Kallis on kalajoki

VILMI TEEMU 16.07.2010 17:08

Kaksi yötä top camping alueella 6 hengen perheellä hinta 76 e. Sis. autopaikka sähkö ja henkilömaksut siinä jo caravaanarin huikea 2 euron alennus yöltä. Ei hullu se joka pyytää...

KIRJONEN ISTO 16.07.2010 17:32

:) Muistaakseni parikymmentä kilometriä etelään... Lohtajan kylän läpi... Ohtakari viittoja seuraten... Jumalattoman kaunis kalastajakyläsaari pengertien päässä... Asialliset kunnalliset sosiaalitilat, merta silmänkantamattomiin.. upeat hiekkarannat.. Katiska-baari niminen pikkugrilli (hyvää grilliruokaa ja olutta)palvelee...

Lainaus: Tutustu entisaikojan kalastajien arkeen Ohtakarin saarella

Ohtakarin saaressa Kokkolan Lohtajan edustalla oleva kalastajakylä, joka tunnetaan jo 1500-luvulla verokirjamerkinnöissä. Kalastajat asuivat saaressa parhaat pyyntiajat kalamajoissaan. Saaressa on myös luotsiasema, joka toimi yli sadan vuoden ajan. Pookiin kiipeämällä saa käsityksen meren suuruudesta.

Entisaikojen kalastajien arkipäivään voi tutustua kalastusmuseossa. Saari on säilyttänyt asemansa kalastajien tukikohtana. Saareen pääsee kätevästi pengertietä pitkin. Vuosittain heinäkuussa saarella järjestetään perinteiset Kalajuhlat. Ohtakarin Pooki tarjoaa Marinkaisen Harjukarin lintutornin lisäksi puitteet myös lintujen muuton seuraamiseen.

http://www.helsinki.fi/geography/vattaja/kavijatutkimus_2008_kukkala.pdf

Vaunun/auton saa ymmärtääkseni sähköihin... siitä kannattaa kysyä tarkemmin Katiska-baarista...

Saaressa on myös seurakunnan leirikeskus jossa vaunupaikkoja... Useita vaunuja kuitenkin heti saarelle tultaessa olevalla hiekka-/nurmikentällä..

KIRJONEN ISTO 16.07.2010 17:33

Ja vielä ilmakuva

PÄÄKKÖNEN ESA 16.07.2010 17:47

Heippa. Oltiin kolme päivää Tapion Tuvilla maksoi 62,50 kolme henkeä. Siistit sosiaalitilat pienehkö ja viihtyisä alue. Lyhyt matka Kalajoen rientoihin. Pieni maauimala maksoi 5€ päivä/hlö. Suosittelen Esa

MALSTE TIMO 17.07.2010 18:54

Juu Kalajoella kurkattiin hintoja, mutta Himangan Sautinkarissa yövyttiin hintaan 17,50€ / yö sähköineen meitä oli autossa kolme

SILMUNEN HANNU 27.07.2010 19:38

Kiitos Isto tuosta Ohtakari-vihjeestä, vaikuttaa erinomaiselta löydöltä, käydään varmaan parin pvän päästä tutkimassa paikkaa!

t.Kaarina

JOKINIEMI PETRI 27.07.2010 19:59

yterissä 2vrk.2 henkee 44e.ei sähköö kun oli sähköpaikat täys.mutta kannatti maksaa.

SILMUNEN HANNU 27.07.2010 20:09

Yyterissä vaan leiriydytään metsän pimennossa, ei tietoakaan merestä, vaikka ranta on upea...Paikka missä näkis avomerelle, tuntuu unelmalta, pitää käydä tsekkaamassa myös Hailuoto:)

t.Kaarina

HAAPANEN TIMO 27.07.2010 20:12

Ohtakari näyttää hienolta paikalta. Googlen auto on käynyt sielläkin kurvaamassa: http://tinyurl.com/2wkxmoe

@timppa

MERIKALLIO VELI-PEKKA 27.07.2010 23:18

Mikäköhän siinä niin hienoa on, nuo kivikkoiset rannat vai nuo verkkoröykkiöt, tulkaa Päijänteelle katselemaan hienoja maisemia ja upeita uimakelpoisia hiekkarantoja!

