Hiivatti noita putelloita autossa, miten TEILLÄ juomavesi ?

LINNAMÄKI LEA 07.10.2007 20:12

Niin, ja Lidlejä tarttee sit löytyä, ei niitä oo lähimainkaan joka paikkakkunnalla. Ei se veden raijaaminen lidlin pöniköissä miksikään asiaa muuta. Enemmän pitääs vielä olla kuljetustilaa. Eipä oo täälläkään Lidliä. Ku alkukesästä liikuin, ei ollu Lidlejä mailla eikä halmeilla. Ei siis ole sovelias ongelman ratkaisuksi.

HAAPANEN TIMO S 07.10.2007 20:21

Me ollaan pruukattu tuollaista vettä ryyppiä: http://www.vosswater.com/ Pullokin sopii niin mukavasti käteen.

NIITTYARO TAPANI 08.10.2007 09:01

Vaihtelee, ei ole tullut mitattua eikä laskeskeltua. Juon kun tarve vaatii.

LINNAMÄKI LEA 08.10.2007 10:51

Toisten tarve on ehkä lasillinen ja on ihmisiä, jotka ei juo lainkaan puhdasta vetta ilman, että siihen sekoitetaan jotin muuta. Jonkun toisen se tarve on 2-3 lasillista päivässä. Suomalaiset olemme tunnettua "kuivakiskoista" kansaa puhtaan veden juonnin osalta, vaikka meillä on maapallon paraimpia juomavesiä vielä, mutta pohjavetemme on hyvää vauhtia pilaantumaan päin. Ei meillä osata siitä nauttia juomalla. Minä lukeudun siihen kastiin, jolla menee jotakuinkin se määrä, mitä pitäisikin mennä, kun ei muita sekoituksia juurikaan juo.

TUOMI JYRKI S 08.10.2007 17:13

Jo kansakoulussa opittiin, että vesi on hajuton, mauton ja väritön. Mutta ei siinä tapauksessa, että siihen pannaan hajua, makua ja väriä. Vesijohtovettä panen joka päivä litran pullossa jääkaappiin vain juomista varten. Vaunun kemssalla on oma vesisäiliönsä (Solikka) ja käyttövesi saadaan kahdesta 20 ltr:n kanisterista, joiden sisällön vaihtuvuus on n. kanisteri/pv eli aina on puhdasta vettä. Sopii aamukahvin keittoon, hampaiden pesuun, perunoiden keittoon jne. Larsen on hyvä lääke, jos vesiasiat harmittavat. Otan Larsenin sattumoisin myös silloin, kun vesiasiat eivät harmita. Liimis ja Mella (ja muut Kääkät) saattavat nauttia Larsenin myös muissa tilanteissa.

MOISANDER JOUKO 08.10.2007 19:47

Olipas juttua, en jaksanut lukea... Mutta, kun tankkiin laittaa puhdasta vettä, sitä voi sieltä juoda niinkauan kuin sitä riittää. Menkääs kauppaan ja katsokaa niitä vesikanistereita, parasta ennen päivä on jossakin vuoden päässä, suoraan kaivosta otettua vettä, ei lisäaineita. Miksi omasta kaivosta/kaupungin kaivosta otettu vesi sitten menisi jotenkin 'pilalle'? Jos tankin pohjalle saostuu jotakin, se on peräisin siitä samasta vedestä, jota on tullut juotua kotonakin, eikä se saostuma sieltä tankin pohjalta hyppää klöntteinä lasiin. Ja vaikka hyppäisi, ei sekään olisi vaarallista.

LINNAMÄKI LEA 08.10.2007 20:13

No minun on harvemmin kotivettä, ko reissuni ovat sen verran pitkiä, et kyl se on milloin minkinmoisesta kraanasta otettua. Ja laatukin joskus vaihtelevaa.

EEROLA TEEMU J 09.10.2007 15:31

Justiinsa noin Jouko. Saahan sitä toki pelätä mitä vaan, mutta että vielä m-välineen tankkiin laitettua vettäkin -sitä samaa mitä kotonakin päivittäin juodaan. Että sitäkin vielä pelkäämään, kirjoittaa nimimerkki "yli 30 v tankkivettä käyttänyt".

Sitten on jo eri juttu kun joutuu vaikka ulkomailla tankkaamaan epämääräisempää vettä, mitä ei missään edes "luvata juomavedeksi". Silloin meilläkin on siirrytty pullo- juomaveteen ja tankki on puhdistettu reissun jälkeen varmuuden vuoksi.

