Pallas eduskunnassa

LEINONEN JUKKA 14.10.2009 08:11

Alla ote Kalevan kirjoituksesta:

"Vasemmistoliiton lappilaiskansanedustajat Esko-Juhani Tennilä ja Markus Mustajärvi kannattivat hotellin laajennusta. Mustajärvi tosin vastusti hotellin vieressä olevan asuntovaunualueen hävittämistä, mutta Tennilän mielestä kyseisen ”gheton” joutaa purkaa."

Tennilä kyllä puolustaa omaa mökkiään Simon atomivoimala-alueella.

MIKKONEN MATTI 14.10.2009 09:33

Elitistinen Tennilä?! Tosin ei vaunualueessa mitään purkamista ole. Huoltorakennus lienee "suojeltu".

SALO TAPANI 14.10.2009 09:50

Jos sitä huoltorakennusta vielä vähän aikaa suojellaan, se purkautuu itsestään. Huopakatto on ollut hyvässä vauhdissa jo jonkun vuoden.

MIKKONEN MATTI 15.10.2009 22:36

Kyllä, kyllä, mutta tyyliltään se istuu ympäristöönsä. Sisäpuolen oksaista mäntymelamiinia jää kaipaamaan, jos se kuitenkin puretaan. Kun Tahkon maineikas ja ainanasa täynnänsä ollut alue rakennettiin hotelli- ja kylpyläkäyttöön, ei karavaanari saa rauhassa edes pysäköidä parkkipaikalle asioinnin ajaksi ilman, että epäillään salayöpyjäksi. Kuten täällä on todistettu.

SALO TAPANI 16.10.2009 11:57

Kylläpä kyllä. Ja kun kolmena viime syksynä olen sponsoroinut sinne huoltorakennuksen saunan seinäkelloon patterin, se kun on joka kerran ollut seisoksissa, niin onhan tässä sitä taloudellisuutta ja kannattavuuttakin koitettu ylläpitää.

SALO TAPANI 17.10.2009 09:51

Oikeastaan kai Pallaksen vaunualue on lähempänä matkaparkkia kuin vaunualuetta. Eihän siellä ole kuin peruspalvelut, hinta vain on vaunualueiden tasoa. Tosin tuskin kukaan mitään "puuhamaata" sieltä etsiikään, sillä varmaankin suurin osa tulee Pallakselle Pallaksen takia. Metsän polkuja ja tuntureita. Katsomaan tai kulkemaan. Kukin tavallaan.

Hiukan särähtää myös termi "asuntovaunualue". Matkailuajoneuvo olisi paljon osuvampi, niinhän rekisteriotteeseenkin on merkitty.

Mitä tulee termiin "ghetto", niin siitä alue on varsin kaukana. Kun asukkaat vaihtuvat jatkuvasti ja käytössä on kalustoa, jota jo hintansakaan puolesta ei voi mieltää ghettoon kuuluvaksi, ei se oikein istu median antamiin mielikuviin sanasta ghetto. Mutta sanojan tietäen yritetään ymmärtää. Hänen suussaan on tunnetusti sanojen suhteen "melko harva porstua".

JANHONEN MATTI 17.10.2009 11:11

Kummaa porukkaa nämä karavaanarit, kun niitä ei saa häädettyä edes vuosia jatkuneella huonolla palvelulla. Pitää oikein laki säätää!

