Geokätköily.

Timo Haapanen 05.10.2023 19:36

Geokätköjen etsintä sopii liikkuvan vaanarin harrastukseen mainiosti. Kätköjä löytyy jokaisesta maasta mitkä ovat matka-autolla saavutettavissa. Kätköjä hakiessa törmää paikkoihin joihin ei muuten millään osaisi mennä, kätkijät osaavat viedä kätköt mielenkiintoisiin paikkoihin.

Homma ei jää pelkästään kätköihin vaan asiaan on hienosti yhdistetty muutakin. Yksi haastava on Suomen kuntien 'värittäminen'. Geocache sivustolla on kuntakartta jossa kunnat ovat punaisella kunnes sieltä on hakija löytänyt yhden kätkön, silloin kunta muuttuu vihreäksi. Kartassa on tilanne jossa Suomessa on 309 kuntaa.

Me olemme kätköilleet kuusi vuotta, mutta kuntia on väritetty vasta kolme vuotta. Kuntia kyllä värjääntyi koko ajan mutta satunnaisesti sieltä täältä. Kolmen vuoden aikana on saatu järkeä ( !! ) hommaan ja käyty paikkuuretkillä siellä täällä.

Kuinka toiset kätköilijät on maaluuhommissa edenneet?

Kuvissa meidän kuntakartta, käymättä on vielä 78 kuntaa. Toisessa kuvassa kuluneen kesän ajelut kartan siistimiseksi.Ari Kuusisto 05.10.2023 20:32

Hyvin olette kuntia bonganneet, hattua nostan.Mielenkiintoinen laji, pitää harkita.Suomessa paljon vielä meillä koluamista.

Jaakko Leino 06.10.2023 07:33

Moro Timppa, tässä meidän kuntakartta. Tehtiin kotimaassa kolme noin viikon matkaa ja päästiin värityksessä eteenpäin.

Liitetiedostot

20231006_072328.jpg
Kari Luoto 06.10.2023 09:26

Ohessa meidän kuntakarttamme tilanne. Tänä syksynä tuli 10 vuotta täyteen geokätköilyä. Kätköjä löydettynä 16 maasta. Tämän kesän aikana saatiin myös Ahvenanmaan 16 (!) kuntaa viherrettyä. Joskus varmaan jaksetaan ajella vielä tuonne pohjoiseenkin ...

Kauko Keränen 06.10.2023 09:49

Tuohan vois olla mukavaa.
Minulla on ollut tapana vetää viiva jokaisesta uudesta tiestä jonka olen ajanut.
Kartta on 1989 vuoden tietyökartta.
Tuossa vasemmalla oleva valkea läntti, siinä on listattu kaikki autot mitä mulla on olllut. Halusin peittää, koska kaikki ei ole "mersuja" ;)
Kunhan lopetan autoilun, pistän tuon raameihin ja annan ukin parhaalle kaverille. Näkeepähän missä ukki on ajellut.
Harmi kun ei ole tullut tehtyä euroopanmaista samaa.

Liitetiedostot

ajetut_tiet.jpg
Timo Haapanen 06.10.2023 13:30

Jaskalla on loput hyvin ryhmassä. Ahvenanmaa on melkoinen meille vaikka muutama on sieltä haettu.

Maita meillä on 31.

Jaakko Leino 06.10.2023 13:36

Meillä maita 24 + Serbia, siitä ei saanut maamerkintää.

Matti Saranpää 06.10.2023 15:46

Erinomainen harrastus karavaanarille. Ainut haittapuoli se, että tuolla rohjakkeella liikkuessa ei kaikkiin pikkuteiden liittymiin voi pysähtyä, vaikka lähellä olisi mielenkiintoinen kätkö.

Kuntahaasteen lisäksi karavaanarille sopii esim. 200 kirkkoa haaste, itellä nyt 187/200. Niiden lähellä on hyvät pysäköintipaikat ja lähes poikkeuksetta tilaa mukavasti. Pyörä on mainio vehje kun lähtee isompaa määrää hakemaan.

Ulkomaan kätköt on meikäläisellä huonolla mallilla, ne on vaan jääneet. Yksi eksoottinen sentään on Ugandasta ja sekin sen takia, että oli Entebbessä hotellin pihalla sijaitsevassa baarissa pyssymiehen vartioimana. Päiväntasaajalla piti olla kätkö, mutta siinä oli tietyöt meneillään eikä sitä löytynyt.

Liitetiedostot

nayttokuva_8.jpg
Jari Tietäväinen 06.10.2023 16:47

Komppaan edellisiä. Hieno harrastus ja sopii loistavasti yhteen karavaanaritouhujen kanssa. Sekä koti- että ulkomailla moni upea paikka on löytynyt pelkästään sen myötä, että joku paikallinen on piilottanut sinne kätkön.

Kätköjä olen hakenut 10 vuotta, mutta tahti on todella verkkainen, vasta reilut 400 löytöä. Sen myötä kuntakarttakin on erittäin punainen. Karavaanariharrastus on oman vankkurin myötä alkanut vasta viime vuonna eikä se vielä kauheasti näy tuossa kartassa tai löytöjen määrässä. Työ haittaa harrastusta pahasti.

