Siivotkaa paremmin!

KOISTINEN LEILA 18.08.2008 20:03

Olenpa tässä pitkän Euroopan loman jälkeen vieraillut muutamalla kotimaisella leirintäalueella. Kyllä hävettää likaiset ja homeelta haisevat wc- ja suihkutilat. Yhtään niin törkyistä en lähes 40 eurooppalaisen joukossa tavannut. Kauniisti pyydän, että saniteettitilat siivottaisiin useammin ja ennen kaikkea paremmin.

Millaisia kokemuksia muilla on tästä asiasta?

TERVO JARI 18.08.2008 20:13

kotimaiset SFC:n paikat ?

Kaupallisella pohjalla olevat ?

Seurakuntien leiri alueet ?

Selvennystä Pliis . . .

Jari
KOISTINEN LEILA 18.08.2008 20:30

Hei, nyt en suoraan sanottuna pysty sanomaan. Muistelen SFC tarrojakin nähneeni mutta en aivan varmaksi osaa sanoa mitä alueita ovat olleet. Seurakuntien alueita ei kuitenkaan. Yhden siistin muistan viime talvelta ja se oli Kattivankkuri Vuokatissa. Siellä oli touhukkaita emäntiä ja isäntiä ja paikat sen mukaisesti kunnossa.

En mielelläni sano täsmätietoja paikkojen nimistä mutta eteläisesti Suomesta löytyvät.

JANHONEN MATTI 18.08.2008 20:34

Valitettavan usein samanlaisia ja mikä pahinta useinkaan syy ei ole niinkään siivouksessa kun asiakkaiden siivottomuudessa.

KOISTINEN LEILA 18.08.2008 20:51

Joskus syy on asiakkaissa mutta ei silloin kun wc:n nurkat on täynnä likaa ja kaikkialta näkee, että perussiivousta ei ole tehty viikkoihin. (mm. likaiset lavuaarit ja hanat)

Kura lattialla olisi paljon vähempänä jos saniteettitiloihin johtavan oven edessä olisi laadukas kuramatto. Ja roskakorit voisivat olla niin isoja, että kaikki onnistuvat tähtäämään käsipyyhkeet suoraan roskikseen. Nämä on vain pikkuvinkkejä siistimpään tilaan.

Puhtauteen tarvitaan harjaa ja kemikaaleja.

KAISALMI ESA J 18.08.2008 21:07

Kuvaus sopii, erittäin hyvin kaupallisiin alueisiin, niissä on kyllä törmännyt tosi kaameisiin lääviin.

LAHTI ANTTI 18.08.2008 21:10

Leila. Olet oikeassa, kun puhutaan ns.kaupallisista alueista. Niissä tämä puhtaanapito tehdään vähän kuin "vasemmalla kädellä" (vasureita moittimatta). Mitä tulee SFC:n alueisiin, niin esim. tämän kesän kokemuksen perusteella sanoisin, että näissä siivoukseen kiinnitetään paljon enemmän huomiota.

Itselläni on paha tapa seurata tätä puhtaanapitoa eri paikoissa. Johtunee kenties siitä, että olen yli 30 v. saanut leipäni sen alan tiimoilta. Lukemattomia siivouskoulutus tilaisuutta olen pitänyt ja opettanut alaa. Mutta mihin koira karvoistaan pääsee, vaikka en enää työelämässä aktiivisesti ole.

@Antti

TENHO TIMO 18.08.2008 21:16

Olet valitettavan oikeassa.Keski/etelä Euroopassa on kunnia-asia, että saniteetti tilat hohtavat puhtauttaan ( myös ravintolat), täällä se tuntuu olevan välttämätön paha. Ehkäpä se "sivistys" leviää joskus tänne periferiaankin.

timotee
SILMUNEN HANNU 18.08.2008 21:48

Törmäsimme äskettäin meistä jo hieman outoon puhtautta ylläpitävään systeemin pohjoisessa Norjassa:Huoltorakennuksen eteisessä oli korillinen niitä kertakäyttöisiä jalkineen suojia, mitä esim.sairaaloissa käytetään, ja sellaiset piti jokaisella vessareissullaan työntää jalkoihinsa!! Olihan siellä sitten puhdasta mutta kuitenkin...:)

