Lämmitys- vai valosähkö

NENONEN TUOMO 06.07.2009 15:17

Sattui Naantalissa viime viikonloppuna. Sunnuntai aamuna herätessä huomaan sähköjen olevan poikki koko kallion päältä. Kerrottuani asiasta vastaanottoon asia kääntyi suurinpiirtein päälaelleen ja käyttäjistä tuli asiaan syyllisiä koska lämmityksiä on ollut päällä vaunuissa. Vastaanotto kertoi alueella olevan ainoastaan valosähköä ja käyttäjien olisi se pitänyt itse ymmärtää koska alue on auki vain kesäisin. Valosähköstä ei ole missäään mainintaa ja hinta on 5€/vrk. Mitäs olette asiasta mieltä?

SUORTTI JARI 06.07.2009 15:32

Minkäskokoiset sulakkeet oli sähkötolpassa? Antaa sulakekoko viitettä mitä sähköä tulee, tuskin valosähkölle laitetaan 16A sulakkeita.

Mutta pitäisihän tuo ilmoittaa, kyllä Suomen kesässä on kylmiäkin ilmoja "joskus" ollut ja lämmityksen tarvetta. Perjantaiyönä oli Tuurissa vain pari astetta lämmintä, noin vertailun vuoksi...

LAHTI ANTTI 06.07.2009 16:30

Kyllä valosähkölle laitetaan 16A sulakkeita. Ja yleensä on kysymyksessä ns. valosähkö alueilla. Jos on lämmityssähkö siitä usein mainitaan erikseen kuten myös hinnoitellaan.

Toki 5€/vrk. valosähköstä on varsin suolainen hinta, mutta yleisesti hintataso sähkön osalta on noussut melkoisesti.

Tämä sähkön hintojen nousu lienee johtuva siitä, että valitettavasti jotkut maksavat valosähköstä ja kuitenkin sitä käytetään lämmitykseen ym. Myös jääkaappeja pidetään sähköllä vaikka ne toimisivat paremmin kaasulla.

IPATTI VEIKKO 06.07.2009 16:44

Kysyppäs kerran että saisinko sellaisen kuitin vierailusta, jossa näkyy myös sen sähkön kohdalta oikea alv-prosentti. Itse pidän keinotekoisen korkeata sähkön hintaa ns "piilo aluemaksuna". Suosittelen laskun tarkistamista sen alv:n osalta. Jatketaan sitten keskustelua.

MERIKALLIO VELI-PEKKA 06.07.2009 16:58

Kyllä mulla ainakin Trumaticin kaasulämmitys on pelannut kaikkialla valosähköllä.

Ei kaiketi ole tarkoituskaan, että lämmitys hoidettaisiin 2-10 kilowatin sähkölämmittimillä, ei tulis pieneen mieleenkään.

PALIN MATTI 06.07.2009 17:04

V-P:n kans 110 rosenttisesti sammaa mielipuolta. Sitte vasta lämmitettään sähvölä, ku on selevitetty, että kuuluupiko se hintaan ja kestääkö verkko.

Pääoletuksena pitäs olla aina valo/lattaussähkö.

LAHTI ANTTI 06.07.2009 17:25

Oikea ajattelutapa, vaan kun on niitä, jotka laittavat sinne 2-3kW:n sähkölämmityksen päälle, jos vähänkin luvataan viileämpää yöaikaa.

PALIN MATTI 06.07.2009 18:27

Ei kai kukkaan nyt semmosta mee tekkeen, sillä kaikki lämmittimethän toimii kaasulaki.

BRAITHWAITE WILLIAM 06.07.2009 18:30
Moi!

