää.

UUSITALO MARKO 12.08.2010 12:59

Pitäisikö tästä vetää johtopäätös, että kaikki viisaus asuu täällä Suomessa? Muut eurooppalaiset ovat lähinnä idiootteja, koska eivät ole älynneet hankkia riittävän paksuja kaapeleita?

Oletko Ari koskaan miettinyt, miten kävisi ulkomailta Suomeen suuntautuvalle Caravanmatkailulle, jos joku saisi ihan oikeati päähänsä ruveta vaatimaan standardien pilkuntarkkaa noudattamista.

HINTIKKA ARI 12.08.2010 13:20

Eihän viisaus asu Suomessa koska täällä EI NOUDATETA noita määräyksiä. Tai siis suuri osa ei noudata. Eli onko myös suomalaiset karavaanarit suurelta osin mielestäsi idiootteja koska eivät noudata määräyksiä?

Varo, kohta sinua syytetään muiden keskustelijoiden haukkumisesta... vai oliko se sana solvaamisesta:)

Minä olen samaa mieltä siitä että monikin laki, asetus ja standardi on tyhmä. Mutta jos luet avaukseni asiasta vielä kerran niin huomaat että kirjoitan siinä kausipaikkalaisesta en ulkomaisesta satunnaisesta matkailijasta.

Ai miksikö näin...

Siksi että sen satunnaisen matkailijan roikka ei ole siellä maassa tallottavana/kastumassa/yliajettavana ilman valvontaa juurikaan koskaan. Hän kerää sen päivän- parin päästä taas takaisin autoon ja ainakin jollakin tasolla sen "tarkastaa". Kausipaikkalaisen roikka on yleensä ainakin keväästä syksyyn niin ettei siihen kosketa eikä sitä tarkasteta yms. Joskus se on jopa vuosia ettei siihen kosketa. Sen jatkopistorasian yli on saattanut ajaa auto ja särkeä sen, kaapeli voi olla rikkoontunut yliajon seurauksena, jatkopistorasia voi hukkua lammikkoon sateella yms yms.

MÄKELÄ TUOMO 12.08.2010 14:18

Kävipä kerran 20 vuotta sitten kun menin vaunulleni ja ovea avatessa tunsin outoa värinää sormenpäissä. Ihmettelin sitä ja aloin tutkimaan mistä se johtui. Huomasin vaunun ulkoseinän jännitteiseksi .Syykin löytyi pian. Naapuri oli ruohoa leikatessaan ajanut roikkani poikki ja oli kytkenyt väärin. Kevin vaiheeseen. Sillä alueella kaikkien k-paikkalaisten piuhat makasivat maassa tai roikkuivat puissa ja pensaissa. Ja pitkiä vetoja,ketjutuksia yms. kauhistuksia. Oli silloinen maan tapa. Ihme ettei tullut raatoja. Isoissa treffeissä,esim. porsasteluissa oli huimia kaapelointeja.Mikäli oikein muistan.

HAAPANEN TIMO 12.08.2010 15:34

Kyllä Ari on oikeassa moittiessaan kausipaikkalaisia, siellä tahtoo sitä kuormaa kertyä. Lähilampi on mielestäni hyvä esimerkki älyttömistä johtovedoista, liian vähän sähkötolppia, siitähän se. Tälläisissä paikoissa paksu johto olisi poikaa, 50-60m vetoja taitaa löytyä. @timppa

HAGQVIST JOHAN 16.08.2010 23:13

Nimenomaan se 220-240V jännite on tappava, ihmisruumiin ohminen vastus kun on 'sopiva' n. 1700-1800 ohmia ja se yhdistelmä aiheuttaa sydämen eteiskammiovärinän joka tappaa muutamassa minuutissa.

