Salla, Naruska? Ja myös muu itäinen Suomi?

SILMUNEN HANNU 11.10.2014 18:14

Heips!

Mahtaako palstoilla pyöriä lapinkävijöitä, ja olisiko joku teistä kolunnut Sallan erämaita?

Huomenna alkavan 8 pvän reissun kääntöpisteeksi kun näyttää näillä näkymin muodostuvan Kivitunturi Savukoskella. Löysin sitten Naruskasta kiehtova Kullaojan vesiputouksen, ja tajusin, että koko tuo seutu on meille ennenkäymätöntä. Ja erämaatahan silelä piisaa ja tuntureita, mitä voi päiväseltään tavoittaa.

Kysymys siis kuuluu, että onko joku tunturi silelä jäänyt sinulle erityisesti mieleen sellaisena, että sitä suosittelisit,jos vain päivän aikoo tuolla nyt käyttää?

Karhutunturi, Peuratunturi, Kuskoiva, Jaltakkilautatsioiva, Sauoiva, Takkaselkätunturi?

Sorsatunturi kai olisi se komein, mutta kun päivän pituus on niin lyhyt, ja käveltävää vissiin lähemmemäs 30km yhteensä, niin taitaa jäädä tältä reissulta laskuista...

Eihän sitä toki tiedä josko tuo seutu houkuttelee jäämään vain sinne, mutta muut kohteet on mielenkiintoisia myös, eli aikomuksena olisi käydä Hossan värikallioilla, Hiidenportin kansallispuistossa, Porttilouhen rotkossa Kolin luoteispuolella ja/tai Kolvananuurolla, sekä Rautavaaralla Pumpulikirkossa (haljennut jättimäinen hiidenkirnu) ja Pisvaaralla Nilisässä.

Mieli tekisi myös Nurmeksen Mujejärven kalmoniemen vanhaa ortodoksihautausmaata tutkimaan, Helvetinportille Enoon ja Orinnoron rotkoon Leppävirralle, noin niin kuin vain muutaman kohteen mainitakseni...

Ja ei, ei meillä koskaan ole tapana ahnehtia kohteiden suhteen.. Siksipä kai vielä ehtii jonkun vesiputouksen Oulangallakin katsastaa, ainakin, jos ei nuku eikä syö kuin lennossa korkeintaan...ja otsalamppu-armeija on tulossa toki mukaan...

Jos jollain noista muistakin kohteista tulee jotain mieleen tai noilla seuduilla jänniä juttuja niin antaa palaa vain!

t.Kaarina

LAUKKANEN MAURI 11.10.2014 18:50

Sattuipa kerrankin haku minun kala/marjapaikoille siis olen käynyt tuolla marjassa siis hilloja tai lakkoja etsimässä jo noin 15 vuoden ajan.

Siis siellä on sitä koskematonta luontoa vielä ja senkin takia ja myös sen että se suuri yleisö ei ole sinne vielä pesiytynyt ja toivottavasti sitä ei tapahdukaan minun elin akananani.

Mutta kun sielläkin on jo Narukajärven rannoille rakennettu kesä tai sanoisiko erämökkejä niitä on jo kymmeniä vaikka siitä Sallan ja Naruskaan menevän tien risteyksestä sinne Naruska järvelle on noin 30km huonokoa soratietä.

Mutta siellä on se Tuntsa ja paljon mutta, se Karhutunturi tervehtii ensimmäisenä kun tullaan Naruskaan. Entisen kyläkaupan tiloissa on opastus keskus josta saa tietoa Naruskasta ja myös jos haluaa sinne itärajan taakse retkeilemään.

Siellä on useita yhteismetsän omistamia kämppiä ,joissa voi yöpyä ja jopa sanoakin, mutta en tiedä päivän tilannetta osa on lukittu ,osa ylisessä käytössä.

Minusta se Naruska on vielä neitseellistä Suomea toistaiseksi,jota ei ole vielä turismilla tai karavaanareilla pilattu!

.

SUOMINEN TAUNO 11.10.2014 18:50

Tuntsalla tuli käytyä kerran Tunturisuunnistuksessa. Silloin kilpailukeskus oli Tuntsajoen rannalla. Kalamiehet vetelivät siitä kunnon kaloja.

Kisassa koluttiin nuo kaikki tunturit Sorsatunturia myöten. Erittäin hankalakulkuista maastoa, mutta tietenkin Sorsatunturin päältä on hyvät näköalat Venäjän puolelle.

Sanoisin kuitenkin, että kivoimmat paikat ovat juuri siinä Tuntsajoen rannalla. Siinä on useita laavuja ja tulipaikkoja. Autolla pääsee lähes perille asti ja puskaparkkeeraus ei ole tuolla ongelma.

