Satelliittivastaanottoa 12-230V. Teoria vs.käytäntö?

PÄTSI EERO 06.08.2012 12:40

Moi!

Pysytäänpä TV-kuvan saamisen sietämättömässä ongelmassa ja kysellään mahdollisia kokemuksia tai kommentteja jäljempänä mainitusta ajatuksesta. Ensin hieman alustusta. 12 V täysautomaattiset sattelliittijärjestelmät taitavat maksaa halvimmillaan noin 2500 euroa. Vastaavasti 230 V:n paketin moottoriohjauksella yms saa noin 260 eurolla. Aika iso ero! Jos lähtökohtana on, että 230 V jännite on saatavilla(verkkovirta tai aggregaatti yms), niin eikös tuosta saisi rakennettua toimivan ratkaisun. Joskus olen nähnyt ulkomaisissa vaunuissa satelliittiantennin(kiinnitysputken) kiinnitettynä vaunun vetoaisaan. Äkkiseltään en keksi muuta ongelmaa kuin isohkon lautasen sijoitusongelman siirtymätaipaleiden ajaksi, jonkinasteiset asennus/purkurutiinit majoittuessa ja myöskin matalalle sijoitetun lautasen mahdolliset esteet.

HALINEN HARRI 06.08.2012 17:27

Enpä ole nähnyt vielä moottorisuuntausta joka tunnistaisi satelliitin jota haetaan ja jonka saisi 260 eurolla. Sen sijaan tuolla summalla saa kyllä kääntömoottorin, joka ei tunnista satelliittiä. Tarkkaan suuntaamiseen tarvitaan paikkaa muutettaessa aina uusi suuntaus. Kotioloissa siis etsitään esim Astra ja tallennetaan se virittimelle ja sitten seuraava satelliitti ja tallennus. Kanavat paikalleen virittimeen ja sitten vaan kaukosäätimellä valitaan kanava niin tarvittaessa lautanen kääntyy ko. satelliitin suuntaan ja kuva näkyy. Virittimessä tulee olla kääntölaitteelle tarvittava ominaisuus. Virittimiä joissa ko ominaisuus on saa alkaen muutamalla kympillä. Ehkäpä kysyjällä on mennyt kahden laitteen ominaisuudet sekaisin. Itse kokeilin "moottoriperää" antennissa, mutta totesin sen turhan painavaksi (noin 3 kg) matkailukäyttöön, kun esim Euroopassa saa signaalit paikallisista maa-antennin kautta ja Suomen näkymään Thorilta satelliiitin kautta. Antennijalkana satelliittilautaselle tukeva kamerajalusta joka vielä mustekaloilla maahan kiinni ettei tuuli kaada.

Käyttäjän lisäys viestiin 6.8.2012 klo 17:28:32 Ko. kääntömoottoreiden hinnat noin 40 euroa.

PÄTSI EERO 06.08.2012 18:06

Moi!

Voi olla että asiat on menneet sekaisin tai itse asiassa tietoa ei ole tarpeeksi. Tuo paketti oli Mediaplazassa. Hieman arveluttaa tuo kamerajalka esim Norjassa, jossa tuppaa tuulemaan. Toisaalta olisi se kätevämpi kuin vaunuun kiinnitys. Ei tarvitse vaunua säätää satelliitin suhteen. Muutama vuosi sitten kun tutkailin satelliittiasioita, niin silloin olisi pitänyt olla metrin lautanen Lapissa ja Pohjois-Norjassa. Kun nyt katsoin Thor 5:n karttaa ja lautasvaatimuksia, niin selvästi pienempi riittäisi? Toiveajattelua vai onko tuo Thor 5 jokin uusi härveli taivaalla.

