nukkuminen levähdysalueella

VALKAMA MARKKU 28.05.2010 10:25

Minua aivan suunnattomasti vaivaa sellainen pikku juttu että: Kun nuornamiesnä kiersin suomea ja eurooppaa vahalla transitin pakulla jossa oli patjat ja kylmälaukku sekä muuta tarpeellista mutta päällepäin se näytti (ja oli) ihan tavalliselta pakulta, ei ketään häirinnyt jos siinä yöpyi levähdysalueella, uimarannan parkissa, kaupungin keskustan parkkipaikalla, ostarin pihassa, jne. Pariisissa sillalla parkissa yöpymisen jälkeen aamukahvia keitellessä ohikulkijat vain hymyili ja kyselivät kupposen hintaa.

Sitten vaurastuin (tai vaatimustaso kasvoi) ja hankin asuntoauton. Noh, norjassa rekat herättää ohi ajaessaan torvella, uimarannalla tulee paikalliset vinkuun että ei tää oo mikään leirintäalue, ostarin pihalta ajaa vartia pois, tanssipaikkamotelliyhdistelmän pihalla tullaan vaatimaan majoittumismaksua, jne.

Että silleen, MIKSI?

M Arkku

VIITALA RISTO 28.05.2010 12:04

Sun pitäis varmaan hoksata kysyä sitä niiltä torvensoittajilta, vinkujilta, vartijoilta ja rahastajilta...

PALIN MATTI 28.05.2010 12:53

Vastaus on harvinaisen yksinkertainen:

Ne "häiritsijät" eivät tunnistaneet tavarankuljetusajoneuvoasi majoitusvälineeksi.

KORPPI SEPPO 28.05.2010 13:42

Ensin ne ovat kateellisia, kun sulla on varaa matkailuautoon.

Ja toiseksi, ne ovat "hirmuisen hauskoja". Kiva herättää nukkuvat.

VALKAMA MARKKU 28.05.2010 15:52

"Ensin ne ovat kateellisia, kun sulla on varaa matkailuautoon. Ja toiseksi, ne ovat "hirmuisen hauskoja". Kiva herättää nukkuvat."

"Vastaus on harvinaisen yksinkertainen: Ne "häiritsijät" eivät tunnistaneet tavarankuljetusajoneuvoasi majoitusvälineeksi."

Tällaista on minunkin mielessä liikkunut, vaan eihän se noin voi olla, eihän.

M Arkku [Ärisiäpurisia :) ]

SIRKIÄ MATTI 28.05.2010 17:58

Tämänkin kärjistät. Minun kokemusteni perusteella häirintä vapaaparkeissa (puskaparkeissa) on ihan marginaali-ilmiö. Samaa kertovat monet muutkin vapaaparkeissa paljon yöpyvät omista kokemuksistaan. Rauhallisia öitä on saanut nukkua, kun on vähän tarkemmin pysäköintipakkansa sijainnin valinnut.

PALIN MATTI 28.05.2010 18:24

Jotenki tullee mieleen semmonen kaupallisten alueitten lobbaus näitä Valkaman jutuista. Olisko ko. henkilöllä niiku oma lehmä ojassa jossaki täälä?

SALO MARKKU 28.05.2010 19:03

PALIN MATTI Vilkaise peiliin.

PALIN MATTI 28.05.2010 21:46

Markku hei! En ole missään matkailuyrittäjänä, joten ihan sama kuluttaja oli siinä kuvasa.

No problem siis.

LEINONEN JUKKA 29.05.2010 07:16

Kaupalliset yrittäjät pyrkivät kaikin tavoin estämään vapaaparkkiyöpymiset lähistöllään, tästä on paljon kokemuksia Saimaalla ja jopa Inarinjärvellä.

PIIRONEN KARI 29.05.2010 13:35

20 vuotta sitten huomasin saman ilmiön Monacossa, kun vuokratulla matkailuautolla yritin pysäköidä sataman parkkikselle. Samantien näytettiin paikallisen pysäköinninvalvojan puolesta, että nosta kytkintä. Samalla parkkiksella oli tuttujen Chevy Baron-cruiser ihan rauhassa koko viikonlopun.

VALKAMA MARKKU 29.05.2010 21:55

"Kaupalliset yrittäjät pyrkivät kaikin tavoin estämään vapaaparkkiyöpymiset lähistöllään."

