Tall Ships race-laivat - Ruissalon leirintäalue

KONONEN HANNU 27.07.2009 10:27

Tall Ships race-tapahtuma Turussa viikonloppuna (to-su) oli todella hyvin järjestetty ja kiva tapahtuma. Oli mukavaa katsella suomalaisten ja muidenkin iloisia ilmeitä. Ainoa miinus,johon ikävä kyllä on jo totuttu, olivat ns.festarihinnat.Tuli taas todettua monella suulla,että Suomi on EU:n kallein maa !! Ruissalon leirintäalue on kauniilla paikalla ja ympäristö on viehättävä.Yllätyksen tarjosi alueen toimintaperiaatteet. Alkuillasta kaikki sähköpaikat täynnä ! Vieraita oli kuitenkin aika vähän.Tutkin asiaa ja totesin,että ainakin 1/3 sähköpaikoista oli käyttämättä.Miksi henkilökunta ei ohjaa tietyn palvelun tarvitsijoita oikeille paikoille?Karavaanari ei muuten ymmärrä ! Lisää yllätyksiä iltasuihkun aikaan. Kolme huoltorakennusta,joista kaksi rähjäistä ja yksi aivan uusi.Toiveikkaana suihkuun ja kylmään suihkuun.Tätä ei ole tullut koettua vuosiin.Onko mitoitukset pielessä vai mistä johtuu. Muitakin yllätyksiä:Astioiden pesu kylmällä vedellä,yhdestä hanasta tuli vähän haaleaa.Jätejärjestelmä vaikutti hyvältä,mutta silmiini ei osunit pullojen ja tölkkien keräystä. Olisi Turussa voinut olla pitempäänkin,mutta kylmien vesien kanssa lutraaminen ei oikein kiinnosta ja sähköäkin saisi paremmalla järjestelykyvyllä. Kiitos Ruissalo,emme varmaan tapaa,muistan kyllä kertoa kokemuksistamme edelleen,varoittavana esimerkkinä.

VARTIAINEN JOUKO 27.07.2009 10:53

Onkos Hannu unohtanut minkä takia matkiluvälineisiin on ylipäätään tehty keittiötila liesineen ja tiskipöytineen ym. mukavuuksineen? Periaatehan on, että karavaanarin tulee olla omavarainen ruoanlaiton, tiskauksen, WC:n ja jopa suihkun käytön osalta. Suurtapahtumissa on enemmän kuin todennäköistä, ettei alueiden infrastruktuuri ole mitoitettu sellaiseksi, että ne kaikissa olosuhteissa täyttäisivät maximikysynnän. Ehkä kokemuspiirisi on viellä niin kehittymätön, ettei tuo ole tullut mieleesi.

Seuraaville festareille lähtiessäsi kun etukäteen orientoidut edellä toteamiini seikkoihin, niin voit todeta viettäneesi tapahtuman extraolosuhteissa. Sinullahan on kaikki elämänmukavuudet matkassasi mitä matkalainen voi toivoa.

LATVALA MARKO 27.07.2009 14:43

Valitettavasti mekin jouduttiin tyytymään ko paikassa kylmään suihkuun noin pari viikkoa sitten. Osattiin kyllä varautua moiseen yllätykseen, kun saman päivän Turun sanomien yleisönosastonpalstalla oli juttua kylmistä suihkuista. Respassa kyllä myönsivätkin olevansa tietoisia asiasta, mutta ongelma kuulluu heidän mielestä Turun kaupungille. Ja alue ei tuolloin ollut läheskään täysi.

HALMEENMÄKI JUHANI 29.07.2009 23:36

Liki paikallisena luin myös vastineen siihen TS-kirjoitukseen. Oli kuulemma poikkeus, ei normaalisti ole kylmää... Nyt kun kirjoittaisitte Turun Sanomiin vaikka netin kautta että kylää se vaan on aina niin voisi jotain tapahtuakin?

MÄKELÄ JANI 01.08.2009 15:39

Käytiin samassa tapahtumassa ja Ruissalossa yötä. Muutamia omia kokemuksia. Kuulemma viimeinen sähköpaikka oli mennyt 3 aikaan päivällä, ei haitannut koska tiedustellessani alueen tilannetta edellisenä päivänä respan kaveri varoitteli näin käyvänkin. Mentiin siihen sähköttömälle alueelle nokka kohti tietä.

