Ahvenanmalle saaristolautoilla

NISSINEN JUHA 25.04.2007 09:21

Kukahan tietäs??? Jos yöpyy autossa eikä majatalossa, niin saako alennusta hinnoista? Onko paikat lautoille varattava vai pääseekö jos mahtuu periaatteella? Heinäkuu taitaa olla ruuhkaisin. Joskus käynyt mutta kuneihän sitä muista, ja silloin isolla autolla liikkeellä piti olla varatut paikat.

HYTÖNEN RAIMO 25.04.2007 09:29

Alennus edellyttää kuitin esittämistä. Toki (matkailu)autossakin voi yöpyä, kunhan tekee sen leirintäalueella tai vastaavalla, josta on esittää kuitti. Näin sääntöjen mukaan, muuta en ole kokeillut.

GRÖNLUND JORMA A 25.04.2007 09:47

Siis siellä laiturilla näytetään vain sen edellisen lauttamatkan kuittia, eikä mitään leirintäkuittia. Siitä rahastaja näkee, oletko ajanut saaren läpi pikana, vai onko kuitti eilinen.

BÄRS RAINER 25.04.2007 10:02

Kyllä lautoille kannattaa - varsinkin sesonkiaikana- varata paikka kauan etukäteen, vaikka mukaan pääseekin jos mahtuu. Lautat ovat pieniä, ja turisteja sekä paikallisia on paljon. Tämä koskee erityisesti asuntovaunulaisia, koska lautoilla on rajoitettu määrä "pitkiä paikkoja".

Yleensäkin Ahvenanmaalta kannattaa ajoissa varata paikat vaika menisi millä lautalla! Viime kesänä olimme saaristolautoilla tulossa paikkoja varaamatta Ahvenanmaalta pois Turun suuntaan, ja olimme jo Ahvenanmaan äärikärjessä lauttarannassa. Kuinka ollakkaan, ei sille, eikä muillekaan Suomeen menevälle lautalle ollut tilaa moneen, moneen päivään. Sama tilanne oli myös Maaarianhaminasta lähtevillä isoilla lautoilla!

Ainoaksi tavaksi päästä Suomeen "ennen ensilumia" oli mennä takaisin Ruotsin puolelle (mistä olimme juuri tulleet) Eckerö-linjenillä, ja sieltä takaisin Finnlinesilla Suomeen... Melkoinen mutka, kun ei ollut ennakkovarauksia.

HYTÖNEN REIJO T 25.04.2007 19:29

Kannattaa varata Meikä ainakin varaa aina viime syksyn jälkeen. Käytiin kalassa ja arveltiin,että päästään taas varaamatta takaisin suomeen niin kuin ennenkin. Oltais päästykin mutta kun Viggenin tilalle oli laitettu puolta pienempi Einari. Siinä meni sunnuntai iltaan asti kytätessä ja aina oltiin ekat kun jäi kyydistä.Katsoivat hyödyllisemmäksi viedä yli autoja kuin yhdistelmiä,mikä kyllä oikein onkin.

HALMEENMÄKI JUHANI 25.04.2007 21:18

Ja kannattaa tilata aikatauluvihko etukäteen, suunnitella sen mukaan reitti, ja varata etukäteen. Vihkossa on myös ohjeet/säännöt miten alennuksia saa, ja ne muuttuu aina välillä eli syytä tarkistaa joka kevät.

VILJAVA TAPIO 27.04.2007 10:01

Ei tartte tilata, löytyy myös netistä: http://www.alandstrafiken.aland.fi/

HALMEENMÄKI JUHANI 27.04.2007 18:29

Ei tarvi, mutta ei maksakaan mitään ja A5-kokoisena kulkee mukana jollei ole läppäriä ja nettiä autossa.

KORHONEN KARI 28.04.2007 09:16

Tiedustelin varustamolta hinnan ja sen muodostumisen.Auto+vaunu 12m+1 immeinen yöpymisen kanssa 100€,ilman yöpymistä 414€.Yöpymistodisteeksi riittää lauttalipun päiväys.Taijan yöpyä ainaskin kerran.Muistakaa varaus!!!Edellisen kerran ja yhden yön jälkeen piti palata Turkkuuseen kun alus olikin joutunut telakalle ja korvaava ei ottanna ,oli täynnä,eikä mikään muukaan seuraavanakaan päivänä saati samana.

SEPPÄNEN KARI J 29.04.2007 15:47

Turun matkailukeskus kertoi autolla lautoille pääsevän ilman varaustakin.Korppoon tullimiehiltä sitten kyselemään että mitenkäs homma hoituu ? Kehottivat kysymään jonossa lippuja jakavalta valkopaitaherralta .Eipä herra valkopaita ollut kuulevinaankaan Suomeksi tehtyä kyselyä,jakeli vain lippujansa .Vaimoihmisen avuksi kiirehti seurueemme kielinero.Jo vain vastaus löytyi englanniksi tehtyyn kyselyyn."Tulkaa ensi kesänä uudelleen".Eipä taida sitä kesää tulla.Kuului muuten kommentteja jonosta että vieressä oleva mutaoja olisi tälle yleisönpalvelialle sopiva tutustumiskohde. Niin että terveisiä vaan varustamolle.