Olen ollut huomaavinani jotain tällaista. Eritoten lofooteilla, ihan letikirjoittelulobbausta myöten.

Olen myös usein miettiuyt että ihan piruuttani ottaisin ja yöpyisin hetikohta muutaman peninkulman päästä kotoa eräällä levähdysalueella/tukkilaanilla nelostien varrella. Tarkemmin sanottuna tuossa pohjoiseen mennentäessä pikkiriikkisen ennen Lintulahden Nestettä. Mikä lienisi paikallisen ei-kaupallisen leirintäalueen kanta moiseen?

VALKAMA MARKKU 29.05.2010 21:58

"Samalla parkkiksella oli tuttujen Chevy Baron-cruiser ihan rauhassa koko viikonlopun."

Juurikin näin se valitettavasti on.

Pirskatti, taidan mennä ja ostaa taas jonkun pakun, olis taas paljon vaivattomampaa tuo elo.

PIIRONEN KARI 29.05.2010 22:18

Totta virkat, mut vähissä on noi myynnis olevat Baronit?

JANHONEN MATTI 29.05.2010 22:27

Tuskimpa ne Lintulahden isännät tulisivat sinua pois siitä tukkilanssilta häätämään, saati alueelle pyytämään. Täynnähän se on muutenkin. Korkeintaan vilkasisivat ja aatelisvat, että kukahan persaukinen se siellä taaskin 15 euron takia Keiteleeseen kuseksii.

AHJOS TIMO 29.05.2010 22:41

"Pirskatti, taidan mennä ja ostaa taas jonkun pakun, ..."

Pakettiauton peltikoriin rakennetun retkeilyauton hyviin puoliin kuuluu, että se ei erotu silmiin pistävällä tavalla "tavallisista" autoista. Varsinkin uudet Adria Twinit, joiden asunto-osassa on tummennetut lasit, muistuttavat erehdyttävästi saman kokoisia pikkubusseja. Sellaisen kun pysäköi muitten autojen sekaan eikä polta sisällä valoa, ohikulkijat eivät tule ajatelleeksi, että autossa asutaan. Pimeässä ei silti tarvitse istua, kun pysäköi katulampun lähelle, jolloin kattoluukusta tulee valoa sisään.

Meillä on vähän vanhempi malli, jonka kyllä huomaa retkeilyautoksi. Siinä on kuitenkin ohjaamon ja asunto-osan välissä sellainen verho, että ohikulkija näkee tyhjän ohjaamon eikä tiedä, onko asunto-osassa ihmisiä. Jos peittää ohjaamon ikkunat niissä olevilla verhoilla, jokainen arvaa, että siihen on leiriydytty.

Edellä sanotut keinot eivät auta moottoritien lepopaikalla, mutta missä tahansa tavallisella pysäköintipaikalla. Ongelmaksi jää kuitenkin se, että retkeilyautossa ei ole asumisväljyyttä. Jos taas autossa on asumisväljyyttä, se ei mahdu tavalliseen pysäköintiruutuun.

VARTIAINEN JOUKO 30.05.2010 00:32

Kovin äänekkäästi ei Timo kuitenkaan auta kuorsata ja piereskellä unissaan, ettei paljasta olemassaoloaan vaikka muuten olisi hyvin "naamioitunut" pullakuljettimeksi ;))

STRÖMMER HEIKKI 30.05.2010 21:56

No mä taas olen huomannut, että kun 14m:n yhdistelmäni kans olen rekkaparkissa yötä esim. Saksassa, niin töihin lähtevät rekkakuskit lähtevät niin hiljaisesti, että siihen ei herää.Suomessa taas olen huomannut, että ei missäänpäin mailmaa ole yhtä nurjasti karavaanariin suhtautuvia rekkakuskeja kuin täällä. Täällä kun ajat yhdistelmäsi esim. huolto-aseman rekkaparkkiin, kyllä sieltä aina joku nuori pojan-kloppi tulee sanomaan että tänne ei ole mitään asiaa kuselta haisevan panosuulin kans.Turvat olen kyllä saanut kiinni kun olen sanonut että " olen rekkaa ajanut vasta 30v. siks en saanut tätä sopimaan henkilöauton ruutuun, mut sähän noin ammattimiehenä voisit näyttää vähän mallia". Kyllä ne siitä sit häipyy vähin äänin,heh heh.

