Lappi, karavaanarit ja sensuuriko iski?

TUPPURAINEN PETRI 07.10.2009 18:42

Päivällä oli jonkun juttu ja viittaus Kalevan kirjoitukseen mutta mihis se on hävinnyt?

Muistaakseni se oli juuri tällä palstalla ja tais olla myös yksi kommentti. Nyt sitä ei vaan löydy mistään?

LAHTI ANTTI 07.10.2009 18:53

Niinhän tässä oli, Jussi Väliahteen aloittamana. Tiedä minne on sitten kadonnut. Ja yksi vastauskin siinä oli. ??????

TUPPURAINEN PETRI 07.10.2009 19:17

Ja toinen "outo juttu". Päivällä oli myös Caravan-lehden sivuilla, http://www.caravan-lehti.fi/ oikean alalaidan "Uutisia" osiossa tämä Ylen juttu ja linkki siihen, http://yle.fi/alueet/lappi/2009/10/quotlappi_tuhoamassa_karavaanimatkailunquot_1060075.html

Mutta sekin on poistettu ja tilalla sama juttu mutta Matkalehden.

Nimittäin tuo ensimmäinen juttu mikä on Ylen sivuilla, niin siellä oleva keskustelupalsta on aika villi.

Oiskohan siinä tuo sensuurin syy, ettei myös tällä palstalla karkaa mopo käsistä.

Toisaalta, pitäähän asioista saada keskustella ;)

LAHTI ANTTI 07.10.2009 19:47

Saa nähdä pysyykö tämä laittamasi linkki täällä?

LAUKKANEN MAURI 07.10.2009 20:08

TÄSSÄ YKSI KOPIO KO:PALSTALTA;VETÄÄ MIETTELIÄÄKSI;SANOISKO;EI SAVUA ILMAN TULTA!:Kyllähän tosiasia on se, että nämä karavaanarit ovat ihan eri luokan kansalaisia kuin muut Lapin matkailijat. Bussikuskeja tai varastomiehiä, tms. Ei niiden juttuja viitsi kauaa kuunnella. Ostavat omat muronsa vaunuun ja dokaavat kaiken maailman eestiläisiä viinaksia. Eivät ne rahaa ravintoloissa käytä. Öykkäröivät ja kuseskelevat ympäriinsä. Näin se vaan on.

SALO MARKKU 07.10.2009 20:19

Kalskahti tuo bussikusiki olen nimittäin eläkeellä oleva BUSSIKUSKI Nykyinen Karavaanari.Pitäisiköhän mennä Piiloon kun vaan dokaa ja syö muroja.

LAUKKANEN MAURI 07.10.2009 20:51

VIELÄ YKSI KOPIO= Mitä taasen tulee tunturialuetten hotellien karavaanaripaikkoihin ne eivät tuota yrittäjälle mitään, koska niiden rakentaminen ja ylläpitäminen läpi vuoden on täysin kannattamatonta. Mikäli ne tuottaisivat riittävän voiton niitä olisi joka hotellin läheisyydessä. Kuka lukijoista tietää paljonko nykyaikainen karavaanaripaikka tulee maksamaan, kun sen tekee EU:n säännösten mukaan ja siihen lisättynä vielä muiden viranomaisten määräykset. Epäilen, että tuskin M Aulakaan sitä tietää. Ja tosiasia on, että karavaanarit eivät käytä ravintoloitten palveluja, koska karavaanarin sielu on sellainen, että itsellä tulee olla kaikki mitä matkalla tarvitsee. Tiedän sen kun olen itse ollut karavaanari.

RL, tänään klo 11:41 teksti;

VÄLIAHDE JUSSI 07.10.2009 21:04

Ei poijaat piilossa olla, ite soitin ja pyysin poistamaan jutun kun se meni mielestäni väärälle saitille. Ei tässä ole kerennyt lukea kaikkia komentejanne,eikä myöskään kyse sensuurista. Tämä juttu on Kalevan yleisö osastolla Martti Aula kysyy? Tuhoaako Lappi karavaanarimatkailun? Saariselkä menee hänen mukaan kohta vaikeaksi majoittua m-autolla tai vaunulla ja pian myös Pallas . Meidät luokitella kolmannen luokan kansalaisiksi. Heitä ei Pallaksen yrittäjän mukaan tarvita. Aula on toiminut yli 20 vuotta Lapissa karavaanari yrittäjänä. Ja harmittelee meidän kanssa mitä Lapissa tapahtuu, karavaanarin pään menoksi. En oo Muuten BUSSIKUSKI. RASKAS KALUSTO ON TUTUMPI.