Vai eteiskammiovärinän...;-) On kyllä olemassa sekä eteis-, että kammiovärinä, mutta ne on kaksi eri asiaa. Eteisvärinä on suht yleinen ja joillakin se voi olla kroonisena vaivana ja hoidetaan lääkkeillä. Kammiovärinä on se, joka johtaa hyvin nopeasti sydänpysähdykseen. Siihen oikeastaan ainoa tehoava hoito on yllätys yllätys...sähkö :-) Eli defibrillaattorilla sammutetaan kaikki sydämen sähköinen toiminta. Sillä ei siis käynnistetä sydäntä, niinkuin usein luullaan, vaan siihen käytetään sydänhierontaa ja lääkkeitä.

Sorry tämä pilkun halkominen ja aiheesta lipsuminen :-)

PALIN MATTI 17.08.2010 08:37

Ei mitään sorryja Johan. Tuollaiset väärinkäsitykset ja virheelliset lausumat pitääkin korjata. On joskus jopa vaarallista, että täällä annetaan "asiantuntijalausuntoja", joiden antajalla ei ole vähäisintäkään oikeaa tietoa asiasta.

LIIMATAINEN HANNU 17.08.2010 09:05

No hyvä on, hyvä on, mie mikkää ihmistohtori ole, tuollainenpieni lipsahdus nyt mitään merkitse, tärkeämpää kommentissa oli se asia että nimen omaan se 220-240V jännite on tappava, vaikkakaan ei aina. Kammiovärinä tappaa muutamassa minuutissa, se on fakata se.

Eikä se mikään 'asiantuntijalausunto' ollutkaa, kaikilta osin kuten huomataan. Vähäistä enemmän on minulla tietoa ko. asiasta! Mellan 'asiantuntemus' paremminkin 'kellun pilkkaus' puolella! ;-))

HACKSPIK MARTTI 17.08.2010 11:06

Ei johdon pituus 25m eikä eikä poikkipinta 2,5mm2 tee siitä yhtään turvallisempaa.

ja tappava sähkö siihen riittää noin 20 ma taajuudella 25 150 hz

pahin tilanne kädestä käteen juuri toi pumpun shokki

tunaroinnit maadoitus kevi ja vanhojen nollausten kanssa ovat pahimpia.

HÄMÄLÄINEN MARKKU 17.08.2010 11:09

Miksi pitäisi olla 2,5mm johto? Kun on annettu suositus johdon pituudeksi 25m ja syötön sulake on usein 16A tulee riski ettei sulake tms. johdonsuoja toimi riittävän nopeasti jos vaunun/auton päässä on epätäydellinen oikosulku. Tämä oikosulku saattaa aiheuttaa tulipalon ennen kuin alueen tolpassa oleva sulake palaa.

Henkilösuojauksen kannalta ei ole mitään merkitystä onko 1,5 vai 2,5mm johto käytössä molemmista tulee tappava määrä virtaa ilman sulakkeen palamista, riippumatta onko sulake 10 tai 16A.

16A sulakkeen takana tulee käyttää 2,5mm johtoja.

Myös porrastus tolpassa 10A ja kulkimessa 10A sulake aiheuttaa ongelman kumpi sulake palaa ensin.

HACKSPIK MARTTI 17.08.2010 11:14

Ja vikavirtasuoja suojaa yhtähyvin niin lyhyttä kuin pitkääkin johtoa poikkipinnasta siis neliöitä rippumatta.

HÄMÄLÄINEN MARKKU 17.08.2010 18:49

Vikavirtasuoja suojaa jos virta ohjautuu maadoitukseen, ei se ei ota kantaa vaiheen ja nollan väliseen oikosulkuun. Henkilösuojaimena vikavirtasuoja ehdottoman hyvä, mikäli ei joudu/asettaudu nollan ja vaiheen välille.

MIKKONEN MATTI 17.08.2010 19:21

Minulla oli kesällä tehdastekoisesta avaamattomasta suko/pyöreä -adapterijohdosta irronnut pyöreän pään keltavihreän johtimen mutteri ja johdin oli pois reiästään. Vedonpoistaja oli ehjä ja oikeaoppisesti maadoitusjohtoa lyhyemmiksi jätetyt vaihe- ja nollajohto olivat kiinni, joten tärinä lienee syynä.