M- ajoneuvon vesiputkistot eivät voi normaalikäytössä mennä sellaiseen kuntoon kuin esim. vanhat "kunnan" raikasvesiputket sisäpinnoiltaan. Kuitenkin ne kerääntymät putkistoissa ovat terveelle ihmiselle täysin vaarattomia. Suurin bakteerivaara juomavesissä on pitkään lämpimässä seissyt likainen vesi, mistä aiheutuu eteläisessä Euroopassa mm. legioonalaistauti- tapauksia.

LINNAMÄKI LEA 09.10.2007 16:33

Teemu! Ehkä teille monille riittää kotona tankattu vesi, mutta minulla tankissa harvemmin on kotona tankattua vettä, se kun ei pitkälle riitä. Työskennellessä aikoinaan kunnallisella alalla on tullut nähtyä niitä "puhtaita" juomavesiä, mitä nyt välillä "lirahtaa" sopimattomiakin vesiä sekaan. Siitä sen enempää sit.

Tuli ittekkin vierailtua paikkakunnalla, jossa väestö sairastui vesijohtovedestä, mitä sinne vesitorniin nyt oli karvaturreja onnistunut hukkumaan, ja sinne säilöön mätänemään, joka jaettiin väestölle normaalina puhtaana vetenä. Joo, ja juomavesi piti kuntalaisten hankkia muualta. Eikä tästäkään ole pitkää aikaa.

Vastahan hiljakkoin oli myös vastaavansorttinen tapaus uutisoitu, paikkakuntaa en nyt muista, mutta väestö olin nurinperin "yrjö" tunnelmissa kun sitä vettä joi. Veden käyttökielto juomavedeksi tuli.

Että sattuuhan sitä paremmissakin piireissä.

EEROLA TEEMU J 09.10.2007 17:28

Matkalla tankatessa ei tietenkään voi olla niin varma vesistä kuin kotona tankatessa. Tässä nyt vaan tuli kerrottua, että itsellä on ollut onnea vesien kanssa kun ei niistä ole koskaan kipeäksi tullut. Aina silloin tällöin jonkun "kunnan putkestakin" tulee saastunutta vettä, mutta jos lähtisi sitä jo ennakkoon varomaan, niin kyllä eläminen kotonakin olisi yhtä tuskaa ja pelkoa.

Ruokamyrkytyksiä sattuu, bakteerit leviää ilmassa ja käsien kautta, mutta jokainenhan vetää omat rajansa. Vettä pitäisi juoda päivässä parikin litraa ja kuumalla ilmalla vielä enempi, mistä syystä pelkän pulloveden juominen tulisi aika kalliiksi maassa missä keskimäärin on korkealatuista kraanavettä.

LINNAMÄKI LEA 09.10.2007 17:56

Mullon oma pullovesi, eli joka päivä hurahtaa semmonen 2-2,5 litraa jääkaappikylmää vettä. Eipä sitä muuton ajellessa voikkaan, kuin putelista. Mullon onneksi autossa ratin vieressä pullokolo, ja siitä mä tykkään. Siin on aina jääkaapista otettu puteli, ja on se vesi hyvvee jiäkuappikylymänä.

SUUMÄKI HEIKKI 09.10.2007 19:37

Pitkillä matkoilla kun joutuu tankkaamaan mistä milloinkin, niin desifiointitabletit joita saa mm. caravankaupoista pitävät juomaveden auton säiliöissä n. 6 viikkoa juomakelpoisena. Yleensä vesi vaihtuu paljon useammin. Lealle kerrottakoon ja miksei muillekkin, että on olemasa Nikken merkkinen veden suodatus ja puhdistusmenetelmä, jolloin vesi on aina juomakelpoista.Onhan Larsen aina Larsen. terveisin Hekuli

LAHTI ANTTI 09.10.2007 19:40

Lea. Tuolta voit käydä katsomassa niitä puhdistustabletteja. http://kauppa.karavaanari.info/PublishedService?file=page&pageID=9&itemcode=product-6

JUVONEN ESKO 12.10.2007 22:46

Olemme hankkineet Micropur jauhetta. pikkusormen kynnellisen verran jauhetta noin 100 l vettä. Hopeajonit tappanee bakteerit. Vesi säilyy luulisin kuukauden juomakelpoisena ilman riskejä. Uudessa autossamme muoviletkut antaa muovin makua, jonka vuoksi asensin Inline suodattimen , jota saa esim. Vapaa-aika.comista kuten Micropuriakin. Kerran vuodessa vaihdan suodattimen ja pesän Rajamäen rykmentin etikalla säiliön ja putkiston ennen vaihtoa. Tämän systeemin jälkeen perheemme vatsataudit loppui Euroopan matkailussa ( huom. emme enää syö laivojen seisovista pöydistä.) Vettä on nyt tankattu huolettomasti eri maissa Italiaa myöden, erillistä juomavettä ei enää tarvittu. Talvella vesijärjestelmä on tyhjennynä ja käytämme pullovettä.

