Pitäisköhän puhaltaa peli välillä poikki

SALO TAPANI 22.07.2008 12:08

Monilla alueilla alkaa olla jo niitä kolmetappisia ja sehän on selvä peli. Jos on käytettävissä pelkkiä schukoja, niin minkäs teet, semmoinen johto on oltava mikä tolppaan sopii jos sähköä haluat. Suoraan tai adapterilla. Sensijaan siitä johdon pituudesta voi olla monta mieltä. Jos tolppa on kahden metrin päässä, mitä mieltä on levittää kaksikymmentä metriä kaapelia kentälle, jos viisi metriä riittää? Eikö pääasia ole että pärjätään ilman jatkoja? Olisiko syytä ottaa myös järki käteen, eikä seurata ihan sairaalloisesti "Brusselin puheita" ?

SILOKOSKI REIJO J 22.07.2008 12:34

Eihän tässä kaapeliasiassa ole mitään epäselvää tai "pelin poikkipuhaltamista" Kaapelihan voi olla lyhyempikin kuin 25 m, mutta se ei silloin aina ulotu tolppaan. Leirintäalueen tolpat on sijoitettava siten, että jokaisesta vaunupaikasta 25 m:n johdolla ulottuu tolppaan eli tolpan etäisyys vaunupaikasta saa olla korkeintaan 20 m. Sellainen adapteri, jolla 3-piikkinen eli CEE-tulppa muutetaan shukoksi, on sääntöjen mukainen. Hankkimalla CEE-päillä varustettu kaapeli ja kyseinen adapteri,tulee toimeen joka alueella ja käyttö on sääntöjen mukaista. Säädösten mukaisen kaapelin poikkipinta 3x2,5 johtuu tolpan sulakesuojauksesta ja paksumpi eriste HORN07 siitä, että kaapeli on maassa ja sen yli voidaan ajaa sen vahingoittumatta. Kaapelia ei saa ripustaa puihin, koska silloin siitä saattaa tulla vaarallinen "hirttonaru".

TERVO JARI 22.07.2008 13:25

säännöt on luotu turvallisuutta edesauttamaan ja niitä kun noudattaa , elämä on helppoa . . .

Ja jos tuo harrastus on 30-50 euron päälle, on aika pitää pieni miettimistauko ja pähkäillä mitä ja milloin ja miten harrastaa, tahi pysyykö kotosalla, jos tuntuu että halua on vielä jatkaa, ostaa asianmukaiset kamppeet . . .

Lueskeleppas sääntöjä noiden kaapeleiden osalta, nii eiköhän se seleviä . . .

http://www.kattivankkuri.fi/uploads/files/Turvallisuus.pdf

Jari

PALIN MATTI 22.07.2008 13:52

Eikö ole siltikki järkevämpää kulettaa nukana vain yhtä 25m roikkaa, ku että joka metrivälille sopivaa erimittasta roikkaa?

25m kaapeli soppii joka paikkaan, mutta lyhyemmät vai sinne, mihin net ylettyypi. Mitä järkeä siinä on?

Olen monta kertaa ottanut piironkiini sähvöt jopa alle 2m ettäisyyelä olevasta tolopasta sillä 25m kaapelilla. Töpseli vaan toloppaan ja toinen pää auton kylykkeen. Ylimääränen kaapelivihti sitte vaan sinne auton alle pois jalvoista.

Sama homma on se kaapeli koota pois oltiin sitte 20m tai 2 m pääsä tolopasta. Miksi sen pitäs olla helepompaa 2m ettäisyyelä? Häh?

HAAPAKOSKI OSSI 23.07.2008 00:35

Joo,

Kyllä nyt hirvittää liikkua alueella, kun kahdessa vuorokaudessa näyttää sademäärä olleen lähempänä 100mm ja osa vaunuista seisoo jopa 10 senttisessä vedessä - siellä sitten vaunujen alla kaapelikeloja ja jos minkälaisia jatkojohtoja

Niin, täällä ei vaadita mitään erityisiä johtoja ja kausipaikkalaisilla saa olla piuhat aina tolpassa - asuipa vaunussa tai kotona sillä hetkellä.

