Tietääkö kuka kertoa miksi

JANHONEN MATTI 28.01.2015 20:08

Caravan leirialueoppaassa, ei SF-Caravanin jäsenyhdistyen alueilla käytetä Pohjoismassa noudatettavaa viisiportaista leirintäalueluokitusta?

Olen sitä aina ihmetellyt ja nyt sain kysytyksi.

Jos omat alueet on niin hyviä kun niiden kerrotan olevan, niin miksi pitää asiaa piilossa?

Tässä on nämä luokitusvaatimukset. http://www.camping.fi/Leirintaalueluokitustietoa

VÄLIMÄKI JARMO 28.01.2015 20:17

Koska ne ei ole ikinä pitäny paikkansa,nähtiin jo viime kesänä ettei mikään ole niinkun oppaassa lukee.Paree kun ei alakaakkaa. ,JV

PULKKI MARTTI 28.01.2015 20:48

Muistelisin kuulleeni, että luokituksia uudistetaan. Aikaväliä en muista tai tiiä.

JANHONEN MATTI 28.01.2015 21:48

Olen vain ihmetellyt miksi tässäkin asiassa pitää kulkea eriseuraisesti sen sijaan, että pyrittäisiin harmonisoimaan alueden, säännöt ja määräykset, turvaohjeet, fyysisen ympäristön taso jne. yksityisen sektorin kanssa.

En näe, että tällä eriseuraisuudella saavutaan mitään etua pitkässä juoksussa.

Liittokin on asian kanssa vähän kahden tulen välissä. Toisaalta sen pitäisi toimia matkailuajoneuvojen käyttäjien edunvalvojana suhteessa camping-alueisiin, mutta mites toimit jos on napanuorayhteys omilla säännöillä toimiviin jäsenyhdistysten alueisiin.

VÄLIMÄKI JARMO 28.01.2015 21:56

Johtuu paljolti siitä että alueet ei anna uusia tietoja,kopioidaan vaan vanhasta ja ilmoitetaan hälläväliä tiedoilla,kunhan sinne tuloo.Sitten se menee siihen kun jo erellinen jotta valakian viriksi koko paska,kun mikää ei pirä paikkansa. ,JV

SILOKOSKI REIJO 29.01.2015 11:49

Minäkin kyselin luokitusasiaa ja sain pikaisen vastauksenkin: Kyllä, hoidamme leirintäalueluokitusta täällä. Tällä hetkellä ainoa luokiteltu caravan-alue on Kalajärvi Seinäjoella. Se on pystytty luokittelemaan yleiseksi alueeksi, koska se toimii samassa yhteydessä (välittömässä läheisyydessä) Kalajärven matkailukeskuksen kanssa. Lähetän teille ohessa tietoa nykyisestä leirintäalueluokituksesta. HUOM. vaatimuksia ollaan parhaillaan muuttamassa / päivittämässä, ja alkuvuodesta julkaisemme uudet vaatimukset. Antti Saukkonen lähetti liitteenä hakuohjeet ja luokitusvaatimukset, jotka ovat myös Janhosen avauksessa.

Luokitus on nykyisellään tarkoitettu yleisille leirintäalueille ja se ei kaikilta vaatimusten osilta sovikaan puhtaalle caravan-alueelle. Esim. ehdottomaksi vaatimukseksi mainittu keitto- ja ruokailutila eivät karavaanarille ole tarpeen. Toisaalta sisämajoitustiloista on lievennys leirintäalueelle, joka markkinoi aluetta pelkästään caravan-matkailijoille. Pitäisi olla eri "sarjat" yleisille leirintäalueille ja caravan-alueille. Luokitus olisi erinomainen porkkana alueiden kehittämiselle.

HÄMÄLÄINEN MARKKU 29.01.2015 12:04

SFC alueet ovat pääosin kahden tähden alueita koska yleensä vain jäsenille tarkoitetuilla alueilla ei ole eikä tarvita seuraavia, jotka kuuluvat kolmen tähden vaatimuksiin:

– erillinen telttailualue  Camping Key Europe-vastaanottojärjestelmä käytössä  mökkejä tai huoneita

Monella alueella teltat ovat jopa kielletty. Onneksi SFC:n jäsenkortti riittää, eikä ole mitään syytä vaatia jäseniltä Camping Key Europe –korttia. Mihin tarvitaan karavanalueella mökkejä tai huoneita?

Eli kaiken kaikkiaan leirintäalueluokitus sellaisenaan ei sovi vain SFC –jäsenistölle tarkoitetuille alueille.

