Vasta-alkajat ;)

TILJANDER TERHI 12.08.2009 12:38

Olemme juuri aloittaneet vaunuilun (SMV 12, vm. 1966, vetoautona Chevy Pick Up, vm. 1956) ja vasta vähän olemme ajelleet.

Meillä oli sellainen mielikuva, että karavaanarit tervehtivät toisiaan kohdatessaan maantiellä. Me sitten innoissamme bongasimme vaunuja, mutta pettymys oli suuri. Vain harvoin saimme vastauksen tervehdykseemme (jenkkiautopiireissä kuljettajat moikkaavat aina toisilleen). Eihän tuo nyt iso asia ollut, mutta välillä tuntui hölmöltä, kun olimme "räpylä" pystyssä. Mutta, sitten kun saimme vastauksen, niin se antoi yhteenkuuluvaisuuden tunteen ;)

Ihan mukava oli Suomea kierrellä. Sattumalta mekin mieheni kanssa "eksyimme" Sysmään kesälomallamme. Todella hieno ja rauhallinen leirintäalue, suosittelen muillekin.

Kaikkea hyvää, moikataan kun tavataan ;)

LAHTI ANTTI 12.08.2009 12:55

Terhi, tervetuloa vaan joukkoon mukaan. Vanha hyvä tapa on ollut se moikkaaminen tiellä kohdattaessa, mutta jostain syystä se tuntuu unohtuneen jonnekin.

Ovatko sitten nämä nykykaravaanarit niin itseään, ettei sitä enää tehdä. Onhan nykynuorilta unohtunut monia muitakin käytöstapoja, jotka ennen olivat itsestään selviä.

NYBERG JYRKI 12.08.2009 13:05

Älä murehdi moikkaajista, itse kolmeviikkoisen suomenreissun jälkeen itse autoilijana sain noin kaksikolmasosaa moikkailuja autoilijoilta ja ehkä puolet vaunuilijoista moikkasi, nou hätä, porukka on kasvanut eikä kaikki halua moikata. Räpylä pystyyn vaan,samaa jengiä ollaan, hyvä mieli jää itselle moikkaamisesta, vastatkoon vastaantuleva jos viitsii! Lennu

SEPPÄLÄ MARTTI 12.08.2009 13:41

Kyllähän jo jokaisen itseään karavaanarina pitävän pitäisi tuollaisen yhdistelmän nähdessään nostaa lapa pystyyn. Tervetuloa joukkoon!!!

VARTIAINEN JOUKO 12.08.2009 14:27

Vaikka Terhi itselläni alkaa olla neljännesvuosisata takanapäin järjestömme jäsenyyttä, niin vieläkin muistan kuin eilisen päivä, kuinka sykähdyttävää oli havaita, että karavaanariporukka tervehtii toisiaan.

Ensimmäinen karavanmatkailun kokemuksemme tuli poimittua vuokravaunua vetäen. Alkuun ihmettelimme, että mitä nuo toiset vaununvetäjät kohdattaessa tienpäällä moikkailee, kunnes tuli se AHAA-elämys - hehän pitivät meitä nöösejä lajikumppaneinaan.

Se ensimmäinen vuokravunun käyttökokemus johti siihen, että kesän mentyä teimme ostosopimuksen omasta vaunustamme. Fiiliksiä nostatti lisäksi se, että saimme liittyä myös järjestäytyneisiin karavaanareihin. Aloittelijoille arvokas etu, koska lajikumppaneilla oli se vaunumatkailun tieto/taito jaettavanaan meille nööseille - myös jäsenlehtemme välityksellä.

Neljännesvuosisadassa on paljon vettä virrannut Vantaanjoessakin ja ikäväkyllä ME-henkeä lujittaneet tavat kokeneet inflaation. Se mikä meille nykyisin kubbe-ikäisille oli sykähdyttävää uutena ollessamme, ei ole välttämättä nykykaravaanareiden keskuudessa enää itsestäänselvyys.