Siinä mielessä mielenkiintoinen paikka, että yhtään televisiokanavaa ei edes meinannut saada näkyviin eikä gsm -verkosta ollut tietoakaan. Voi keskittyä rauhassa muihin aktiviteetteihin.

KOSKINEN OLLI 11.10.2014 18:53

Kiinnostaisiko sodan jälkien etsiminen, siis vähemmän tunnettujenkin. Jälkiä on melkein koko Suomessa.

http://yle.fi/uutiset/etsi_kartalta_onko_naapurustossasi_sodan_jalkia__kiinnostavia_merkintoja_ja_kommentteja_yli_2000/7513141?ref=leiki-uup

LAUKKANEN MAURI 11.10.2014 18:54

Jäipä kirjoittamatta ,siis nykyisin se kalastus siinä naruska joessa on yksi syy miksi sinne menen ja tietysti se luonto ja erämaat hiljaisuuksineen ja tuulen huminoineen. Mutta varoituksen sana; Karhuja siellä saattaa tavata.

VALTONEN MARTTI 11.10.2014 20:45

Mitäs karhuista, eihän Suomalainen pelkää kuin susia..

LAUKKANEN MAURI 11.10.2014 21:01

Siis siihenkin karhu juttuun liittyy tarina; Kaveri oli kanssa siinä naruka joen varella ja se karhu tuli taakse ja taputteli käsiään ,se halsi syötävää.

No se oli oppinut että sitä syötettiin,mutta rajavartijat ampuivat sen,valitettavsti olisivat voineet kuskata sen jonnekin korpeen,tai sinne rajan taakse mistä se oli todennäköistä tullutkin.

SILMUNEN HANNU 11.10.2014 21:03

Onpa kiva kun löytyi aiheesta kiinnostuneita ! Ja kerrankin Maurin kanssa yhteinen kiinnostuksenkohde :)

Sen kyllä tunnustan, että karhuja pelkään, susia en....:)

Vai tunturisuunnistusta tuolla, ei mitään lasten leikkiä, maastohan on tosi rankkaa, rakkaista!

Kiitos myös sotakohdevinkistä.

Mitenkähän pitkälle sitä Tuntsaan menevää tietä pääsee asuntoautolla ajamaan, jos vaatimustaso ei ole suuri, Venäjän karjalan tietkin kelpaavat ja ovat tuttuja?

Jostain luin Piimäkurun laavusta ja löysin kuvankin..http://www.patikka.net/Tupaluettelot/tuntsa/tuvat/Piimakuru-058.htm

Jatkakaa ihmeessä juttua aiheesta!

t.Kaarina

Käyttäjän lisäys viestiin 11.10.2014 klo 21:04:25 http://suomenvesiputoukset.fi/vesiputoukset/suomen-vesiputoukset-luettelossa/kullaojan-putous/

Käyttäjän lisäys viestiin 11.10.2014 klo 21:04:58 Tuossa siis se Kullaojan putous!

VALTONEN MARTTI 11.10.2014 22:50

Kaarina oivalsi susikommenttini taustan!

MYLLYRINNE KALERVO 12.10.2014 17:40

Piimäkurusta muutama kilometri eteenpäin on ollut matkailuautolla ajokelpoista. Toisen tiehaaran varrella ainakin Tuntsan Pubille on voinut ajella. Viime käynnistäni on toki jo viitisen vuotta. Käykääpä Naruskan koululla (Retkeilymajalla) Santaloiden luona päivittämässä hetken tiedot vaikkapa kahvikupin ääressä.

Käyttäjän lisäys viestiin 12.10.2014 klo 17:43:47 Niin ja Karhutunturin huipulle on voinut ajaa tänä kesänä ainakin 4-vetoautolla mastorakennustöiden ansiosta. Tie saattaa kyllä olla jo nyt suljettukin laavun kohdalta, jos rakennushommat ovat valmistuneet.

SILMUNEN HANNU 12.10.2014 17:49

Kiitos Kalervo tiedoistasi!

Siis että sinnekö Karhutunturille ollaan rakentamassa /rakennettu mastoa tänä kesänä? Lieko tunturin rinne ja laki sitten jonkin sortin raiskio niiltä osin, jos kerran maasturillakin ylös pääsee?

Voiskohan se Takkaslekätunturi tai Kuskoiva sitten parempi vaihtoehto?

t.Kaarina

Käyttäjän lisäys viestiin 12.10.2014 klo 17:50:28 siis takkaselkätunturi....