Tässä yksi mielipide lisää. Kun tolpassa on 2 pistoketta ja molemmissa 16 a sulake voi sähköä ottaa molemmista 3600w jatkuvasti ja hetkellisesti enemmän! Jos tolppaan on laitettu 2 x 16a niin tolppaan tulevan syöttökaapelin tulee kestää em tehon otto! Ongelmana voi tosin olla Tolppien ryhmäkeskuksessa olevien sulakkeiden koko ja sinne tulevien kaapeleiden paksuus. Jos ne eivät kestä on kysymyksessä suunnitteluvirhe! Isoissa tapahtumissa jaetaan sähköä yhdestä tolpasta monille käyttäjille ja tällöin ymmärrän, että vain valosähköä voidaan käyttää, jotta ryhmäsulakkeet eivät pala. Kun menen leirintäalueelle ja maksan sähköstä 5e/vrk käytän tarvittaessa 1500w lämmitintä yöllä ja ilmastointia päivällä! Kyllä on typerää jos pitää arvuutella mitä sähköä voi käyttää! Jos leirintäaluella on rajoituksia niin niistä pitää selvästi tiedottaa. Yleensä käytän kuitenkin Kwh- mittarin kautta sähköä, koska silloin pääsen alle 5eurolla/vrk. Kyllä on turha syytellä karavaanaria sulakkeiden palamisesta, jos ei valosähköasiaa ole missään ilmoitettu! Monestihan on alueen ilmoitustaululla Hinnoteltu erikseen valosähkö ja lämmityssähkö, joten tämäkin osoittaa, että on ihan normaalia käyttää sähköä myös auton lämmitykseen. Eihän kaikki edes tiedä mitä eri laitteet autossa kuluttavat. Jos maksavat sähköstä jopa 5 e/vrk niin voivat ajatella, että voin kai kahvit keittimellä keittää?? Minun autossani ainakin on tulopuolella 10A automaattisulake, joka rajoittaa käyttöni n. 2300W. Tulen nyt ja tulevaisuudessakin käyttämään alueilla lämmityssähköä kertamaksua vastaan. Leirintäalueen on ilmoitettava myytävä tuote(sähkö) hinta tuotteesta (euroa) Mitä hinta sisältää (valosähkö vai lämmityssähkö). T. William.

LINDQVIST KIRSTI 06.07.2009 19:24

no nyt tälläinen vasta toista kesää leirintä-alueita käyttävä putosi hetkellisesti kyydistä!Kun maksan alueella 5 eur valosähköstä niin mitä sillä sitten saan käyttää?Tähän asti olen käyttänyt jääkaappia,kahvinkeitintä,mikroa ja telkkaria ja näistä jääkaappi vain kokoaikaisesti päällä.Olenko ymmärtänyt jotain väärin kun joku tuossa aiemmin mainitsi että jääkaappikin toimii paremmin kaasulla?Mistä sitten maksetaan se 5 euroa?

PALIN MATTI 06.07.2009 19:27

Minusta se "pienemmän reisan tie" on parempi. Pääsee vähemmällä selittelyllä ja sähkökatkoksilla.

Jos Wiljamin lailla pittää oletusarvona, että joka töpselistä voi imeä 16A sähvöä ihan siittä vaan, niin saattaa joskus joutua jottain selittelemäänki ja tulla jopa syytetyksi väärinkäytöksestä ihan tahattomastikki.

Tästä syystä mie piän ite oletusarvona valosähvötarjoilun kaikila leiriytymisalueila. Ihan vaan oman tyytyväisyyteni vuoksi. Ja varmaan myös laiskuuttaniki. Jos josaki vaiheesa vahavempaa sähvöä tarvittis, ni sen saanti ei voisi olla muuta kuin posetiivinen yllätys.

LAHTI ANTTI 06.07.2009 20:07

Olet ihan oikein käyttänyt ns. valosähköä. Mutta kun sitä jotkut käyttävät lämmitykseen, ilmastointiin ja muihin runsaasti virtaa kuluttaviin laitteisiin, niin siinä on se ero.

Ja tosiaan jääkaappi toimii paremmin kaasulla kuin 230V jännitteellä ja huonoimmin 12V jännitteellä. Toki sitä voi käyttää ainoastaan auton käydessä.

Tämä sähkön hinnoittelu on todella kirjavaa, on 2€/vrk. on 5€/vrk. ja on mittarin mukaan maksettavaa sähköä. Hinta vaihtelee 0.20-0,50€/kWh. Silloin täytyy autossa/vaunussa olla kWh-mittari.

BRAITHWAITE WILLIAM 06.07.2009 20:30

Valosähköllä ei käytetä kahvinkeitintä, mikroaaltouunia yms.laitetta. Ainoastaan akkujen lataus, tv ja jääkaappi kuuluvat sen piiriin Max. 350w. Jos minä olen paikassa missä on ainoastaan valosähkömahdollisuus (ilmoitettu!)niin käytän em. laitteita invennterin kautta, jolloin tuo 350W teho ei missään vaiheessa ylity. T.William.

