Leiriytymis ohjeista kysymys???

HEINÄLEHTO EERO 11.08.2014 15:41
Kuka voi antaa ohjeita käytettävistä OIKEISTA MINIMI MITOISTA, kun leiriedytään alueelle, kun yksi puhuu yhtä ja toinen toista ja sitten sanotaan että Sf-Caravan liitto määrää ja toinen, että Spek sanelee mitat kaikilla leiriytymisalueilla. Kertokaa ne lyhyesti ytimekkäästi tällaiselle rivi- jäsenelle, joka on pudonnut kärryiltä tässä asiassa. Kesäisin terveisin: EERO
JANHONEN MATTI 11.08.2014 16:22

Leirialueen pitäjä se asiassa ensi viulua soittaa.

UUSITALO MARKO 11.08.2014 16:23

Itsekin olen tätä miettinyt ja vahvalla mutulla päätynyt seuraavaan: Viime kädessä alueen omistaja/ylläpitäjä määrittelee alueella käytettävät turvavälit. Suurin osa leirintäalueista noudattaa kuitenkin Spekin ja SFC:n ohjeita. Lienee luonnollista, että ainakin SFC-alueilla noudatetaan SFC:n ohjetta.

Oleellista on, että järjestöt (SPEK, SFC)antavat ohjeita leirintäalueiden ylläpitäjille ja alueen ylläpitäjä antaa noihin ohjeisiin pohjautuvia määräyksiä leiriytyjille.

Ilmeisesti kuitenkaan mitään yleispätevää minimiväliä ei ole olemassa. Spekillä ja SFC:llä ei ole sellaista viranomaisstatusta joka oikeuttaisi heidät määräämään mille tahansa alueelle minimiturvavälit. Näin ollen alueen omistaja voi päättää omalla alueellaan vaikka metrin minimivälistä.Tosin paikallinen palo- tai poliisiviranomainen voi käyttää näissä tapauksissa harkintaansa ja määrätä turvallisuuteen vedoten välit suuremmiksi. Ja miksei alueen omistaja voisi päättää myös yleistä ohjeistusta suuremmista minimiväleistä.

SUOKKO OIVA 11.08.2014 16:42

Eiköhän palotarkastaja määrää minimin turvaväleistä käydessään tekemässä palotarkastuksen alueella joten se vaihtelee alueittain. Alueen omistaja tai ylläpitäjä voi määritellä oman turvavälin näkemyksensä tai suosituksien mukaan kuitenkaan alittamatta palotarkastajan määräämää välimatkaa.

HAKALA SAMI 11.08.2014 17:03

Se spek:n suosittelema (määräämä?) 4m on mun mielestä edelleenkin hyvä. Joskus on alueilla isäntä ohjannut lähemmäs naapuria, olen kieltäytynyt ja tähän asti saanut leirini pystyttää tuon 4m puitteissa.

KYLMÄNEN REIJO 11.08.2014 19:55

Spek ei ole antanut ohjeita turvaväleistä leirintäyrittäjille. Liiton turvatoimikunta puuhastelee näiden turvavälikysymysten kanssa (se tosin antaa tekemänsä suositukset tiedoksi Spekille). Käyköhän nyt samoin kuin sen 25 m:n sähköjohdon kanssa. Joku kertoi heille, että kymmenen metrin johto on yhtä turvallinen. Nyt alueilla hyväksytään vaikka viiden metrin johto. Paikallinen paloviranomainen on ainoa taho, joka voi määrätä turvavälit jollekin alueelle. Vanha neljä metriä on mielestäni riittävä. Joku varmasti laittaa taas kuvan, kuten aikaisemminkin, jostakin hylätystä poltetusta vaunusta Espanjasta.

PALIN MATTI 11.08.2014 20:09

Kerrotko Reijo, mitä tarkoitat tuolla "vanhalla neljällä metrillä", sillä ihan sama neljä metriä in se uuden suosituksenkin mukainen turvaväli.