HALINEN HARRI 06.08.2012 20:50

Itselläni tuo kamerajalusta on ollut 10 vuotta ja vain muutaman kerran kaatunut kun kiinnitystä ei ole ollut tai kiinnitys tehty täysin tyynellä. ( Se ei ole tarjous jalka vaan joutui tuohon käyttöön turhan jämäkkyytensä (noin 1,5-2 kg) vuoksi kun kamera käyttöön sai muutaman sadan gramman jalustoja). Lautaseni on 78 cm ja on kattanut hyvin alueen Rovaniemi-Itävalta-Unkari-Kanaalin ranta. Noissa paikoissa testattu, ja noiden ulkopuolella ei. Oleellista on helpottaa signaalinhakua hyvällä hakulaitteella alkuvaiheessa. Näillä sivuilla esiintyy myös henkilöitä jotka suuntaavat lautasen tutkien muurahaistenpolkuja ja naavankasvua. Mene leirialueella irtolautasta virittelevän luo ja kysy ohjeita. Saat häneltä useimmiten parhaat ohjeet kun katselet hänen virittämistään.

TOIVONEN MARTTI 07.08.2012 08:56

' Mene leirialueella irtolautasta virittelevän luo ja kysy ohjeita. Saat häneltä useimmiten parhaat ohjeet kun katselet hänen virittämistään. '

Se on oma taiteenlajinsa tuo antennin suuntaus. Mulla on viime vuonna hankitussa autossa katolla käsin suunnattava antenni enkä ole semmoista aiemmin käyttänyt. Espanjassa sain jossain ihan sattumalta sen suht oikein suunnattua ja katselin tyytyväisenä telkkaa.

Seuraavassa paikassa sitten katsoin taas kompassista oikean suunnan, veivasin antennin oikeaan kulmaan ja rupesin hienosäätämään. Ei kuvaa sitten millään. Ainakin puoli tuntia sähräsin ja säädin, ei mitään tulosta.

No ei muuta kuin kattoluukku auki ja katselemeen saisko muiden lautasten suunnista apua. Ja selvisihän syy: olin muistanut suunnan antennimaston suunnan väärin ja osoittelin sillä täysin päinvastaiseen suunteen kuin muut. Ei tullut pohjoisen taivaalta mitään viestejä...

PÄTSI EERO 07.08.2012 09:27

Moi!

Ymmärsinkö oikein tuon moottoriohjauksen. Kun kotipihalla saa satelliitin Thor 5 näkymään ja virittää kanavat, niin lomapaikassa tekniikka hoitaa suuntauksen kohilleen. Lisäksi onko niin, että nykyään pitää olla se kortti(toinen viestiketju), jotta yle ja mtv3 näkyy.

t. Eero

HALINEN HARRI 07.08.2012 11:05

Kyllä jokainen paikka vaatii oman virityksensä sillä lautasen suunta täytyy virittää horisontaalisesti ja vertikaalisesti. Kun lautanen maksaa alle satasen ja korttimahdollisuudella oleva viritin toisen satasen niin helpoin kiinteään asennukseen on esim koti/mökki on omat laitekokonaisuutensa ja korttia vain kuljettaa taskussa.
Matkailuvälineeseen omat laitteet ja siihen sitten lautasen asennus joka parkissa uudelleen. Halutut kanavat (siis kortteihin kuuluvat+vapaat ilmaiskanavat) voivat olla laitteissa asennettuna valmiiksi. Tietenkin on mahdollista pärjätä vain yhdellä laitteistolla mutta vaatii joka paikassa aina uuden antennisuuntauksen. Tuo kääntömoottori on sitä varten että jos haluat katsella useita satelliittejä (kiinteässä asennuksessa) niin kääntömoottori kääntää lautasen haluttuun suuntaan kun olet sinne ensin ohjelmoinut lisäsatelliitit ja niiden kanavat virittimeesi. Kuulostaa vaikealta, mutta perusasioiden helppoa kuin heinänteko. Kiinteissä asennuksissa lautasen jalusta tosi tukevaksi ja ehdottomasti vapaa näkyvyys taivaalle niihin suuntiin mitä satelliittejä haetaan Itse kun katselen vain Thoria niin autossa on oma lautanen ja kotona seinässä toinen valmiilla johtovedolla. Samalla virittimellä katselen molemmissa. Autossa kortin avulla kotimaan kanavat ja kotona esim Formulat RTL:tä suorana ilmaiseksi saksalaisella selostuksella. Niin ja kortin tarvitset saadaksesi näkymään satelliitista samat kotimaiset kanavat mitä tulee ilmateitse/kaapelilla.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.