LINDBLOM ALF 31.05.2010 22:07

Lukuisia kertoja olen ajanut yhdistelmän huoltoaseman rekkaparkkipaikalle asemalla asioidessa (jokunen kerta yöksikin) eikä ole koskaan tullut kukaan huomauttamaan asiasta.

ASIKAINEN AKU 01.06.2010 16:16

En ole caravaanari samassa mielessä kuin valtaosa teistä, oletan, vaan tarvitsemme autoa vain harrastuksemme (tanssi)tueksi. Emme käytä paljoakaan leirintäalueita koska ne eivät sovellu tarkoitukseemme. Vaikka leiriytyisimme leirintäalueelle ja illan koittaessa lähtisimme autolla sinne tansseihin niin olemme menettäneet sen valitsemamme paikan. Kun tulemme aamuyöllä takaisin olisi uuden paikan etsintä edessä. Kuka tykkäisi siitä että alamme kiertää ja etsiä uutta paikkaa keskellä yötä, ei varmaan kukaan. Ei kaikkiin paikkoihin edes yöllä pääsekkään sisään. Tästä johtuen olemme pakotetut yöpymään muualla, tanssipaikkojen parkeissa, levähdyspaikoilla yms. Olemme omavarasia sähkön suhteen eikä tälläinen majoittumunen maksa mitään. Palveluja saa mualtakin kuin leirintäalueilta. Häirintää emme ole kokeneet muuta kuin tahatonta liikennemelua, paitsi kerran Tangomarkkinoiden aikaan kun yövyimme luvallisesti yksityisellä tontilla niin nuoriso keksi ottaa vaunun harmaavesikanisterin ja antaa sille kyytiä pusikkoon. Se oli varmaan tekijälle maineteko.

NOUSIAINEN MARTTI 01.06.2010 21:09

Olen Norjassa käynyt paljon, 2 jopa 3 kertaa vuodessa. Tilanteen mukaan olen käyttänyt myös erilaisia levähdysalueita yöpymiseen. Mitään ongelmia ei ole ollut, toistaiseksi. Norjassa, kuten Suomessakin on mahdotonta aina löytää "virallista" leirintäaluetta, jos ei sitten suunnittele matkaansa leirintäalueiden sijainnin mukaan. Pohjois- Norjassa on hyviä levähdyspaikkoja, joissa on suosituskyltit lepoajan keston suhteen. Niissäkin paikoissa olen yöpynyt syysreissulla, kun lomaliikennettä on vähän. Rekat ja linja-autot käyttävät niitä paikkoja lepopaikkoinaan, mutta ei nekään ole torvea soitelleet. Jos levähdys paikalla on selvä leiriytymisen tai yöpymisen kieltävä kyltti, sillon tuskin kannattaa jäädä yöksi. Norjassa on paljon epävirallisia levähdys paikkoja, joissa yleensä kesällä myös paljon matkailuautoja. Ne ikään kuin vetävät toisiaan puoleensa. Joskus tullut mieleen, että onkohan siellä alue kapasiteettia liian vähän, mutta se sesonki kun on niin lyhyt. Missään levähdys alueilla ei kannata mahottomasti levitellä tavaroitaan auton ympärille, ikään kuin tontin varauksen merkiksi. Se saattaa ärsyttää, niin Suomessa kun muuallakin.

NYYSSÖNEN KAJ 02.06.2010 09:05

Mikä on levähtämisen ja leirinnän ero?

Tulet pappatunturilla levähdyspaikalle ja nostat tarakalta retkijakkaran mopon viereen. Olet lain mukaan silloin leiriintynyt oli kulkupelisi mikä tahansa. Mutta jos istut satulassa (leirijakkara on tarakalla) oletkin vain pysähtynyt et edes pyköinyt nän se vaan menee.

Jos näin EI olisi pitäisi kaikki bussit, rekat ja henkilöautot yön ajaksi tunkea leirintäalueille.

