Liikennekäytöstäpoisto katkaisee ajoneuvoveron ja vakuutusmaksut

Liikennekäytöstäpoisto katkaisee ajoneuvoveron ja vakuutusmaksut

4.10.2007

Ajoneuvon haltija tai omistaja voi marraskuusta 2007 alkaen tehdä ilmoituksen liikennekäytöstä poistamisesta. Ajoneuvoveron maksuvelvollisuus päättyy poistopäivänä, ja poiston jälkeiseltä ajalta maksettu vero hyvitetään seuraavalla verolipulla. Vastaisuudessa ajoneuvoveroa siis maksetaan vain reaaliselta käyttöajalta.

Liikennekäytöstäpoisto ei pääsääntöisesti koske L-luokan ajoneuvoja, kuten moottoripyöriä.

Liikennekäytöstäpoisto haltijan tai omistajan ilmoituksella
Liikennekäytöstäpoiston ja -käyttöönoton ilmoitukset voi hoitaa myös ajoneuvon haltija. Rekisteri-ilmoitus liikennekäytöstä poistamisesta tehdään rekisteröintitodistuksen ilmoitusosalla. Liikennekäytöstäpoiston voi tehdä joko katsastustoimipaikalla tai siinä vakuutusyhtiössä, jossa auton vakuutus on.

Liikennekäytöstäpoisto mahdollista ilman rekisterikilpien palautusta
Autojen poistaminen liikennekäytöstä tulee mahdolliseksi myös ilman rekisterikilpien palauttamista. Poisto on voimassa toistaiseksi, eikä liikennekäytöstä poistetulla autolla saa ajaa poistopäivän jälkeen.

Verot ja vakuutusmaksut poikki yhdellä ilmoituksella
Marraskuusta 2007 alkaen ei vakuutusyhtiölle enää tehdä erillistä seisontailmoitusta. Tieto poistosta välittyy vakuutusyhtiölle automaattisesti.

Liikennekäytöstä poistettuun autoon liittyvät muutokset ilmoitettava ajoneuvorekisteriin
Auton rekisteritiedoissa tapahtuneista muutoksista, esimerkiksi omistajan- tai haltijanvaihdoksista, on ilmoitettava ajoneuvorekisteriin myös silloin, kun auto on ilmoitettu pois liikennekäytöstä.

Rekisteri-ilmoitus on jätettävä viipymättä sen jälkeen, kun rekisteriin merkittävä muutos on tapahtunut, kuitenkin viimeistään seitsemän (7) päivän kuluessa.

Väärinkäytöksistä vähintään 1 000 euron lisävero
Jos liikenteestä tavataan liikennekäytöstä poistettu ajoneuvo, poliisi estää ajoneuvon käytön ottamalla kilvet ja rekisteröintitodistuksen pois. Tällaisesta autosta määrätään ajoneuvovero jälkiverotuksena sekä ajoneuvoveron lisävero. Lisävero on auton vuotuinen ajoneuvovero viisinkertaisena, kuitenkin vähintään 1 000 euroa. Joissakin tapauksissa seurauksena voi olla jopa yli 10 000 euron lisävero.

Lisäksi tulevat maksettavaksi sakot liikennekäytöstä poistetun ajoneuvon käyttämisestä sekä korotettu vakuutusmaksu.

Liikennekäytöstäpoisto ja -otto ovat normaaleja rekisteröintitoimenpiteitä. Molemmista veloitetaan kertamaksuna normaali rekisteröintitoimenpidemaksu, joka vuonna 2007 on liitteettömästä rekisteri-ilmoituksesta 10,20 euroa ja liitteellisestä 13 euroa.

Lähde: www.ake.fi