SIHVOLA MARKUS A 13.10.2007 14:29

Moro! Olen aina vierastanut matkailuajoneuvoissa olevia isoja vesisäiliöitä.Minulla on kaikissa vaunuissa ollut n.40 litran vesisäiliö,joka on yleensä sijainnut huollon kannalta hankalassa paikassa.Vaikka en ole soliferia koskaan omistanut ,annan kuitenkin täydet pisteet sen vesiratkaisulle.Nykyisessä asuntoautossa oleva iso säiliö on kaikkea muuta kuin hyvä,vaikka se on varmasti laiskan mieleen.Jos tämä säiliö olisi vaikka kolmessa osassa ,olisi helpompi säännöstellä mukana kuljetettavan veden määrää erilaisilla reissuilla.Tämmönen iso säiliö,ollessaan vaikka puolillaan,hölskyy ajellessa aika ikävästi.Ja mömmöt mitkä on rauhoittuneet pohjalle parkissa,sekoittuvat näppärästi uudestaan.Tämä useamman säiliön systeemi toisi tullessaan pikkuisen lisää puuhastelemista,mutta ainakaan minua se ei pahemmin häiritsisi,koska aikaahan tässä maailmassa riittää.

TENHUNEN KYÖSTI 14.10.2007 13:00

No moropa hyvinnii, moro! Pitänee minunkin hämmentää tätä juomavesiasiaa. Minun nykyisessä kulkineessa, Hehnmobil 540, on jo tehdasasennuksena varsin näppärä ja toimiva ratkaisu: Pesuvettä varten on 40 litrainen säiliö lämpimässä tilasssa varustettuna automaattiohjatulla pumpulla ihan niin kuin se yleensä pruukaakin olla. Systeemi syöttää paineveden Truma-lämmittimen kombi-osaan, josta lämmin tai kylmä vesi tulee vessan vesipostille eli hanalle ja suihkulle. Eikä sitten muualle ollenkaan. Sieltä ei sitten ns. "mömmövettä" otetakaan juomatarkoituksiin vaan keittiöosastossa on tiskilavuaarin yhteydessä ihan tavallinen hana, joka puolestaan avattaessa käynnistää 15 litraisessa muovikanisterissa olevan uppopumpun. Voin kätevästi täyttää tämän säiliön aina tarpeen tullen. Se on näetsen irtonainen ja majailee lavuaarin alapuolella olevassa kaapissa ja on vieläpä kannellinen. Olen esitellyt systeemiä lukuisille karavaanarisisarille ja -veljille. Heistä nyt jo useampikin on asentanut omaan piironkiinsa samanlaisen homman ja ovat varsin tyytyväisiä. Ratkaisu on halpa. 12 V:n kytkimellisen hanan löytää ainakin venetarvikelikkeistä. Samoin uppopumpun. Ja kuten sanottu: ei maksa maltaita. Yllättävän viileänäkin pysyy vesi tuolla kaapin kätköissä. Kotomaassa käytän kaivo-/lähde-/vesijohtovettä, ulkomailla täytän säiliön pullovedellä,jota ostan yleensä 10 l:n muovipäniköissä. Tämä idea ei ilmeisesti ratkaise Linnamäen Lean ongelmaa, mutta monille se on tuonut oikotien onneen!

PUMMI KATI 20.10.2007 11:29

Tämä täsmennys helpotti kovasti, kiitos!

Kun tuo Hennessy on haissut nenässä ja maistunut suussa niin mukavalle, eikä Larsseenipullo ole jostain syystä koskaan hypännyt hyllystä käteen, niin olen ollut huolissani siitä, että voiko minusta koskaan tulla kunnon, oikeaa, aitoa Kaaravaanaria.

Toivoa siis on?

Jorma

HALMEENMÄKI JUHANI 20.10.2007 19:37

Elä helevatassa vaihda Hennesyytä Larsseniin! On meinaan paljon parempaa ainetta tuo makoisa Hennesy.

PUMMI KATI 20.10.2007 21:24

Kiitos!