Bussit kulkivat tiheään kohti kaupunkia mikä oli aivan erinomainen juttu. Yöllä tultiin takaisin hienosta tapahtumasta ja taittiin siinä hieman puhua kovaankin ääneen, sen verran oli vielä juhlafiilistä päällä. Toivottavasti ei porukoiden yöunet häiriytyneet :)

Aamulla lähdin kömpimään suihkuun sinne mäen päälle, näkymä jonka kohtasin on kyllä aika apocalyptinen. Joku sairas oli päässyt jo ennestään rähjäiseen huoltorakennukseen repullinen spraypulloja repussa. Jälki oli sen näköistä että huh huh ! Oikein hävetti suomalaisten puolesta jos vaikka joku ulkomaalainen perhe sattuisi tulemaan laivalla Turkuun ja siitä eka yö siellä ...

No hipsin rapaista laittiaa pitkin kuitenkin suihkukoppiin ja positiivisena asiana voi sanoa että vesi oli niin kuumaa kun nahka vain kesti. Tiskit mentiin pesemään vanhaan pikkutaloon joka oli niin nihkeänkostea (ja kulunut) sisältä etten yhtään ihmettelisi jos olisi umpihomeessa. Tiskipaikat sinällään ihan ok.

Ruissalolla on olemassa hyvä ja arvostettukin brändi, ainakin minun mielessä, mutta infrastruktuurin tämänhetkinen tila oli kyllä aikamoinen pudotus maanpinnalle. Uskoisin myös että monelle turistiperheelle ensimmäinen kosketus suomalaiseen camping tasoon. Huh ?

Tarttis varmaan tehrä jotakin ?

ANTTILA MARKKU 01.08.2009 20:15

Noo,nih.Noon,nih.Tää on niin tätä.Että tullaan tänne moittimaan yrittäjää,ettei mennä suoraan anomaan paikan päällä että,se on sillä lailla.Tää on niiin tätä.HIH.Hih.Oikea ratkaisu kertoa ongelmistaan alueilla,jos puhuminen ei auta.Näin sen pitäisi toimia tällä sivustolla.(vertaa alempaa.Messilä.)

HALMEENMÄKI JUHANI 02.08.2009 15:16

Eikös Ruissalon leirintäalueen omista Turun Kaupunki, jolloin siihen suuntaan onkin vaikeaa päästä antamaan suoraa palautetta, ainakaan niin että sillä olisi yhtään merkitystä?

MÄKELÄ JANI 02.08.2009 19:05

Mitä ihmeellistä siinä on että kirjoittaa omakohtaisen kokemuksen tänne ?? Eikös täällä ole keskimääräistä enemmän karavaanareita = niitä jotka käyttävät ks. palveluita ?

Tieto ja kokemukset leviää ja asiakkaat äänestävät jaloillaan. Sinunko mielestä mitään negatiivista ja tasapuolisuuden nimissä, positiivistakaan ei vain missään tapauksessa saa tuoda julki ?

hihihhih vaan sinne.

Ja kyllä, sanoin leirikorttia palauttaessani respaan huomaamistani asioista. Poika sanoi jotakuinkin että "... ääähhjoo, joo.."

ANTTILA MARKKU 02.08.2009 20:54

Sitähän minä sanoin.Et lukenut sitä ketjua johon viittasin.Täällä juuri oli kiivailua, kun joku veti herneen nenään, kun arvosteltiin aluetta Messilässä ja Nallikarissa.Eikä kirjoituksista ole ajallisesti kuin ehkä viikko.

VARTIAINEN JOUKO 03.08.2009 13:12

Mutta mitä meillä oli ennen....?

Eiköhän laidastaan jokainen campingalue kuten jäsenalueemmekin ole olleet juuri valmistuttuaan siistit ja toimivat. Toki ajan hammas tekee tehtäväänsä ja paikat alkavat saada ihan normaalin siistissäkin käytössä nuhjuisuuden leiman, ellei luonnollisen kulumisen jälkiä välillä korjailla ja muutenkin ifrastruuria kehitetä ajan vaatimukset täyttäviksi.