Tätä kai ne leirintäyrittäjät ottavat kielipitkällä ja €uron kuvat silmissä

tuumiikaj

tässä teille matkailuauton mallia, silloinen AKE ei antanut lupaa rekisteröidä matkailuautoksi, kun on lian pitkä.

http://www.kylahullutkulkurit.fi/forum/viewtopic.php?f=2&t=2356&p=19243&hilit=megas%2A#p19243

MIKKONEN MATTI 02.06.2010 10:39

Aiemmin tuli olluksi varsinainen levikeluuseri ja silmä harjaantui havainnoimaan erilaisia mahdollisia yöpymispaikkoja, josta tavasta ei vieläkään ole päässyt eroon vaikka entistä useammin sitä alueille sitten yöksi etsiytyykin. Häirintää en ole kokenut kuin yhden kerran, kun Tampereen Tesoman jäähallin tyhjällä parkkipaikalla yöllä räjäytettiin auton vieressä pari tulenkuvauspanosta niin lähellä, että auto heilahti ja koira nosti semmoisen metakan että. Näin parin pojanklopin juoksevan pää kolmantena jalkana pusikkoon. Lisäksi auton viereen oli jäänyt suuri, kärjestään teroitettu villoitusveitsi, joka on vieläkin tallessa ja josta itsekin uskon, ettei tämä ole legendaa. Juniorijoukkueen huoltajana olisi ollut hotellihuone varattuna, mutta koiran takia yövyttin autossa.

KLEMETTI SEPPO 08.06.2010 21:23

Olen ollut lukuisia öitä parkissa yötä milloin missäkin. Mieluiten päätieltä vähän syrjässä. (persaukisena kuten todettiin myöhempänä) Joskus jopa leirintäalueellakin. En ole riippuvainen leirintäalueiden palveluista kun olen reissulla, lukuun ottamatta lapin lohestusreissuja tai talvilomaa kun olen samassa paikassa viikon Yhden kerran Levin lähellä nuoriso viinapäissään koputti vaunun seinään mutta ei sen kummenpaa. Ruotsissa ja Norjassa kannattaa juuri hakeutuakin sellaisille paikoille, jossa on rekkoja ja muita vaunuja.Kannattaa toki katsoa,että rekoille jää esteetön tulo ja lähtö alueella. Pitäisin ehkä torven toitotusta enemmänkin tervehdyksenä. En ole koskaan kokenut mitään vakavaa häirintää, joskin on kyllä tullut nukuttua jokunen levotonkin yö E6:n varrella Keski-Norjassa. Siellä Trondheimissa eräällä parkkialueella kertoi Itävältalainen vanhempi pariskunta, että he hakeutuvat kirkkojen parkkialueille yöksi.Niissä kuulemma saa olla rauhassa. Ja sitä ne lähti siitäkin illalla syötyään etsimään.

Kaikki kunnia kuitenkin leirintäalueiden pitäjille, toivottavasti heillekin asiakkaita riittää.

MIKKONEN MATTI 09.06.2010 10:04

Kun nyt muistelemaan ruetaan, niin oli toinenkin lievä häirintätapaus. Olimme asettumassa levikkeella, kun mies tuli sanomaan, että jos siihen jäätte, TVL:n miehet tulevat ajamaan pois. Minä siihen, että eikö nuilla liene tärkeämpääkin tekemistä. Eivät taida tulla. Mies myönsi, että eivät ne oikeasti tule, mutta ettekö siirtyisi tuohon viereen hänen alueelleen niin hän lämmitäisi saunankin halvalla. Mentiin, kyvlvettin ja viihdyttiin. Pientä rappiota ja vähän porukkaa, mutta lapsilla oli paljon puuhaa.
Alue loppuikin sitten joksikin aikaa, kunnes nyt huomasin, että lähelle oli rakennettu melkoinen matkailupyydys ja entinen alue oli sen karavaanariparkkina. Alueyrittäjät ovat yhteistyökumppaneitamme.