Huomasin asian värinänä ihoon alumiinisesta pyörätelineestä seistessäni avojaloin nurmikolla. Vaihdoin toisen johdon, jolloin värinä loppui. Muistin pois käytöstä pistämäni johdon ja tarkistin sen nyt tämän keskustelun tiimoilta. Vikavirtasuojakaan ei siis olisi toiminut.

Vaara voi näköjään piillä ehjältäkin vaikuttavassa johdossa ja ilmeisesti niitä pitäisi mittailla silloin tälläin.

HÄMÄLÄINEN MARKKU 17.08.2010 19:43

Kyllä vikavirtasuoja olisi auttanut jos sellainen olisi ollut ennen pistettä joka oli jännitteellinen. Riittää kun vaihe- ja nollajohdon virrat poikkeavat toisistaan 30mA.

Mistä tuo virta runkoon tuli, se olisi syytä tutkia, koska ei ehjässä järjestelmässä saa olla maavuotoa.

NYYSSÖNEN KAJ 17.08.2010 21:24

"Kyllä vikavirtasuoja olisi auttanut jos sellainen olisi ollut ennen pistettä joka oli jännitteellinen. Riittää kun vaihe- ja nollajohdon virrat poikkeavat toisistaan 30mA.

Mistä tuo virta runkoon tuli, se olisi syytä tutkia, koska ei ehjässä järjestelmässä saa olla maavuotoa."

Auttaa vikvirtasuoja ehdottomasti! Mistä tuo virta runkoon? Esim. Hevostallin loisteputkivalaisimet joissa loisteputken yläpuolella suojamaadoitettu peltilevy. Valasimia 25 kpl jaettuna kahdelle vikavirtasuojalle. Kostealla ilmalla loisteputkesta indusoitu jännite peltiin laukaisten vikavirta suojan. Oikea suoja niille on palosuoja joka laukeaa vasta 300mA.

Tämä "vuotoilmiötä voi kaikki ihailla Kehä III tikkurilan ja Porvoon väylän välissä. Siellä on punaisia loisteputkia korkeajännite johdossa toisesta päästä kiinni ja toinen pää ilmassa 1,5m langan kera joka on vedetty 20-50cm etäisyydellä johdosta. Putki palaa jännite-erolla maan ja korkeajännitejohdon tähän 1,5m pätkään indusoimalla virralla/jännitteellä

HÄMÄLÄINEN MARKKU 18.08.2010 09:55

Eikaj sinulla ole Volvossa 25kpl loisteputkia? Mikä laite on autossa sellainen, että se aiheuttaa ehyenä maavuotoa? Miknulla vuoti aikoinaan miniuunin, jota oli säilytetty talven yli autossa, vastus, se kuivui kun kotona kuumensin uunin. ennen kuumennusta ei vikavirtasuoja pysynyt päällä.

LINDBLOM ALF 18.08.2010 10:56

Kaikista sähkölaitteesta indusoituu jonkinverran vuotovirtaa ympäristöön. Tämän hyvin pienen vuotvirran ihminen havaitsee helposti hipaisukosketuksella, jos ottaa kunnolla kiinni vuotovirtaa ei huomaa.

Tässä nyt kauheasti keskitytään johdon paksuuteen, vaikka se yleensä on se vaarattomin lenkki. Kaikki liitokset ovat kuitenkin tärkeämpiä, mitä tukevampi johto sitä tärkeämpi. Näistä tulipalot yleensä syttyy, harvoin ylikuumenneesta johdosta.

Kuinka usein tarkistattu 2,5 neliöisen johdon pistotulppien liitokset, vuoden kuluttua ne voivat olla hapettuneita tai löystyneitä. Potentiaalisia kuumenemisen kohteita, myöskin syttymisen kohteita.

HINTIKKA ARI 18.08.2010 12:36
lohkolämmitin vedenkeitin (sellainen että vastus on vedessä) yleensä siis uppovastus

Itsellä on henkilöautossa täysin kunnossaoleva lohkolämmitin, haaroitussysteemi ja sisätilanlämmitin. Sama "paketti" vaimon henkilöautossa. Myös testattu että kaikki ok.

