Hyttystilanne lapissa syksyllä (not a joke)

SUUTARI JOUNI 27.02.2007 20:37

Kesälomia pitäisi tuon paremman puoliskon alkaa merkkailemaan ja pohdittiin lapissa käyntiä ensi syksynä. Allergioiden vuoksi (fyysistä ja mulla henkistä?), pikku lentävistä öttiäisistä (polttiaiset, hyttyset, mäkäräiset yms.) ei välitetä. Tietysti ainahan niitä on suomen suvessa, mutta rajansa kaikella.

Milloin tuo räkkäaika alkaa noin keskimääräisesti ottaen olemaan lopuillaan. Toki vaihteleehan se vuosittain. Vieläkö syyskuun ekalla viikolla saattaa leivän päällä olla enemmän öttiäisiä kuin rasvaa?

Jollakin on aivan varmasti joku pärstuntuma asiaan. Mielellään kuultaisiin. Larsen ei auta tässä.

-jouni

TIKKANEN MIRJA 27.02.2007 21:24

Tere! Me ei ole niin myöhään oltu Lapissa mutta tämä on ehdoton http://www.transmeri.fi/torjunta/index.cfm?cd=21347&language=Finnish ja se paristokäyttöinen versio). Siihen loppui taistelu sääskien kanssa ainakin meidän perheellä ja neljällä muulla seurueella kenen kanssa viime kesänä oltiin pohjoisessa. =)

RAUTIAINEN KARI 27.02.2007 21:26

No ensinnä pitää selvittää mikä on lappi. Joillekin se on vaikkapa niinkin etelässä kuin vaikka rovaniemi. Joillekin se alkaa sompion soitten jälkeen. Niinkuin vaikkapa mulle. Räkkä aloittelee kesäkuun kolmannella viikolla ja kestää kolme neljä viikkoa, mutta kyllähän senkin jälkeen ötökkää riittää. Jos meet syyskuun toiselle viikolle niin on ollu ensimmäiset pakkasyöt ja itikkaa ei normaalisti enään ole. Mutta helevetin pimiät yöt.

Mun mielestä paras aika on kesäkuun alkupuoli. Ei ole itikkaa mutta saattaa olla kylmiä öitä vielä. Ja sitten se tulee!!! Ensimmäinen yö kun linnut laulaa läpi yön, ja koivuun poksahtaa hetkessä kynnen kokonen lehti. Sinä yönä ei nukuta, sillon vaan katellaan ja kuunnellaan.

KONTINAHO ALPO 27.02.2007 22:10

Kysyt hyttysistä (lue mäkäräisistä) Tulevat keväällä Saariselän korkeudella alemmille paikoille Juhannuksen tienoilla tuntureille hieman myöhemmin. Häipyvät syyskuun alussa (ruska aika ).Olemme kulkeneet usein Koilliskairassa ennen räkkäaikaa keväällä tv "Alpualainen"

HYTÖNEN RAIMO 27.02.2007 22:49

Yleensä ottaen sääsket (hyttyset) alkavat vaivaamaan Lapissa (=Napapiirin pohjoispuolella) hieman ennen juhannusta. Riesa on pahimmillaan heinäkuussa (=räkkäaika), jota seuraavat mäkäräiset ja polttiaiset vaivaavat aina syyskuun alkupäiviin saakka, riippuen tietenkin melko paljon valitsevista sääolosuhteista. Ruksa-aikaan niistä on harvemmin haittaa, joskin sekin on paljolti riippuvainen ötököiden sietokyvystä. Ei niitä tuolloin kuitenkaan enää juurikaan lisukkeeksi leivän päälle riitä.

HYTÖNEN RAIMO 27.02.2007 22:53

Ruksa-aikaan, kun pitäisi tietenkin olla ruska-aikaan. Ja jos joku hullu sitä kuuttomana yönä kysyy, niin ruska alkaa syyskuun toisen viikon tiistaina klo 13:45,21 (sanoi edesmennyt Metsälän Yrjö -vainaa), kun turistit sitä häneltä alvariinsa tivasivat.