En muista että missään olisi tullut tehtyä stoppi pelkästään geokätkö-kuntakartan vihertämisen takia. Meillä tämä menee niin päin että stopataan missä stopataan, ja jos lähistöllä on kätköjä, niitä yritetään löytää. Se sitten onnistuu tai ei onnistu. Harvemmin tulee lähdettyö isompiin etsintäoperaatioihin eli jos ei löydy niin ei sitten.

Sen sijaan maalistan täydentämisen takia myönnän tehneeni lyhyen stopin pelkästään katkön takia, jotta saan uuden maan listaan. Esim. Bosnia-Herzegovinan kaakkoiskulman läpi oikaistiin ja oltiin koko maassa alle 2 tuntia, mutta pakko oli tehdä pikainen pysähdys, jotta sain kätkölöydön uudesta maasta. Outoa keräilyä tämä ;)

Liitetiedostot

kunnat.jpg maat.jpg
Marko Kerttula 06.10.2023 17:39

Tuo vihreäksi "väritettävä" kuntakartta kunnannimillä kuten Matilla olisikin kätevämpi. Mistä moinen?

Jouko Hakulinen 06.10.2023 18:35

Mukana keväästä 2002

Liitetiedostot

kunta.png
Jouko Hakulinen 06.10.2023 18:43

Lisätäänpä vielä Euroopan kartta

Liitetiedostot

ps_map2.png
Eero Bruun 06.10.2023 20:26

Riittääkö Suomessa, että on löytänyt vain yhden kätkön jokaisesta kunnasta? Miten ulkomailla, riittääkö vain pelkkä maa?

Matti Saranpää 06.10.2023 22:14
Eero Bruun

Riittääkö Suomessa, että on löytänyt vain yhden kätkön jokaisesta kunnasta? Miten ulkomailla, riittääkö vain pelkkä maa?

Kyllä se just niin menee että kunnan saa vihreäksi yhden kätkön löytämisellä, poisluettuna lab-kätköt. Pelkästään niillä kunta vihreäksi muutu.

Sama pätee maahankin yksi kätkö riittää, mutta toki molemmista pyrin hakemaan enemmän. Parhaimmillaan useampaa kätkötyyppiä.

Timo Haapanen 07.10.2023 09:53
Jouko Hakulinen

Lisätäänpä vielä Euroopan kartta

Kunta muuttuu sen vihreämmäksi mitä useampi kätkö sieltä on haettu. Näkyy Hartola olevan aika monella hyvin värjätty, sattuneesta syystä.

Jouko! Kuinka tuon maakartan saa esille, ei meillä sellaista ole, on vain laskettu matkamuisto-osiosta.

Pauli Ruutiainen 07.10.2023 09:57

Kätköilyä takana n. 12 v. Kuntakarttamme valmistui ennen korona-aikaa. Tänä syksynä sitten olikin mahdollisuus vierailla tuolla haastekätköllä, Sirkan-kylän takana, matkalla Lofooteille. Ennen reissua kävin tarkistuttamassa haasteen, ja kas kummaa, chekkeri ilmoittikin kahden kunnan olevan vielä löytymättä. Onni kuitenkin tuo kuntakarttamme oli edelleen vihreänä. Jotain on siis tapahtunut sen jälkeen, kun meidän haaste oli valmistunut.
Euroopan maista vihertää 24, Veli -Venäjällä ehdimme käydä 2019. Ajelimme Baltian kautta Kroatiaan ja samalla lävistimme Kaliningrad. Näin koko Venäjä tulikin vihreäksi. Samalla koko Kuurin Köngäs tutuksi. Tuolla reissulla sukkuloimme juurikin vain geoilun vuoksi erinäisissä itäisessä maissa. Samalla tuli tutuksi nuo vinjetit. Aikoinaan matkaillessamme henkilöautoillen Euroopassa, piti jokaisen rajan jälkeen vaihtaa rahaa ko. maan valuutaksi. Nyt tilalle on tulleet nämä moottoritievinjetit!

Jari Tietäväinen 07.10.2023 10:00

Yksi kiinnostava geokätköilyprojekti, jonka aloittamista olen miettinyt on multikätkö nimeltä Maakuntamulti. Siinä on yksi etappi kaikissa Suomen maakunnissa, ja kun kaikki on käyty, saa itse kätkön koordinaatit. Ja se on sitten jossain päin Suomea.

Kätkö on vuodelta 2006 ja maakuntia on yksi liikaa. Tuon jälkeen Itä-Uusimaa on yhdistetty Uudenmaan maakuntaan, mutta kätkössä Itä-Uusimaa on edelleen mukana.

Iso ja kiinnostava projekti, jonka voisi aloittaa. Ottaa aikaa ennen kuin tuo on suoritettu.