Jos molemmat autot, siis pelkkä lohkolämmitin päällä, on saman vikavirtasuojan takana (30 mA) niin vikavirtasuoja laukeaa.

Itseni lisäksi myös toinen on asian todennut olevan näin että vuotaa vhän ja kun on kaksi niin vuotaa niin paljon että vikavirtasuoja laukeaa.

NYYSSÖNEN KAJ 18.08.2010 22:05

Arin esimerkissä

lohkolämmitin vedenkeitin (sellainen että vastus on vedessä) yleensä siis uppovastus

virtaa kuljettava sähköjohto on metallin ympäröimä joka on suojamaadoitettu. Sähköjohdon ympärille muodostuu magneettikenttä joka osuu tähän metallikuoreen ja mitä kosteampi on ilma sitä parempi on johtavuus (ilman/väliaineen) joka synnyttää vuotovirran.

Esimerkkini loisteputki, kävin laskemassa niitä on yli 30 hevostallissa. Jos losteputken läpi menevä virta saa vieressä olevaan suojamaadoitettuun peltiin 2 mA indusoidun virran riittää 15 putkea laukaisemaan vikavirtasuojan. Tästä syystä on käytettävä palosuojaa.

AHJOS TIMO 03.10.2010 11:50

"Eikä sen kaapelin ole pakko olla 25 metriä pitkä. Se pituus on suositus. Itsellä esim. on 25 m johto jota käytän tosi harvoin. Lisäksi minulla on 10 m johto (Biltema 26,90 e, Tuotenro 359830) jota käytän yleensä koska se riittää."

Kiitos Ari Hintikalle tuosta vihjeestä! Ostin eilen itsellenikin Biltemasta tuon 10-metrisen kaapelin. Sen hinta on nykyisin 29,90 euroa. Onhan se paljon kevyempi käsitellä kuin 25-metrinen.

SALONEN MARKKU 10.10.2010 16:45

Niinkuin Markku Hämäläinen kirjoitti tuossa aiemmin"Miksi pitäisi olla 2,5 mm johto? Kun on annettu suositus johdon pituudeksi 25m...." on täysin asiaa. Ottakaa huomioon , että tuo 25m tarkoittaa johdon maksimipituutta jota ei ole hyvä ylittää. Mitä lyhyempi johto, sitä turvallisempi ja silloin vikavirtasuojat toimivat paremmin. On se sitten 1,5 tai 2,5mm.

MUHONEN LAURI 10.10.2010 19:16

Eikö se vikavirtakytkin mittaa nollan ja vaiheen välistä vuotoa.30 ma ja 0,4 sek.Tämän pitp olla Hämäläisen Markun viestiin kommentti.

VALTONEN MARTTI 10.10.2010 21:25

Eikös tämä ole ihan simppeli asia;25m on suositus jotta ei käytettäisi kaikenlaisia jatkoja.Jos siellä lootassa löytyy se 25 metrinen,niin sit`voi käyttää vaikka 10 metristä.Sitten tuo 2,5 mm.Minulle on ainakin selitetty että 25 m johto 1,5 mm langoilla voi oikosulussa toimia liian suurena vastuksena,eikä poltakaan sulaketta.Unohdetaan nyt ne vikavirta suojien hienoudet kun näitä johtoja käytetään paikoissa joissa niitä ei välttämättä ole.Korjatkaa jos olen väärässä. M V