Tästäkin huolimatta, tervetuloa joukkomme jatkoksi ja mukavaa että rohkaistuit aloittamaan myös tämän virtuaali karavaanarielämän. Toivotaan että kotiudut porukaamme ja jos mieltäsi jokin painaa, tai haluat muuten vaan jakaa mieluisat fiiliksesi täällä virtuaalietuteltassa, niin jo toki se passaa.

Evp teidentukko ja puutarhakaravaanari ; )

KUURASUO ULLA 12.08.2009 15:02

Tervetuloa joukkoon!

Tuollaista yhdistelmää moikkaan aina oli alla sitten h-auto,p-auto + vaunu, prätkä, traktori tai fillari. Kaikenkaikkiaan kunnioitettava yhdistelmä.

Terveisin Jysky

KEROKOSKI KATJA 12.08.2009 15:06

Tervetuloa vain joukkoomme somaan!! Jatkakaa te vain moikkailemista, me ainakin huiskutamme takaisin! (Wau mikä yhdistelmä) :D

JORVA OLLI 12.08.2009 19:35

Joo Terhi, näin se vaan menee, kaikki eivät sitä tee, onko nykyajan hapatusta vai mistä on kotoisin. Luulen, että ei ainakaan kotikasvatuksesta, uskon vaanariporukoissa kulkeneiden lapsien omaksuneen tavan jo lapsuudessaan.

Toseen kategoriaan voidaan lukea vaunuilijat/autoilijat ja niin näyttäisi olevan, juopaa on olemassa.

Kolmas on sitten vuokrakaluston käyttäjät, osa ei ole omaksunut tapaa, oppii kyllä.

Neljäs luokka ovat ns. keikkakäyttäjät jotka eivät miellä kuuluvansa porukkaan ollenkaan.

Tässä sinulle pika-analyysi asiasta.

TERVO JARI 12.08.2009 20:02

vaikuttaa sekin että jotkut käyttää kalustoa päivittäiseen kuleksimiseen paikasta toiseen joten tuo tervehtiminen käyp heillä "työstä".

Ja eipä tuota jokakerta tuu tervehdittyä kun on kolmekkinviikkoa reissussa ollut on ajatus muuallakin kuin vastaantulijoissa . . .

En ole erikoisemmin huomannut "juopaa" vaunuilijoiden/as-autoilijoiden välillä ( kumpaisellakin on liikuttu tällä kaudella mutta pääasiallisesti as-autolla ), kummasti nousee kummiltakin osapuolilta tumppu, mutta niinkuin Jouko tuolla kirjoittikin asiaa sivuavasti se ikäluokka johon hänkin kuuluu tervehtii jokaista karavaanaria joka vastaan tulee . . .

Jari

KONTINAHO ALPO 12.08.2009 20:25

Minä olen nykyaikaiseen tapaan ulkoistanut senkin homman. Vaimo on kartanlukijana ja tervehtii toisia karavaanareita. liekö sopiva ja hyväksyttävä tapa Kyllä se antaa mukavan tunteen vastaantulioiden käden nosto. A.K

JORVA OLLI 12.08.2009 20:52

Joo Veli Alpo, kyllä se lämmittää kun vastaan tulevassa kulkineessa nousevat kummankin kädet, tai semminkin kun viellä pieniäkin käsiä on tervehtimässä!

Niin, taisit delegoida asian vaimolle, se on viisautta!

MIKKONEN JARI 13.08.2009 23:10

Tervetuloa minunkin puolestani joukkoon. Must tuntuu, ettei Teitä ole tervehditty ehkä pelkästään siitä syystä, että vastaantulijakaravaanarit ovat häkeltyneet noin upeasta vaunuyhdistelmästä. -No minut kohdatessa, käsi nousee kaikille karavaanareille.

PALIN MATTI 14.08.2009 07:43

Tervetuloa mukaan vaan. En yhtään ihmettele, että vastaantulevalla karavaanarilla jää tervehtimättä teitä. Niin kävisi varmaan itsellänikin, sillä epäilen vahvasti, että kohtaamistilanteessa kaikki aivovoimani olisi valjastettu tuon teidän upean "historic-yhdistelmänne" ihailemiseen. Ei riitä siis kapasiteettia tervehtimiseen tuollaisessa upeassa kohtaamisessa. Uskon siis, että kun alkujärkytyksestä selvitään, niin alkaa käsiäkin nousemaan.