HYTÖNEN RAIMO 07.10.2009 23:46

Suotta Jussi soitit, ihan oikealla saitillahan se (tietääkseni Lappi on kotimaata). Ja se komentoija oli yllekirjoittanut, joka totesi, että ei Lappi karavaanarimatkailua tuhoa, mutta varmistaa nykyisellä käytännöllään heiltä saatavan matkailutulon pienentymisen, jolloin homma käy vielä kannattamattomammaksi.

LEINONEN JUKKA 08.10.2009 09:08

Kyllä ainakin minun rahat hupenee reissatessa, ei kulu kyllä ravintoloihin. Hiihto- ja ruskareissu on tehty joka vuosi Ylläkselle. Samanlainen kuluttaja on karavaanari kuten muutkin, ruokaa täytyy ostaa sun muuta paikkakunnalta. Tosi on jos ravintoloissa örveltää niin reissut ovat lyhkäsiä, ja karavaanari maksaa omasta pussista eikä työnantajan.

VÄLIAHDE JUSSI 08.10.2009 10:45

Kyllä niin Martti Aula ja muut yrittäjät miten tärkeä on Lapille matkailu elinkeino. Kyllä se karavaanari aina jotain rahaa jättää. Tuota Sorrin Raikua ihmettelen itekseni, miksi hän sen etelässä korjautti. Vaiko on muuttanut mies etelään?

HÖRKKÖ VIRVE 08.10.2009 10:57

Mielestäni täältä jostain olen lukenut jostain tutkimuksesta, et karavaanari käyttää reissussa(paikoillaan ollessa?) 400e/vuorokausi? tai oliko se viikonloppu? En nyt löytänyt sitä juttua tähän hätään..

YLINIEMI SEPPO 08.10.2009 12:20

Sama juttu meillä myös,rahaa menee kaupassa käydessä ainakin saman verran kuin kotona plus polttoaineet päälle.Vaan pitääkö ensikesänä tankata Torniossa ja ajaa samalta istumalta Norjaan, koska meiltä ei jää rahaa Suomen lappiin?

SALO TAPANI 08.10.2009 12:45

Ilmeisesti en ole sitten koskaan ollut oikea karavaanari. Minä hyödynnän oikein mielelläni tarjolla olevia palveluja. Pitkän päivän jälkeen on hyvin mukavaa mennä valmiin pöydän ääreen syömään hyvää ruokaa, kun vaihtoehtona on tunnin aherrus tai joku valmislaatikko. Toki niitäkin käytetään, varsinkin omaa tekemää, mutta ne ovat lyhkäisempien, tai peräti luppopäivien hommia.

Tässäkin esillä olleella Pallaksella olen kuluneen vuoden aikana asustellut kuukauden verran. Pallas on tarjonnut minulle maan tassujen alle, sähköpisteen, vesihanan josta saa puhdasta ja paikan mihin käytetyt voi kaataa. Hyvä sauna. Mitä siitä puuttuu? Mitä se karavaanari sitten oikein tarvitsee? Ja mitä tulee ympärivuotiseen, niin eihän ainakaan Pallas ole tähänkään asti ollut ympäri vuoden avoinna.

Olen käynyt Pallaksella alun toistakymmentä vuotta keväin syksyin. Mennyt sinne päästäkseni livahtamaan jonnekin, missä ei ole paljon vastaantulijoita ja kännykästäkin häviävät tolpat. Mahdollisuuksien mukaan väistellyt "heiheireittejä". Kun menee tarpeeksi kauas hotellista, se kyllä onnistuu.

