Veden tankkaus pääkaupunkiseudun huoltamoilla

AHJOS TIMO 02.06.2013 18:55

Kysyin täällä kerran, saako pääkaupunkiseudulla joltakin huoltoasemalta vettä tankkiin. Sain silloin ja sen jälkeen paljon hyviä neuvoja mm. letkuhygieniasta, mutta en yhtään osoitetta, missä vettä voisi käydä tankkaamassa. Sen vuoksi tein tänään lähes 60 km kiertoajelun Pohjois-Helsingin ja Tikkurilan huoltoasemilla. Katsoin, missä tankkaaminen olisi teknisesti mahdollista. Sitä en vielä kysynyt missään, saako vettä ottaa ja mihin hintaan. Kävin yhteensä 16 huoltamolla. Tein seuraavat havainnot ja johtopäätökset. Ellen seuraavassa sano huoltamon letkua paksuksi, se oli sisähalkaisijaltaan 1/2 tuuman letku.

Vain yhdellä huoltamolla oli niin pitkä letku, että tankkaaminen olisi onnistunut ilman omaa jatkoletkua. Letkun pää oli kuitenkin kaapin likaisen näköisellä lattialla.

Kaikilla viidellä Neste-huoltamolla, joilla kävin, vettä tulee letkusta vain silloin, kun painaa kaapissa olevaa sähkökatkaisijaa. Ymmärtääkseni sellaisesta ei tankkaaminen oikein onnistu ellei ole henkilö letkun kummassakin päässä.

ABC-asemista Pukinmäestä en löytänyt vedenottopaikkaa, Rastilassa on ahtaat paikat ajaa isolla autolla ja Tuomarinkylässä on painonappikytkin. Tekniikan puolesta mahdollisia ovat Tikkurila ja Vuosaaren satama, molemmat omalla jatkoletkulla.

Shell-asemista Pukinmäki ja Tikkurila ovat tekniikan puolesta mahdollisia omalla jatkoletkulla. Myllypurosta en löytänyt vedenottopaikkaa.

Teboil-asemista Myllypurossa vesikaappi oli lauantaina kiinni, mutta siellä näytti olevan lyhyt paksu letku. Itäväylällä oli pitkä, autoon saakka ylttävä letku. Malmilta saisi vettä omalla jatkoletkulla.

Edellä tarkoitetuksi jatkoletkuksi ostin Biltemasta tällaisen 1/2 tuuman 3-metrisen juomavesiletkun: http://biltema.fi/fi/Veneily/Muut/Juomavesiletku-259052/ ja sen päähän tällaisen pikaliittimen: http://biltema.fi/fi/Vapaa-aika/Puutarha/Kasteleminen-ja-Pumput/Pikaliittimet-14014/

Käyttäjän lisäys viestiin 2.6.2013 klo 20:04:16 Korjaan: Teboil-asemista Myllypurossa vesikaappi oli SUNNUNTAINA kiinni ...

VALTONEN MARTTI 02.06.2013 19:59

Oletko Timo tutustunut Prisma tavaratalojen vesipisteisiin? Useissa näyttää sellainen seinässä olevan. Varmaan siistimpiäkin kuin ne huoltamoiden.

Irtosäiliöiden käyttäjänä en tosin osaa yhtään päätellä miten ne täyttävät vaatimuksesi letkun pituuksista, paksuuksista jne. Lyhyiltä näyttävät kuitenkin jos on aina letkua ollenkaan.

AHJOS TIMO 02.06.2013 20:11

Lähiseutuni Prismat (Malmi, Itis, Viikki, Jumbo ja Tikkurila) ovat kaikki sellaisia, että matkailuautolla ei pääse rakennuksen lähelle. Kanisteriin saan vettä kyllä kotoakin tai oman talon pesutuvasta.

VALTONEN MARTTI 02.06.2013 20:24

Huonompi juttu tuo.

HAAPANEN TIMO 02.06.2013 20:29

Jos aiot liittää oman letkusi huoltsikan letkuun tarvitset linkittämiäsi liittimiä kaksi, tai oikeastaan kolme, koska tarvitset myös 3/4'' liittimen paksuja letkuja varten. Lisäksi jatkoholkin jolla kaksi kuviesi liitintä kytketään yhteen. http://biltema.fi/fi/Vapaa-aika/Puutarha/Kasteleminen-ja-Pumput/Jatkoliitin-14020/

Näissä liittimissä ym. standartointi on onnistunut mainiosti, lähes kaikkien kauppojen ko. tuotteet sopivat yhteen.

@timppa

AHJOS TIMO 02.06.2013 21:02

Kiitos kaima hyvistä neuvoista! Minulla ei ole yhtään kokemusta näistä liittimistä, mutta Biltema on lähellä. Niin on kyllä myös Gardenian jälleenmyyjä. Kuvittelin voivani työntää sen huoltsikan letkun vain tuohon liittimeen, mutta hiukan itsekin epäilin, pysyykö se siinä, kun vesihanan avaa.