Asia olisi toinen jos tähdet riippuisivat alueen kunnosta. Nyt jokin yleinen alue voi olla neljän tähden paikka, mutta vessassa ja suihkussa pitää käydä kumisaappaat jalassa ja nukkuessa pitää käyttää kuulosuojaimia.

VÄLIAHDE JUSSI 30.01.2015 16:34

Niin on se vain eräänlainen laiminlyönti SFC alueita ja jäsenistöä kohtaan tuo tähtien luokitus jako ei siihen voi luottaa yhtään. Kyllä perusteet pitää olla ihan selvät,mutta ne ovat ihan epäselvät miten aloittaja totesi. Minun tiedossani on että, kioski,WC,sauna,astianpesupaikka,mökit antaa 2 tähteä. yhdellä tädellä olevalla paikalla voi olla WC, sauna ja respaa ei ole. 3 tähteä nämä kaikki ja sähköpistoke 4 tähteä edellisten lisäksi omat loosit ja netti 5 tåhteä päälystetyt ajotiet ja kakki edelliset kahvio,pyykki ja ym.

HÄMÄLÄINEN MARKKU 30.01.2015 17:37

Mitä epäselvää tuossa tähtiluokituksessa on, paitsi se, ettei luokitus sovi suljetuille, vain karavaanareiden käytössä oleville SFC-alueille.

Johan tuossa ensimmäsessä viestissä oli linkki luokitusperusteisiin.

http://www.camping.fi/Leirintaalueluokitustietoa

Kuten edellä totesin mitä tekee karavanalueella: Erillisellä telttailualueella, Camping Key Europe-vastaanottojärjestelmällä, mökeillä tai vuokrattavilla huoneilla.

Edellä mainitut pitää kuitenkin olla jos alue aluaa kolme tähteä.

VÄLIAHDE JUSSI 30.01.2015 20:01

No saihan se Matti vihdoin vastauksen. Hyvä tieto mullekkin.

JANHONEN MATTI 30.01.2015 20:54

Sain ja en saanut.

Luin nuo tähditystekijät monenkin kertaan läpi ja esiin nousi monia kysymyksiä. Ensimmäinen asia on, että ne mittaavat vain teknisiä asioita. Mekaaninen luettelo asioista joita alueella pitää olla, muulla ei ole väliä,. Camping key-kortti esim. on silkaa karavaanarin rahastusta, ei muuta. Osa teknisiä vaatimuksista järjettömiä mm. 4 tähteä "matkailuautoille oltava omia paikkoja. Täh! Mm. itse vaunu- ja autopaikkojen laadusta ei puhuta halaistua sanaa, ei edes merkitsemisestä saati pintamateriaalista tai pinnan tasaisuudesta. Osalla sääntöjä voi pelata luokituksen suhteen, ei hyvä.

Toiminnallisesta laadusta ei puhuta mitään, kuten vaikka alueen ja huoltotilojen siisteydestä, eikä niitä valvota mitenkään - ja se näkyy.

Asia joka ei tähän asiaan vaikuta mutta joka on tosiasia. Suomen tähtiluokitus ja kv. luokitus ei ole lähellekään balanssissa. Monet meidän viiden tähden alueet saisi joissain maissa vain max kolme tähteä.

POHJANTÄHTI JORMA 31.01.2015 09:58

Boikottiin vaan kaikki alueet ,minulla on tuo yksi tähti ja riittänee minulle :)

NYYSSÖNEN KAJ 31.01.2015 10:19

Eihä noille alueille ole kenenkään pakko mennä.

Mutta tulevana kesänä menen ensimmäistä kertaa oikealle SFC-alueelle kolmeen- neljään vuoteen testaamaan onko se Vantaan Tallin sauna vieläkin mailman toiseksi parhain sauna (parasta ei vielä ole rakennettukaan), siellä herrat saunoo ihan ilman tähtösten seuraa.

HÄMÄLÄINEN MARKKU 31.01.2015 16:44

"Suomen tähtiluokitus ja kv. luokitus ei ole lähellekään balanssissa. Monet meidän viiden tähden alueet saisi joissain maissa vain max kolme tähteä."

Oletko Matti löytänyt jostakin kansainväliset luokitusperusteet? Vai pistäväkö camping alueet tähtiä oman maun mukaan kuten hotellit? Hotelleillakin on olevinaan jokin tähtiluokitus, vaan kukaan ei niitä tähtiä ota pois jos hotelli on sinne valomainokseensa ne pistänyt.

