Asuntovaunu bussin takaseinään

KOTILAINEN ISMO A 07.08.2006 18:06

Eilen sunnuntaina törmäsi autosta irronnut asuntovaunu (kabe) pysäkillä olleen bussin takaseinään. Törmäsyspaikka oli Vääksyssä valtatie 24:llä Tallukan mäen eteläpuolella. Näin tilanteen siinä vaiheessa, kun palokunta oli sammuttanut vaunua ja bussia, ja vaahtoa oli ympäriinsä. Vaunu oli mennyt kasaan lähes akseliaan myöten. Tuli mieleen, että tarkastakaa aina kytkennät ennen liikkeelle lähtöä. En tiedä, miksi vaunu oli irronnut, mutta vaihtoehtoina lienee se, että vaunu ei ollut kunnolla koukussa tai se, että koukku katkesi. Se, jolla on asiasta tarkempaa tietoa, voisi valaista asiaa lisää. Onneksi ainakin radiotietojen mukaan henkilövahinkoja ei olisi tullut.

MOUHU JUSSI 15.08.2006 16:58

Metson Ossille.Kävin juuri tarkastamassa meitin koukun merkin ja sehän on KOVIL.Ainakaan tässä(irroitettava malli)ei ole muuta mahdollisuutta kuin laittaa se turvavaijeri koukun ympäri.Ennen oli se pieni lenkki, mutta ei ole enään.T:JUSSI

RAUTIAINEN KARI 15.08.2006 23:06

Jos se koppi maantielleä, liikenteessä, 90 vauhdissa lähtee koukusta niin on kyllä ihan sama veteleekö vaijeri jarruja vai ei. Peli kun on siinä kohtaa jo menetetty.

VALONEN TIMO 16.08.2006 10:43

20 vuotta sitten lähetiessäni kerran asuntovaunu yhdistelmällä pihasta kuului takaa kolaus ja hämmästyksekseni vaunu jäi pihalle ja itse olin jo muutaman metrin mennyt tielle. Ensiksi ajattelin että olen unohtanut sittenkin kytkeä vaunun kunnolla kiinni ja siinä syy mutta kun vaunun aisassa roikkui se koukun tappi niin kyllä se oli hitsisauma mikä petti. Vaunussa ei ollut käsijarru päällä. Koukun merkki oli Kovil ja muistaakseni olin yhteydessä tehtaalle josta sain myös hyvityksenä uuden koukun.

BÄRS RAINER 16.08.2006 14:08

Minusta tuo lenkin puuttuminen nykykoukuista on aivan vihoviimeinen juttu, jonka muuttamiseen olisi pyrittävä.

Lenkki ensinnäkin nykäisee jarrun kiinni, ja toiseksi se pitää jollakin voimalla asuntovaunua paikallaan jos vaunu lähtee rullaamaan autosta poispäin.

Lenkin asettaminen silmukalle koukun ympärille on väärä ratkaisu, koska lenkki usein pääsee nuljahtamaan koukun yli pois. Itse asensin alkuperäisen Mersun koukun juureen ison U-kiristimen, johon saan vaijerin tukevasti kiinni.

Nimim. "Kerrasta viisastunut"

RAUTIAINEN KARI 16.08.2006 14:55

Palatakseni alkuperäiseen aiheeseen: Mitä merkitystä vaijerin kiinnittämisen tavalla on jos ollaan liikenteessä ja vauhtia 90kmh???

Hyötyä vai haittaa?

BÄRS RAINER 16.08.2006 15:30

No, voisi ehkä kuvitella, että kiinni oleva lenkki ja sen kytkemä käsijarru rajoittaisi vaunun menoa esim. vastaantulevien kaistalle. Vahingot jäävät varmemmin omaaan piikkiin.

Eihän tuo nyt tietenkään mikään täydellinen ratkaisu ole, mutta minusta pitää lähteä siitä, että mitä vähemmän vaunu pääsee itse määräämään reittiänsä, sitä vähemmän sivullisille todennäköisesti aiheutuu haittaa.

Ja kuten muussakin autoilussa niin tässäkin vauhti on se, joka tappaa...

RAUTIAINEN KARI 16.08.2006 17:46

Siitä ollaan samaa mieltä, vauhti tappaa. Mutta se jarrujen vaikutus maantiellä jos koppi irtoaa... en usko että sillä mitään merkitystä on. 80 tai 90 kmh on senverran paljon että jos se koppi irtoaa niin ihan sama jarruttaako vai ei. Voidaan kuvitella myös että ilman jarruja se sujahtaa joutusammin pusikkoon.

Kesällä tossa viitasaaren yläpuolella kattelin kun tienposkessa oli jotain romua. Kaasukotelosta pystyi päättelemään että jonkun vanhemman vaunun alustahan se siinä. 100m ja mukeista ja aluvaatteista pystyi päättelemään että jonkun matkakotihan se siinä.

Saksanmaalla kattelin kun moottoritiellä oli koppi irronnut ja rekka pyyhkässy yli. Ei ainuttakaan tunnistettavaa osaa jäljellä. Saatto olla vaijeri irti :-)

MARIN JARMO 16.08.2006 19:22

Ei se vauhti tapa vaan se äkkipysäys.

BÄRS RAINER 17.08.2006 09:14

Oliko Viitasaaren tapaus se hirvikolari, jossa vaunun alusta jäi pyörilleen mutta hirvi vei kaiken muun?

RAUTIAINEN KARI 17.08.2006 11:19

En tiedä. Mutta jälki oli aika rajua. En pysähtynyt kattelemaan, siinä oli uteliaita ihan tarpeeksi muutenkin. Olikohan se vaijeri kiinni sittenkään...

BÄRS RAINER 17.08.2006 13:36

Vaikuttaako ajankohta tutulta?

http://www.viitasaarenseutu.net/?action=juttu&ID=803

Eipä tässä olisi vaijerista ollut apua muuten kuin hirviaidan muodossa.

RAUTIAINEN KARI 17.08.2006 14:14

Ajotus osuu hyvin. Toi se varmaan oli.

MANNINEN JYRI 23.08.2006 17:42

Jep, siinä Konginkankaan tienoilla oli noin 50m matkalla 1 kpl vaunu tienposkessa heinäkuun loppupuolella ohiajaessani, ensin pienempää sälää, sitten hellaa ja jääkaappia yms. Aika surullinen näky...

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.