Kaikkialla ihmiset saisivat pitää huolta,että käsi- ja vessapaperit menee oikeasti sinne, minne kuuluu.En usko että minkään kokoinen roskis korjaa sitä asiaa.Ja kun jalalla hiukan polkaisee sinne roskikseen niitä papereita kasaan, mahtuu sinne taas sata seuraavaakin paperia! Tänä kesänä olen alkanut noukkia jokaisella vessareissulla niitä käsipapereita lattialta pois,kun siisti wc on kyllä kiva.

Se on varmasti ihan totta, että siisti wc houkuttelee pitämäänkin sen siistinä.

t.@kaarina

VIRTA URPO 18.08.2008 23:28

Yleensä sanonta sitä saa mitä kylvää ! pitää tässäkin paikkansa. Joskus todella ihmettelemme onko ihmiset myös kotonaan noin siivottomia kuin jos ovat esim vaikka Caravan alueella , tai "ABC":n WC:llä , jopa hirvittää katsella työpaikan vessa käynnin jälkiä ? Oli sit naiset tai miehet tyyli lähes samaa ? Olemme samaa mieltä ,että siisteys ja käytöskulttuuri on aivan eri tasolla keskieuroopassa.

PALIN MATTI 18.08.2008 23:32

Kerro Leila niitten paikkojen nimet äläkä yleistä tuollaista asiaa. Vai yritätkö täällä SFC:n saitilla mustamaalata SFC:n omia alueita?

Omasta kokemuksestani voin sanoa, että voi olla helvetin suuri ero kaupallisten ja SFC-alueitten välillä siinä siisteydessä. Ja aina SFC-alueitten hyväksi. Kaupallisilla alueilla käytetään ylläpitohommissa palkattua työvoimaa ja ymmärrät varmaan, miten tällainen kuluerä yritetään nykyään minimoida. Ja se näkyy suoraan siisteyden tasossa.

Poikkeuksiakin voi tieteski olla. Riippuu kulloisenkin isäntäparin aktiivisuudesta ja motivaation tasosta.

NYYSSÖNEN KAJ 19.08.2008 08:13

Osaammeko edes käyttää siistiä vessaa? Onko kyse samasta kuin käsitteessä "suomalaisen viinapää = enemmänkin käytösmalli"?

matkaillut olenkaj?

LIIMATAINEN HANNU 19.08.2008 08:26

"Siivoton juttu", kirjoittanut Jari Tervo!

PALIN MATTI 19.08.2008 09:09

Siinä Jari Tervon jutussa net kuntit siivosi lentokonneita.

MIKKONEN MATTI 19.08.2008 09:13

Olisit nyt, Hannu, pholosophoinut edes vähän. Olen aitellut, että yleisessä vessassa, laivan seisovan pöydän jonossa ja suhtautumisessa vähäosaisiin mitataan ihmisen todellinen sivistys.
Aikanaan täällä kirjoitteli nimim. Topi, joka paljasti, että hän siivoaa alueen vessassa toistenkin jäljet, ettei luultaisi, että hän se on sotkenut.

LIIMATAINEN HANNU 19.08.2008 10:00

MM, siis Maailman Matti, Mikkos Matti, tunnetusti viisas ja philosophiaan taipuvainen eläjä, olet aivan oikeassa niissä kahdessa ensimmäisessä kohdassa, eli yleisessä vessassa ja laivan seisovan pöydän jonossa punnitaan kunkin ihehmon sydämen sivistys ja käytöstavat. Pettämätön asia se! Kolmas kohta, suhtautuminen heikompiin veljiimme ja sisariimme, vähäosaisiksi voisimme heitä sanoa, se onkin jo vaikeampi juttu. Täälläkin, Etuteltassa, se on nähty monesti. Joku vähäosainen on yrittänyt vimmatusti itseään ilmaista, kykyjensä ylärajoilla, mutta ei ole aina saanut kaipaamaansa arvostusta ja kiitosta. Päinvastoin, tylysti ja kylmästi on lyöty lyötyä, vähäosaista. Esimerkkejä en nyt inhimillisistä syistä viitsi laittaa esille. Voisimme edes yrittää ymmärtää ja armahtaa niitä heikompia veljiämme, vaikka myöntää täytyy että en ole aina itsekään ollut armelias, syyllistynyt kovasydämisyyden syntiin.