LINDBLOM ALF 10.10.2010 22:25

1,5 mm kaapelin vastus 25:llä metrillä on noin 0,6 ohmia, 2,5 mm kaapeli noin 0,37 ohmia. Tuo 1,5 mm kaapeli nielaisee 380 A:n virran täysi oikosulussa, kestää varmasti pidempän kuin sulake. Osittaisessa oikosulussa kaapelin paksuudella on pienempi merkitys, oikosulkukohta siinä kuumenee. Heikko lenkki kaapelissa on paksuudesta riippumatta pistoke ja johdon kiinnitys pistokkeeseen. Vanhemman hapettuneen kaapelin poikkipinta pistokkeessa saattaa olla aika mitätön. Yleensä ongelmat liittyy juuri näihin kohtiin, paksuuteen tuijottaminen on kokonaisuuteen katsottuna toisarvoinen asia. Jos kaapelin läpi viedään suuria tehoja, yli 2 kW:n, silloin paksumpi kaapeli toimii viileämpänä, mutta aukikelattu 1,5 mm kaapeli kestää hyvin vielä 3 kw:n tehon siirtämiseen, kunhan liitoskohdat ovat kunnossa.

Kaikissa tilanteissa maadoitus on tärkeä, ohuemmalla kaapelilla saattaa syntyä maapisteiden välillä jännite-eroja vikatilanteessa. 20 A:n virralla jännite-ero 25 m:n 1,5 mm kaapelissa on 6 V. Vaaralliseksi luokiteltavaan 48 V:iin tarvitaan 160 A. Mutta tilanne on vaarallinen vain, jos ihminen vikatilanteessa yltää kaapelin molempiin liitäntäkohtiin.

AHJOS TIMO 10.10.2010 22:44

"Unohdetaan nyt ne vikavirta suojien hienoudet kun näitä johtoja käytetään paikoissa joissa niitä ei välttämättä ole.Korjatkaa jos olen väärässä. "

Ostin kaksi vuotta sitten Biltemasta 56 eurolla ulkokäyttöön tarkoitetun vikavirtasuojakytkimen, jonka pistoke työnnetään ulkona olevaan Schuko-pistorasiaan. Siinä on itsessään vastaava pistorasia, mihin tulee Schuko/CEE-sovitin ja siihen sitten se CEE-standardin mukainen johto. Siten saa omatoimisesti vanhoihin sähkötolppiin vikavirtasuojauksen omaan käyttöön. Olisin liittänyt tähän linkin Bilteman tuotesivulle, mutta en löytänyt sieltä enää kyseistä tuotetta. Laitteeni on tehty Ruotsissa ja sen tuotemerkki on tietysti Biltema.

VALTONEN MARTTI 10.10.2010 22:55

Omalla vahvavirta tuntemuksellani en tuohon pysty vastaankaan väittämään.Sen kyllä ymmärrän mikä merkitys noilla hapettuneilla/löystyneillä liitoksilla on. Kertoisiko vielä joku onko nykyään vaatimus että johtimien päissä ruuviliitoksissa on oltava se puristettu "metallikaulus"vai onko laillinen tapa kiertää säikeet ja puristaa ruuvin alle.Ennenhän ne kastettiin yleensä tinaan,mutta kuntina voi liitoksen kuumentuessa sulaa siitä olisi luovuttu.Entä mistähän noita pihtejä joilla niitä "kauluksia"tehdään mahtaisi saada edullisesti.Alan suuressa liikkeessä 80€. Abiko pihdeillä ei onnistu. Eivätkä ole tavaratalokamaa.YksM V kysyy enemmän kuin kaks

VALTONEN MARTTI 10.10.2010 22:58

Ahjos kerkesi väliin kun oli lyhyempi teksti,mutta ihan hyvä vinkki. M V

HÄMÄLÄINEN MARKKU 11.10.2010 17:49

Noita holkkeja monisäikeiseen johtoon löytyy hyvin varustetusta sähkötarvikkeita myyvästä liikkeestä. Helsingin alueella niitä löytyy myös elektroniikan komponentteja myyvästä Partcosta josta itse olen niitä ostanut. Niiden käyttö ei vaadi mitään erikoistyökaluja, vaan sopiva holkki (joita on eri kokoja) pujotetaan johdonpäähän ja tarvittaessa sitä voi puristaa pihdeillä ettei se putoa.

VALTONEN MARTTI 11.10.2010 20:11

Kiitti neuvosta. M V

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.