HÄNNINEN JUKKA 10.06.2010 14:58

On se vaan pitkälti niinkin, että näiden huomauttelijoiden pääkuupissa asustelee pikku poliisi, joka havahtuu heti kun jotain laitonta on tekeillä. Siinä tulee omat traumat ja henkiset siipensaannit kompensoiduksi kun pääsee muita ojentamaan. Ja kuinka usein tälläkin palstalla väännetään mikä on kiellettyä ja mikä ei. Pikkupoliisit ja oikeat isotkin tekevät monenmoista jekkua, jäynää ja laittomuuksia ihan yhtä paljon kuin väljemmin orientoituneet. Mutta vain silloin kun kukaan ei näe. Tekopyhyydestä, vinoutuneesta vallankäytön tarpeesta, ja oman henkisen vajavaisuuden kompensoinnista johtuen voitaneen näitä huomauttelijoita ystävällisesti( mutta SALAA) vedellä verbaalisti korville ja miksei vähäsen turvillekin... -Vahinkoa tietty aiheuttamatta ja hymyillen ystävällisesti ja lohduttavasti.

KUJANPÄÄ MARKKU 10.06.2010 17:03

Huh huh. Totta, mutta vedä välillä henkeä!

LIIMATAINEN HANNU 10.06.2010 18:21

Hyvä, hienoo, erinomaista Jukka H.! Paas laittaen tulemaan lisää samansuuntaista 'tietoiskua'. Pyöreepäille mietittäväksi!

NYYSSÖNEN KAJ 10.06.2010 18:40

Enhän minä mut kyll nuo pojat!

vai mitä Jukka?

SIRKIÄ MATTI 10.06.2010 22:12

"On se vaan pitkälti niinkin, että näiden huomauttelijoiden pääkuupissa asustelee pikku poliisi, joka havahtuu heti kun jotain laitonta on tekeillä." Tai olettavat sen olevan laitonta.

Eipä tuossa levähdysalueella nukkumisessa mitään laitonta ole. Johan alueen nimikin sen sanoo.

Huomauttelemaan tulevat leirintä yrittäjät eivät tajua, ettei tuolla tavalla asiakkaiden kalastelu ainakaan liikevaihtoa lisää. Jokainen häirityksi tullut saattaa ajaa seuraavalla kerralla pysähtymättä paikan ohi. Menettää siinä alueen muutkin yrittäjät jokusia euroja jokaiselta pysähtymättä ohi ajaneelta mahdolliselta asiakkaalta.

SIRKIÄ MATTI 10.06.2010 22:18

Viimeinen lause olisi parempi muodossa. Menettävät siinä seudun muutkin yrittäjät saamattomina tuloina joitakin euroja jokaiselta pysähtymättä ohi menneeltä mahdolliselta asiakkaalta.

KOSKINEN OLLI 10.06.2010 23:56

Niinhän se on, matkailu perustuu myöteisiin kokemuksiin, kukapa haluaisi uudelleen seudulle josta on saanut kielteisiä kokemuksia.

PYLKKÖ RAIMO 27.06.2010 19:24

Eräs Tpo kertoi -90 luvulla heränneensä matkailuvaunussaan yöllä hirveään huutoon vaunun viereltä ja vaunua alettiin kaatamaan mies porukalla.Siinä Topi ehti kuitenkin ottaa kirveen käteensä hypäten ovesta ulos.Siitä se porukka lähti renkaat vinkuen seuraavaan kohteeseen. Vaunu heilui jo aika lailla puolelta toiselle,mutta onneksi Topi ehti ennen vaunun kaatumista ulos. Paikka oli joku syrjäinen levähyspaikka.

SIRKIÄ MATTI 28.06.2010 09:25

"Eräs Tpo kertoi -90 luvulla heränneensä matkailuvaunussaan yöllä hirveään huutoon vaunun viereltä ja vaunua alettiin kaatamaan mies porukalla. Vaunu heilui jo aika lailla puolelta toiselle,mutta onneksi Topi ehti ennen vaunun kaatumista ulos. Paikka oli joku syrjäinen levähyspaikka.

On niitä kutsumattomia vieraita tunkeutunut lukittuun asuntoonkin asukkaiden nukkuessa kotonaan. Pitäisikö sitten välttää kotona nukkumista, ettei mikään vaarallinen tapahtuma pääse kotona (yöllä) yllättämään?

JUNTUNEN TEIJO 29.06.2010 12:46

Oulussa Nallikarin leirintäalueen parkkipaikalla yöpyy jatkuvasti asuntoautoja, eikä heitä kukaan käy ajamassa pois. Yleisillä parkkipaikoilla voi uhan hyvin ottaa tirsat, sillä mistä sitä kukaan ulkopuolinen tietää nukkuuko autossa joku.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.