Geokätköilyä tuntemattomille tiedoksi, että multikätkö on kätkötyyppi, jossa on yksi tai useampi välietappi, joilla käymällä saa sen itse kätkön sijainnin selville. Pääsääntöisesti multikätkön etapit ovat kävelymatkan päässä toisistaan, mutta tässä Maakuntamultin tapauksessa ne ovat hujan hajan pitkin Suomea. Noilla välietepeilla käyminen ei auta kuntakartan vihertämisessä. Multikätkö on yksi löytö, ja tässä tapauksessa vihertyy vain se kunta, missä se loppupiste sijaitsee.
muokattu: 7.10.2023 10:04
Pauli Ruutiainen 07.10.2023 10:03

Löytyy geocache.fi -sivustolta / tilastot/tilastokuvat
Täytyy olla kirjautuneena sivustolle.

Jari Tietäväinen 07.10.2023 10:26
Pauli Ruutiainen

Löytyy geocache.fi -sivustolta / tilastot/tilastokuvat
Täytyy olla kirjautuneena sivustolle.

Viittasit Pauli ilmeisesti tuohon värittyvään kuntakarttaan. Maakarttaa en ole geocache.fi -sivustolta havainnut.

Joukon tuolla edelle laittama maakartta lienee project-GC -sivustolta, ulkoasun perusteella arvaten.


Edit: tuolla project-gc.com -sivustolla avautuu maakartan lisäksi maakunta- ja kuntakartat kaikista niistä maista, joissa on ainakin yhden kätkön löytänyt. Eli jos Suomen kuntakartta on kokonaan vihreä ja meinaa tekeminen loppua, voi ottaa työn alle vaikkapa Norjan 356 kuntaa ja väritellä sitä.
muokattu: 7.10.2023 10:41
Timo Haapanen 07.10.2023 11:15
Marko Kerttula

Tuo vihreäksi "väritettävä" kuntakartta kunnannimillä kuten Matilla olisikin kätevämpi. Mistä moinen?

https://www.geocache.fi/ Sivulta 'tilastot' ja sieltä 'kuntasivu nimillä'

Timo Haapanen 08.10.2023 13:28

Katselin yleisesti millaisia löydettyjen kätköjen määriä kätköilijöillä on. Aikamoiset reissut on tehnyt 'Pattipolvi' löydettyjä on 67 000.

Ellei miehellä ollut pattipolvia kun homman aloitti niin nyt luultavasti on.

Hemmo Lehtonen 09.10.2023 14:37

Hei! Kätköilyä harrastettu vuodesta 2011 ja kuntakartta vihertyi viime vuonna. Kuntakartta vihreäksi tradeilla puuttuu Heinola! Noita kirkkokätköjä kans haettu ja tilanne olis 190. Myssepuolella palapelit(rouvan suosikki) ja relaatiot ovat mukavaa iltapuuhastelua. Tän kätköilyn ympärillä vois kehitellä jotain tapaamisia karavaanareiden kanssa elikkä miitti jossain ajokauden aikana? Kuka ottaa vinkistä kiinni? Ja hommatkaa kulkijatarra Kivenalta niin tunnistetaan teidät.
T. Hemmo/hemri

Hemmo Lehtonen 09.10.2023 14:39

Niin ja tietysti Adventure Labit ovat tuoneet kivan lisän....

Matti Saranpää 09.10.2023 14:48

^
Labeihin suhtauduin aluksi vähän nihkeästi, mutta vieraissa paikoissa olen huomannut, että niillä saa kyllä nopean pikakatsauksen paikkaan. Eikä mikään tietenkään kiellä tutustumasta labin kohteisiin perusteellisemminkin. Kuntaa pelkällä labilla ei vaan vihreäksi, pitää suorittaa vähintään bonus päälle.

Muuten noista tilastoista vielä, pattipolvi on Suomen tilastoissa sijalla 4, ykkösellä on tuplasti se määrä mitä pattipolvella. Tunnen muutaman kätköilijän, joilla määrä on parinkymmenentuhannen paikkeilla ja kyllä hekin aika intohimoisesti suhtautuvat hommaan. Ite enemmän harrastelen, mutta mukava on seurailla tilastojen täyttymistä.

Timo Haapanen 09.10.2023 18:00

Labien kanssa on Portugalissa askarreltu oikein tosissaan. Ensinnä ymmärtää kysymykset, siinä kännykkä laulaa kun Portugalista käännetään esim vaikka tämä: você está pronto. Pitää hakea nuo hatut kännykän näppäimistöstä. Kun kysymys on selvinnyt pitää vastauksen olla pilkulleen oikein noine hattuineen.

Kaikenlaisten patsaiden yms. edessä on istuttu valillä pitkään ennen vastauksen hyväksymistä. Onnistuminen on erittäin palkitsevaa. Lisäksi labit teettävät paljon kävelyä, paikat voivat olla aika kaukana toisistaan.

Vielä Portugalin mantereelta puuttuu muutama maakunta, kaikissa on kyllä käyty mutta kun ei ollut tästä maiden maalamisesta tietoa.Liitetiedostot

ps_map2.png

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.