Vapaako vain on umpihanki - kuutamohiihtelyä Saariselällä

SILMUNEN HANNU 27.02.2010 01:29

Kämpän oven hiukan kauhuissani aukaisen, on pakkasta pohjalla kurun ainakin 25 ja risat. Jospa vain halkoja hiukan hakkailen, ja tulen ääreen hetkeksi palaan. Eihän tämä nyt kylmää, sellaista kuin Roope Ankalla Klondikessa muinoin, ja meilläkin Rumakurussa taannoin...Siis sellaista kylmää, että nuotion savukin lapiolla pitää ulos kantaa, ja nenän sieraimet kiinni jäätyy. Mutta Moitakurun kämpän niin harvoin lämpimäksi saa, että juhlahetkeä haluaisi pitkittää.

On se kumma, miten kämpässä ollessa erämaa on Ulkona, mutta ollessaan ulkona, ollaankin erämaassa Sisällä. Nirr nar, nirr nar sanovat neljät sauvaparit. Luisto ei päätä huimaa, mutta hiljaisuus ja kauneus salpaa hengen. Hiljaisuus on pehmeää, kuin pumpulia. Ja valo. Koska oletkaan ystäväiseni käyskennellyt kuutamon kultaamassa metsässä, semmoisessa, mihin ei keinovalo käy. Koska oletkaan antanut lempeän, kirkkaan kuutamon helliä sieluasi. Muistanet miten suloiselta ja lohdulliselta se tuntuu, miten vahvasti koet yhteyden kaikkeen elolliseen, koko luomakuntaan! Tämä valo saa lumikiteet koivuissa sädehtimään, koko yö on täynnänsä pieniä timantteja. Varjot vahvempina kuin pilvisenä päivänä, puut latua vartioi. Nuo kolme ryhdikästä mäntyä, nuoria vielä, rupattelevat keskenään. Kelo ylväänä ja monisäikeisenä, taakka lunta harteillaan, ei haittaa, on elämää nähty ja kestetään. Ennen kuin kukaan ehtii edes säikähtää, tajuaa kaikki, poro se vain ladulle metsästä tolvaa. Ihmettelee hetken, ja omia polkujaa jatkaa.

Palopäillä lumi kuin marenkia, puut kermavaahdolla kuorrutettuja. Yön sinisiä, ne mitkä, iltäpäivällä vaaleanpunaista ja lilaa toistivat. Muistutus karvas, erämaassa vain kävimme, valo Kaunispään maston ei ole se, mitä nyt kaipaamme. Mutta vaatteissa haju savun, jäässä ripset ja nukka posken, laskemme laaksoon rauhaisaan. Pehmeää latua valoisassa yössä. Mikä huikea kirkkaus, mikä tähtitaivas. Miten rikas voi pieni ihminen olla.

Umpihankiko, ei nyt kiitos. Kyllä vapaus löytyy pään sisältä. Kyllä latu tuntuu kutsuvalta. Kiitos. Hyvä on hiihtäjän hiihdellä.

t.Kaarina

LIIMATAINEN HANNU 27.02.2010 07:21

Ohhoh, Kaarinalta aukesi runolähde pulppuamaan. Kauniita ajatuksia ja runollista tekstiä. Elämä on. Kaunista.

PS. Itsekin ehkä saatan pelastua elämälle, se laajakirjoinen antibiootti tuntuu purevan hyvin. Eikä yskäkään enää hakkaa kylkiluita poikki. Ette päässeetkään liimiksestä vielä.

KONTINAHO ALPO 27.02.2010 09:35

Kyllähän hiljaisuuski on nykyään "kuulemisen" arvoista. Eino Leinoa lainatakseni. "Tai oottako nähneet illan kuun Ja kuulleet kuisketta metsän puun". A.K

KONTINAHO ALPO 27.02.2010 18:05

Unohtu äskeisessä kysyä vieläkö Lintu Antti on Kuukkelilammella, kun muistelin jolloikin lukeneeni hänen aikovan muuttolinnuksi ja lopettavan yrityshommat. A.K

SIRKIÄ MATTI 27.02.2010 20:23

Kuukkelilampi on saanut uudet vetäjät marraskuussa 2009. http://www.kuukkelilampi.fi/ Lintu-Antti on itse paikalla vuolemassa ja tarinoita kertomassa osan sesonkiajasta.