Mikähän se saanut karavaanarit (vai koskeeko tämän ainoastaan kunnianarvoisia Kääkkiä) valitsemaan tämän Larseenin? Vai onko kenties Larseni valinnut Kääkät? Tämäkin perusmekanismi sinänsä tunnetaan.

Tätä jäsenkeskustelua lukiessani olen alkanut uskoa että on olemassa jokin, vain muinaisten alkemistien tuntema erityinen yhteys tämän Laresenin ja pyörien päälle sijoitetussa asumuksessa tai sen läheisyydessä oleskelun välillä.

Ilmiselvää on, että siinä piilee suurta elämänviisautta tuottava voima. Tuossa yhdistelmässä. Mutta toimisiko toisena komponenttina, Lareseenin sijasta, yhtä hyvin vaikkapa Hennessy. Se on tutkittava!

Sellainen mahdollisuus, että huomattavan korkea ikä (yli 51v) tai tupakointi olisi vienyt makuaistin kokonaan, ja vaikuttanut eliksiirin valintaan, ei siis ole tullut mieleenikään.

Jorma

HALMEENMÄKI JUHANI 20.10.2007 21:54

Jos nyt sitten perustettais toinen kööri, johon tulee mukaan alle viiskymppiset Hennesyyn tai Rellun juojat? Kun tupakki tai kuubalainen reiden sisäpinnan hiellä maustettu sikaarikaan ei ole vielä vienyt makuhermojen terää, vaan punkuistakin löytyy sävyjä? Mikä nimeksi: konjamiinikuoroko? Ja niille joilla ei ole huumoria niin onhan niitä täällä muitakin kuppikuntia, joissa ei tosin kupinkallistelu ole pääajatus. Lällärit, rutut, koiraihmiset, muailimankiertäjät sun muut.

PUMMI KATI 21.10.2007 12:08

Kannatan!

Tosin sääntöihin ehdotan pykälää, jonka mukaan jäsenyyden yläikäräjaa nostetaan joka vuosi yhdellä vuodella. (Olen nimittäin tänä vuonna täyttänyt 51 ja ei olisi kivaa tulla heti erotetuksi vanhuuden höperönä). Olisikohan kuitenkin parempi laittaa jokin alaikäraja, 50? Oltaisiin sitten vain aikuisten kesken. Ja arvosteltaisiin nuorempiamme. Se on mukavaa, olen sitä harrastanutkin jo jonkin aikaa.

Huumorintaju pitää ehdottomasti olla vaatimuksena! Itselle nauramisen koe ihan ensimmäisenä. En tosin tiedä kuinka siinä kokeessa minulle kävisi; kun katson peiliin, niin lähinnä kyllä alkaa itkettää.

Vähän jos vielä tiukennettaisiin pääsyvaatimuksia, niin saataisiin 55000 alakerhoa! Jokaiselle oma.

Toisaalta, jos palaisin tähän itse karavaanaamisen, niin onkos tommonen "muailmankiertäjät" alajaosto jo olemassa? Siihen voisin heti liittyä. Vai onko se se VOP? (pirskatin hyvä nimi - V)aunussa O)n P)yörät)

Kun tuo MATKAILUvaunu tuli hommattua juuri siksi, että olisi suurperheelle sängyt ja sateensuojaa mukana mualilmalla. Matkalla. Ei siis siksi, että sen ympärille saisi rakennettua telttapiharakennuksia, nurmikon ja kukkaistutuksia (vesijohdon, viemärin, tiilikaton...). Vaikka sekin on varmasti kivaa hommaa.

No, tämän threadin aiheenhan oli pullot ja putelit. Meillä se on niin, että:

säiliössä on tiskia ja kakkahuuhteluvesi (ja suihkuvesi, jota ei juuri ole käyettty) muovipullossa/kanisterissa kaupasta ostettu (joskus hanasta täytetty) juoma- (yms.) vesi lapsille lasipullossa juomat isille (nekin ovat lähinnä vettä; 60 - 85 prosenttisesti. Olutta en juuri juo. Ohrat puuroon, marjat jaloihin juomiin)

Todettakoon tässä huumoriyrityksen keskellä kuitenkin vielä yksi vakava asia: juoman laadusta riippumatta ikinä en ole humalassa lasten kanssa. Niin jano ei ole.

Taas kirjoitin minä eikä puolisoni.

Jorma

LIIMATAINEN HANNU 21.10.2007 12:37

Kuntit hei, alle satakiloisilla miehillä EI ole MIELIPITEITÄ! Alle viiskymppisillä EI ole riittävää ELÄMÄNKOKEMUSTA! Ranskalaisten litkujen, joita viineiksi ja konjakeiksikin on mainittu, juojilla EI ole MAKUAISTIA!