Mikä tuon alunperin niin siistin leirintäympäristön saa sellaiseksi, että se "ansaitsee" kielteistäkin arvostelua. Tuskin alueen omistaja/yrittäjä niitä paikkoja käy käyttäjien kiusaksi sotkemassa ja suorastaan tuhoamassakin. Siispä kaikkinainen arvostelu epäsiisteydestä ja nuhruisuudesta tuleekin kohdistaa meihin itseemme.

Toki monia käyttöhäiriöitä syntyy rankassa käytössä ja niihin itsekukin toivoo puututtavan aikailematta. Silti yleissiisteys VARMASTI paranee ihan sillä, että käyttäjät noudattavat edes alkeellisimpia siisteystapoja. On täysin kohtuutonta odottaa, että esim. sosiaalitilat pidetään jokaisen sottapytyn jäljiltä putipuhtaana ja tiptop kunnossa.

Olenko jo aikani ohittanut ikäkubbe, jos kuulutan yhteisvastuullisuutta. Ensinnäkin itse otamme käyttöön "vanahanajan" siisteyskasvatuksen oivat periaatteet. Toiseksi, katsomme myös näiden edesvastuuttomien hulkkioiden perään ainakin senverran, etteivät tietentahtoen tuhoa yhteisen viihtyvyytemme tekijöitä.

Kun edellä toteamani pääkohdat toimivat, on alueyrittäjänkin mielekkäämpää hoitaa se oma osuutensa.

Puutarhakaravaanarikubbe Luojan armosta ;)

HALMEENMÄKI JUHANI 03.08.2009 17:05

Tässä Ruissalon tapauksessahan on muutama erikonen piirre. Leirintäalueen kohtalo oli monta vuotta kyseenalainen, ja alueen tila päästettiin sinä aikana melko pahaan jamaan huonolla, liki olemattomalla hoidolla. Sitten kun alue päätettiin pitää Ruissalossa tehtiin uusi vastaanottorakennus, joka on valvonnan kannalta ihan liian kaukana itse alueesta. Näin sieltä miehitetystä rakennuksesta ei näy kuin osa alueesta, eli valvonnan pitäisi jalkautua paljon. Se uusi ja upea huoltorakennus kyllä näkyy, mutta vain kaksi sivua, muut kaksi ovat ns metsän puolella piilossa. Otollisina graffitiartisteille? Leirintäalue ei ole vain leirintäalue, vaan turkulaisten viikonlopunviettopaikka uimarantoineen. Näin siellä on erittäin paljon satunnaista kävijää, ja etenkin viikonloppuisin päiväkävijöinä isojakin joukkioita nuorta väkeä. Tullaan jo keskipäivällä, uidaan, grillataan makkaraa, otetaan bisseä ja lähdetään 22.00 pois. Ja jätetään sotkut paikalle. Tietysi kaikkien pitäisi osata käyttäytyä, mutta niin vaan ei ole. Siksi vankiloitakin on pakko olla, sekä poliisi järjestyksen valvojana. Ruissalossa auttaisi parempi valvonta, eli henkilökunnan kiertely alueella muutakin kuin juhannuksena & Ruisrockin aikaan. Sen verran usein tuolla käymme kuvaamassa ja kaffella että empiiristä tietoa on kertynyt, valvonta jota tällaisen virkistysalueen kaltaisella paikalla tarvitaan on olematonta.

VARTIAINEN JOUKO 03.08.2009 17:29

Olisikohan Juhani se "yhteisvastuullisuus" taikasana tässä Ruissalon tapauksessakin. Ei käännetä selkää selkeää tuhokayttäytymistä havaitessaan. Välinpitämättömyys on yhtälailla ympäristövandalismia.

Mitenkähän Ruissalossa on järjestetty kameravalvonta, jos jalkautuvaan valvontaan ei ole resursseja?