PS. Se Topi on ollut ns. 'hyvä ihminen'!

KUJANPÄÄ MARKKU J 19.08.2008 12:08

Totta tuo. Kitisen tässä samalla suihkutiloja. Tosi harvassa suihkukopissa suihku toimii kunnolla ja vettä tulee tasalämpöisesti. Pesuvälineille ei tahdo löytyä ergonomisesti oikeaa paikkaa, jos lainkaan. Vielä harvemmassa on huomioitu vaatekoukut ja niiden sijainti. Turhan usein noista joutuu *itutuksella poistumaan. Varsinaista helmenkalastusta.

Helpotti. @qujis

MIKKONEN JUKKA 19.08.2008 14:20

Sama havainto moniaitten vuosien ajalta. Vapaa suomalainen mies toteuttaa itseään ja merkkailee reviiriään leirintäalueiden WC- ja suihkutiloissa. Kotonahan se on jo kiellettyä. Touhussa on paikoin väkinäistä ylilyönnin makua heti kun loma pakkosiisteydestä koittaa.

LEIVO JUKKA 19.08.2008 15:39

Lukeekohan näitä juttuja yksikään siivooja. Helpoin ja oikea reitti on "sättiä ja hävetä" suoraan paikan henkilökunnalle.

SILMUNEN HANNU 19.08.2008 15:50

Tuo on ihan totta.Jos palutetta ei anneta suoraan sinne minne se kuuluu, ei kukaan niissä paikoissa tiedä, että kellään on mistään mitään sanomista. Ja palautettahan voi antaa rakentavasti, vaikka valittamistakin olisi..

t.Kaarina

VIRTA URPO 19.08.2008 22:26

Täällä alkoi jo melkein pelätä WC käyntiä eli osasiko olla riittävän siisti. Isäntä ( Maciej Jarzabek ) melkein joka käynnin jälkeen oli siivoamassa / tarkistamassa paikat niiden kunnon. Olimeitä muitakin suomalaisia todistamassa paikan siisteyttä. Kuuluisi ns. ulkomaan matkailuun. Emme ole parempaa huolenpitoa nähneet. http://www.campingcompass.com/camping/poland/lesser-poland/zakopane/family-camping-ustup-

KUJANPÄÄ MARKKU J 20.08.2008 07:56

Aika monella Puolan kämppärillä on sisäistetty siivousvimma. Krakovasta jäi mieleen siivouspartio joka hyökkäsi roskisten kimppuun niitä kiillottamaan.

KOISTINEN LEILA 20.08.2008 16:57

Minä kyllä uskallan kertoa jos paikat vaatii siivousta. Valitettavasti vastaus vaan ei aina ole sellainen kuin toivoisi. Viimeksi kun sanoin vastaanoton tytölle, että teidän wc:t ovat likaiset hän vastasi, että hän on samasta asiasta kuullut jo aiemmin ja on antanut palautetta paikan omistajille.

Eipä ollut palautteella muuta vaikutusta kuin kirjattiin ylös. Hienoa. Ehkä vuoden tai kahden päästä joku vielä ryhtyy hommiinkin...

OLLILA MARKKU T 20.08.2008 17:44

Valitettavasti tilanne on se, että Suomi ei todellakaan ole siisti maa. Suomalaisissa kaupungeissa haisee monessa paikassa kusi. Mäyräkoiran kuoria, tupakan tumppeja, pullon sirpaleita, koiran paskoja yms. on kaduilla ja puistoissa. Eron monee muuhun Euroopan maahan huomaa kyllä heti. Toki meitäkin siivottomampia paikkoja löytyy esim. idästä. Ja kyllä se meidän oma itäinen perintömme on selvästi myös haistettavissa ja nähtävissä kaikkialla. Turha siis ihmetellä siivottomia leirintäaluieden wc-tiloja.