TUOMI JYRKI 14.08.2009 08:30

Minulle ainakin jäisi vain suu auki, jos vastaan tulisi moinen hieno yhdistelmä. Moikka vaan Terhi ja tervetuloa porukkaan.

KUJANPÄÄ MARKKU 14.08.2009 09:19

Hienoo. Tuu mukaan kiusaan noita Kääkkiä.

KUNNAS TAPANI 14.08.2009 09:46

Tuohan on ihan hyvä tapa. Motoristitkin tekevät usein niin, että jos on kyydissä joku, niin kyytiläinen huiskuttaa ja ajaja pitää kädet ohjaustangossa.

NYYSSÖNEN KAJ 14.08.2009 11:24

Elä nyt saa kääkäränkkää tänne kotimaan puolelle.

On sitten mukava että löytyy minuakin vanhemmalla kalustolla liikkuvia terve tuloa mukaan. Minuakin tervehtvät harvoin paitsi linjaautot ja Ovi rekat. Johtuisko auton ulkomuodosta

Auto Iisalmelaisissa väreissä Volvo B10M Ajokki 7000 vm 1980

PS! Sunnuntaina häkellyttävä kokemus, vastaan tuli matkailuauto joka tervehti minua häkeltyneenä en älynnyt vastata siihen. antakee anteeksikaj

GRUNDSTRÖM KAUNO 16.08.2009 15:19

Itse kiertäessämme Suomea koin saman asian että ei yhdistelmää moikka muuta kun toinen yhdistelmä, tarkoitan auto-asuntovaunu. Kun vastaan tulee asunto auto niin ei tule tervehdystä. Laksimme että noin 60% moikaa vaikka tietysti asunto autoja on paljon myöskin työautoina ja juuri työmatkalla olevia.

KUJANPÄÄ MARKKU 16.08.2009 20:59

Tää moikkaaminen on vaikee asia. Kun itse on tähdännyt vastaantulijaa silmien väliin jo kilometrin ja sitten rysäyttää hanskan ajoissa pystyyn, että ehtii vaanimaan ajoissa sen vastatervehdyksen. Hämmästys ja potutus on karmee kun sitten joutui huomaamaan mikä kusipää oli kun ei hanska heilahtanu. Siinä sättimistä riittää muutamaksi kilometriksi ja ainakin pannaan rööki suuhun. Kostoksi ei ehkä nosteta hanskaa sille seuraavalle iloiselle tumputtajalle.

Olen pannut merkille esim. saksalaisten tervehdystavan. He eivät useinkaan itse nosta ensin räpylää, mutta heti vastaavat jos tervehdyksen huomaavat. Luulen, etteivät ajattele siitä asiasta niin tunteenomaisesti kuin me. Samoin heillä ei ole tapana kättään heilauttamalla huomioida toisten tienantamista ja väistämistä. He pitävät niitä luonnollisina ja tavallisina eleinä, joita ei ole sen erityisemmin syytä kiitellä.

VARTIAINEN JOUKO 17.08.2009 13:54

Sellaista se on Qjis - ajat ja tavat muuttuvat. Ennenmuinoin talon emäntää kiitettiin maittavasta ateriasta naukealla pierulla pöydästä noustessa ; )

KUJANPÄÄ MARKKU 17.08.2009 14:09

Eiköhän ollu röyhtäsemällä.

PALIN MATTI 17.08.2009 15:13

Jo lapsena sain vanhemmiltani opin, jonka mukaan kaikkien tuntemattomien tervehtiminen ei ole tarpeellista, mutta tervehdykseen vastaamatta jättäminen on moukkamaista. Pidän edelleenkin tuota ohjenuoranani myös piironkiliikenteessä.

Alkuaikoina nostin räpylän kaikille vastaantuleville karavaanikulkuneuvoille tyypistä riippumatta. Myöhempinä aikoina havaitsin sitten, että vaunun vetelijät olivat harvinaisen moukkamaisia jättäen useimmiten ystävällisen tervehdykseni noteeraamatta.