SIITONEN VOITTO 28.07.2010 05:44

käytiin yksi yö oltiin .ei jaksettu kävellä niin kauas että olisi kunnolla päässyt uimaan,ei aikuisten paikka,perheille taas liian kallis.

SILMUNEN HANNU 28.07.2010 22:59

Katohan Veli-Pekka, jos ihminen kaipaa merta, ei silloin mennä järven rannalle, ja päinvastoin. Meri ja järvi on kaksi ihan eri asiaa, tuoksu ja tunnelma aivan eri maailmoja. Vaikka kyllähän sinä sen tiedät, kunhan vain provosoit:)

t.Kaarina

LIIMATAINEN HANNU 29.07.2010 07:33

Suomessa, Suomesta, ei edes löydy varsinaista merta, mitä nyt surkeita murtovesilätäköitä jotka kiertävät ympärillämme. Jos lähtee kunnon veneellä 'merelle' niin eipä aikaakaan kun voi kauhistus, kiljuttava että "stanna propellet, havet är slut"! Mikä 'meri' sellainen on? ;-))

Oikea, kunnon järvi, kuten Päijänne on aito ja kokemuksen arvoinen. Maisemia, erilaisia, riittää ja vesi on puhdasta.

HÄNNINEN JUKKA 29.07.2010 07:56

Mitä snää ny höperehdä, veli Hannu ? Tosta kun rantaan hilpasen ja kaasuvipua tönäsen, niin kauneimman saariston läpi ensin hurautan. Vähän juuttien salmissa keppejä väistelen ja taas ulapalle aina nyyhyn tai vaikka losikseen !

KOSKINEN OLLI 29.07.2010 08:24

Olen veneillyt länsirannikolla, Merikarvian, Porin, Luvian ja Rauman edustalla, sekä Sipoon ja Porvoon edustalla. Tarkkaa puuhaa on liikkua matalikoita väistellessä. Kaikuluotain näyttää vedensyvyydeksi 2, 3, 4 tai 5m. Päijänteellä liikkuessani kaikuluotain näyttää 20, 30, 40 tai 50m. ;)

LIIMATAINEN HANNU 29.07.2010 08:39

Hyvä Olli, Sinulla oikea asenne!

Jukka, ei se saaristokaan mitään oikeaa merta ole, kivikkoista sokkeloa on. Juuttien salmien jalkeen voipi jo saada pientä esimakua merestä. Mutta vasta Atlantin aavoilla tai Tyynen meren ulapoilla voi sanoa olevansa MERELLÄ!

MERIKALLIO VELI-PEKKA 29.07.2010 08:56

Kyllä minä Kaarina ihan vakavissani ihmettelin tuota Haapasen Timon karttamaisemaa, kivikkoiset rannat ja verkkoröykkiöt, tottahan toki, ettei niissä tuntunut se mädäntyvän kalan haju.

Itse meren rannalle syntyneenä, Kokkola, ja lapsuuteni kesät Sannanrannan kesämökillä (Kokkolassa puhuttiin huviloista) viettäneenä ja nyttemmin miehuuteni Päijänteen rannalla eläneenä, uskallan tehdä vertailua. Samoin tuntuvat hyvät uimapaikat olevan meren rannalla hakusessa verrattuna Päijänteen satoihin hyviin hiekkarantoihin.

No makuasia kaiken kaikkiaan, sano kissa, kun...........

Ps. Niin, olenhan minä lisäksi matkaillut erilaisissa ympäristöissä, mutta nekin ovat makuasioita. Nyt lähden Pärnuun huuliharppufestareille, en mene Konseen, vaikkei siinä mitään vikaa ole.