KUNNAS TAPANI 20.08.2008 17:48

Ei se siivoamisella parane, pitäisi ensin lopettaa sotkeminen.

Minun kokemusten mukaan siivottomimpia paikkoja niin leirintäalueilla kuin missä tahansa muuallakin ovat miesten vessat.

Jostain syystä niin monella miehellä näyttää olevan vaikeuksia tähtäämisen kanssa. Vai onko sitten niin, että neste tulee päästä asti, jolloin se tulee niin kovalla paineella että sitä on vaikea hallita.

Ja voisihan ne kädetkin pestä kuselta lähtiessä. Ei tee mieli koskea vessojen sisäpuolisiin ovenkahvoihin, kun näkee pitkin lattioita lorottelevien äijien lähmivän niitä likaisilla käsillään.

Yäk. Ei kai naiset ole tällaisia porsaita?

KUJANPÄÄ MARKKU J 20.08.2008 18:17

Pikkusen isommin olen eri mieltä. Tullut tuolla euroopassa kuleksittua ja todettua, että siivottomuus yleensä ylittää keskimäärin kotimaisen tason. Siellä siivottomuus näkyy kaduilla ja takapihoilla, mutta porukan paljoudesta johtuen kämppärien veskien siivouspartiot joutuvat olemaan jatkuvasti hereillä ja liikkeellä. Meillä taas harvemmin, josta syystä näkymät saattavat paikoin ja aika-ajoin olla erilaiset.

KUJANPÄÄ MARKKU J 20.08.2008 18:21

Hyppää kunnaalle. Mitenkään miesten vessat eivät siivottomuudessaan ole kummoisempia. Vilaukselta joutunu näkemään naaraiden vastaavia. Yäk.

VIERIKKO ERKKI 20.08.2008 18:34

Kierreltiin tossa SFC alueita 15 kpl ja kaksi muita paikkoja. Nämä kaksi oli saniteettitiloiltaan yleisesti ottaen huonommin siivottuja kuin nämä sfc alueiden tilat. Tietenkin alueet joissa on vanhet tilat niin kyllähän ne patinoituu. Silti olivat hyvin siivottuja. Joissain oli (1-2vuotta) melko uudet tilat, nehän vaikuttaa siistimmältä uutuutensa ansiosta. Siistiä kesänjatkoa vain kaikille karavaanareille!

JYLHÄ HANNU 20.08.2008 22:40

Tänä kesänä vietimme neljä viikkoa Saksassa, Itävallassa ja Pohjois-italiassa. Joka paikassa oli erittäin siistiä. Puheet Suomen siisteydestä ja puhtaudesta lienevät ulkomaalaisten kohteliaisuuksia, jotka me herkkäuskoisina otamme todesta. Pihat, talot, kämppärit ja ulkoilualueet ovat viimeisen päälle siistittyjä. Kiinnitti Italiassa oikein huomiota kun nurmikko oli viikon leikkaamatta. Toki etelämpänä rantalomilla olen minäkin törmännyt aikamoiseen piittaamattomuuteen siisteyden suhteen, mutta noissa mainitsemissani maissa ei löytynyt moitteen sijaa. Ruotsissa paluumatkalla alkoi totuttelu pohjoismaiseen "siisteyteen ja puhtauteen".

Hannu

HÄMÄLÄINEN MARKKU J 20.08.2008 23:00

Pysykää kotimaassa :=) niin evät nuo Itävaltalaiset ym ylettömät siivojat häiritse. (Tämä palstahan käsittelee kotimaan matkailua)

Voitte ainakin uskotella Suomen oleva Euroopan siistein maa.

Jo sosialistisen Puolan aikaan siellä olivat puhtaa huussit, mitä nyt vähän lysolille haisivat puhdistuksen jälkeen.

Nuorisolle tiedoksi, lainaus sivustolta: http://www.medicina.fi/fato/59.pdf Fenoli (karbolihappo) on historiallisesti tärkeä aine. Fenolin johdoksia ovat kresoli (metyylifenolien seos) ja sen saippuoitu seos lysoli.

