kWh -mittarin sijoitus vaunuun...?

LEPPÄAHO PENTTI 12.10.2012 14:37

Minulla on vanha, 1981 -mallinen Sprite Musketeer. Vaihdoin kausipaikkaa sellaiseen, jossa sähkö ei kuulu kausipaikan hintaan vaan vaihtoehtoina ovat vuorokausihinnoittelu tai mittarisähkö. Eli, kWh -mittari on hankittu pieni analoginen, uusi. Hyvää sijaintipaikkaa mietin. Olen päätymässä siihen, että lyhyimmällä vedolla mittarin voisi sijoittaa tiskiöydän alla olevan mittaritaulun ( = kaksi tulppasulaketta..:-) ) viereen, kaapin sisään, eli siihen, mistä sähkö on vedetty sulaketauluun. Suht helppo se olisi sinne asentaa/asennuttaa, mutta lukeminen on hankalampaa; pää täytyy työntää taskulampun kanssa ahtaaseen kaappiin - mittarinlukijaparkaa voisi vähän sääliä... Esim. vaatekaappi, jossa monessa vaunussa ko. mittari sijaitsee, sijaitsee vastakkaisella puolella vaunua ja vetoa sinne tulisi useita metrejä. Tiskipöuydän ja lieden yläpuolelle asennus ei ole järkevä. Onko kenellä kokemusta vastaavasta asennuksesta vastaavassa vaunussa?

HÄMÄLÄINEN MARKKU 14.10.2012 16:47

"tiskiöydän alla olevan mittaritaulun ( = kaksi tulppasulaketta..:-) ) "

En osaa antaa neuvoa mittarin sijaintiin, kun en tunne vaunun kalustusta, mutta jos tuo yllä oleva pitää paikkansa niin sähköasennukset ovat hengenvaaralliset ja lisäksi laittomat.

Vaihdata sähköasentajalla ne erilliset tulppasulakkeet henkilösuojaimeen joka katkaisee syötön molemmat navat kerralla joko ylivirrasta tai maavuodosta jolloin hengenvaarallisen sähköiskun mahdollisuus vähenee.

Ammattitaitoinen sähköasentaja osaa esittää sinulle kyllä sopivan paikan mittarille. Ellet ole sähköalan ammatilainen niin jätä työt sellaisen tehtäväksi. Jos teetä karavani liikkeessä, niin tarkista, ettei siellä ole hommia tekemässä joku "rane".

Käyttäjän lisäys viestiin 14.10.2012 klo 17:48:14 Tuo henkilösuojakytkin on automaattisulakkeen ja vikavirtasuojakytkimen yhdistelmä. Esim. http://www.biltema.fi/fi/Rakentaminen/Sahko/Asentaminen-kiskoon/Henkilosuojakytkin-46049/

IPATTI VEIKKO 14.10.2012 16:57

Anna ammatinsa hallitsevan sähköasentajan tehdä työ ja sijoituta mittari oven viereen kaapin alle, siitä se on helppo lukea. ÄLÄ laitata vanhaa peltimittaria vaan siirry suoraan digiaikaan, jossa molemmat johtimet kiertävät mittarin kautta. Ja tärkeintä on että poistatat ne vanhat tulppasulakkeet pesineen ja laitatat kalustoosi vikavirtakytkimen.

SUOMI SEPPO 14.10.2012 17:52

Markulle: Tätäkään en tiedä mutta tuskin vuonna 1981 ko. kytkentä oli laiton. Oli sentään nollassa ja vaiheessa oma sulake. Tuskin automaattisulakkeita oli silloin paljonkaan käytössä puhumattakaan vikavirtasuojista. Sähköjohto ei paljoakaan maksa joten mittarin voi aSentaa melkein mihinkä vain. Tietenkin vaunun/auton toiselle puolelle mittarin asennus on hankalampi kun tulee se keskikäytävän ohitus. @seppo

HÄMÄLÄINEN MARKKU 14.10.2012 18:51

Seppo Kun rakentelin eka matkaluautoni 1983 oli sillon ainakin käytössä ja pakollisena molemmat navat katkaiseva sulake. Vikavirtakytkimet ovat taas yleistyneet myöhemmin. Tuossa erillisissä sulakkeissa on se riski, että luulee vaunun olevan sähkötön kun nollan sulake on palanut.

RIIHELÄ ESA 14.10.2012 18:57

"sähköasennukset ovat hengenvaaralliset "

Jos laitteet ja johdot ovat kunnossa, ei asennus ole mitenkään vaarallinen. Vikavirtakytkimen merkitys tulee esille vasta, kun asennuksissa tai laitteissa on jotain varsinaista vikaa ja sähköt saa sormilleen. Useimmat meistä elävät pitkän elämän ilman, että kertaakaan saavat sähköiskua verkkojännitteestä. Eikä se henkilösuojakytkinkään aina auta, joten sähköasennusten kanssa pitää olla tarkkana ja käyttää ammattilaisia, vaikkei varsinaisesti lainkuuliainen olisikaan.

HÄMÄLÄINEN MARKKU 14.10.2012 19:15

Kirjoitin hengenVAARALLISET, en tappavat.

LEHTO RAUNO 15.10.2012 12:34

moikka. kyllä 30v sitten tuo sulakejärjestely on ollut mahdollinen,eikä käyttäjälle varsinaisesti vaarallinen. uusissa "euro" pistotolpalla varustetissa liitosjohdoissa riittäisi tksikin vaihepuolen sulake. MUTTA kun kaikenlaisten adapterien käyttö mahdollistaa vaarallisen käyttötilan.

mikä muuten on hengenvaarallista .rotanmyrkky paketissakin lukee haitallista nautittuna c:

HUITTINEN MARKKU 24.10.2012 20:21

Mitään muuta en asiasta tiedä, mutta laita / laitata mittari sellaiseen paikkaan, että se on helposti luettavissa toki varomääräykset huomioiden. Olen muutamaa (digi) mittaria joutunut lukemaan ja ihmetellyt miksi se mittari on pitänyt laittaa esim. pystyyn ja mahdollisimman hankalaan paikkaan sen lukemista ajatellen. Ymmärrän toki ettei sen kWh- mittarin asentaminen aina ole niin yksinkertaista ja helppoa.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.