Sauna-galluppia

TARVAINEN TIMO 19.07.2010 11:04

Monilla SFC-alueilla sauna yleisillä vuoroilla sisältyy hintaan. Saunoja on monenlaisia, kuten on alueita ja saunojiakin.

Mikä on sinun suosikkisi? Vaihtoehtoina ainakin seuraavat:

Uikkarisauna, miehille ja naisille omat pesutilat mutta yhteinen saunatila.

Miehille ja naisille omat saunavuorot, yksi sauna, yksi pesutila.

Miehille ja naisille omat saunatilat pesu- ja pukeutumistiloineen.

Kiitokset vastauksestanne!

Timo

tarvainen[ät]emdia.fi

HUUSKONEN ARTO 19.07.2010 11:08

Himosaunojana olen sitä mieltä, että molemmille sukupuolille omat saunat pesutiloineen ja sauna-aikaa reilusti. Hienoin tapaamani sauna on muuten Sexsjössä!

NYYSSÖNEN KAJ 19.07.2010 11:46

SFC Vantaan talli Mailman paras sauna

ei hienoin ei ole rantasauna on mailman parhaat löylyt meihille ja naisille omat vuorot
TIENHAARA ERKKI 19.07.2010 21:19

Tietenkin naiset ensin (heikoille jäille), jonka jälkeen miehet tulevat parantamaan maailmaa, arvostelemaan edellistä käyntipaik kaa, toivomaan Thaimaalaisia hierojia, toteamaan uimarannan mu- tapohja, haukkumaan entinen,auto, eukko, toivoton kakara, toisin sanoen leppoisa saunasessio.

KOIVUMÄKI JELENA 22.07.2010 07:15

Uikkarisauna, tässä tietenkin rajoittaa aika paljon, jos puoliso on (kovin) mustasukkainen. :D

SUHONEN HEIKKI 22.07.2010 17:52

vaihtoehto on luonnollisesti erilliset saunat naisille ja miehille.

vaihtoehto on uikkarisauna erillisillä pesutiloilla.

Näissä molemmissa vaihtoehdoissa koko perhe pääsee yhtä aikaa saunomaan eikä koko ilta mene saunomispuuhissa. Erityisen hankalaa yhden saunan malli on pienten lasten kanssa (kuten meillä).

Kun koko perhe pääsee yhtä aikaa saunomaan, voi toinen vanhempi vahtia rannalla lapsia ja toinen uida tai toinen saunoa mielensä mukaan ja toinen istua lasten kanssa vilvoittelemassa jne.

Pohdimme juuri kausipaikan ottamista ja ehdoton vaatimus on erilliset saunat tai uikkarisauna...

SILMUNEN HANNU 22.07.2010 19:41

Voi olla ettei tämä liity suoraan kysyjän ajatukseen?, mutta meille se ainoa oikea on tilaus-sauna, eli haluamme saunoa yhdessä koko perhe, omassa rauhassa, ja se, että tällainen sauna-vuoro järjestyy, on meille monesti se ainoa syy Suomenmaassa mennä leirintäalueelle:)

Peräkkäiset saunavuorot rikkovat koko yhteisen iltatuokion, ja uikkarisaunoissa on porukkaa kuin pipoa,hälinää ja tungosta. Itse nautin kipakoista löylyistä ja menen saunaan rauhoittumaan ja rentoutumaan, en nauttimaan vilkkaasta sosialisesta kanssakäynnistä, sen vuoro on minulle muualla. Niinpä yhteis-saunat eivät oikein palvele. Oman perheen kanssa saa olla "omalla lailla".

t.Kaarina

KNAAPI JUHA 23.07.2010 16:07

Minun ehdoton suosikini on Ruåtsissa paljon tapaamani herrainsauna. Tylö-kiuas, jossa on kiviä. Se ei ole kaikissa grilleissä itsestään selvää. Joskus on pelkät vastukset hehkumassa. Lämpötila ei ole kauhean kuuma, jotta herrat jaksavat varusteineen. Tarvitaan kolme olutta, Aftonbladet ja pari pyyhettä, joidenka päälle ojennutaan kyljelleen lepoasentoon siemailemaan olutta ja lukemaan lehteä. Mahdollisesti alalauteelle.

Sinne kun saapuu ja ottaa mukaan omat löylynheittovälineet niin hauskuus alkaa. Saunassahan ei ole tarkoitus heittää vettä kiukaalle. (Tai ruåtsalaiset kutsuvat sitä aggrekaatiksi). Niinpä välineitä vedenheittoon ei aina ole olemassakaan.

Reippaalla otteella kannattaa aloittaa ja viskellä vettä tiuhaan. Aggrekaatti paukkuu ja kohina käy. Ilmeet herroilla ovat sanoinkuvaamattomat. Mutisten onnettomasti he alkavat joukkopaon. Ruåtsalainen herrasmieshän on sosiaalinen. Hän ei suinkaan ala rähjätä vaan heittäytyy marttyyriksi ja tuijottelee synkeästi ja yrittää jotenkin sopeutua.