KUVAJA AKI 06.07.2009 20:34

Kyllähän tuossa 5 euroa/vrk hinnoittelussa täytyy olla 'piiloaluemaksua'. Vertailuksi minulla on keskikokoinen omakotitalo jossa ei käytetä lämmitykseen sähköä kuin nimeksi pesuhuoneen lattialämmityksessä. Vuosikulutus on liikkunut siinä 5800KWh:n paikkeilla ja kokonaisvuosikustannus on noin 570 Euroa siirtomaksuineen. Jos laskee vuosikustannuksen tuon 5 Euroa /vrk valosähkönveloituksen mukaan saadaan n 1800 Euroa vuosiveloitukseksi eli karkeasti veloitus on noin kolminkertainen omakotitalon vuosikustannuksiin nähden. Kun vielä ottaa huomioon että omakotitalossa on monta virtasyöppöä laitetta jota caravanvälineissä ei yleensä ole (Astianpesukone, pyykinpesukone, pakastin jne ,,) niin onhan tuossa hinnoittelussa varmasti ilmaa.

LAHTI ANTTI 06.07.2009 21:43

On,on ja karavaanarit sokeasti maksaa niitä hintoja. Itse en mene sellaiselle, jossa joutuu tuollaisen summan maksamaan sähköstä. Usein valitsen yleisen alueen myös sen mukaan, että on mahdollisuus käyttää mittarisähköä.

Omilla alueilla tätä ongelmaa ei ole.

BRAITHWAITE WILLIAM 06.07.2009 22:14

Kuvajan Akille sanoisin, että sähkön hinta alueittain vaihtelee 3:sta eurosta ylöspäin. Leirintäalue on liikeyritys joka korvausta vastaan luo palveluja asiakkailleen. Sähköstä otetaan mittarilla n.025-0.30 cent./kwh. Sähköpaikkojen rakennuskustannukset pitää kuolettaa jne.. joten ei voida suoraan verrata ok-talon sähkökustannuksiin. Ymmärän, että leirintäalue ottaa voittoa sähköstä, mutta sitä en ymmärrä, että MATKAILUAUTON/VAUNUN varusteita ei voida käyttää vaikka siitä maksaisi!! Missä takapajulassa me eletään? Tässä olisi alueoppaan tekijöille yksi parannusehdotus: Kaikkien leirintäalueiden osalta merkittäisiin oppaaseen: Sähkön hinta ja mitä se sisältää. Eli tehtäisiin selväksi mitä tarkoittaa valosähkö ja lämmityssähkö. Varsinkin se, jos oppaassa lukee tieto. esim. sähkö 5e/kwh, niin mitä se sisältää? Saako silloin ko. leirintäalueella käyttää kaikkia matkailuajoneuvon sähkölaitteita? Pelisäännöt ja käsitteet tarvitsevat selvennystä!!?. T. William

KIMPPA PENTTI 06.07.2009 22:16

Aki vertasi sähkön kulutusta ja hintoja omakotitaloon ja sen kulutuksiin,mutta ei huomioinut että leirintäalueyrittäjän hinnoittelussa otetaan huomioon myöskin tehty investointi sähköverkkoon jota yleensä ei huomioda kun verrataan sähköverkosta suoraan hankitusta sähköstä.

LAHTI ANTTI 06.07.2009 22:16

Kirsti.

Tuossa katsoin vanhan vaununi jääkaapin ohjekirjasta noita teholukemia, ja tällaisia se näytti.

12V 120W 230V 125W Kaasu 232W

Joten kaasulla toimii parhaiten.

KOSKINEN OLLI 06.07.2009 22:28

Yksittäinen sulake kestää huomattavaa nimellisvirran ylitystä loputtomastikin.

Seuraavassa linkissä asiaa on selvitetty, sulaketta ja sen virrankestoa koskeva asia alkaa sivulta 11. ...Tietenkin on hyvä omaksua koko juttu ; )

http://www.tp.spt.fi/~salabra/er/siirto/ylivsuoj.doc

KUVAJA AKI 06.07.2009 22:30

Selvä kuin Bläkki. Palvelu maksaa ja sen maksaa mielellään jos se on hyvää. Sinänsä tuo kustannusten kuoletus on hupaisaa kun se tolppa ei yleensä tule koskaan kuoletettua. Yleensä liiketoiminnassa kuoletusaika lasketaan rajallisena. Toinen epäloogisuus tuossa hinnoittelussa on se että jossakin omalla mittarilla se sähkö maksaa sen 20 senttiä/kwh ja ilman mittaria sen 5 Euroa. Kuolettaako molemmat sitä tolppaa?