LYLYOJA SEPPO 29.04.2007 22:49

Ahvenanmaan autolautat ovat etupäässä saaristolaisia varten,ensimmäisenä pääsevät saaristossa asuvat ja ammattiliikenne.Kun olet tilannut laivapaikan niin olet ainakin varma että pääset mukaan määrättyyn aikaan.Matkan hinta on suoralla menolla suunnilleen sama kuin jos menet normaalilla reittilaivalla.Mutta kun sinulla on näyttää yöpymiskuitti joltakin leirintäpaikalta,niin saat jatkoyhteydestä leirintäkuittia vastaavan alennuksen.Tullessani viime kesänä Kökarin kautta Suomeen ja oltuani 3 vuorokautta Kökarin leiripaikalla,ei jatkoyhteys maksanut mitään kun näytti kuittia.Siis puolet matkasta täytyy ainakin maksaa ja liput tilata etukäteen,Muuten voi saada odottaa muutaman laivavuoron ajan.Suosittelen käyttämään reittiä jos ei ole kiire.

KORHONEN KARI 30.04.2007 08:48

Luepa Seppo aikaisempi kommenttini niin saat viimeisimmät tiedot hinnoista ja siitä todistelu puolesta.Ne tiedot tulivat sähköpostiini varustamolta vastauksena kyselyyni.

LYLYOJA SEPPO 30.04.2007 13:41

Minun kommenttini onkin viimekesän edestakaisen matkan ajoilta. Olen kulkenut saaristolautolaa jo neljänä vuonna ja ensimmäisellä kerralla pääsi jopa ilmaiseksi.

HYTÖNEN RAIMO 02.05.2007 10:21

Millähän varustamolla moinen hinta mahtaa olla? Tämänvuotisen hinnaston mukaan kallein kesäkauden (1.6.-31.8.2007) hinta on asuntovaunuyhdistelmälle pohjoisella linjalla välillä Hummelvik - Kumlinge - Brändö, eteläisellä linjalla Långnäs - Sottunga - Kökar tai Galtby - Sottunga - Snäckö ja poikittaislinjalla Långnäs - Sottunga - Kökar kullakin 57 e (suuntansa, menopaluulippujahan ei matkailuajoneuvoille ole myynnissä). Suora yhteys päätesatamasta toiseen maksaa huikeat 337 e, eli niitä ei liene tarkoituskaan myydä, vaan pikemminkin pakkoyöpyminen jossakin välisatamassa (mitähän tälläisesta kytkykaupasta sanoo laki?). Tämä taas tarkoittaa sitä, että jos et ole varannut aikaa myös jatkoyhteydelle saatat jäädä norkoilemaan jollekin saarelle useammankin päivän ajaksi ennen kuin mahdut kyytiin!

HYTÖNEN RAIMO 02.05.2007 10:42

Yksinkertaisin ratkaisu on nousta saaristolauttaan Galtbyssä, rantautua Överössä (matkailuauto 48 e, matkailuvaunuyhdistelmä 57 e), ajaa siitä Degerbyyn ja jatkaa Föglölinjalla edelleen Svinöön (25/28 e). Kukaan ei kysele mitään ja olet affenanmaalla jo samana päivänä (Föglölinjalle ei tarvitse varata paikkaa, lautat kulkevat about 45 minuutin välein). Tietysti Föglössä voi haluetessaan yöpyäkin, mutta se ei tee matkaa yhtään halvemmaksi (och samma returresan). Edullisimmat jatkoyhteydet Ruotsiin ovat Maarianhaminasta (Viking Lines -> Kapellskär ~48 e) tai Eckeröstä (Eckerö Linjen -> Grisslehamn ~48 e)riippuen hieman kulkineesta ja käytettävästä vuorosta.

KORHONEN KARI 02.05.2007 20:14

Vahinko kun poistin sen meilin niin ois nähty se varustamokin ja sen hinta tarjous,ym..Tiedustelussa Ålandstrafikenille kuitenkin kerroin meneväni pohjoista reittiä ja yöpyväni kerran välillä Kumlingessa ja pääsaaren parin yön jälkeen jatkavani Eckeröstä Grisslehamniin.Oisko tuossa hinnassa se viimeinenkin väli mukana.Vaan kahtotaan nyt.

SIMOLA VELI-MATTI 02.05.2007 20:22

viime kesä-heinäkuussa kuljimme tuon Galtby-övero-svinö-eckerö-grisslehamin mennen tullen. Mennessä olimme varanneet paikat kaikille muille lautoille paitsi degerby-svinö. Kokeilimme onneamme ja pääsimme saman päivän aikana kulkemaan reitin. Henkilökunta kyllä kyseli olemmeko olleet yli vuorokauden Överössä, mutta kun en suostunut ymmärtämään Ruotsia eikä vastapuolikaan ymmärtänyt Suomea, päästi hän meidät meneen. Takaisin päin tullessa varauksia ei ollut yhdellekään lautalle ja jouduimmekin odotteleen Överössä vuorokauden lautalle pääsyä. Saaristolaiset ovat etuoikeutettuja paikkojen suhteen ja lautalle otetaan maksimissaan kolme asuntoauto- tai vaunuyhdistelmää / vuoro. Kun olette jonossa lautalle niin ei kannata luottaa kärkipaikkaansa jonossa, koska takana oleva on voinut soittaa suoraa lautan kapteenille ja tehdä varauksen edellesi. Näin meille kävi ainakin kerran tuon vuorokauden aikana kun kyytiä jälkeemme kyttäämään tullut oli soittanut lautalle suoraan. Kaikenkaikkiaan tosi hieno ja poikkeava tapa mennä Ruotsin puolelle, suosittelen. ps. punkkipihdit mukaan

ARO PERTTI 03.05.2007 19:03

Tässä verkko osoite josta löytyy tämän vuotisetkin hinnat, eikä taida paljon muut "varastamot" liikennöidä kuin tämä.:-))

http://www.alandstrafiken.aland.fi/

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.