No, tämä ei koske pohjoisemman Ruåtsin saunoja. Esim Höga Kustenin alueella Merenkurkun korkeudella ja pohjoisempana on tiettävästi aivan käypiä saunoja. Luonnonsatamissa on ihan itse lämmitettäviä puulämmitteisiä saunoja. Ihan hieno systeemi.

Terveisiä meriltä: Juha

VARIS VESA 23.07.2010 23:15

Sattuu sitä Suomessakin. Olin eilen Tykkimäen saunassa Kouvolassa, menin sisään ja tervehdin, kukaan ei sanonut mitään. Pieni sauna oli tupaten täynnä, änkesin perseeni penkille ja heitin samalla vettä kiukaalle kun tuntui niin kylmältä. Samalla kuhahti koko lauma yhtä lukuunotta ulos puhisten jotakin epämääräistä. Sanoin, et "sie se taiatkii olla sit se suomalaine". Se sano et heitä poika löylyä kiukaalle.

KUJANPÄÄ MARKKU 24.07.2010 06:45

Voiko olla mitään typerämpää paikkaa kun sauna. En ymmärrä laisingan saunassa kärvistelyä ja löylynheittoa, enkä varsinkaan sitä, että lauteille ängetään vieraiden ihmisten kanssa munasillaan. Saippuasta ja suihkusta kyllä tykkään.

Ugh!

VIHERÄ TIMO 25.07.2010 01:18

Kyllä Ukissa olevan Rairannan sauna on paras. On naisille ja miehille omat puolensa ja lämminvesi ei lopu koskaan. Sauna lämpiää polttoöljyllä. Siellä on myös kolme perhesaunaa, joita itse lämmitetään puilla.

Suosittelen!

HYTÖNEN RAIMO 25.07.2010 10:57

Paras sauna, jossa olemme käyneet löytyi Laanilan Savottakahvion takapihalta. Ei tosin ole SFC -alue, mutta haitanneeko tuo mittää???

HONKA VELI-PEKKA 25.07.2010 16:28

Mellajärven savu sauna se on parhaasta päästä,leppoisat pehmeät löylyt,hyvä porukka henki

MIKKONEN MATTI 25.07.2010 18:13

Pari kertaa pohjoisesta tullessa on kylvetty Rovaniemen pohjoispuolella Sinetässä jonkun ammattiyhdistyksen vanhalla alueella olevassa naurettavassa tynnyrisaunassa, joka on ilmainen, jos vain viitsii hakea maitokärrillä puut liiteristä, pilkkoa ne ja lämmittää saunan itse. Ilmaantuu siihen sitten muitakin kylpijöitä ja pilkotut puut haetaan grillille yöllä, jos niitä on jäänyt. Kerran piti moottorisahakin korjata ensin, että sai rangat katkottua. Mutta sauna on hyvä ja ihan rannalla, joten vedenkantomatka on lyhyt.

SAVOLAINEN SEPPO 25.07.2010 19:59

kyl mie sanoisin et eri saunat on paras ja puukiukaat paras minkä oun nähny on hietajärvi ,on mahottoman muheet löylyt T.Sepe

TARVAINEN TIMO 27.07.2010 20:42

Kiitoksia kovin paljon vastaamaan vaivaituneille. Tosin näissä helteissä sauna löytynee monelta vankkuristilta ihan omasta vankkurista...:)

Anyway eli joka tapauksessa, edelleen kuulisin kommenttejanne tuosta saunomisesta. Tiedä vaikka jossakin suunniteltaisiin uutta saunaa ja sanasenne tällä foorumilla sitten vaikuttavat mitä aikaan saadaan.

Timo

PS. Kiitokset myös Pitkäjärven kävijöille, sähkökampanjamme puree. Yhä harvemmin nääs pyydetään lainaksi laillista johtoa vaan se on jo ehditty hankkia!

KOPONEN KAUKO 27.07.2010 20:56

Timon saunagallupin kysymykseen"Mikä on sinun suosikkisi", sanoisin tämän kesän helteistä huolimatta tai siitä johtuen, että lämmitetty sauna tuntuu parhaalta.

ARO PERTTI 28.07.2010 08:04

Pieni lista Saunoista ! Bangalooressa Oberon hotellissa (Intia) oli pakko mennä Turkkilaiseen höyry saunaan kun kivettömässa kiuas saunassa kuivattettiin uikkareita1!

Shanghaissa ei "SAUNASSA" ollut edes kiuasta mutta kyllä sielläkin sai hien pintaan !

Jakartassa oli Arilla oikein kunnollinen Suomalainen sauna.

Balilla ei saunaa kaipaa ,siellä riittää kun menee ulos.

Sollidenissä ( CC-alue Orustissa ) ei 25-vuotta sitten ollut suomalaisessa kivikiukaassa kiviä, saunan rakentajat kun eivät olleet tieneet mitä niillä tehdään ,niin heittivät mereen. Myöhemmin, valistuksen jälkeen ,kivet haettiin takaisin merestä . Siellä tosin oli suolavedessä uinnin ja sen jälkeisen suihkunoton päälle, kiva kuivatella itseään ja uikkareitaan !