Olisiko hinnottelu selvempi jos se palvelu ja energia olisi hinnoiteltu erikseen? Näinhän on tehty yleensäkin sähkön hinnassa. Siirto on erikseen ja energia erikseen.

LAHTI ANTTI 06.07.2009 22:43

"Toinen epäloogisuus tuossa hinnoittelussa on se että jossakin omalla mittarilla se sähkö maksaa sen 20 senttiä/kwh ja ilman mittaria sen 5 Euroa. Kuolettaako molemmat sitä tolppaa?"

Tässä tuleekin se pointti, että toiset käyttävät surutta sitä sähköä. Toki usein sen kW-hinnan lisäksi tulee vielä perusmaksu, usein 2€, ja sen päälle kulutuksen mukaan.

PALIN MATTI 06.07.2009 22:53
Ei nuita Aki kannate alakaa vertailemmaan toisiinsa, siis leirialueitten ja omakotitalon sähköistyksiä. Jos juot Shellin paarisa kupin kahavia, ni sie saat IKEAsta sen kupillisen hinnala puoli tusinaa samallaisia kahavikuppeja. Siltikki net ihimiset käyvät kahavila sielä Shellin paarisa, eiväkkä kitise yhtään. Tai mitä nyt vaimon puolet joskus vähän.

)

PALIN MATTI 06.07.2009 22:59

Niijja kannattee huomioia myös se liittymän pääsulakekoon mukkaan menevä vuosimaksu. Omakotimökisä net on 25 amppeeriset sulakkeet ja karavaanialueela vaikkapa 160A. On muuten pikkunen ero hinnoisa jo siinäki.

PALIN MATTI 06.07.2009 23:01

Ei tuo tarkota, että kaasula toimis parhaiten. Se tarkottaa vaan, että kaasula jähtyy lämmin kaappi noppeitten. Ku se on kerran jähtyny, ni ihan sama millä se kylymyys sitte ylläpijettään.

KUVAJA AKI 06.07.2009 23:02

No ei kannate. Mutta eikös tuossa alkuperäisessä Williamin kokemuksessa ollut siitä kysymys että se Shellin kuppi olikin vajaa ja se oli oma ongelma kun oli vaatinut sen lämmitettymä? ;>)

BRAITHWAITE WILLIAM 06.07.2009 23:04

Niin kuin aikaisemmin sanoin, leirintäalue on liikeyritys jonka tarkoitus on tuottaa voittoa!!! Jos ihminen ostaa jäätelöä kioskista, niin hän joko ostaa sen tai sitten ei.Hinta ratkaisee! Sama on tässä asiassa. Ei karavaanarin tarvitse laskea sitä mitä itse yrittäjä sähköstä maksaa, vaan hän vertaa hintoja muihin leirintäalueisiin ( tietenkin yhdessä leirintämaksujen kanssa) Ja tekee päätöksen sen mukaan. Tärkein asia tässäkin keskustelussa on se voidaanko sähköä käyttää autossa vai ei? ja jos niin mitä laitteita?? ja milloin ja missä.... Mikroaaltouuniin, kahvinkeittimeen.... jäätelökoneeseen..helvetinkoneeseen... Betonimylyyn...Hieromas....öh...anteeksi..ystävätär vain ky.... T. William.

LAHTI ANTTI 06.07.2009 23:20

Mikäli sähköllä tehot riittää, ei aina kesäkuumalla. Siksi mä käytän kaasua.

PALIN MATTI 06.07.2009 23:57
Hehee! Jos Shellin paari alakaski myymään vaijjaita kahavikupillisia, ni siittäkö se vasta mekkala syntyski...