Mielenkiinnolla olen tänä kesänä seuraillut naapurustoon leiriytyviä "päiväkävijöitä" - "paras viritys" oli eräällä, joka veti vaunun vierestä tolpalle kelan, jossa urospäänä oli valkoinen kovamuovinen sukopistoke, josta johto lähti sivulle - ei siis mitään kosteussuojausta. Itse kela oli nelireikäinen, jossa ei olut yhtään läppää ja siitä sähkö vaunuun vanhalla autonlämmitysroikalla. Alueella on uudet CEE-tolpat - haki siihen adapterin - pituus sellainen, että em. suojaamaton pistoke jäi makaamaan maahan. Silloin ei onneksi satanut.

Ossi

JOKITALO JARKKO 23.07.2008 07:31

Sen verran kommenttina kokemuksenani viideltä leirintä-alueelta tälle kesälle, niin yhdessä, kenties käymistämme uusimmassa, oli kolmitappista vaativa pistorasia siellä tolpissa. Käymämme leirintäalueet olivat karavaanareiden alueita ja yleisiä leirintäalueita. Liekö tuo vain sattumaa, mutta ongelmaa ei ollut, kun on molemmat vaihtoehdot vaunun varusteena.

NYYSSÖNEN KAJ 23.07.2008 08:41

Modenisoida vaunu/auto siten että kaluston päässä on EUR-pistorasia !! http://picasaweb.google.fi/KajNyy1/SatunnaisiaKuvia/photo#5160064720184900210 Sen jälkeen ei tarvitse keskustella asiasta, koska liittyminen kaiken tyyppisiin rasioihin on sitten sallittua.

SALO TAPANI 23.07.2008 09:20

Jos luit oikein, tarkoitin nimenomaan tilannetta jossa 5m riittää, jatkoista en puhunut mitään. Varsinkaan talvella kulkiessa en näe mitään mieltä levittää 25m lumihankeen uppoamaan, jos 5m riittää suoraan tolpasta. Jos tarvitaan pitempää, silloin käytetään pitempää. Minulle mahtuu se pätkäkin mukaan. Minun puolestani asia on loppuun käsitelty.

HAATAJA LASSE ERKKI 07.08.2008 23:53

Vaatiiko säännöt aukaisemaan kelalla olevan kaapelin kokonaan maahan vaikka toloppa olis 7 metrin päässä.Aukasee sen verran kuin tarttee.Oma kela kolminapainen ja siihen adapteri jossa suko pistoke.Ei ole ollut mitään ongelmia.

PALIN MATTI 08.08.2008 09:14

Riippuu vähän, että minkälaisia tehoja kuljetat sitä kaapeliasi pitkin. Normaalissa valosähkökäytössä ei ole tarvista koko letkua kelata auki. Jos taas käytät sähköä lämmitykseen, niin silloin kela ehdottomasti auki. Esim. 2 kilovatin teholla kulkee kaapelissa sellainen virta, että se kuumentaa kelan.

Turvallisinta on kuitenkin avata se kaapeli aina kun sitä käytetään.

Sellainen kaapelilaatikko on siistein ja helppokäyttöisin ratkaisu tässä kaapeliasiassa. Sellaisessa laajemmassa kaapelivyyhdissä ei ole se indusoitumisvaara niin suuri, kuin tiiviissä kelassa.

KOSKINEN OLLI J 08.08.2008 10:11

Kannattaa käyttää lainmukaisia varusteita vaikka se olisikin hankalanoloista. ... Jos sattuu vaikkapa sellainen tilanne että naapurivaunun rotukoira puraisee sähköjohtoa ja koira kuolee, laittoman sähköjohdon omistaja saattaa joutua korvausvelvolliseksi. Laillisen johdon ollessa kyseessä koiranomistaja korvannee uuden kaapelin...