KOISTINEN LEILA 20.08.2008 23:09

Elähän Matti hyvä tulkitse minua väärin. Minä en harrasta negatiivista markkinointia ja siksi en sano missä törkypesät on. Ne eivät ehkä ole todellakaan olleet SFC alueita mutta varmaksi en osaa sanoa kun en ole asiaa pannut merkille (tästä edespäin yritän kyllä huomioida myös tämän asian).

Kehumani paikka (Kattivankkuri) on SFC paikka, joten ehkä tuo tulkintasi kaupallisten ja SFC paikkojen välillä on ihan oikea.

LEIVO JUKKA 21.08.2008 07:50

Ns: Turkkilaiseen toilettiin, kaikki opastukset otetaan vastaan. Eniten kiinnostaa tähtäys,kyykyn syvyys, miten ylös, hygienian hoito, ym. Nimim. Ei kokemusta tai kiertänyt kaukaa.

TIKKANEN MIRJA 21.08.2008 08:25

Minä menin valittamaan maaliskuussa suihkutilojen likaisuutta. Seinät täynnä sääskenraatoja yms. Minulle tuli vastaus että kausisiivousta ei ole vielä tehty. No ei varmaan jos seinillä raatoja. Ei pari pläsiä haittaa mutta siellä oli kyllä silmin nähden likaista.

Täällä siitä joskus valitinkin ja joillain oli täysin päinvastaisia kokemuksia paikasta. No, pitänee käydä joskus katsomassa onko siellä tosiaan niin siistiä kun jotkut sanoivat =)

PALIN MATTI 21.08.2008 10:54

Enpä ole koskaan vielä nähnyt yhessäkkään suomalaisessa leiriytymispaikassa enkä hotellissakaan tuota sun mainittemaas turkkilaista paskannuslaitosta. Miksi siis ohjeita tarvitset?

LEIVO JUKKA 21.08.2008 15:30

no juu oishan tämän voinu päkistää ulkomaan osastollekkin, mutta uusimpien tietojen mukaan kikkarapäitä on jo niin paljon että kotouttamissuunitelmien mukaan ruvetaan joka toinen purkki poistamaan ja 46 numeroisella kalossin kuvilla koristelemaan.

PALIN MATTI 21.08.2008 16:59
Onko kuvaamiasi paineita ilmennyt jo SFC-alueillakin? -)
SILMUNEN HANNU 21.08.2008 17:13

On tullut asioitua harvinaisen monessa kyykkyvessassa, ja lähes poikkeuksetta ne on siistimpiä, kuin julkiset istumavessat maailmalla! Toki poikkeuksiakin löytyy,Tiibetissä yhteen reikälaitokseen ei voinut kävellä sisälle, kun ei ollut kumisaappaita jalassa...Mutta se oli seudulla, missä paikalliset paimentolaiset ei olleet tottuneet vessoja koskaan käyttämään. Sitten taas tosi siistissä kyykkyvessassa,koko korttelin yhteisessä laitoksessa missä ei ollut väliseiniä yksityisyyttä suomassa, oli häkellyttävä kokemus, kun porukat kykkiessään luki Valittuja Paloja :) Jos karseimpia vessakokemuksia haetaan, niin mahtaako Moskovan Juna-aseman vessan voittanutta olla, siellä muinoin vesi valui ammoniakin hajun takia silmistä vielä pitkään käynnin jälkeen ..argh...mutta parempi vedet silmissä kuin housuissa..:)

t.Kaarina

TAMMINEN MIKKO 22.08.2008 00:22

Juu ekan kerran kun kävin piti käydä ovella katsomassa oliko se vessa!Taisi olla ahti ravintola jossain tutun glift liksissä tai jotain sinne päin.Oli siellä vesi kraana reijän lähellä mut ei kyykystä ylettyny. olis pitäny portsarilta pyytää papept kai? No laivalla piti laittaa vessat kiinni paitsi kannelle piti yks jättää auki lastareita varten. Paperit oli pytyn vieressä ja paskat ympäri pyttyä ei tajunneet istua. Vuonna 73..