Nyt luin lakiesityksestä, että olenkin "heikentänyt kansallismaisemaksi valitun kohteen maisema-arvoa" vaunuineni. Pyydän tuhannesti anteeksi.

Mitä tulee lappilaisten yrittäjien suhtautumiseen matkailuajoneuvojen käyttäjiin, on kyllä mielestäni peiliin katsomisen paikka. Ei kannata odottaa kovin iloisia ilmeitä, jos alueiden palveluja käytetään vain veden ottamiseen ja vessan tyhjennykseen. Oikein pitkälle vietynä tämä "puskaparkkimenttaliteetti" lanseeraa meille vielä uuden termin "finnish travellers", näiden irlantilaisten elämäntapakaravaanarien malliin.

LAHTI ANTTI 08.10.2009 13:40

Harvinaisen hyvä ja selkeä mielipide. Kiitos !!!

SILMUNEN HANNU 08.10.2009 13:41

Joo, eipä ollut karavaanareita imartelevaa tekstiä niissä mielipiteissä...

Minusta kuitenkin lappilaisten yrittäjien pitäisi katsoa vielä karavaanareita enemmän peiliin, ja lähteä rakentamaan tarjontaa kysynnän ja tarpeen mukaan.Siitä kaksi ajatusta.

Ykkönen on se, että jos leirintäalueet ovat nuhjuisia, alkaen homeenhajuisista lastulevy-mökeistä, päätyen hyvin vahvasti homeenhajuisiin ja mätäneviin pesutiloihin, ja siinä välissä sijaitsevaan epämääräisen sotkuiseen piha-alueeseen, eipä se asiakkaita varmastikaan puoleensa vedä.

Kakkonen on se, että pitäisi lappilaisten miettiä, jotta miksi ihmeessä se etelän immeinen heidän mailleen saapuu. Eihän se sinne tule päätyäkseen tiiviin aitauksen sisälle kapisen kirkonkylän liepeille, vaan saadakseen maistaa sitä samaa herkkua, mikä lappalaisilla on jo syntymäoikeutenaan; VAPAUTTA siis!

Se haluaa kuulla erämaan kutsun ja puron kohinan, se haluaa valita itse yöpaikkansa, ihan niin kuin lappalainenkin mettään mennessään, tai etelästä tullut rinkkaselkäinen vaeltaja.

Lappiinhan mennään hakemaan suomalaisuuden alkujuuria, sitä yhteyttä itseensä ja luontoon, mitä etelästä ei enää löydetä. Ja sitä omaa tilaa. Sitä, ettei kännykkä soi eikä ylävirtaa pitkin tule lastuja:)

Mutta varma on, että palvelutkin tekevät kauppansa. Oikein mitoitettuina ja kohdistuneina. Roskista pitää päästä eroon, vesiä ja vessoja tyhjentää ja täyttää. Ja saunaan, sinne ehdottomasti pitää päästä. Soutuveneen ja kanootin vuokrauskin kiinnostaisi monia, kun vaikka Inarin järven p-paikalla niitä joku vuokraisi. herkullisia ateriota ei kukaan voi vastustaa, jos vielä hinta käy kukkarolla. Ja ihan varmaa on, että useakin vannoutunut oman tiensä kulkija saattaisi mieluusti huilata hetken hienolla paikalla olevalla leirintäalueella, minkä raknetamiseen olisi paneuduttu yhtä suurella pieteetillä, kuin mitä kauneimpien mökkikylien suhteen on tehty!

En usko, etteikö yhtälöä saataisi ratkaistua, onhan manner-euroopassakin hyvin ansiokkaasti saatu vertaansa vailla oleva matka-parkki-järjestelmä toimimaan. Ja täällä etelä-suomessa esim. Teijon retkeilyalueella on varaus-sauna soutuveneineen,helposti saatavilla , ja voitte uskoa, että suosio on suuri.