SIRKIÄ MATTI 28.02.2007 10:11

Lapissa Sodankylän pohjoispuolella sääskien esiintyminen (hyttyset) alkavaa yleistymään yleensä juhannusviikolla. Heinäkuussa mukaan tulevat paarmat ja mäkäräiset. Hallayöt tuhoavat näiden lentävien määriä pienemmiksi. Elokuun loppupuolella polttiaiset alkavat vaivaamaan enemmän, kun muut ötökät vähenevät. Vielä on hyvä muistaa, että jos päivälämpötilat jäävät alle 10 asteen, ei ötököistä paljon ole harmia. Viime kesinä ei mitään pahempia räkkäkausia ole koko lapin alueella ollut.

Viime syksynä olin lapissa syyskuun kahdella ensimmäisellä viikolla, enkä muista oikein näytteitäkään ötököistä silloin nähneeni.

KORHONEN KARI 28.02.2007 11:40

Kuivan kesän jälkeen seuraavana vuonna sääskiä on yleensä hieman vähemmän,....millainen se viime kesä olikaan?Urossääskillä aika ihmismäiset tavat;juovat mettä ja parittelevat!Googleen:sääskiaika,niin saat vahvistusta kysymyksiisi. Kyllä niitten kanssa etelänmies pärjää ku ei huio vaan käyttää ohvia.

SUOMI KIRSTI 28.02.2007 17:21

Kokemuksesta tiedän, ettei pärjää etelän mies, eikä nainen edes kotikulmillaan. Kun yhdestä hyttysenpuremasta turpoaa koko käsivarsi, on leikki kaukana. Siksipä meidän lomamatkat ajoittuu aina touko-kesäkuun vaihteeseen, tai syksyyn. Ongelmana on vaan se, että iso osa paikoista on näinä aikoina suljettuna.

Etelämmästäkin voisitte muuten varotella paikoista joissa varmasti on aina itikoita(ei lehmiä) Ei ne aina leirintä alueilla ymmärrä jos haluaisi paikan jossa varmasti tuulee eikä ole puskia lähellä. Pitävät heti aluksi turhan narisijana.

RAUTIAINEN KARI 28.02.2007 18:33

Tuolla missä suku vieläkin majailee, pohjosessa, on itikat kliffoja. Heinäkuussa paarmat on sellasia mettäjäniksen kokosia ja net haukkaa poskipäästä sellasen varttikilon palan ja liihottelee kelonoksalle sitä järsimään. Toinen yleinen laji on net jokka puree niin saatanan kipeesti, ne deltasiipiset, sellaser draken hävittäjän malliset ja ne perkeleet osaa laskeutua nahalle sitten ettei huomaa ennenkuin sattuu. Nää isot pörriäiset ei onneksi osaa niin hiljaa nahalle laskeutua ettei huomaisi. Mutta kaikki ne tottelee myrkkyä.

TIKKANEN MIRJA 01.03.2007 11:50

Mistähän se muuten johtuu kun mäkäräiset tulee yllättäen. Nyt kahtena vuonna tulleet siten että yhtenä päivänä niitä ei oo ollu ja seuraavana ilmaantuvat kuin tyhjästä. Olikohan toissakesänä ku oltiin Kaamasen korkeuksilla eikä mäkäräisiä ollu. Siirryttiin sitten Saariselän korkeudelle niin kaverit tuli perässä ja kaikilla oli naamat syöty ja silmät turvoksissa =/

STRÖM KURT 01.03.2007 12:37

Heippa Joke. Niin olen jonkin veran käynyt lapissa ja kyllä vuodet ovat kovin erilaisia ( olen poiminut hilaa noin 19v.) itä lapissa. Nyrkki sääntö on että jos on lämmin syksy niin kyllä niitä riittää. Mutta on olut myös niitä aikoja että on olut tosi vähän.Ja on myös niitä keväitä jotka ovat siellä myhässä Niin on syksyllä ennemän. Jos on mahdoliisat niin voihan sitä yöpyä Korkealla paikalla missä puhaltaa tuuli siellä on varmasti vähä itikoita ja mäkäräisiä. t kurre

KORHONEN KARI 01.03.2007 13:45

Vaatetuksella on myös väliä,sanovat viisaat.Hillasoilla kulkiessani oli usein päälläni punainen huppari ja kumppanit toivoivat et laita tuo sit jokakerta.Selkä näet oli mustana ötökkää ja vaaleampi asuisilla huomattavasti vähemmän.Kaitaselkään,sinne Mieliölaen juureen kun männöö niin hillaa löytyy ja kallaakin vähän etiäpäin mentäessä,Kapsajoesta.