Käyttäjän lisäys viestiin 12.10.2014 klo 17:50:57 hehheh Martti :)

LAINE MARKKU 13.10.2014 12:43

Posiolla on myös aivan upea Korouoman kanjoni, jonne pääsee helpoiten ajamalla Posiolta Rovaniemen suuntaan ja Korouoman kyltin mukaan kääntyä tielle joka vie isolle parkkialueelle, jossa voi myös yöpyä ilman sähköä kylläkin. Siitä pääsee suoraan alan Julmankallion alle ja laavuille, jotka ovat notkossa. Paikasta voi vaeltaa itäsuuntaan vaikka 20 km Lapiosalmen eräkeskukseen asti. Julmakallio on talvella jääkiipeilijöiden suosima. Alueella kuvattiin aikanaa Poika ja ilves - elokuva.

HYTÖNEN RAIMO 13.10.2014 23:08

Tähän aikaan aika yksinäistä tuossa kairassa, itse en lähtisi edes pienestä pakosta. Alueen tiestö melko heikkokuntoista (Matkailuautolle/vaunulle) polkuverkosto olematon eikä suojaavia kämppiä tai muita rakennelmia liiemmin ole.

Lienet jo reissussa etkä voi lukea tätä edes tabletilla tai älykännykällä (Tuntsan alueella ei löydy tietoliikenneverkkoja), mutta jos jotakin noista luettelemistasi tuntureista voisi suositella lähinnä Sauoivaa, joka myös helpoimmin (mutta ei helposti) saavutettavissa.

Takkaselkä, Jaltakkilautatsoiva ja Sorsatuntiri kaukana teistä ja osin rajavyöhykkeellä (ei tosin kummankaan laki). Peuratunturi ja Kuksoiva mitäänsanomattomia, eikä Karhutuntirkaan mikään maata kaatava ole.

Tunnen alueen hyvinkin tarkkaan siellä virantoimituksessa takavuosina muutaman vuoden olleena. Silloin Tuntsajoesta sai vielä kalaa, enää ei, ja toisaalta lohikaloilla on virtavesissä parhaillaan rauhoitusaika. .

Käyttäjän lisäys viestiin 13.10.2014 klo 23:23:39 Lisäyksenä sen verran, että aiemmin Tuntsajoen sillan alapuolella ollut Tuntsa Pub on muuttanut 36 kilometriä etelään entiselle Naruskan rajavartioasemalle, joka auki oman kokemukseni mukaan miten sattuu tai ei mitenkään. Isäntä sinänsä (Timo Kunnari) ihan jees, mutta muut asiat ei (tai ei ainakaan toissa kesän ollut, jolloin kävin alueella viimeksi).

Em kämpät (Jussan tupa) kuuluvat nykyisin Metsähallituksen vuokratupaverkostoon, jonka markkinointi on ulkoistettu pari vuotta sitten Lomarenkaalle..

Käyttäjän lisäys viestiin 13.10.2014 klo 23:47:09 Ja vielä.

Vilkaisin ajan kuluksi linkin Kullajoen putoksesta ja huvituin suuresti. Kerrotaan olevan keskivaikea, kun kävelymatkkaa lähimmältä tieltä puoli kilometriä - sekin PUUTTOMASSA metsässä!

Ensiksikin kenelle puoli kilometriä on keskivaikea matka - ok arvaan että nykyajan pullamöösönuorisolle - kyllähän tuon raavas mies huitasee muutamassa minuutissa eikä tarvitse takuulla paitaansa hiellä kastella.

Toisekseen millainen on puuton metsä? Olisiko parempi sanoa hakkuuaukiolla (tai kenties -raiskiolla), siis tuolla nykyaikaisen metsänhoidon kukkealla tuloksella.

O tempora, o mores!

Käyttäjän lisäys viestiin 14.10.2014 klo 23:45:30 Eikä se purokaan ole Kullajoki vaan Kullaoja, eli pieleen meni sekin. Tuli siellä muutaman kerran käytyä mustia tammukoita (on meinaa aika tummavetinen puro) onkimassa.

Ja kaikille mastoille tehdään nykyisin autokelpoinen tie, eikä Karhutunturi tee tästä poikkeusta. Näin jo yksistään huoltotöitä varten.

MYLLYRINNE KALERVO 14.10.2014 11:01

Karhutunturista lisää: http://www.naruskantukikohta.com/2014/09/karhutunturia-kameran-silmin.html

Käyttäjän lisäys viestiin 14.10.2014 klo 11:46:17 Vielä muutama Santalan Karin valokuva Karhun laelta: http://www.naruskantukikohta.com/2014/09/koeajo-karhutunturiin.html

KOSKINEN PASI 05.12.2015 18:40

Sallassa hyvin lunta. Ladut ja kaksi mäkeä auki. Sallaisen caravanalueen lähellä kylpylä, sisäliikuntakeskus ja pari ravintolaa jossa toisessa elävää musiikkia bonuksena viikonloppuisin.

Tulkaahan pois sieltä etelän kurasta, täällä suksi kulkee ja alueen hinta/laatu on kohdallaan.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.