SILMUNEN HANNU 01.03.2010 17:32

Tässä vielä pari kuvaa viime viikolta. Kuukkelilammelta hiihdeltiin vain ohi, kun Luton kämppä kutsuu enemmän. Runoa rustasin päässääni koko viikon, kun kuuntelin illan pakkasessa miten sauvat sanoo, ja pohdin umpihangen arvoitusta:)

Luulin, että myös "Tietä käyden tien on vanki. Vapaa vain on umpihanki." Olisi Eino leinon, mutta onko se kuitenkin Aaro Hellaakosken?! Mutta kyllä, kyllä vain ne puut kuiskii...

t.Kaarina

MIKKONEN MATTI 01.03.2010 19:59

Hellaakoski on ja tässä linkissä hyvässä seurassa:

http://www.cs.helsinki.fi/u/kulju/tautteeksi.htm

Ipressionistinen kirjoitus, josta tuli mieleeni taannoinen toimistosihteeri, joka vaihtoi make-upin ruokatunnilla, koska iltapäivän valo oli kuulema erilainen kuin aamupäivän. Minkähänlainen väritys sitten olisi sopinut tuohon violettiin mualimaan.

MIKKONEN MATTI 02.03.2010 10:09

Linkki ei näköjään enää löydykään. Siinä Hellakoski oli Oskar Wilden, vanhojen kiinalaisten ja muiden viisastelijoiden seurassa. Muitakin virheitä, kuten impressionistisesa, tuli, mutta johtui siitä, että lapset ajoivat pois koneelta.

Pohjois-Suomen hiihtolomaviikkoa tässä vuotellaan.

HÄMÄLÄINEN MARKKU 02.03.2010 16:51

Kyllä se oli Aaro Helakoski joka kirjoitti täysi karavaanihengen vastaisesti: Tietä käyden tien on vanki / vapaa vain on umpihanki

Miten nyt näillä meidän kalustoilla sinne umpihankeen :)

SILMUNEN HANNU 02.03.2010 17:14

Jospa karavaanari ei jäisikään kalustonsa vangiksi:)

t.Kaarina

KONTINAHO ALPO 02.03.2010 21:13

Meinaatteko ettei toduuten puhujalla ole yösijaa. Kyllähän Karavaanari on tien vanki.Tuskimpa Hellaakoskioli vaanari. Minä ainakaan kun nostan Rinkan pykälään en koe itseäni vaanariksi, lähinnä niinkutsutuksi "turhankäveliäksi".Niinkuin se entinen Lapin mummo ihmetteli turisteja "Mitä ihettä ne tuonne tunturiin menee ei porohommia eikä oikiaa asiaa aivan turhaa kävelevät" A.K

SILMUNEN HANNU 02.03.2010 21:25

Loppujen lopuksi kysymyshän on kai siitä, mitä kukakin karavaanari sanalla tarkoittaa. Minulla sen kantasana on aina ollut karavaani, sellainen mikä vaikka kameleilla ylittää koko Saharan. Sellainen ei jää tien vangiksi.

Nyttemmin olen alkanut kyllä miettiä, että tuskin mikään karavaanari olen laisinkaan, kunhan olen retkeilijä ja vaeltaja sieluni sopukoihin asti, ja toisinaan asuntoautolla kulkeminen on vain eräs tapa harjoittaa tätä retkeilyä ja vaeltelua.

Muutenkin alkaa veri vetää erämaihin entistä enemmän, ja suunnitteilla on kaksi pitkää pyöräretkeä lähitulevaisuudessa...

Mutta "turhankävelijää" en hyväksy, vaikka hyvinymmärränkin mitä sillä toiset meinaa:)

t.Kaarina

SALONEN OSSI 03.03.2010 20:27

Kiitos Kaarina kauniista kuvista. Talvisen maisemakuvan laitoin koneelleni taustakuvaksi.Sitä katsoessa tekee kyllä mieli pohjoiseen hiihtämään vaikka en yhtään liikunnallinen ihminen olekaan. Mieluiten liikun neljällä kumipyörällä. Laitanpa tähän kuvan viime syksyiseltä F1-matkalta Monzaan. Tapahtui jossain Sveitsissä.

SALONEN OSSI 03.03.2010 20:31

Äskeistä viestiä kirjoitteli tietysti Ossin kartanlukija. Leeni

JORVA OLLI 04.03.2010 10:45

Hienoja kuvia Kaarina, varsinkin 1190 ja sinä se kuu! Tässä 1081:ssä näytti olleen se "perämettän" laavu, kun taulu-tv:kin oli seinällä! ;).

SILMUNEN HANNU 04.03.2010 23:19

Olen iloinen, jos kuvat ilostuttivat:) Mutta hetki meni, ennen kuin tajusin, että mikä hiiskatin taulu-tv...vaan siltähän se akkuna näyttää:)

t.Kaarina

KOSKINEN TAPANI 05.03.2010 17:01

On hienoja kuvia. Hellaakosken runoista ymmärrän sen että vapaus tai vankeus on kulkijan pään sisällä.

Onko jaloissa sukset tai kaasupoljin on maku asia.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.