Pitää vain miettiä, että miksi karavaanari hakeutuu sinne "pusikkoon". Ja lähteä rakenetamaan palveluja siitä käsin. Pahin mitä voitaisiin tehdä, olisi vapaan leiriytymisen kieltäminen. Vapauttahan ihminen tässä aidatussa, sääntöjen ja määräysten täyttämässä maailmassa kaipaa. Pitää vain rakentaa sopivat palvelut systeemille, ja uskoisin, että monet ongelmat poistuvat. Ainahan silti jää, joka maailman kolkkaan niitä, jotka silti heittävät jätteensä metsään jne. mutta sille nyt ei voi koskaan mittään. Enemmistö ihmisistä on kuitenkin fiksuja ja velvollisuutensa tuntevia. Uskoisin, että vapaudesta oltaisiin valmiita maksamaan, sopivasti.

t.Kaarina

LIIMATAINEN HANNU 08.10.2009 16:19

KJON! Kaarina. Mutta olisiko niin että ne Lapin kävijät jakaantuvat ainakin kahteen, hyvin erilaisiin porukoihin? On ne lapinhullut, jotkas hakevat sitä luontoa, yksinäisyyttä, elämyksiä omaehtoisesti jne. jne.! Sitten on nämä etelän vetelät, eli palveluja haluavat ja niihin tottuneet, hotelleissa asuvat tai matkakulkimissaan majailevat mutta 'täydellä palvelulla'! Sitten ne paikalliset yrittäjät yrittävät hoidella molemmat ryhmät samalla sapluunalla, tai paremminkin ovat hoitamatta. Ei se pelkkä lapinlumo ja eksotiikka riitä kaikille, varmastikaan ei enemmistölle. Tunturisudet eli vaeltajat tulevat toimeen omillaan, urbanisoituneet inehmot tarvitsevat niitä palveluja ja paapomista. Kohtaako kysyntä tarjonnan, sepä onkin se dilemma. Turhaa tarjota kaupungin kasvatille yksinäistä rinkkavaellusta tunturin rakkarinteessä, tai lapin samoajalle hienostohotellin täydellisiä palveluja sikamaiseen hintaan!

Tiedä sitten, tällaisia ajatuksia minulle on tullut tästä asiasta. Enkä mikään asiantuntija tietenkään ole, missään osiossa, muutaman kerran käynyt korruptiokelkkailemassa tai muuten lystäilemässä, masksetuilla reissuilla. ;-))

LAUKKANEN MAURI 08.10.2009 18:02

Oisko lamalla,taantumalla jotain tekemistä asian kanssa,kun sattui sopivasti tähän aikaan tuo valitus?. Mutta kuka maksaa,jos ajatellaan vaikka Levin kehitystä,kuinka nopeasti se on paisunut ja millä rahalla?. Yrittäjänä ymmärän että Leville on tuotu rahaa selkärepulla!,ei ne pytinkit ja rakenelmat muuten olis rakenettu ja taitaa olla niiten karavaanarien reput aika köykäisiä kun ne tulee Leville;töpseli hotellin seinään siis. Kyllä se on, kuten tuolla todetiin niitä lapin kävijöita on kahdenlaisia; A-luokka maksaa ja ei vikise,illalla ollaan viihteellä ja syödään päivisin hienosti pitkästä pöydästä,ja loma on sen viikon tai kahden putki. Näin ne hotellit ja mökit on varattu 80% käyttöasteella,hyvään aikaan ja euro pyörii. Mutta jos verrataan näitä ns,normaali turisteja meihin karavaanareihin niin ompas käyttäytymisessä,joskin iässäkin eroja siinä se asian ydin piilee!.

ANTTILA MARKKU 08.10.2009 18:45

Kyllä se on rahakysymys näiden huvikeskusten haluttomuus tarjota parkkialuetta matkailukulkineille.Hotellit ja ravintolat on tarkoitettu maksaville asiakkaille,ei nuukaileville laskettelu ja parkkialueella leiriytyville.Sitten on se suurin asia joka ei ainakaan parane jos turisti leiriytyy ja kulkee omatoimisesti pitkin erämaita,luonto kuluu ja saastuu.Minusta näiden huvikeitaiden pitäisi ottaa kannettavakseen osansa siitä että matkailuajoneuvoväki saisi jätteensä ja huoltonsa.Se taitaa olla kaikkien etu.Se vaan tuntuu siltä että erämaata riittää ja ei ne mun jätteet siellä näy,muttei se nyt ihan niinkään ole.Ei siellä normaalisti maastoon tule jumalatonta ravinne pläjäystä joka aiheuttaa paikalisesti rehevöitymistä ja kun kulkijoita on paljon.Paikallisesti paljon enemmän kuin mitä kuolleitten eläinten tai kasvien aiheuttama ravinnepläjäys.