)

BRAITHWAITE WILLIAM 07.07.2009 00:39

Varmaan ihan hyvää tuo Palliinin huumori, mutta ei mene enää meikäläiselle! Tämä on tosi hyvä paikka saada/antaa neuvoja asioista. Olen itse kysynyt monta asiaa täältä ja saanut moniin asioihin vastaúksen. Taas kuitenkin eräät henkilöt shell:in baareineen haluaa keskustelun siirtyvän aiheen ulkopuolelle, ikäänkuin "pilke silmäkulmassa". Jätän kuitenkin tähän sen varan, että olen käsittänyt jotain väärin (Oulun seudun?) Murteen takia.T. William.

NYYSSÖNEN KAJ 07.07.2009 08:25

Matti kirjoitti seuraavaa

"Niijja kannattee huomioia myös se liittymän pääsulakekoon mukkaan menevä vuosimaksu. Omakotimökisä net on 25 amppeeriset sulakkeet ja karavaanialueela vaikkapa 160A."

tämä antaa kolmivaiheisena 30 kpl 16A auto/vaunupaikkaa tai 48 kpl 10A paikkaa! Usemmalla SFC alueella mitoitus tehdään sen mukaan montako yhtäaikaista talvehtijaa verkon on kestettävä.

Kesällä paikalla on useampia käyttäjiä yhtäaikaa eikä silloin voi kuluttaa tättä määrää per lärvi

PALIN MATTI 07.07.2009 08:31

Kirjoitan tämän viestini nyt kirjakielellä, että kaikki varmasti ymmärtävät asiani.

Olen todella pahoillani siitä, että olen tarkoituksellisesti käyttänyt kommenteissani oman puhekieleni murretta siten, että se on saanut Wiljamissa aikaan ymmärtäm,ättömyyden tai jopa mahdollisen väärinkäsityksen käsiteltävässä asiassa.

Olen myös pahoillani siitä, että olen jälleen kerran oman luonteenvääristymäni takia ja/tai sen ohjaamana sekoittanut huumorin tähän todella vakavaan, tärkeään ja klobaalistikin merkittävään valosähkökysymykseen.

En todellakaan ajatellut, miten merkittäviä traumoja voi saada aikaan omalta taholtani tapahtunut huumorin sekoittaminen tällaiseen kaikkien karavaanareitten ykköshuolenaiheeseen.

Hyvää lomakesän jatkoa joka tapauksessa Wiljamillekin.

NIITTYARO TAPANI 07.07.2009 09:51

Jos valosähkö on 5€/vrk niin minä jätän sen väliin, kesällä vaikka yöllä olisikin viileää niin tuskin yli 10kWh:n kulutus on todennäköinen pidemmällä ajanjaksolla. Tällöin todellinen kustannus on noin 1€ ja jos siihen lisätään toinen kiinteisiin kuluihin niin riittää hyvin. Se 3€ on muuta laskutusta eli lisänä paikan hintaan. Tuollaiselle hinnoittelulle sanommekin ison HYI!

Omassa autossani on noin 150 Ah akkuja hupipuolella joten kyllä yksi ellei kaksikin yötä menee jos ei hirveästä kuluta. Tosin mikro ja kahvinkeitin eivät toimi mutta niitäpä ei ole edes mukana. Ei ole koskaan mennyt tyhjäksi talvellakaan jolloin lämppäri on todella päällä koko ajan.

NYYSSÖNEN KAJ 07.07.2009 10:08

Minulla on asennettuna 300 W aurinkopaneelit, ne riittävät hyvin kesän sähkön kulutukseen. Ei tarvitse kuin kerran tai joka toinen kuukausi kivuta katolle pesemään paneeli puhtaaksi.

Aurinkosähkö on ilmaista ja maksaa vain 2€/kWh laskettuna 13 vuoden ajalle

Seitsemässä kuukaudessa on 185W paneeli tuottanut 62 kWh energiaa, paneelin ostin 27.11.2008 Portugalita asennettuna hintaan 1403e

NENONEN TUOMO 07.07.2009 10:29

Karavaanarin sanastossa oli suomennos sanalle valosähkö:

Valosähkö Yleensä treffeillä tarjolla oleva sähkö, joka rajoitetaan yleensä vain 300-400 watin tehoon. Tämä riittää silloin jääkaapille, TV:lle, valaistukseen ja akun lataukseen sekä joillekin pienitehoisille sähkölaitteille. Muita verkkosähkölaitteita esim. hiustenkuivaajaa, kahvinkeitintä tai lämmitystä ei valosähköllä saa käyttää. Näin estetään järjestelmän ylikuormittuminen. Yleensä leirintäalueella on sähköä myös lämittämiseen ja muuhun kulutukseen.