Nyt tämän kesän kotimaan retkilläni päätin heittäytyä ihan vaan vastaajapuolelle. Tervehdyksiä tuli vaihdettua lähes jokaisen vastaan tulleen piirongin henkilökuntien kanssa. Vaununvetelijöitten kanssa ei käsi väsynyt lainkaan muutamaa poikkeusta lukuunottamatta.

Hyvää kesän jatkoa joka tapauksessa kaikille, millä sitten liikuttekin.

NYYSSÖNEN KAJ 18.08.2009 09:08

"aikoina havaitsin sitten, että vaunun vetelijät olivat harvinaisen moukkamaisia "

No ei se ihan noin ole vaa he eivät näe niin ylös minne se käsi piirongissa kohoaa. Hehän istuvat autossa pylly miltei asvalttia raapien ja lisäksi aurinkolippa edessä.

KOSKINEN OLLI 18.08.2009 10:32

Mää lienen sitte kovin tunnettu, koska melkein kaikkien räpylä nousee, liikkuivat sitten autolla tai vaunulla ; D

HÖRKKÖ VIRVE 18.08.2009 11:28

Olisko täs se sama "ilmiö" kun tuol motoristi pualel. Customistit moikkaa toisiaan (mä kyl kaikkii ko vastaan tulee kakspyäräsel..no en ehkä mopoi ku vahinkos, mut vastaan jos mopottelija ekaks nostelee räpylää), mut useat ei moikkaa ns. muoviluoteilijoita ja päinvastoin. Eli piironkit ei moikkaa vaunuilijoit jne??

MANNINEN JYRI 18.08.2009 11:48

kaksi teknistä ongelmaa:

piironkimallisella kun ajelen, niin näiden nykyisten henkilöautojen tuulilasit on loivassa kulmassa, että yläilmoista katsellessa tuulilasin heijastus estää näkemästä heiluuko pikkuautossa tumppu vai ei...

ja integroiduissa asuntoautoissa kuski istuu monesti niin takana ja pimennossa, että eipä sieltäkään näe hanskan heilumista....

LINNAMÄKI LEA 19.08.2009 13:19

Isäntä räpylöi kaikki, sekä asuntoautoilijat, että vaunun vetäjät. Minä en pahemmin nykyisin, kun on vaan tää yksi käsi, sitä ei oikeen oo turvallista irroittaa ratista räpälöimistä varten. On vaan tyydyttävä pakon edessä tähän ratkaisuun.

Voisi tietty kehitellä sellaisen viirin, joka hulmahtelee, kun narusta nykäsee ja narun sitoo sormeen. Sormee vain nykii, niin viiri hulmahtelee.

ANTTILA MARKKU 20.08.2009 18:13

Tuossa edellä joku jo mainitsi ettei vastaantulijan tervehdystä välttämättä edes havaitse.Itselläni myös havainto että tervehtiminen pitäisi näyttää jo kohtuulliseslta etäisyydeltä,muuten sitä viimehetken havaintoa jää pohtimaan kotiin saakka.Tervehtikö se vai oliko vaan aivastus.

VÄLIAHDE JUSSI 21.08.2009 20:50

Minulle on käynyt muutaman kerran kanssa niin ,että olen linja-auto luullut kylähullun kulkimeksi ja interoitua autoa pakettiautoksi.Sieltä kun sitten vilkutetaan iloisesti,että hyvää matkaa sitä, pitää jokun kilometrin itseään vuokra autolla liikkujaksi,on se niin kettumainen tunne. Joka tapauksessa jatkakaamme tätä hyvää perinnettä. Noilla tulevan LänsiKiinan pojilla oli liput autonsa etukulmissa.

KOTILA SALLA 22.08.2009 00:20

No enpä ollut kuullutkaan tervehtimistavasta, ehkä ei moni muukaan! Nyt selvisi sitten sekin, miksi esikoiseni etupenkillä toisinaan väitti joidenkin matkailuautojen vilkuttaneen hänelle.