HÄNNINEN JUKKA 29.07.2010 09:10

Ee ee alakuunkaan poijjaat, sapelit tanaan ja rommia lekkeri ! Jos länsyillä halajaa ja ruuhi on kunnolla turvonnut niin mikä ettei sisäjärville lipsuttelemaan. Rauhahan siellä on. Mitä nyt joka niemessä ja lahdenpohjukassa joku kiikaroimassa, hukkumassa tai mesoamassa. Met suolaisten vesien asukit nauraa hohotamme pofooreita vasten ja luotsaamme purtemme horisonttiin. Karikot väistämme merikorttia syrjäsilmällä vilkaisten ja heitämme ajoankkurit vasta kun rantaviivaa ei enää näy. Huhhei ja hiiohoi !

LIIMATAINEN HANNU 29.07.2010 09:41

Jukka hei, sitä suolaista vettä kun ei Suomen rannoilta edes löydy, pikkasen vain happaman makuista on. Heti suu huuhdeltava vaikka sillä rommilla, lekkerillinen ainakin tarvitaan. Mieluummin tynnyrillinen!

Mutta Päijänteen jylhissä maisemissa sielu lepää, ei häiriköi pårauslautat, ei ökypurjehtijat jne.! Vain kuikan haikea huuto silloin tällöin kuuluu, laineiden liplatus ja saunan kiukaan tulen ritinä. Kylmä kuohuvainen rantavedessä jäähtymässä, auringo hyväilee ihmisen kroppaa, hiljainen musiikki taustalla eikä ihmisiä mailla halmeilla. That's real ... you know!

HÄNNINEN JUKKA 29.07.2010 10:04

okei okei veli Hannu, ruvettaiskos mollaamaan jokivartisia näin tasapeliltä haiskahtavassa pattiin viittavassa hedelmällisessä keskustelussa ?

KNAAPI JUHA 29.07.2010 10:05

Heh hee! Hannulta on jäänyt kuulematta tyynenä Saimaan kesäiltana ne balalaikkorkesterin soittmat sytyttävät sävelet, joita soittelevat maata valtaavat venäläisrikkaat. Ja pörräävät nelivedoillaan pitkin maita ja mantuja. Ja rääkkäävät ulvovia vesijettejään yöt ja päivät järvimaisemassa.

Idylliä kerrakseen!

LIIMATAINEN HANNU 29.07.2010 10:26

Jukka, jokivartisilta niskat nurin jalat jokeen! ;-))

Juha, eikös Soumessa ole lakeja tuollaiseen häiriköintiin, vai eivätkö ne koskekaan venäläisiä veljiämme? Missä polliisi? Onhan se jumalatonta että balalaikkaa huuvatetaan yökauvet pitkin järveä!

Ps. Pitäisköhän myydä tämä talo rikkaalle vanäläiselle?

SILMUNEN HANNU 29.07.2010 14:05

Kyllähän minäkin mieluummin Biskajan lahdella merta haistelen kuin Kalajoella, mutta silloin kun olen kotomaassa, yritän nautiskella siitä, mitä sillä on tarjottavaa. Ja järvillä, joilla ja merellä, kaikilla oma paikkansa meikäläisen sydämessä.

Mutta kun pari vuotta joskus muinoin asuttiin Pieksämäellä lähes järven rannalla, niin joka ainut kerta kun tultiin Turkuun, oli pakko kuitenkin mennä Ruissaloon, Saarronniemen kärkeen merta haistamaan:) Siinä meressä, vaikka kuinka ruikkunen olisikin, on se taika, että se kertoo siitä vapaudesta...tätä pitkin pääsen kiertämään maailman ympäri, täsät lätäköstä on suora yhteys kaikkialle maailmaan:)

Jääkää te nyt, jos haluatte, kinaamaan mikä paras, minä lähden Jäämeren rantoja mittailemaan pariksi päiväksi, ja siinä matkan varrella toivottavasti myös sitä Ohtakaria tutkimaan. Päijänten ja melontaretken vuoro on sitten syyskuun alussa:)

ps.Siitä(kin) noi Norjan rannikot on kivoja, että ne on kaikkien yhteisiä, toisin kuin suomalaiset rannat. Täällä on aika vaikeeta päästä tekemään kävelyretkiä rantoja pitkin!

t.Kaarina

HAAPANEN TIMO 29.07.2010 15:17

Ei tainnut V-P ajella sillä googlen äijällä ollenkaan siellä Ohtakarilla. Kivikkoista? http://tinyurl.com/37adbjj

@timppa

HAAPANEN TIMO 29.07.2010 15:29

http://tinyurl.com/34bt2wy

http://tinyurl.com/2v6bl38

PALIN MATTI 29.07.2010 15:33
Tympeän kivikkoinen näyttää paikka olevan. Ja vielä tuo meri siinä. Olis ees kunnon mettälampi lumpeineen ja mutapohjineen.