Tämä on mielestäni selkeä ohje valosähkön käyttöön. Niin sanottu normaalisähkön ja valosähkön rajapintaa pitäisi selkeyttää. Mielestäni normaalisähköllä (tarkoitan sähköä jota ei ole ilmoitettu valosähköksi)pitää voida käyttää autossa/vaunussa olevia varusteita. Monet leirintäalueet ilmoittavatkin että lämmityksen ja ilmastointilaitteen käytöstä veloitetaan normaalisähkön taksa ja tämä on se oikea tapa toimia. Asiakas tietää mitä maksamallaan rahalla saa. Mielestäni jos leirintäalue ei ilmoita valosähkön olevan kyseessä, sillä voi lämmittää ja käyttää ilmastointiakin tarpeen vaatiessa. (Itsellä on vain lämmitin 750W)

LAHTI ANTTI 07.07.2009 10:50

Kyllä leirintäoppaassa on monessa alueen kohdalla mainittu sähkön hinta. Esim. Rauhalahti ilmoittaa 5€/vrk. ja Rekiniemi kertoo valosähkön sisältyvän hintaan ja lämmityssähkö 1.5-30.9 3€/vrk. muulloin 6€/vrk.

Tai Mellajärvi jossa myös valosähkö sisältyy hintaan kesäaikana, mutta 1.10-30.4 välisenä aikana sähkö 10€/vrk. tai mittarilla 0,20€/kWh.

Hyvinkin selkeää tietoa, kun vaan itse tiedostetaan mikä on ns.valosähkö ja mikä on muuta.

BRAITHWAITE WILLIAM 07.07.2009 11:57

On leirintäoppaassa monien alueiden kohdalla ilmoitettu mitä maksaa valosähkö ja lämmityssähkö ja silloin ei mitään ongelmaa olekkaan, mutta siellä on myös paljon alueita jossa lukee vain esim: "sähkö 5 euroa/vrk" Tätäkin olen pitänyt aivan selvänä ja ajatellut sen tarkoittavan sitä, että saan käyttää kaikkia karavaaniajoneuvossa olevia laitteita. Yli 20 v olen käyttänyt alueiden sähköä mittarin kautta tai juuri tuolla kertamaksulla ja lämmittänyt tai viilentänyt autoa ja kertaakaan ei ole sulakkeet palanut, mutta niin kuin tuo Nenosen kokemus osoitti, asia ei olekkaan ihan selvä, joten se pitäisi selventää. Alueen omistajan/virkaijijan on laitettava selkeästi tieto näkyviin jos se tarkoittaa jotain muuta kuin vapaata sähkönkäyttöä! Minullakin on pari aurinkopaneelia katolla ja alustassa vielä 2 kw aggregaatti joten sähköntuottoa on kyllä omastakin takaa, mutta häiriön takia en aggregaattia alueilla tietenkään käytä. valosähköä en tarvitse, mutta lämmitys/jäähdytyssähköä kylläkin. Niin kuin aikaisemmin kirjoitin alueoppaan tekijät voisivat kysellä eri leirintäalueilta mitä tuo (3 tai 4 tai 5euron/vrk) kertamaksu sisältää, jos sitä ei vielä ole oppaassa kyseisen leirintäalueen kohdalla ilmoitettu T. William.

BRAITHWAITE WILLIAM 07.07.2009 12:09

Olisi selkeintä, jos sähkö ilmoitettaisiin joka paikassa esim: valosähkö 3euroa ja lämmityssähkö 5 euroa, eli seuravanlainen ilmoittelu lopetettaisiin : "Sähkö 5 euroa". Jos alueoppaassa/receptionissa lukee pelkästään valosähkö, niin silloin käytetään sitä 300-400w tehoa ja jos taas lämmityssähkö niin sitten saa käyttää kaikkia matkailuajoneuvoon kuuluvia laitteita, jotka ovat ilmastointi, lämmitys, kahvinkeitin mikroaaltouuni jne. Jos taululla on molemmat, niin silloin voi valita ja maksaa sen mukaan. Tämä selkeyttäisi asiaa. T.William.