ARO PERTTI 28.07.2010 08:08

Niin ja paras näistä joka jäi mainitsematta oli Turkkilainen höyrysauna, hyväilevän lämmin tunne vai olisko se ollut saunottajan ansiota ? :-)

NYYSSÖNEN KAJ 28.07.2010 08:36

Unohdit Vantaan tallin saunan Pertti!

ARO PERTTI 28.07.2010 11:38

Kaj !Sinähän sitää Vantaantallin saunaa jo kehuit,siksi toiseksi se vain maailman toiseksi paras kun parasta ei toistaiseksi ole vielä rakennettukaan.:-)

Tuli myös mieleen mistä on lähtöisin ihastukseni turkkilaiseen saunaan. Nuorena miehenä merillä ollessani rakensimme vanhan kolitrampin köysivarastoon turkkilaisen saunan. Sinne vedettiin höyryputki ja asennettiin hana,lisäksi tuotiin pitkä puupenkki lauteeksi. Sitten vain saunomaan, hanaa avattiin tarpeen mukaan ja makoisa kuuma höyry lämmitti nopeasti saunan sekä saunojat. Mikäli oltiin satamassa niin hyppy yli reelikin vilvoittavaan veteen.:-) Tosin takaisin piti tulla köysitikkaita pitkin.:-) Haittapuolena se ettei voinut heittää olutta kiukaalla.:-) Hyötypuolena se että sai heittäoluet kurkkunsa. :-)

KNAAPI JUHA 28.07.2010 12:14

No voi jumalauta! Minkälainen barbaari pitää ihmisen olla, jos heittää olutta kiukaalle. Kuka sellaista makeaa palaneen mallasohran hajua voi saunassa sietää?

ARO PERTTI 28.07.2010 12:36

Juha ! Ei se jumala auta jos ei ymmärrä niin ei ymmärrä.Lukutaidosta tietenkin olisi jonkin verran hyötyä ja huumorintajusta.:-)) Mikäli nämä puuttuvat elämä on aika synkkää ? Saunassakin olo helpottuu jos ymmärtää huumoria !! :-))

HÄNNINEN JUKKA 28.07.2010 17:25

Paras sauna on se mihin on menossa. Hiki pintaan ja senjälkeen juuresharjaan varttikilo mäntysoopaa, njotta lähtee oksidoituneet orvaskesiklimpit huuhteluveden mukana luontoa rehevöittämään. Mulla on nyt infrapunasauna. Siellä posket mukavasti infrapunoittaa !

LIIMATAINEN HANNU 28.07.2010 17:40

Kummat posket, Jukka hei?

Ja Knaapi Juha, laita syyteharkintaan se barbarismi, oluen tärveltäminen saunankiukaalla!

Ainoa oikea saunaamismuoto on sekasauna, miehet ja naiset yhdessä ja yhtäaikaa eikä uimapukuja sallita. Saunana maalattiainen savusauna, järven rannassa. Olutta eli sahtia muutama tynnyrillinen. Reipas ja iloinen mieli! Eiku saunaamaan, ervastilaisen maailmankatsomuksen lempeydellä!

ARO PERTTI 29.07.2010 12:47

Savusaunan unohdin, siitä on kokemuksia lapsuudesta ja nyt aikuisena 90-luvulta ja 2004 tuolta Kopravaaralta päin. Kaikkien Saunojen "äidiksi" tekisi mieli kutsua.:-)

Eikös saunassa ole alunperin ollutkin tarkoitus olla alastomana ? :-))

WIIKERI ANNIKA 02.08.2010 15:54

Kaarinan Kuusistossa miellyttävä sauna, eri saunavuorot samassa saunassa samoine pesutiloineen, mutta hyvin hoidettu, siisti.

ARO PERTTI 02.08.2010 16:39

Karinassa moittivat minua kun oli olueen sijasta mäyrä koirallinen ilmaista Henkell Trokeniä ( 6*20 cl) saunajuomaksi ! :-)Sekoittivat sen ehkä samppanjaan ! :-)

HÄKÄMIES MARKKU 02.08.2010 17:01

No Purhossa on ehdottomasti suomen parhaat saunat.

LAINE SAIJA-L 03.08.2010 10:52

Meidän perheen mielestä näistä vaihtoehdoista paras on omat saunat naisille ja miehille, näin koko perhe pääsee saunomaan samaan aikaan eikä siihen saunomiseen mene "koko" iltaa.

Toiseksi paras vaihtoehto on tuo uikkarisauna ja viimeiseksi jää tuo yksi sauna omilla saunavuoroilla naisille ja miehille.

PULKKI MARTTI 03.08.2010 15:05

Vuoroihin en ota kantaa,mutta saunat saan silti paremmuusjärjestykseen:

Kuushukkalan savusauna. Hietasaaren kesäsauna. Mussalo.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.