Hätäkeskukselle koordinaatit

TIKKANEN MIRJA 23.01.2007 09:45

Minä kävin tulostamassa tuolta www.112.fi palvelusta appivanhemmille mökin koordinaatit ja ajo-ohjeet jos jotain sattuu. Ei hassumpi keksintö ja sitä kannattaa hyödyntää leirintäalueilla yms. Varsinkin jos on jossain korvessa niin pelastuslaitos löytää helposti paikalle. Tarkkana vain niiden sijaintien kanssa että menee varmasti oikein =)

TIKKANEN MIRJA 23.01.2007 09:46

http://www.112.fi/index.php?pageName=koordinaattipalvelu

HÄMÄLÄINEN TOIVO 23.01.2007 10:56

Joo...navikka mukaan seuraavan kerran, kun menette mökeille. Ja lukema kesämökin keittiön seinään. Muistakaa vielä muotona: asteet, minuutit ja sekunnit. Näin ette ohjaa hälytysajoneuvoa naapurin pihaan.

RANTAMÄKI URPO 23.01.2007 11:31

Kiitos vinkistä ja linkistä! Linkki toimi, ja mikä parasta: ilman navigaattoria! ur

HALMEENMÄKI JUHANI 24.01.2007 21:28

Piti muuten tuossa syksyllä ohjata palokunta naapuriin... Edellisellä kerralla 10 vuotta sitten eivät löytäneet, kun isäntä (nyt edesmennyt) teki hälyytyksen. Eli osasin jo valmiiksi mennä tien varteen taskulampun kanssa pysäyttämään ensimmäistä paloautoa. Kiittelivät kun homma hoitui, sanoivat etteivät olisi lötäneet osoitteellakaan mistä ajaa paikalle. Ja kun paikalla oltiin niin kyselivät siinä kaikkea kuten onko kaasupulloja, asujia sisällä, rakenteitten materiaaleja sun muuta sammuttamisessa tärkeää. Kuulemma jopa itse asukit karkaavat paikalta usein eikä sammutus edisty kun ei tiedetä miten tehdä! No minullahan oli päämotiivina ettei palo leviä omaan torppaan, mutta olisin silti joka tapauksessa ollut paikalla apuna jos tarvitaan.

TIKKANEN MIRJA 24.01.2007 21:49

Sitäpä juuri ajoin takaa että ei se hassumpaa olisi vaikka jokainen meistä joka tätä lukee ottaisi tulosteen ulos vaikkapa jääkaapin oveen. Voi käydä myös niin että talon isäntä/emäntä saa sairaskohtauksen ja jos tulee shokki niin kerroppa siinä (vaikkapa vieraana) mihin pitäisi ambulanssin tulla. Itselläni menee kummasti pää kylmäksi hätätilanteissa mutta voihan käydä joskus toisinkin.

HAAPANEN TIMO S 25.01.2007 19:13

Kordinaatit toimii,mutta joka mökille on myös olemassa osoite.Soittamalla hätäkeskuksen vaihteeseen voi tiedustella löytyykö oma mökki.Kunnan tehtävä on asentaa tiennimikyltti,sitä seuraavat kyltit(numerot ja kirjaimet)ovat mökkiläisten vastuulla.Jos kyltit ovat oikein voi täysin ulkopuolinen henkilö suorittaa hälytyksen vaikkei paikalla muita olisikaan.

KOSKELA KARI 25.01.2007 20:40

Ja koordinaatit ylös myös mökin ulkopuolelle. Tulipalotilanteessa niitä koordinaatteja tuskin kukaan kerkiä niitä ottamaan enää mukaan tai paperille ylös ulos kiiruhtaessaan.

PuuCeen seinä voisi olla sopiva paikka pienimmällä paloriskillä (c; Ja kun vielä laittaa sisäpuolelle, sitä voi 'ihailla' pömpelissä istuskellessa. Kaikki ainakin tietävät missä se on (c;

Vielä kun laminoi tuon paaperitulosteen niin kestää säänvaihtelutkin.

Ja vielä varoituksen sana... Jos annatte koordinaatteja suoraan navigaattoristanne, kertokaa järjestelmä, jossa koordinaatit ovat - WGS84 on kai se käytetyin.

KAUPPI ERKKI I 25.01.2007 21:52

Täällä Vaasan korkeudella laskeutuivat kopterilla suoraan pihalle talon-numero riitti hätäkeskukselle Olisipa Suomen joka kolkassa asiat yhtä hyvällä mallilla.