SUOMINEN TAUNO 22.08.2008 07:52

Joo, ainakin arabimaissa on sitten oleellista, että nämä hygieniahommat hoidetaan nimenomaan vasemmalla kädellä, koska oikeata käytetään sitten vastaavasti ruokailuun.

Arabialaisissa häissä tai muissa sukujuhlissa saattaa syntyä paniikki, jos menee vasemmalla kädellä ottamaan ruokaa isoilta vadeilta.

KYLANDER JAANA 22.08.2008 11:51

No hei, olihan se Aulankokin aikoinaan! Sitä itseään pyyhitty wc:n seiniin. Jos on SFC-tarra infossa, ei se ole SFC-alueen merkki! Liity meihin, niin pääset kunnon alueille!

KOISTINEN LEILA 23.08.2008 21:15

Hei, olemme olleet SFC jäseniä siitä saakka kun auton ostimme ja siis pääsemme kaikille alueille. Mistähän sen oikean ja aidon SFC alueen tunnistaa jos ei seinässä olevasta tarrasta?

Me valitsemme paikan aina sen mukaan mikä on lähinnä ja emme siksi ole koskaan kiinnittäneet huomiota siihen onko se SFC vai joku muu.

LAHTI ANTTI 23.08.2008 21:25

Katso leirintäoppaasta sivut 130-132. Siellä ne ovat.

@Antti

SILMUNEN HANNU 23.08.2008 21:30

Jos alueella ei ole ainuttakaan henkilöautolla,moottoripyörällä tai fillarilla saapunutta telttailijaa, tiedät tulleesi lähes takuuvarmasti sfc-alueelle:) (Telttailijat,vaikka jäseniä ovatkin,on pääsääntöisesti siis sfc-alueilta kielletty.) Toinen tapa lienee tutkia niitä oppaita:)

t.Kaarina

LAHTI ANTTI 23.08.2008 21:34

On myös SFC:n alueita, joihin kesäaikana pääsee esim. telttailijat, joten se ei ole mikään luotettava havainto. Esim. Haikari, Lohja ja Mussalo Taivassalo.

KUJANPÄÄ MARKKU J 23.08.2008 21:45
joihin kesäaikana pääsee esim. telttailijat. Tuohan jo kertoo paljon, ken sen mitenkin oivaltaa.
LAHTI ANTTI 23.08.2008 21:55

Tarkoittaa sitä, että se on yleisessä käytössä useimmiten ajalla 1.6-31.8. Vaikka SFC:n jäsenille 1.1-31.12. Lue leirintäoppaasta. Ei siinä mitään oivallusta tarvita.

KOISTINEN LEILA 23.08.2008 22:02

Oukki doukki, Tässähän taas oppii uutta. Kyllähän sitä tietysti oman järjestön alueelle mielummin majoittuu sikäli mikäli se on oikeassa paikassa ja että siellä ollaan halukkaita ottamaan vastaan myös muutaman yön vieraita.

LAHTI ANTTI 23.08.2008 22:06

Kyllä he vastaanottavat mielellään vaikka yhden yön vieraan.

KUJANPÄÄ MARKKU J 23.08.2008 22:47

Niin. Pääsee tai vastaanottavat, tai ottavat mielellään vastaan. Siinä on iso ero.

SIRKIÄ MATTI 24.08.2008 23:32

http://karavaanarit-fi.directo.fi/karavaanimatkailu/suomalaiset_leirintaalueet/sfc-alueet/

HAKKARAINEN TAPANI 25.08.2008 19:10

Kun tässä on aiheena siivoaminen (vaikka siitä onkin poikettu jonkin verran), niin sattui niin sopivasti, että vierailimme viikonloppuna Radansuussa, joka saa erityisen kiitoksen vessojen ym tilojen siisteydestä. Kärkikastia meidän kokemuksemme mukaan. Kaikin puolin ilmapiiri ja vastaanotto oli reilu ja mukava. Kiitos isäntäväelle!

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.