MIKKONEN MATTI 08.08.2008 10:19

Kaapelillaatikko? Taidan kokeilla sinistä muovipesuvatia. Kieltämättä irrallinen 25 m:n vyyhti kehtuuttaa avata, jos tolppa on vieressä. Tuo lämpeneminen kelalla on totta. Männätalvena Paljakan pakkasessa naapuriauton sähkönsaannin tyrehtymiseen etsittiin porukalla syytä, kunnen hoksattiin, että kelan lämpörele oli pompsahtanut ylös.

HAAPANEN TIMO S 08.08.2008 15:52

Mulla on kelan sisäpakka rosteria, mahtaakohan se estää tämän ilmiön, käytössä en ole huomannut lämpenemistä. Se on 50m. kela, lyhyempiin vetoihin otan sopivamman.

Tuon pitkän kelan olen tehnyt polkupyörän keskiöstä, katkoin pyörän rungon sopivaksi, ja hitsasin Ø 150mm rosteriputken sisään, toinen kampi poikki, ja toiseen petallin tilalle kahva eri päin kun petalli olisi. Vanerilaikat molemmin puolin ja pistokkeet toisen sivuun keskelle.

Taitaa olla vähemmän muilla kuulalaakeroitua kaapelikelaa, ei väsy käsi. @timo

ANTTILA MARKKU 10.08.2008 19:59

Taitaa mennä jokunen vuosi ennenkuin alueilla on sukopistokkeet tolpissa joka paikassa.Siihen asti sähköntarve vaatii vähintään kaksi pistoketta norm.maadoitettu ja suko.10 aluetta tuli kierrettyä Rastila ja Valasranta olivat ainoat joista ei vanhanmallisella pistokkeella sähköä saanut.Monessa paikassa näytti siltä että nykyisen alueen pitäjän aikana alueen sähköjä ei uusita.Elikkä leirintä maksujen aika suuretkin korotukset on odotettavissa.

HUOVINEN SIRPA 17.08.2008 12:13

Eikös se sukopistoke ole juuri se "vanhanmallinen" pistoke, joka aiemmin oli vallalla? Sukojahan ei enää uusrakennelmiin saa tehdä, vaan täytyy olla tää kolmereikäinen/piikkinen töpsykkäyhdistelmä. No, korjatkaa, jos oon väärässä. Esko

ANTTILA MARKKU 17.08.2008 15:13

Niin se varmaan menee,mutta pääasia etta ajatus oli oikein,koska siitä ei sähkö muutu vaarallisemmaksi vaikka se olisi adpterilla muutettu sähköjodolla siirrettäväksi.Kunhan maadoitus on oikein kytketty.Ne rasiat joista minä olen vaunualueilla käyttänyt ei aina ole etukäteen tiennyt mitä sieltä tulee.

HÄMÄLÄINEN MARKKU J 17.08.2008 16:44

Kuten kaima kirjoittaa ei se sähkö muutu vaarallisemmaksi vaikka liityntä olisi adapterilla muutettu kunhan maadoitus on oikein tehty.

Tavoitteena lienee yhtenäistää eri maiden leirintäalueiden sähköliittimet yhdenmukaisiksi, jolloin myös maadoitus tulee perille saakka.

Eri maissa kun on erilaiset maadoitusliittimet pistokkeissa joihin käy myös schuko pistoke ilman maadoituskontaktia.

Epämääräiset johdot kunnoltaan ja jatkoksiltaan jopa vesisateessa maassa lojuen sen sijaan aiheuttavat turvallisuusriskin. Johdon paksuusvaatimus tulee taas tolpassa olevasta 16A sulakkeesta.

Suomalaiset tuppaavat lukemaan Direktiivejä tarkemmin kuin Piru Raamattua ja se aiheuttaa taas joskus ongelmia.