SALO TAPANI 08.10.2009 18:55

Tulee väkisinkin mieleen, eikö karavaanari voi irtautua siitä ajoneuvostaan näköetäisyyttä kauemmaksi. Pitääkö se autokin saada välttämättä sinne puron varteen. Telttakin on välillä ihan mukava, laavusta puhumattakaan. Itse olen kyllä malttanut jättää kulkineen useammaksikin päiväksi ja yöksi sinne "kapiseen aitaukseen" mettäretken ajaksi. Paremmassa turvassa se siellä on kuin yksinään tien varressa. Ja asumavalmiina vastaanottamassa palaajia. Jos niitä matkaparkkeja ja palveluja kovin paljon ruvetaan sinne purojen varsille ja tunturiin rakentelemaan, niin hyvästi vain sitten se luonnonrauha.

Sitä rauhaa muuten löytää paljon helpommalla pienten kylien seutuvilta, kuin niitten suurte ja ns. tasokkaiden matkailupyydysten tienoilta.

Netistä löytyy muuten useampiakin inarilaisia yrittäjiä, jotka ilmoittavat vuokraavansa mm. kanootteja. Eivät vaan ole koko aikaa järven rannassa tyrkyllä, taitaa olla jotain muutakin puuhaa kuin odotella josko joku sittenkin haluaisi.

VÄLIAHDE JUSSI 08.10.2009 21:15

Eihän tämmöinen ajattelu tapa jota Pallas yrittäjä/ Saariselkä yrittäjä harjoittaa edistä Lapin matkailua. Lapissa on hieno liikkua ja minulle sopii parhaiten piironki. Kunkin tyylillään, on se hyvä että, on tuon Aulan tapaisia yrittäjiä, jotka uskaltaa puhua asioita julki. Onneksi meillä on Lapissa omia SFC alueita joita voi käyttää.

SUOKKO OIVA 08.10.2009 21:54

Kovin alhaalla se sinun Lappisi on Jussi kun SFC alueita Lapissa käytät.

NYYSSÖNEN KAJ 08.10.2009 22:02

Alkaahan Lappi tuossa Tampereen ja Oulun välistä, näin meille opetettiinkaj

VÄLIAHDE JUSSI 08.10.2009 23:22

Kyllä ne Kemiläiset itseään Lappilaisina pitää ja suunnalleen siitä se alkaakin. Eihän Mellajärvi ole kuin poron kuseman päässä Pallaksesta ja Ylläksestä.On saunaa ja avanto uintia, mitä ite kukanenkin haluaa ittelleen järjästää.Kysykää Mellasta mitä niillä on talvella? Tai käykää nettisivuilla. Ps sitä vartenhan tiellä pääosin on nuo turpot autoissa ,että pääsettä nopeasti liikkumaan ettei tien päällä tarvii kauaa kikkiä.

NYYSSÖNEN KAJ 09.10.2009 08:55

Ensommäiset vaarat löytyy n. 100 km Helsingin kauppatorin pohjoispuolelta.

Minun "Urponi" on niin pieni että minä lähden kartalla mielummin ajamaan alamäkeen.

SUOKKO OIVA 09.10.2009 09:28

Jaa sä tarkotat näitä vähän isompia hiekkakasoja...

SALO TAPANI 09.10.2009 10:26

Kuuntelin kerran yhden kaverin kertomusta Lapin reissusta. Pohjoisin käyntipaikka oli Ylöjärvi. Onhan se jo toki Helsinkiä pohjoisempana.