LAHTI ANTTI 07.07.2009 12:13

Ja siihen vielä lisää mittarisähkö, ns.avausmaksu x€ + x,xx€/kWh. Silloin jokainen voisi valita sen itselleen sopivan ja oikean maksumuodon.

Löytyyhän se yksimielisyys kun aikansa asiaa setvitään!!!

KUVAJA AKI 07.07.2009 13:15

Tämä viimeisin Antin esiintuoma hinnoittelumalli lienee kannatettavin kun kannustaa säästämään energiankulutuksessa. Tietysti nuo könttähinnoittelut puoltavat paikkansa koska kaikissa kalustoissa ei ole tuota sähkömittaria.

Nyt jäljellä on vielä tuo mitoitusongelma, miten saada sähkö riittämään kaikille jos jakokeskus on se pullonkaula. Yksi ratkaisu olisi varustaa tolpat automaattisulakkeilla jolloin sähkösyöppö huomaisi itse kuluttavansa liikaa sähköä ja ei häiritsisi muiden sähkönsaantia.

Sinänsähän tuo sähkön katkeaminen ei nykyisiä matkustusvälineita suuremmin haittaa yölläkään jos ovat varustettu akulla ja kaasulla. Tietysti asia voi nousta esiin kassalla poislähtiessä jos sähköstä pitää maksaa ja sitä ei tosiasiassa ole ollut saatavana ainakaan kokoaikana.

BRAITHWAITE WILLIAM 07.07.2009 14:47

Ilman muuta pitää olla mittarisähkömahdollisuus. Paras vaihtoehtohan on se, että maksaa siitä mitä kuluttaa. Jos alueen sähköjärjestelmä ei kestä lämmitys sähköä, niin se ei sitten myy sitä, vaan myy vain valosähköä. En minäkään halua lämmittää autoani alueella jonka sulakkeet paukkuvat. Olen ilman sähköä tai valitsen toisen paikan. T. William.

JANHONEN MATTI 07.07.2009 15:43

Kai meistä jokainen haluaisi maksaa vain kuluttamastaan sähköstä, mutta se ei käytännössä ole mahdollista - ainakaan kauan. Täytyyhän leirialueen pitäjän saada korvausta myös:

liittymämaksusta (100A liittymismaksu helposti yli 10.000e) sulakepohjaisesta kuukausimaksusta (tulot usein 3 kk ajalta ja menot 12 kk) leirialueen jakeluverkon rakentamis- ja huoltokuluista sähkön siirtomaksusta sähköverosta sähkömaksun perimiskuluista asiakkailta ja tietenkin kaikki 22 % alv verokannalla verotettuna. Eipä taida vielä 5 e/vuorokausimaksullakaan sähkönmyynti olla kovinkaan häävi bisnes.
BRAITHWAITE WILLIAM 07.07.2009 16:25

Minä en ainakaan ole tarkoittanut, että sähkö pitäisi saada omakustannushintaan, päinvastoin olen näissä kirjoituksissani ilmaissut, että leirintäalue on liikeyritys jotka pyrkivät tuottamaan voittoa jne.. Mittarisähkössähän on yleensä perusmaksu ja sitten 0.25-0.4euroa/KWH. Sähkön hinta on huomattavasti kalliinpi, kuin mitä se on esim. normaalitaloudessa. Olen varmasti valmis maksamaan sen hinnan, että leirintäyrittäjän sitä kannattaa minulle toimittaa!.Sikahintoja en kuitenkaan maksa. Kyllä normaali kilpailu pitää sähkönkin hinnat sopivina. T. William.

PALIN MATTI 07.07.2009 16:52

Kiitos kaima! Ensimmäinen järkevä kirjoitus tässä ketjussa.

BRAITHWAITE WILLIAM 07.07.2009 17:16

Palinin mielestä kaiman kirjoitus on ensimmäinen järkevä viesti tässä ketjussa! Olet siis sitä mieltä!! Olet itse kirjoittanut 9 kertaa tähän ketjuun joten tunnustat, että sinunkaan kirjoituksissasi ei ole järkeä!! Olen kanssasi täysin samaa mieltä!!!!!!!!!!!!!! t. William.

PALIN MATTI 07.07.2009 20:01
Jälleen olet ihan oikiasa. Mie oon justiisa sammaa mielipuolta! Jessss!

)

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.