LEHTIMÄKI MATTI 25.08.2009 19:13

ehkä tosiiaan aina ei huomaa mikä auto on kysees ja kun huomaa se on ohi turha perään vilkuttaa tosin epäilen kans että minun autoani ei tunnisteta mut väistellään ja sillai pääsen yleensä eteen voi olla että nyrkkiä puidaan perään en kiilaile enkä muutakaan täytyy varmaan mennä maalarille vaari

TUHKANEN JUKKA 27.08.2009 19:26

Vastaajapuolueen kasvaessa käden heiluttelu loppuu sitten kokonaan, kun ei ole enää niitä jotka moikkaa ekaks, että olis mihin vastata... No, siis jos tulee auto/vaunu ja sieltä moikataan niin kyseessä on aloitteentekijäpuolueen jäsen. Tunnustan, kuulun siihen porukkaan ja tervehdin aina kun vaan huomaan. Hyviä syksyreissuja kaikille, puolueesta riippumatta ;-) t. vaununvetelehtijä

HULT PÄIVI 31.08.2009 11:46

Olemme itse kanssa vastaalkajia ja saman huomion oomme tehnyt jotkut moikkaa jotkut ei.Liityimme karavaanarareihin vaikka jotkut tutut varoittelivat että ne on sisäänlämmennyttä porukkaa mutta aika näyttää.

PALIN MATTI 31.08.2009 13:53

Itselläni on vastaantulevan karavaanarin tervehtimiseen motiivina ihan vain pelkkä yhteenkuuluvuuden tunne.

Emme voi kuitenkaan edellyttää jokaiselta karavaanarilta tuollaista tunnetta. Meitä on täällä niin moneksi.

LEHTIMÄKI MATTI 01.09.2009 18:04

Niin ja mistä tunnistaa kuka on karavaanari nää linja autoista ynä muista tehyt ko näät onko merkki myöhöstä heilauttaa mul ite vanha paloauto tänään ko tulin Tervakoskelta ennen Hämeenlinnaa tuli vastaan 4_5 autoo tai vaunua tuskin huomasivat moottoritiellä sit loppumatkalla tuli pari yhdistalmää vastaan 140 km sekä lukuisa määrä firmojen autoja onkohan ne ? karavaanareita käsi väsyy jos jatkuvasti pitää heilutella turhaan

NYYSSÖNEN KAJ 02.09.2009 09:13

Kun vastaan tulee auto jossa rekisterikilven vasemmassa laidassa lukee esim. FIN niin pääsääntoisesti et näe kuskia tuulilasin läpi.

Syy: Suomessa salliittiin suunnilleen samaan aikaan kuin eurolaatat tulivat tummennetut tuulilasit. Vähän kauemmin on sallittu etusivuikkunoiden tummennus.

LEPISTÖ TANJA 11.09.2009 21:36

Neljä kesää reissattu ja aina morjestellaan kun joku karavaanari vastaan tulee. 5-vuotiaskin morjestelee takapenkiltä.

Sisäänläpiävyyttä emme juuri ole havainneet, kyllä kaikkien kanssa voi mennä juttelemaan ja aina on untuvikot neuvoja saaneet tarvitessaan.

Etenkin ekana kesänä meistä vissiin näki, että vasta harjoitellaan, joten neuvoja tuli kyllä, ihan aiheesta aina.

Tuttavapariskunta suositteli liittymistä joten liityimme SFC:hen jo ennen ensimmäistäkään matkaamme ja saimme jo heiltä perusasioista ohjeistuksen ja luvan soittaa aina tarpeen vaatiessa. Ei ole kylläkään tarvinnut soittaa, kun apu on aina löytynyt paikanpäältä :-)

ROSSI TIMO 08.12.2009 17:37

Kyllä moikkaaminen kuuluu ihan hyviin tapoihin. Itsekkin novisina karavaanailijana (alkoi kesällä)koetan aina kun mahdollista turvallisuutta vaarantamatta heilauttaa kättä vastaantulevalle karavaanarille (vaunu tai auto). Useimmiten itselle ainakin vastaan moikattiin. Joskus oli vastaantulijan ikkuna käsiä täynnä kun koko perhe sieltä tervehti! Mukava oli huomata että karavaanari ei katso vuosimallia tai hintaa... :) Morjestellaan kun kohdataan!

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.