HÖRKKÖ VIRVE 09.10.2009 11:34

No ei tartte jatkos sitte vaanailla pohjoseen varsinkaan talvella. Toisaalta mitä sitä merta edemmäs kalaa sit meniskään, onhan tuolla keskellä maatamme palvelualttiita matkailuajoneuvo paikkoja..Sappee, Himos, Häkärinteet jne ..Kyllä siellä sitä lunta riittää ja ei oo niin prkleen kylmä niin kuin tuolla läpländis.

MARTTINEN MATTI 09.10.2009 12:47

Olen kai epänormaali kun olen entinen bussikuski ja nykyinen varastomies enkä käytä alkoholia.Kokemuksia vaunulla Lapista on vain kesäisin ja on sanottava, etteivät ravintolapalvelut aina ole olleet kehuttavat.Paljonkohan muuten mökeissä asuvat käyttävät ravinroloita? Tuskin enempää kuin karavaanaritkaan.

ANTTILA MARKKU 09.10.2009 13:49

Todennäköisesti tuovat mökkeihin Keskiseltä eväät.Onhan se lappilaisen lammas kyllä niin ylihinnoiteltu kuin jokin vain voi olla.

HÖRKKÖ VIRVE 09.10.2009 14:37

Joo'o..Joulu Levillä 3 henkee "mökissä" (=semmone apartomentos kämppä) 2000-2300egee (ruokineen, lippuineen jne). Joulu Himoksella vaunussa, ruokineen, bensoineen jne 800egee ja 3 henkee. Ja juu, käytiin paikallisessa baarissa sekä paikallisista ostettii eväät yms.

LAHTI ANTTI 09.10.2009 15:01

Ei siellä nyt kovin huonosti mene kaikilla.

http://www.yritystele.fi/i/Hullu%20Poro/806245

LIIMATAINEN HANNU 09.10.2009 15:26

Joopa, hyvin menee mutta menköön! Mihin lie sitten piilotettu 'saadut avustukset ' ja 'verohelpotukset', vai onko etelän vetelät kantaneet repuilla fyffee Päivikille?

Joo joo, kunhan kateuksissani jupisen, selevähän se! ;-))

LAHTI ANTTI 09.10.2009 17:18

Eikä Päivikin velipojallakaan.

http://www.yritystele.fi/i/Levi%20Ski%20Resort%20Oy%20Ltd/217451

LIIMATAINEN HANNU 09.10.2009 17:25

Ai ai, sisko pesee velipojan yrityksen kannattavuudessa mennen tullen. Vaikka ei veljelläkään huonosti mene.

SILMUNEN HANNU 09.10.2009 17:31

Enpä menisi kadehtimaan enkä osia vaihtamaan Päivikin kanssa. On se nainen niin kovaan elämään kouluun joutunut. Ja aivan varmasti todella kovalla työnteolla ansainnut sen, mitä on ansainnut.

t.Kaarina

LIIMATAINEN HANNU 09.10.2009 17:54

No sitähän ei varmasti kukaan kiistä, Kaarina, kovaa on ollut ja raskasta. Mutta puhutaankin nyt yleisellä tasolla, ei välttämättä yhden tai kahden tapauksen valossa, vaan jostakin ne esimerkit on otettava.

KOSKINEN OLLI 09.10.2009 21:42

Joo, elämässä ennenkaikkea tarvitaan hyvää tuuria. Olet oikeaan aikaan oikeassa paikassa..ja se on siinä!

PALIN MATTI 09.10.2009 22:05

Mie jos Lappiin haluan, ni mun pittää aijjaa tästä vielä 200 km pohojosemmaksi, vaikka Kemin pohojospuolela asunki.

Niin net on käsitykset erilaisia meilä täälä.

KONTINAHO ALPO 09.10.2009 23:08

Sanonnat mistä mikinpaikka alkaa ovat aika erilaisia. Sanovathan Oululaisetkin käyneensä etelä-suomessa Kempeleessä.ja onhan lanseerattu myös Meri-Lappi käsitettä Kemi-Tornio alueesta. Sevettijärvellä jo edesmennyt Matti Aikio tahto kyytiin etelään Ivaloon aiko tuua matkassaan muutaman kuusen taimen kotiaan Aarniniemeen kun entiset oli talvella paleltuneet A.K

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.