LEPISTÖ TAPIO 20.08.2008 21:15

Tämä nykyinen sähkökaapelien vaatimus johtuu siitä,kun ennen oli vain 2000watin sähköpatruunoita. Nykyisissä kulkineissa 3000watin,siihen päälle kahvinkeitin,jääkaappi,valot,vaimon hiustenkuivaaja.Nämä kaikki jos on yhtäaikaa päällä ja lähtee saunaan ja kaapeli on 3¤1,5 palatessa näkee vain savuavan romukasan! Kelalla oleva roikka oli jo syttynyt tuleen,kun lämmitin oli ollut 3 kw kuormalla+jääkaappi ja valot päällä ja kelalta vain osittain purettuna. Mitä opimme tästä,ehdottomasti 3¤2,5 neliön johto,eikä muistella menneitä!

LAHTI ANTTI 20.08.2008 21:35

Mistähän mä saisin sen 3kW patruunan, kun mulla vaunussa on vain 2kW patruuna? Ja jääkaappi on miltein aina kaasulla toimimassa. Myöskään hiustenkuivaajaa ei ole kuin kotona ja sekin harvoin käytössä. Telkkua toki aina välillä katsotaan kuin myös 2-3 kertaa päivän aikana keitetään kahvit. Ja akkukin ladataan.

Terv.@Antti

KORPPI SEPPO A J 20.08.2008 21:44

Eikä auton sulakekaan ole kuin 10 (lue kymmenen) amppeeria.

HÄMÄLÄINEN MARKKU J 20.08.2008 22:02

Juu, liitosjohto pitää olla määräysten mukaan 2,5 mm johtoa koska tolpassa on 16A sulake.

Toinen asia on se saako olla shuko vai ei. Shuko liitos shukopistorasiaan on kunnon liitoksilla varmasti yhtä turvallinen kuin uusikin.

Enemmänkin olisin huolissani avoimista pistorasiakoteloista jotka ovat vailla vikavirtasuojaa kuin shukosta.

Jatkos maassa tai pistorasia lasten ulottuvilla yleensä on aina riski, varsinkin jos ei ole vikavirtasuojaa ennen ko. pistettä.

Olen asentanut itselle henkilösuojan johdonsuojan tilalle (henkilösuoja = johdonsuoja ja vikavirtasuoja yhdesssä), samaa suosittelen muillekin.

Jos vaunussa/autossa on 16A:n sulake pitää koko johdotus olla tehtynä 2,5 mm johdotuksella.

10A paukulla ei saa kuin 2300W lämmittimen toimimaan.

LAHTI ANTTI 20.08.2008 22:21

Jatkan vielä itselleni, että sitä 2 kW patruunaa ei pidetä käytössä kuin kotona. Talvisin treffeillä yms. tapaamisissa lämmitetään aina kaasulla. Monilla paikoilla se ei edes ole sallittua, siis käyttää sähkölämmitystä.

NYYSSÖNEN KAJ 21.08.2008 09:54

Silloin voidaan puhaltaa peli poikki. 1,5 mm2 kumikaapeli on sallittu liittää (shuko) 16A sulakkeella varustettuun pistorasiaan esim.

kotona rakennustyömaalla leirintäalueella muuhun käyttöön kuin matkailuvälineeseen (sallittu työkoneeseen liitämiseen)

Syy sallimiseen on että kaapeli on vapaan ilmavirtauksen ympäröimä eikä koteloitu (lakia säädettäessä ei ollut yleisesti käytössä kaapelikeloja)

Auton tai vaunun sisäisen sähköverkon takentamiseen ei ole sallittua kuin 2,5mm2 johtimella. En tiedä että onko määräys vai ei mutta, sähköasennuksen tarkastaja vaati että auton sisäiset asennukset tehdään 2,5 mm2 hienosäikesellä säänkestävällä kumikaapelilla joka kestää parhaiten tärinää ja liikettä. Lisäksi vikavirtasuojan (henkilösuoja) lisäksi tarvitaan ehdottomasti johdon suoja koska johdon suoja on tehty kestämään (tyypillisesti) 25 tai 40A virtoja eivätkä ole suojattu ylivirralta.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.