Suomessa on samat luokitusperusteet kuin muissakin pohjoismaissa ja Virossa joka on jättänyt pois tuon Camping Key Europe-vastaanottojärjestelmävaatimuksen.

Mielestäni tosin noita tähtimäärityksiä tulisi muuttaa vastaamaan alueen siisteyttä ja palvelutasoa, nimenomaan tässä järjestyksessä. Matkailuajonevojen paikoillekin voisi asettaa muitakin vaatimuksia kuin sähkön.

JANHONEN MATTI 31.01.2015 17:53

En ole löytänyt.

Olen vain verrannut alueita keskenään kokemusperäisen tiedon pohjalta.

Tässä pari esimerkiksi niistä camping-alueista jotka markkinoi itseään neljän tähden alueina. Toinen Espanjassa ja toinen Kroatiassa. Mitähän jakoa näitä 4 tähden alueita vastaan olisi suomalaisilla 5 tähden alueilla. Ei niin yhtään mitään. http://www.torrelasal2.com/en/ http://en.campingsolaris.com/

Tässä taas aidosti 5 tähden alueita näistäkin toinen Espanjasta ja toinen Kroatiasta. http://www.campinglasdunas.com/en/ http://www.camping-adriatic.com/lanterna-camp-porec

HÄMÄLÄINEN MARKKU 01.02.2015 10:55

On totta ettei Suomesta löydy vastaavia alueita joita on esim. Kroatiassa, mutta pisteytystä ei voi verrata, kun kansainvälistä tähtiluokitsta ei ole.

SCF voisi tosin koettaa vaikuttaa siihen, että karavanpaikoille asetettaisiin vaatimukset ja tähtien saamiseen vaikuttaisi myös siisteys ja palvelun taso, eikä vain mekaaniset asiat.

SFC jäsenalueet eivät kuitenkaan voi olla suoraviivaisen leirintäalueluokituksen piirissä johtuen niiden käyttäjien erilaisesta rakenteesta. Jäsenistöllä on kaikilla oma majoittautumisväline, tulevaisuus on eri asia jos SFC alkaa myös telttailijoiden ja matkailijoiden yleiseksi etujärjestöksi, kuten on puuhattu.

VÄLIAHDE JUSSI 01.02.2015 12:46

Matti Minulle ei ole tärkeintä millä aineilla tiet on alueella päälystetty pää asia on että, niissä on päälystys ettei,hiekasta tarvii rueta kaivamaan autoa ylös.

JANHONEN MATTI 01.02.2015 13:19

Luokitusta ei voi verrata mutta alueita ja niin teknistä ja toiminnallista laatua ja hintatasoa voi. Yksi huomionarvoinen tekijä on alueiden koko. Suomalaiset camping-alueet on keskimäärin niin pieniä, että optimaalinen toimintamalli ei ole mahdollinen muuten kun perheyrityksenä.

Itse kyllä lähtisin kehittämään ns. omia alueita yksityisten alueiden suuntaan ja mieluusti harmonisoiman käytännöt. En näe mitään järkeä SF-Caravanin alueiden koteloitumisessa vain omiksi alueiksi, omilla säännöillä, omin alueittain vaihtelevin tasovaatimuksin ja asiakasvalinnoin toimiviksi yksiköiksi.

Olen aina vierastanut ajatusta, että kilpaillaan vain hinnalla - jäsenmaksuin subventoiduilla hinnoilla ja siitä ollaan jopa ylpeitä. Tämä ajatus voi tuntua hienolta lyhyessä juoksussa, mutta pitkässä juoksussa siihen sisältyy miina, ja sen miina nimi on - mistä kehittämisrahat.

Siinä vaiheessa kun talkootyötä joudutaan korvaamaan palkallisella henkilökunnalla syntyy nykytyylillä toimien ongelmia.

Käyttäjän lisäys viestiin 1.2.2015 klo 13:27:05 Jussi Kantava, pitävä ja vettä läpäisevä pinta on tärkeä asia leirialueilla niin ajoteillä kun paikoillakin.

Osin tästä syystä, olen aina vierastanut tätä meidän käytäntöä jossa sekalaisten maalajin kuten, saven moreenin tai hiesun päälle on kasvatettu huono nurmikko. Nurmipinta on huonoin mahdollinen pohja ja ylläpitäjälle työläs/kallis.

Ja vielä kun oppisivat tekemään ne pohjat vaakasuoraan. Ei Suomessa monsuunisateita ole.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.