SALO TAPANI 17.10.2009 15:13

Tekeekö ihmisestä "karavaanarin" se, että haluaa useamman viikon reissun tehdä oman mielensä, eikä vuotta aikaisemmin laaditun aikataulun mukaan? Onko hetsamantien "karavaanari" se, joka haluaa käyttää vaunua siihen tarkoitukseen, mihin se on alunperin suunniteltu, eli matkailuun? Minulla ei ole pinssihattua eikä liiviä, eikä lippua vaunun keulassa. Olenko jotenkin luopio? Haluan tutustua seutuihin, maisemiin ja ihmisiin omana itsenäni, enkä leimattuna mihinkään, esim. "karavaanareihin" ja Pallaskin on ollut mainio paikka siihen tarkoitukseen. En oikein ymmärrä miksi puhutaan karavaanareista, villeistä, vuokrakäyttäjistä ym. Jokaisen kapineen puikoissa istuu ihminen, joka haluaa nähdä jotain , kokea jotain, tutustua johonkin matkallaan. Kansallispuistoilla on määritetty käyttötarkoitus. Miksi sitä pitäisi rajoittaa sen mukaan, millä kulkuneuvolla kansalainen paikalle saapuu?

EEROLA TEEMU 17.10.2009 16:43

Olenpa aika pitkälti samaa mieltä kanssasi. Suuri raha ei pidä siitä, että näköpiirissä on herrasväen rauhaa häiritseviä "köyhäilijöitä", vaikka karavaanareita. Edes tämä karavaanariporukka, minkä palstalle nytkin kirjoittelemme, ei ole vapaa karsinoinnista.

Pallasta nyt sitten lyödään puolelta jos toiseltakin salonkikelpoiseksi, että uusi uljas hotelli saisi riittävän suosion ja hyvin maksavaa asiakaskuntaa. Onneksi ennätimme siellä n. 25 v matkailla ja meidän tarpeisiimme riitti minimissään pihamaan P- paikka jos alue oli täynnä. Aika näyttää millaiset säännöt sinne luodaan ja viitsiikö Pallakselle enää muutenkaan mennä jos sen syvin olemus kovin paljon muuttuu.

MIKKONEN MATTI 18.10.2009 11:20

Georg Henrik von Wright oli viimeiseessä kirjassaan sitä mieltä, että massojen turismi on turhaa ja luonnolle vahingollista. Ilmeisesti tämä pitää paikkansa ainakin siinä mielessä, että turismia varten rakennettaessa ollaan valmiit uhraamaan mitkä tahansa arvot, kuten nyt Pallaksen uusin hissi hotellin vierestä pilaa koko näkymän.

Karavaanimatkailun ekologisuus voidaan kyseenalaistaa, mutta yleensä sen vaatimat rakenteet ovat helposti palautettavissa ennalleen ja sen avulla esim. luonnonkaunis paikka voidaan jakaa monen käyttäjän kesken verattuna siihen, että joku rakentaa kesämökin, joka on suurimman osan ajata käyttämätön.

Wright muuten ennusti, että länsimaiden täytyy luopua kasvuun perustuvasta kehityksestä, koska luonto ei sitä kestä. Näiden ennustusten toteutumisen aikahan on nyt käsillä, kuten hallitusten toimet ilmastonmuutoksen edessä osoittavat.

EEROLA TEEMU 18.10.2009 12:31

Ehkä massaturismin lisäksi käsittelyyn voitaisiin ottaa eräitä muitakin"turhia ja luonnolle vahingollisia" asioita. Koska kysymys on politiikasta ja sen kohdistamisesta, niin kovin vähän saadaan aikaiseksi mitään muutosta. Vaalit kun osuvat keskimäärin 4 vuoden päähän ja silloin pitää taas olla massoille mielinkielin.

Massojen ärsyttäminen kostautuu, mutta lopultahan Pallaksen hyödyntäminen, vaikka vain m- ajoneuvolla välineenä, on massojen kannalta katsoen pelkkää "herrojen huvia". Heitä ei suojellun alueen lisärakentaminen hetkauta. Osa paikallisesta väestöstä on vain tyytyväisiä, että paikkakunnalle tulee lisää työpaikkoja.

Saattaa taas käydä niiden hyvien suunnitelmien kuin Californian sähköautoprojektin kanssa. Julistetaan kovat luvut, jotka ensimmäisen tilaisuuden tullen vesitetään.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.