PALIN MATTI 01.03.2007 14:45

Met olema taasen ruukanu kuivata tapetut sääsket ja myyä net lypsyjakkaroiksi etelän turisteile! KJON!

RAUTIAINEN KARI 01.03.2007 17:56

Net tulla paukahtaa muutama päivä sen jälkeen kun on ollut viimonen pakkasyö. Sama syksyllä, pakkasyöt ne hävittää.

Vaatteilla on senverran kyllä merkitystä että kanniskelin varmaan parikymmentä vuotta mukanani tunthurissa sadetakkia jonka joskus hommasin. Se oli sellasta ohutta keinokuitua ja ekoilla käyttökerroilla jo huomasin että siitä ei ötökät tykkää. Oisko väri, sähkösyys, keinokuidun kemiat tai joku muu syy mutta sääski rupes jo puolesta meetristä vääntämään tiukkaa mutkaa eikä tullut lähellekään. Se vain oli hyvä takki, enkä uutta vastaavaa ole löytänyt.

SUUMÄKI HEIKKI 02.03.2007 14:01

Eräs viisas ja kokenut ( 75V.) pohjoisen mies kertoi, että jos vedet laskee keväällä reilummin (n. 60-80 sm) niin muninta jää kuiville, eikä kuoriutumista synny. No,ainahan sitä kosteikkoja johonkin jää, ettevät ne sukupuuttoon kuole.Keskellä Inarinjärveä harvemmin itikoita (ei muuten lehmiäkään) tapaa. tervisin Hekuli

SUOMI KIRSTI 02.03.2007 16:11

Sinne ei taida päästä kesällä autolla? Pitäsköhän viedä jo valmiiks?

HANNULA IRMA 02.03.2007 19:55

HYI hyttysiä! Kokemukseni lapista , siis Muonion korkeudelta. Noin 15 vuoden koskemuksella voin sanoa että hyttysiä ei ole ennen 15.6. Ne loppuvat ja mäkäräiset tulevat .Mäkäräiset loppuvat noin 1-15.9. Joten syksy ja alku kevät lapissa ovat todella nautinnollista aikaa. En oikein ymmärrä miksi lappia ei markkinoida aktiivimmin. Noin 10v. olen ollut lapissa kesäkuun alussa. Useana vuonna latukone on ollut työssä viellä kesäkuun 5 päivänä . Jopa hiitäjeäkin ladulla. Tämä asia on tosi sillä mökkini on aivan ladun vieressä- yllätys tämä on ollut useille vieraillenikin. Syyskuun alun jälkeen on ihana ruska. Siis ei hyttysiä 15.6- 1.9. Lappiin vain - en ole itse lappilainen.

HANNULA IRMA 02.03.2007 19:58

Korjaus aiempaan kirjoitukseeni. Hyttysiä tai mäkäräisiä on lapissä 15.6-1.9.

RAUTIAINEN KARI 02.03.2007 21:07

No mä jo aattelin. Nyt se näkee unta. Nimittäin aika usein sattuu että net itikat on lennossa juuri kesällä. En edes muista koska ne parveilis talvella. Paitsi että kyllä talvellakin kun kevätaurinko lämmittää, alkaa harsokorennot ja koskikorennot lentää ja etelän ihminen joka tuntee luonnosta vaan liikennevalot, luulee niitä sääskiksi.

HANNULA IRMA 02.03.2007 22:09

kiitos Kari. Juuri kun lähetin viestin huomasin virheen. Siis hyttysiä eikä mäkäräisiä ole oletettavastkikkaan 15.6-noin 1.9 välillä. Kokemus kertoo. Toki vuodet ovat erilaíset. Jos hilla-aikaan haluat tulla olet varmaankin tervetullut, myös mäkäräiset odottavat sinua.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.