HALMEENMÄKI JUHANI 03.08.2009 19:28

Ruissalossa kameravalvontaa? Enpä ole nähnyt muualla kuin valokuvaajien kaulassa kameroita... Yhteisvastuullisuus olisi varmaan hyvä asia. Mutta aika harvassa ovat ne muut vierailijat, jotka menevät puolen tusinan huomaltuneen kollin joukkiolle pitämään järjestystä. Jos näkisin pahanteossa niin ilmoittaisin kyllä respaan, mutta en silloinkaan menisi itse väliin, itsesuojeluvaistoa sen verran. Mutta mielestäni moisia kännäysporukoita ei pitäisi sallia lainkaan, eikä ole mitään syytäkään antaa moisten pilata viihtyisyyttä vaikkeivät mitään vahinkoa tekisikään. Saati juridista estettä häätää heti kun eka keskari on korkattu ja näkyvästi räpylässä.

VARTIAINEN JOUKO 03.08.2009 19:33

Toki terve itsesuojeluvaisto on tuollaisissa tilanteissa säilytettävä. Mitään mieltä mennä ehdointahdoin otattamaan selkäänsä. Mutta ilmoittaminen respaan on jo tilanteeseen puuttumista ja osoittaa selvää kansalaisrohkeutta selkänsä kääntämisen sijaan.

REMAHL PETER 03.08.2009 19:46

Ei olleet meidänkään kokemukset hyviä, kun saavuimme sunnuntaina ennen Tall Ships race viikkoa niin oikein hirvitti kun muutamat ulkomaalaiset tekivät nurmikolle nuotioita ja keittelivät siinä ruokaa isoille perheilleen, ja illalla ennen nukkumaan menoa niin vierelle tuli pariskunta murkkuikäisen lapsensa kanssa telttailemaan ja poika vaati heti kertakäyttögrillin palamaan, ei muuta kun suoraan nurmikolle ja tulille. Voimassa oli silloin vielä metsäpalovaroitus kun siellä ei ollut satanut pitkään aikaan. Henkilökuntaa kyllä touhusi alueella mutta eivät piitanneet tulen tekijöistä mitään. Oli pohjalainen suvaitsevuus kovilla silloin. Ohkaisia sähköjohtoja meni monena jatkopalana ristiin rastiin huoltorakennuksen seinästä. Lämminvesi oli meilläkin loppu tämän tuosta. Uusi huoltorakennus oli kyllä siisti, ei paperin paperia missään kun joku vei heti rullat siivouksien jälkeen.

Huonompiakin olen kuullut olevan, mutten muista missä.

Terveisin aurinkoisesta Vaasasta

MÄKELÄ JANI 03.08.2009 20:01

No vähän ihmettelinkin niitä kulottuneita läiskiä nurtsilla, vaihtoehtoina oli mielessä ylikuumentunut (jalallinen) grilli tai kaatunut roundup pullo.

Sanonta maassa maan tavalla pitäisi kyllä toimiaa toistapäinkin eli kun ne romanialaiset tms. nuotioporukat saapuu tänne pitäisi ymmärtää pikkasen katsella ympärille mikä on meininki tässä maassa ..

SUOMI KIRSTI 04.08.2009 19:59

Kävimme mekin ihan uteliaisuudesta katsastamassa millainen on paikan nykykunto. Muualta tullut "kulttuuri" on vallanut alueen ja hoito näyttää hyvinkin välinpitämättömältä.

Ei uskoisi samaksi paikaksi kuin ennen. Kaipuu muualle valtasi mielen välittömästi. Onneksi ei olut tarvetta majoittua.

JORVA OLLI 04.08.2009 20:04

Olemme vierailleet alueella keväällä ja syksyisin jolloin ei ole tunkua. Sähköpaikkoja riittää, vesi on lämmintä eikä muutenkaan mitään epämiellyttävää ole.

Mitä nyt usein laivan saapuessa Naantaliin tai Turkuun, saattaa alueelle pasahtaa iloinen ulkomaalaisten joukko, Saksalaisia, Hollantilaisia jne. Pitkään pöytäänkin on kutsu käynyt.

SUOMI KIRSTI 04.08.2009 20:09

Vettä emme kokeilleet, vessoihin kurkkasin. Matkailijat olivat kai keikkatyöläisiä tai kaupustelijoita jostain idän tai etelän suunnalta. Ainakin leirit näyttivät pitkäaikaisilta.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.