)

LIIMATAINEN HANNU 29.07.2010 15:38

No Jäämeri onkin oikeaa merta, siitä ei tarvi kinastella. Eikä tässä mitään kinastellakaan, kunhan pidetään pientä tulta keskustelupadan alla!

Itse olen syntynyt ja lapsena elänyt järven ja joenkin, en nyt ihan rannalla mutta muutaman minuutin kävelyn päässä. Paljon myös veneillyt siinä pikku lätäkössä, Suomenlahdeksi sanotussa. Nyt taas sisäjärven lähellä. Ja tunnustettava on, että näin sisämaan kasvattina, jostakin syystä kaksi elementtiä kiehtoo, eli meri ja vuoret, isot vuoret, ei mitkään pikku kukkulat. Ne kun vielä yhdistäis ja saisi elää jonkin aikaa siinä ympäristössä niin vot, elämä on! Hienoo!

Mutta eihän sitä koskaan tiedä, mistä vielä itsensä löytää?

Norjasta ei jäänyt mieleen kuin kimuraiset ja kapoiset tiet, ylä- ja alamäet. Kalliit hinnat, jo yli kymmenen vuotta sitten.

JANHONEN MATTI 29.07.2010 16:13

Meri on aina meri. Kun runsaat viisitoista vuotta tuli asusteltua tuolla Lauttasaaren eteläkärjessä niin valehtelisin jos sanoisin etteikö sitä merta ja meren rantaa kaipaa. Vain neljä kilometriä keskustaan ja kun maaseudulla olisi ollut. "Ryssänkärjessä" sitä tuli eräänäkin iltana istuttua ja ihailtua merta, purjeveneitä, laivoja ja tietenkin kauniita auringonlaskuja Espoon saaristoon. Vieläkin kun käyn kesäaikaan Helsingissä niin tulee käytyä Lauttasaaren eteläkärjesssä pyhiinvaellusmatkalla.

KOSKINEN OLLI 29.07.2010 16:15

Kyllä maailmassa katselemista riittää, varsinkin jos on näkökykyä. Eilen ajassani apumiehen tuulilsinpyyhkimen varteen tarttui kiinni jokin korento. Ei selvinnyt että menettikö se henkensä, se oli ihan terveen oloinen, mutta ajoviima kuitenkin lukitsi sen tuulilasinvarteen. Koska matkassa on useammanlaisia kiikareita, pyysin apumiestä ottamaan sopivan kiikarin esiin ja katselemaan korennon vointia. Jonkin aikaa kaveri ehti ihastelemaan värirunsautta, esim korennon silmissä, ennenkuin korento lennähti pois.

SILMUNEN HANNU 29.07.2010 16:35

Siellä Norjassahan Hannu sitä merta ja niitä vuoria on,ritirinnan...ja jos Lofooteille tai Vesteråleneille menet, nousevat vuoret suoraan meren syleilystä kohti taivaita!:)

t.Kaarina

HÄNNINEN JUKKA 29.07.2010 16:51

Jestas Hans! Het kun pääset, niin hyymerillä Lofooteille ! Siellä Sullen isompia vuoria ja jäämerta kystä kyllin.

HÄNNINEN JUKKA 29.07.2010 16:53

Niin just !

LIIMATAINEN HANNU 29.07.2010 17:35

No totta puhut Kaarina, niinhän siellä onkin! Tekisivät vielä ne tietkin paremmiksi.

Älä Jukka eppäile, vielä mie vien hyymerin vuonoille ja vuorille. Siitä hyymeri tykkää, ja miekin!

Siis Lofooteille, kun aika tulee sopivaksi.

KOPONEN KAUKO 29.07.2010 18:01

Kommentit on yllättävän lähellä alkuperäistä aihetta "Kallis on kalajoki.

