Astuvansalmen kalliomaalaukset

SILMUNEN HANNU 08.09.2008 14:08

Hei!

Jos ette vielä ole tuolla Astuvansalmella käyneet, suosittelen todella lämpimästi.Erämaisen järven rannalla,korkeassa kallion jyrkänteessä on nähtävissä kymmeniä maalauksia kivikaudelta, mm.hirviä,naisia keihäiden kanssa ja ehkä vaikuttavimpana kämmenenjälki menneisyydestä.Kallio,missä on selkesästi havaittavissa ihmisen pään muodot, on ollut kivikauden ihmisille pyhä, ja kiehtovan ilmapiirin voi edelleen aistia.

Olimme siellä eilen illalla pimeällä.Mahtava tähtitaivas ja lämmin hiljaisuus,otsalamppujen valossa tutkailimme piirroksia ja eläydyimme menneisyyteen.Siellä todella voi tuntea olevansa osa pitkää ketjua.

Paikka sijaitsee parikymmentä km itään Ristiinasta tietä no 4323.Tien varrella on on opastetaulu ja p-paikka,josta polkua pitkin kävellen maalauksille matkaa 2,5 km.

Anttolan pohjoispuolella taas ihastuimme Luonterin järveen missä on saarissa laitureita ja nuotiopaikkoja,hienoa melontavettä,ja saimaannorpankin voi tavata. Neitvuorelta avautuivat upeat maisemat koko vesistöön.

Todella hyviä syysretkikohteita!

t.Kaarina

ASIKAINEN MATTI 08.09.2008 14:43

Mikäli patikointi paikalle tuottaa vaikeuksia, niin ensi kesänä on taas tilaisuus kerran viikossa päästä paikalle Mikkelistä ms Jaarlilla, jonka käyntilaituri on aivan kohteen vieressä. Kannattaa pistäytyä välillä vesille.

KUJANPÄÄ MARKKU J 08.09.2008 14:55

Ihmettelen kauhiasti kuinka mitään maalausjälkiä on voinut jäädä kallion kupeeseen kivikauden ajoilta, kestäen räntäkuurot ja myrskyt. Luolamaalausten keston ymmärrän paremmin, jos nyt yleensä mitään ymmärrän. En silti epäile, etteivätkö nuo sisällä jotain alkuperäistä, tai mistä sen tietää.

Kivan syysretken arvoa nämä mun tyhmät olettamukset eivät laske.

SILMUNEN HANNU 08.09.2008 15:24

"Useimmiten maalaus on säilynyt parhaiten sisäänpäin kaltevassa seinämässä sateelta suojaavan "lipan" alla. Väriaineena on käytetty punamultaa, rautaoksidia, jota on hienonnettu ja kuumennettu. Sideaineena on käytetty eläimenrasvaa ja verta. Aikojen kuluessa useimpien maalausten päälle on liuennut kalliosta piioksidia, joka on muodostanut kuvien päälle suojaavan läpikuultavan kalvon."

Tässä lainaus jonkun asiantuntijan suusta.

t.Kaarina

KUJANPÄÄ MARKKU J 08.09.2008 15:52

Asuvan Tellervo se vasta hurja tyttö oli. Annie Mestariampuja lienee saanut hänestä vaikutteita.

KUJANPÄÄ MARKKU J 08.09.2008 15:53

Korjaan. Astuvan Tellervo.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.