SUOMI SEPPO S 26.01.2007 18:37

Eiköhän olisi paras pitäytyä samoissa yksiköissä kun Hätäkeskuslaitoksen omassa tiedotteessakin, eli asteet ja minuutit kolmella desimaalilla. Näin hälytysajoneuvo tulee omaan pihaan eikä joen toiselle puolelle. t. seppo

DAHLMAN ARTO 27.01.2007 14:25

Mietin tuossa että mitenkähän häke toimii koordinaattien kanssa. ilmeisesti saavat koneelta sillä auki kartan josta ohjaa hälytysajoneuvo kohteeseen...

SUOKKO OIVA J M 27.01.2007 21:12

Luulisin, että antavat koordinaatit eteenpäin ja viimeinen lenkki on palo/sairas/poliisiauto joissa on nykyään myös kaikissa navigaattorit. Toki yhteyttä pidetään kokoajan myös radiolla/puhelimella.

RUONALA ILKKA 28.01.2007 05:44

heippa, Mirkku antoi tuossa alussa tärkeän vinkin - ken navigaattorin omistaa fiksuna katsoo myös leiriytyessä koordinaatit. Suositeltavaa on käyttää tuota hätäkeskuksen (=HÄKEn) suosittelemaa muotoa, mutta kuten jo aiemmin mainittu on hyvä mainita missä muodossa koordinaatteja antaa, HÄKEn ohjelmisto, joka sama kaikissa HÄKEissä, osaa kaikki Suomessa käytössä olevat koordinaattijärjestelmät, WGS84, KKJ, (UTM:sta en vielä tiedä - koska vasta tekee tuloaan.) Toimi hätäpuhelussa tuon 112.fi -lomakkeen mukaan, häkepäivystäjä kysyy koordinaatit - rauhallisuus on kanttia vaikka hätä onkin. Hän toistaa ne vielä sinulle. Ohjelmisto näyttää sitten päivystäjän päätteellä kohteen sijainnin ja päivystäjä voi sitten tarkentaa kysymyksiä esim. onko sen ja sen niminen tie, joka vie mökille. Älä hätäile kun päivystäjä laittaa sinut odottamaan (vie järjestelmään hätäilmoituksen ja päivystäjä laittaa hälytettäviin yksiköihin mm. kohdetiedon (eli sen sijainnin) VIRVE-datasiirtona (VIRVE=viranomaisradiojärjestelmä) ja esim. mökkisi/vaunusi näkyy nyt punaisena pisteenä (kaikissa) matkalla olevissa hälytysajoneuvoissa karttanäytöllä. Päivystäjä voi odotuksen jälkeen vielä sopia sinun kanssa mahd. vastaanotto/ohjauspisteestä ja antaa esim. sairaskohtauksessa ensiaputietoa. Onneksi tuo nykytekniikka on lisännyt turvallisuutta - MUTTA ROHKEUTTA KAIKILLE JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖÖN JA KEN GEPSIN OMAA, KANNATTAA SITÄ KÄYTTÖÄKIN OPISKELLA ;-) t. Ilkka

SUOKKO OIVA J M 28.01.2007 10:27

nonnii....siinä se tuli toimintaperiaate hälyn kulussa. Taas sitä tuli viisaammaksi...

DAHLMAN ARTO 11.02.2007 09:20

Näinhän se homma toimii, mutta se iso "mutta" Onkonhan kaikki saku ja paloautot varustettu tällä systeemillä. Mieleeni tulee lähinnä yksityiset sairaankuljetusautot ja vapaa-palokunnat. Kaupungissahan sillä ei ole merkitystä,kun asemat on tiheessä,mutta mites syrjäseudut joissa homma toimii melko pitkälle vpk-pohjalta.

TIKKANEN MIRJA 11.02.2007 10:25

Meidän vpk meni ainakin auttamaan yhtä erakkoa ja jäljet meni kuulemma suoraan erakon mökille. Sinne ei mene edes tietä joten moni ihmetteli miten ovat osanneet sinne. Taidanpa kysyä ku tunnen muutaman vpk:laisen jotenkin.

SORRI RAINER 11.02.2007 10:58

En osaa sanoa kuinka pelaa,Kittilässä on ainakin annettu ohjeeksi,sanoa osoite osaavat tulla paikantimella perille.Omakohtainen kokemus viimekesältä,sanoin Poromiehille viime kesänä Karhu laittanut Poronvasan lähteeseen säilöön annoin koordinaatit,lupasivat laittaa lähteen kuntoon,kävin katsomassa kyllä oli hoidettu. Tv Raikku

RAUTIAINEN KARI 11.02.2007 14:01

Tuolla ylempänä jo olikin koordinaattijärjestelmistä huomioita. Lienee kuitenkin hyvä mainita soittaessa WGS84 tai että koordinaatit on hätäkeskuslaitoksen sivuilta. Tuo vissiin koordinaattijärjestelmiä tuntemattomalle parasta.