Käyttäjän lisäys viestiin 2.6.2013 klo 21:13:05 Korjaan: Se letkufirma on Gardena eikä Gardenia.

HAAPANEN TIMO 02.06.2013 21:25

Heh,heh. Mulla sattu olemaan kun viime viikolla korjasin talon letkuston vuosien vuotosuihkujen jälkeen. Samalla hankin juuri näitä liittimiä kuusi paria ja kolme väliholkkia. Jos niitä kaikkia osia on myymälän laatikoissa pitää olla tarkkana koska asiakkaat ovat sekoittaneet ne ja jokainen osa on tutkittava huolellisesti.

@timppa

Käyttäjän lisäys viestiin 3.6.2013 klo 16:52:09 Kuusi kappaletta ja kolme väliholkkia.

KARJALAINEN ALPO 02.06.2013 22:50

Minulla on aina oma puolen metrin puhdas letkunpätkä ja siihen puolen kymmentä erilaista liitintä mukana. Aina olen saanut säiliön täytettyä.

SOHLBERG-KUKKO BERIT 03.06.2013 00:26

Minä olen käyttänyt konstia tätä,mukana jotain noin 2m letku joka on senverran iso että mahtuu huoltamoiden letkun pätkän päälle.Yleensä ABC paikoissa pääsee ajamaan senverran lähelle että tämäkin pätkä riittää.Ja samon monilla muillakin paikoilla.Ensin tietenkin huuhtelen sen letkun pään valuttamalla vettä letkusta.Minulla mukana oleva letku on juuri sopivan kokoinen auton täyttö aukkoon,ilmakin mahtuu poistumaan.Sen vesi kaapin letkun työnnän sen verran sisään että ei se sieltä vuoda ulos,ja joskus on tarvinnut pitää kädellä vähän tukossa.Yleensä niitä nappejakin ulettuu painamaan pumpun päälle ja samalla kannatelee letkua.Hyvin on toiminut.Mitä niitä liittimiä kiertelee kiinni ja pois.Helppoa on. Kirj.OKU

KUJANPÄÄ MARKKU 03.06.2013 06:38

Mulla mukana kuleksii 10L kastelukannu ilman sitä suihkupäätä. Siihen vettä ja kaato piirongin seinään. Pari kannullista kerrallaan tankkiin hölskymään. Ruokavesi erikseen.

LAINE RAIMO 03.06.2013 09:58

Mulla on letkun päässä yleismallinen kumitutti, joka käy jokaiseen raanaan. Olen kuitenkin jo monta vuotta sitten siirtynyt kastelukannun käyttöön, koska sillä saa haettua vettä todellakin joka paikasta ja vaikka kilometron päässä autolta. https://picasaweb.google.com/laineet/LHdenurkka#5118879560311751186

Siinä tulee sitäpaitsi kätevästi sitä tärkeää hyötyliikuntaa!

AHJOS TIMO 03.06.2013 10:28

Raimo Laineelle: Mistä tuollaisen kumitutin voi hankkia?

LAINE RAIMO 03.06.2013 15:42

Minä otin sen vanhasta yksinkertaisesta pulsaattori pesukoneesta noin 20 vuotta sitten. Sitä, onko niitä jossain oikein myytävänä, en tiedä.

HAAPANEN TIMO 03.06.2013 16:51

Mulla on mopon sisäkumin pätkä omaan letkuuni sopivan alumiiniputken päässä. Rautalangalla kiristäen sopii myös takuulla kaikkiin hanoihin.

@timppa

AHJOS TIMO 06.06.2013 22:00

Tänään testasin ensimmäisen kerran letkusysteemini toimintaa käytännössä. Totesin, että olisi pitänyt ostaa 5 metrin letku eikä 3-metristä. Edellinen olisi riittävän pitkä, jos vesikaappi on auton edessä. 3-metrinen letku vaatii, että auton kyljen saa käännettyä vesikaapille päin. Tutkimillani huoltamoilla niin päin pysäköinti on joko täysin mahdotonta tai auto jää pahasti toisten tielle. Virheestä viisastuneena kävin ostamassa vielä toisen 3-metrisen letkun ja liitin ne pikaliittimillä toistensa jatkoksi.

AHJOS TIMO 07.06.2013 16:51

Niille, joiden selkä kestää painavien esineiden kantamista ja nostamista, voi suositella tällaista saksalaista Safari-merkkistä 15 litran juomavesikanisteria. Siinä on taipuisa kaatonokka, jonka voi kiertää kuljetuksen ajaksi osoittamaan kanisterin sisään. Kaatonokan päässä on lian sisäänmenoa estävä korkki. Vesi valuu kanisterista pulputtamatta korvausilma-aukon ansiosta. Siinäkin on suojatulppa likaantumisen estämiseksi. Kanisterin alanurkassa on tukeva kahva, josta kanisteria on helppo kallistaa. Tämän ostin paikallisesta matkailuajoneuvoliikkeestä (ennen selkävammaa, joka estää sen käytön).

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.