Vain eletyn ELÄMÄN ja saatujen KOKEMUSTEN kypsyttämillä KÄÄKILLÄ on riittävää kompetenssia sanoa mikä on oikein, mikä on hyvää, mikä on ... etc., eli oikea ja ainoa mielipide asioista, tapahtumista, elämästä ja kaikesta!

KÄÄKÄT tietävät jopa vastauksen siihen KYSYMYKSEEN, elämästä, maailmankaikkeudesta ja kaikesta! Sehän on 42, tunnetusti!

Vaikka KÄÄKÄT ovatkin niin ylivoimaisia kaikessa, tiedoissa, taidoissa, opastuksesa, neuvoissa jne., niin he ovat myös kuuluja vaatimattomuudestaan, erinomaisuutensa suhteen! Itsestään selvää asiaa kun ei tarvitse mainostaa. KJON! ;-)

Joten jos joitakin pikkaraisia 'kerhoja' jotkut halajavat niin neuvo olisi että parempi kysyä asiasta Kääkiltä, ettei tule tehdyksi virheitä, joita Kääkät sitten joutuvat oikomaan ja parantelemaan! Kokemusperäistä tietoa tämäkin!KJON tähänkin!;-)

SIHVOLA MARKUS A 21.10.2007 13:22

Jorma tuossa ihmetteli larsenin suosiota kääkkien keskuudessa. Epäilen sen johtuvan siitä ,että se kestää paremmin pakkasta ja näin ,korvatessaan reissuilla "autotallipullon",saanut armoitetun aseman.

PUMMI KATI 21.10.2007 13:32

Hannu, muistatkos kun ehdotin uuden (Hennessy) kerhon toiminta-ajatukseen tätä: "Ja arvosteltaisiin nuorempiamme. Se on mukavaa,..."

Näetkös, tuosta Kunnianarvoisan Liimiksen kommentista käy hyvin ilmi kuinka taitavasti ja hienovaraisesti se osaavalta käy, lähes huomaamatta!

Tuollainen taito ohjata kokemattomampia omaksumaan oikeita elämänarvoja ja -tapoja ei voilla olla kuin okealla Kääkällä.

Kyllä täytyy ymmärtää olla Luojalleen kiitollinen siitä armolahjasta, että on tähän ohjaukseen oppipojaksi päässyt.

En kertakaikkiaan tiedä miten MATKAILUvaunu matkoiltani voisin mitenkään selviytyä hengissä ja täysjärkisenä, no jätetään tuo viimeksi mainuttu pois, ilman tätä henkistä tukea, jonka Kääkät pyyteettä (no, pientä lahjontaa lukuunottamatta) aloitteleville antavat.

Missä(köhän) ja milloin(kakohan) tuota lahjontaa (fingerporillinen Larsenia, aluksi) voisi muuten yrittää suorittaa?

Jorma

PUMMI KATI 21.10.2007 13:35

No tämä selittää kaiken, tai ainakin paljon!

Varsinkin kun yksi kunnainaravoisista Kääkistä asuukin tuolla "lapisa", missä tuo jäätymisongelma on ympärivuotinen.

jorma

LIIMATAINEN HANNU 21.10.2007 14:22

Jorma, nyt on myönnettävä että Sinussa on selvästi potentiaalia, olet erinomaisen kehityskelpoinen yksilö, vielä vähän lisää elämänkokemusta ja ihan himpan Larsenia aivoverenkierron vilkastuttamiseksi, niin Sinusta vielä sellainen 'hang around', kokelaskääkkä sukeutuu!

Harvalla noin nuorella on tuollaista ymmärrystä ja etenkin asennetta, kunnianarvoisiin vanhempiin kollegoihin, siis Kääkkiin! Joten sitä tukea ja viisaita neuvoja tulet (halutessasi) saamaan! Mikään ei estä pientä, hmmm, ei nyt lahjontaa sentään, mutta huomion osoituksia vaikkapa kohtuullisen Larsen-korin kera. Sellaisen jopa verovirkailijakin ymmärtää ja hyväksyy verovapaaksi lahjaksi! Infokääkkä antanee osoitteen toimituksille, kunhan saamme raivatuksi erään teollisuushallin säilytystiloiksi! KJON! ;-)

Ja ole hyvä, ei kovin ylenpalttisia julkisia kehuja, siitä jotkut vain tulevat suotta kateellisiksi, pahoittavat pienen mielensä! Rekkakuormallinen sitä L:nia, se hyvin käy kiitoksista!

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.