Ainoa ero uuden ja vanhan välillä on sen matkailuajoneuvon ja avokatoksen turvaväli, mikä vanhassa suosituksessa on 1,8 metriä ja uudessa sekin on 4 metriä.

Ei siis mikään maankaatokysymys tuo turvaväli.

Alueilla noudatetaan niitä turvavälejä, jotka on paloviranomaisen hyväksyminä merkitty kunkin alueen turvaohjeeseen.

Yhdistysten hallituksilla on kuitenkin oikeus määritellä näitä ohjeeseen kirjattuja ja paloviranomaisen hyväksymiä mittoja suuremmatkin turvavälit.

PS: Eero. Pallaama illemala tarkremin asiaan vaikkapa teän vaunusa. :)

VÄLIMÄKI JARMO 11.08.2014 20:18

Eikö tuo 4m mene kaikilla kaaliin,siis etuteltastakin se 4m seuraavaan, JV

PALIN MATTI 11.08.2014 20:39

Ainahan se on ollut etuteltastakin etäisyys naapuriyksikköön 4 metriä. Ei ole siis mikään sen suhteen muuttumassa.

KUJANPÄÄ MARKKU 11.08.2014 21:05

Oma katos tai teltta on laitettava heti paikalleen ettei menetä tilaa jos naapuri ehtii työntää kulkineensa neljän metrin päähän.

KOISTINEN TOIVO 11.08.2014 21:29

Monella leirillä kysyvät onko markiisia, jos on kulkine siten päin, ettei näy. Sen neljä meetriä sitten mittaavat. Ei ole ongelmaa meillä ollut. Toivopoika

VÄLIMÄKI JARMO 11.08.2014 21:50

Kuinkas noilla paikoilla jossa valmiit loossit asvaltilla tai ilman,onhan niis yleensä jokin kasvipuska välis, mutta tulooko se 4m sittekää,jos jonku teltan siihen panee.JV

JANHONEN MATTI 11.08.2014 23:02

Olisko se paljon toivottu jos tuota neljän metrin rajaa l.väliä käsittelisi leiriytymisen laatukysymyksenä, eikä aina vaan tuon iänikuisen turvavälin kautta.

Ei se niin mukava ole jos toinen on ihan siinä vieressä tappituntumalla.

HAKALA SAMI 12.08.2014 09:15

Onko tämä nyt sitten ohje vai määräys spek:in sivuilla ... toisaalta puhutaan ohjeesta, toisaalta sanamuodossa on "tulee olla" ... toisaalta kun en ymmärrä miksi joku kaipaisi alle neljän metrin turvavälejä, niin yksinkertaisinta ja vailla tulkintaa olisi juuri se, että se olisi kaikkialla vähintään tuon 4 metriä ja sillä selvä.

"Yksi näistä muutoksista koskee ajoneuvojen turvavälejä. Koska matkailuajoneuvojen ja muiden ajoneuvojen palokuormat ovat kasvaneet, on turvallisuusvälejäkin koskevia ohjeita tarkistettu. Turvavälin tulee olla vähintään 4 metriä matkailuajoneuvojen, muiden ajoneuvojen sekä erilaisten rakenteiden, kuten etutelttojen ja -katosten, välillä. Neljän metrin turvaväli ei kuitenkaan täysin takaa viereisten ajoneuvojen säästymistä vaurioilta. Riskitön turvaväli olisi noin kahdeksan metriä. Riittävä turvaväli on yksi tärkeimmistä turvallisuustekijöistä. "

KYLMÄNEN REIJO 12.08.2014 10:01

Joillakin alueilla käytetään 4 ja 1,80 m:n joillakin 4 m:n välejä. Keskustelu tulee jatkumaan kunnes viranomaisilta tulee tarkat määräykset. Tätä määräystä ei tule viranomaisilta. Ongelmana huoltoasemien matkaparkit, venesatamat, torikojut jne. Pistän paremmaksi: Esitän 10 m:n välejä. Näistä asioista meidän on turha jatkaa. Erilaisia mielipiteitä tulee aina olemaan... Päätettäkööt väleistä paikallisesti, kuten tähänkin asti.