HÄNNINEN JUKKA 29.07.2010 18:44

Norjassa ja jopa Lofooteillakin on kallista ..

SILMUNEN HANNU 29.07.2010 18:47

Maksaahan siellä polttoaine, mutta kalliimmaksi laivamatkat tulee, kun manner-eurooppaan mennään. Jos ruot tekee itse ja nauttii luonnosta, niin en ole koskaan keksinyt miksi se Norja muka on niin kallis maa:)

t.Kaarina

LIIMATAINEN HANNU 29.07.2010 19:04

Kävisköhän se turskaöljy hyymeriin menovedeksi? Ja jos kuivattua turskaa järsis eineeksi niin sekään nyt paljoa kustanna.

Sellainen muistikuva itselläni että kun kaupoissa kävi niin oli norskikruunut hupaa tavaraa, siinä ei kassit pullistellut muutamalla sadalla kroonilla. Larsenin hinta aivan yletön!

Muuten mukava maa, hienot maisemat, ystävällisiä ihmisiä mutta ne tiet prkl!

JANHONEN MATTI 29.07.2010 19:54

Tänään Teemalla klo 21.00 alkaen ohjelmaa Lofooteista 55 min ajan.

HÄNNINEN JUKKA 29.07.2010 19:59

Kallistahan kaikki jos rahat ovat vähissä .. Mutta ei ne tiet nyt niin huonot eikä vaikeat ole. Kiva reitti on Vaasasta laivalla Uu majaan, ja sieltä sinistä tietä Norjaan, Moo i Raanaan, Bognesiin ja lautalla Lodingeniin. Matkalla voi mietiskellä kuinka kallista on Kalajoella !

SILMUNEN HANNU 29.07.2010 20:12

Silloin kun meillä oli todella vähän rahaa, mentiin aina pohjois-norjaan, siellä kun ei ollut bensan lisäksi mitään, mihin rahaa olisi kaivannut. Teltassa yötä jossain kauniissa puskassa pienten lasten kanssa, trangialla pöperöt mahaan ja sitten pyöräiltiin ja nautitiin luojan luomnasta upeasta luonnosta. Eikä maksanut paljoa!!:)

Kiva reitti toi Jukka muuten, mutta se laiva on niin kämänen ja niin pieni ja kallis ja ulkotilaa muutama metri ja sekin tupakoitsijoiden savussa, että on tullut semmoinen fiilis, että mieluummin ajaa pohjanlahden ympäri...mutta se tie Ruotsin ja Norjan puolella on kyllä kiv ja kaunis ja mielenkiintoinen:)

t.Kaarina

PALIN MATTI 29.07.2010 20:16

Kallis on Kalajoki, joo niin.

Eikä jaksa pittää sajettakkaan...

LIIMATAINEN HANNU 29.07.2010 20:40

No tuota reittiä olen minäkin mennyt Norskeja ihmettelemään. Mo i Ranasta sitten ylöspäin, en muista enää mihin asti sompailimme, pitäis kartasta katsoa.

Takaisin toista tietä, oliko se jokin Hopeareitti vai mikä lie.

SILMUNEN HANNU 31.07.2010 19:22

Ohtakarilla viime yö, olipa todella hieno paikka. Nukuimme pengertiellä, meri aukeni ikkunoista, aamulla uimaan suoraan autosta ennen kahvia, sitten maksamaan 10e saaressa olevaan kioskiin ja luontopolkua kiertämään saaren ympäri. Tornista aukesi vanha kalastajakylä, saaren kärjessä rannaton meri tyrskyi ja jatulintarhakin lopulta löytyi. Ja pohjois-euroopan suurin yhtenäinen hiekkadyynialue. Todella suosittelen. Vessat ja suihkut, vettä saa ja kemssan tyhjentää. Ei siis varsinaista leirintäaluetta mutta leiriytymismahdollisuus.

Nyt kohti Pakasaivon rotkojärveä Äkäslompolon tietämille ja sitten Vesteråleneille. Heissulivei ja voikaa hyvin:)!

t.Kaarina

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.