Nää nykyset navigaattorit ja varsinkin autonavigaattorit kun on tehty käyttäjäystävällisiksi. Siksi käyttäjien ei enään tarvitse tollasista mitään ymmärtää.

Sitte kiva juttu. Pihtiputaan kunta antoi mökillemme katunumeron. Pikkasen ihmettelin numeroa 710 kun koko tienvarressa on vaan kolme taloa. Ihan fiksu juttu että numeroivat talon niin että numero on samalla metrejä tien alusta.

HAAPANEN TIMO S 11.02.2007 14:51

Noin se numerointi toimii kaikkialla.Parilliset toiselle puolelle,parittomat toiselle.Valtateiden varrella mittakaava on kilometri.Sulla se voitais merkata myös 71,tai silloin se merkattais 72 tai 70 kun olet vasemmalla puolella.(ei liity politiikkaan)

KORPPI SEPPO A J 11.02.2007 16:18

Tuo oli hyvä "keksintö", kun numeroivat talot, niin että se kertoi kuinka kaukana se on tien alusta. Aina välillä pitää, ainakin oudon, kysyä, kumpi pää on alkupää? Sitten toinen juttu on, että joissakin kunnissa on suuressa viisaudessa päädytty hieman toisenlaiseen "kymmenjärjestelmään". Nimittäin esim. 71 ei olekaan 710 metriä alusta. Kuten enimmäkseen. Vaan 7100 metriä. Missä logiikka? &:>)

HAAPANEN TIMO S 11.02.2007 16:56

Voihan valtatiellä olla jonkun talon kohdalla viitta jossa numero esim.48 silloin paikka on 48km kaupungista mistä tie alkaa.Mun mielestä alkupään tietää siitä että parillinen on vasemmalla.Tietenkin kunnissa nää voidaan laittaa väärin.

LUOTO KARI 11.02.2007 17:14

Nyt löytyy myös Eniron karttasivuilta GPS-koordinaatit. Esitysmuoto on eri kuin 112-sivuilla. Eniron kartalla koordinaatit annetaan muodossa asteet, minuutit, sekunnit desimaalein. Siis esim. N 61º 27' 37.10" E 25º 26' 17.67" Ja linkkihän on http://kartat.eniro.fi/query?what=map

HAAPAKOSKI OSSI 11.02.2007 20:25

Logiikka on siinä, että isossa ja harvaanasutussa kunnassa numeroista tulisi melkoisia hirviöitä kymmenjärjestelmällä. Nettiä tutkiessa näyttää siltä, että kunta päättää käyttääkö se haja-asutusalueella kymmen vai satajärjestelmää - kaikki kunnan tiet ja numerot on sitten samalla kaavalla numeroitu, joten ei ole pelastuslaitokselle ongelma. Mistään ei löytynyt viitteitä tuhannella jaollisuudesta ja muutenkaan numeroinnin muuttuminen tien koon mukaan ei ole järkevää - onko jollakulla todistettavasti osoite, joka olisi tuhansia metrejä tien alusta? Ossi

RAUTIAINEN KARI 11.02.2007 22:04

Vasen käsi on se jossa peukalo näyttää oikealle. Sitäpaitsi 90 EI ole kiehumispiste. Se on suorakulma.

DAHLMAN ARTO 13.02.2007 17:18

Syrjäseuduilla on varmaan hoidettu tämä asia paremmin. Pk-seudulla häkestä pystytään seuraamaan vakinaisen autoja et missä liikkuvat,mutta sopimuspalokuntien autoissa ei ole sellaista mahdollisuutta. Menee pikkasen asian vierestä mutta suvaittakoon se?

Lueskelin tuossa pelastieto lehteä jossa vpk:laiset leimattiin vaatteille elvisteleviksi kukkien kastelijoiksi. Että ei tällä asenteella tilanteeseen tule muutosta.

SUOMI SEPPO S 14.02.2007 17:20

Tätä olen epäillytkin kun siirsivät peukalot pois keskeltä kämmentä. Nyt vasemman käden peukku osoittaa vasemmalle ja oikean oikealle. Siksikö en vieläkään ole kätevä, vaikka onkin kaksi kättä, kun on peukut väärällä puolella kämmentä. t. seppo

RAUTIAINEN KARI 15.02.2007 14:54

Siitä selviää ihan kädenkäänteessä..

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.