ANTTILA MARKKU 12.08.2014 10:14

Ajetaan vehkeet siihen minne käsketään tai ohjataan ja keskustelupalstalla kysellään mielenkiinnon vuoksi.Säilyy järjestys alueilla.

AHJOS TIMO 12.08.2014 10:37

Jarmo Välimäki kysyi:"Kuinkas noilla paikoilla jossa valmiit loossit asvaltilla tai ilman,onhan niis yleensä jokin kasvipuska välis, mutta tulooko se 4m sittekää,jos jonku teltan siihen panee.JV "

Jatkan kysymystä: Saako siinä 4 metrin turva-alueella olla syttyvää materiaalia, kuten pensaita?

PALIN MATTI 12.08.2014 15:55

Mie piän kuule Timo, että semmonen asentovaunupalo etenee alueella latvapalona, joten väleissä olevat matalammat pensaat eivät vahingoitu merkisevässä määrin.

VÄLIAHDE JUSSI 13.08.2014 21:34

Sami puhuu asiaa silloin kun joitain sattuu,sitten paloviranomaiset mitaa turvavälin ja sen tietää miten käy vakuutusyhtiöden kanssa jos, ne ei ole kunnossa.Ei siinä auta edes leirintäalueen pitäjän syyksi sitä panna. Mutta, voihan sitä kepillä jäätä kokeilla.

JANHONEN MATTI 13.08.2014 21:57

Kylmänen Reijo tämän jo tuolla edellä kertoi.

Mihin ohjeeseen se vakuutusyhtiö muka vetoaa? Ei mihinkään, kun lakia, asetusta tai sitovaa ohjetta ei ole, ei edes siinä vakuutusehtoihin kirjoitetussa pienessä tekstissä.

Leirialueen pitäjä sen sijaan voi omalle alueelleen asettaa parkkeerausehtoja ja onhan sillä majoitusliikkeenä (jos on leirialuestatus) oikeus valita asiakkaansakin. Mutta nämä määräykset ei ole voimassa olevaa lakia korvaustapauksessa, jos muutoin ei ole menetelty huolimattomasti.

Vrt. taloyhtiön autokatos jossa autot kun sillit suolassa tai marketin parkkipaikka, jossa kaksi asuntoautoa vierekkäisissä ruuduissa. Molemmat niin laillisia tapoja parkkeerata m-auto kun olla taitaa.

PALIN MATTI 14.08.2014 00:03

Pittää ymmärtää, että on ihan eri asioita marketin pihalle kauppareisun ajaksi jätetty auto ja leirintäalueelle yöpymistarkoitusta varten asetettu ajoneuvo, missä käsitellään tulta eri muodoissa sen leiriytymisen aikana..

JANHONEN MATTI 14.08.2014 09:20

Ymmärränhän minä mm. sen. Molemmissa vierekkäin marketin pihassa seisovissa on hyvin usein kaasut päällä ja jääkappi kaasulla. Ja jos ei ole niin jääkaappi lämpiää varmasti. Grillihän siitä tilanteesta tosin puuttuu ja humalainen grillaaja ja palokuormalla täytetty etuteltta.

Minua vaan ärsyttää tässä höpötyksessä se kun matkailuautosta yritetään itse keksityin säännöin tehdä jotain pommia, jonka ympärillä on oltava vähintään 4 metriä vapaata tilaa. Ketä tämmönen pelottelusta lähtevä kansanvalistus palvelee - ei ainakaan karavaanareita.

Kokonaan toinen asia 4 m väli, joka lisää leiriytymisen laatua ja parantaa viihtyisyyttä alueella.

Jos leirialueiden paloturvallisuutta todella aiotaan parantaa, niin halvin ja nopein konsti siihen on alkoholin käytön kieltäminen sisä- ja ulkotiloissa camping-alueella. Tässä hyvä idea jollekin kiilusilmälle ajettavaksi. Isännän tehtäviin vaan puhalluttaminen ja kausipaikkalaiset puhalluttaa joku vieras.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.