Dometic-lieden toiminta

PÖNTINEN PEKKA 27.06.2012 22:30

-08 Artic 520 ja Dometicin kolmeliekkinen liesi. Kaikkiin kolmeen polttimoon syttyy liekki vain toiseen reunaan ja sammuu, kun laittaa kattilan päälle. Yksi poltin avattu ja todettu s uuttimen antavan kaasua. Lämmitys ja jääkaappi toimivat hyvin kaasulla. Eli pullosta ja säätimeltä tulee kai oikea paine? Olemme Kilpisjärvellä ja menossa huomenna Norjan puollelle. Eli kotimaan huollot ovat kaukana. Muonioss a säädettiinn ystävällisessä autotarvikeliikkeessä pari tuntia ja soiteltiin etelän huoltoihin. Kaikki turhaan. Onko kellään kokemusta vastaavasta vaivasta? Olisin erittäin kiitollinen hyvistä ja nopeista neuvoista. Vai keitämmekö Norjassa vain kämppäreillä?

KÄMÄ JUHA 27.06.2012 23:06

Tuskinpa kaikki kolme poltinta on rikki tai tukossa. Vaikuttaa siltä että kaasunpaine ei ole riittävä. -> Vika paineensäätimessä.

Käyttäjän lisäys viestiin 27.6.2012 klo 23:24:25 ...tai liedelle tuleva letku vuotaa jostakin

PÖNTINEN PEKKA 27.06.2012 23:25

Mutta kun kaikki asiantuntijat sanovat että jos lämmitin toimii niin paine on oikea. Pannun pitäisi olla kuulemma se krantuin. Jos se toimii niin muidenkin esim. Jääkaapinkin pitäisi toimia. Ja kaappihan toimii.

KÄMÄ JUHA 27.06.2012 23:45

Entä jos sammutat lämmityksen ja jääkaapin ja sitten kokeilet lieden toimintaa....muuttuuko mikään?

PÖNTINEN PEKKA 27.06.2012 23:48

Sitä paineensäädintä minäkin näille asiantuntioille koitin ehdottaa syylliseksi. Muttei kukaan siihen selitykseen tarttunut. Ei edes vaunun myyjä Keski-Suomessa, joka on kuitenkin huippuasiantuntijaliike. Heihin olen oppinut luottamaan. Keitellään tällä hetkellä Kilpisjärven kämppärillä.

PÖNTINEN PEKKA 27.06.2012 23:54

Ei muutu. Eri polttimia ja kaappia on kokeitu erikseen ja yhdessä.

KÄMÄ JUHA 27.06.2012 23:58

Onko toista kaasupulloa, sillä voisi kokeilla?

PÖNTINEN PEKKA 28.06.2012 00:02

Sitäkin Muonion liikkeessä testsivat ja totesivat pullolta tulevan tanakasti tavaraa.

KÄMÄ JUHA 28.06.2012 00:08

Onko liesi ollut pitkään käyttämättä, voisiko polttimet olla niin tukossa pölystä? Jos niitä polttaisi "tyhjänä" jonkin aikaa ja tulitikulla "avittaisi" palamista koko polttimen ympärillä. Entä erilliset sulut/ sulku liedelle , onhan ne kunnolla auki?

PÖNTINEN PEKKA 28.06.2012 00:23

Sitäkin on kokeiltu. Kaikkia säätimiä on pyöritelty joka suuntaan. Vaunulle on tehty 15.5. Myyntitarkastus ja kaikki oli silloin ok. Olen reissuun lähtiessä vaihtanut uuden täyden pullon. Sen jälkeen ongelma esiintyi. Mutta kun kaikki muu kaasuhomma toimii?

KOISTINEN TOIVO 28.06.2012 07:50

eilämeni polttimen reijät tukkoon asentaja sanoi, että joskus kaasu ei ole puhdasta ja karstottaa polttimen reijät. Avasi lieden polttimen kannen ruuvit pienellä ristipää meisselillä vai oliko torksi, en muista, otti kannen auki ja putsasi polttimen reijät. Siinä tauti parani. En muista oliko tetlesissä dometik vai tetforssi. Tässäpä yksi osa soppaan, ja hyvää lomaa Toivopoika

JANHONEN MATTI 28.06.2012 09:25

Kaasun paine on ok kun sille herkimmin reagoivat jääkaappi ja lämmitin pelaavat.

Tuon tyyppinen ongelma voi syntyä ihan siitä syystä, että polttimossa olevat reiät tai urat ovat karstoittuneet. Syytä en tiedä mutta joskus vain käy niin, että polttimeen kertyy valkeaa karstaa, joka estää/tai varojärjestelmä estää palamisen joltain polttimen osalta tai kokonaan. Karsta on niin kovassa, että se voidaan poistaa vain mekaanisesti vaikkapa teräsharjalla kevyesti raaputtamalla.

LEHTONEN TIMO 28.06.2012 09:36

Samanlainen vika pari vuotta sitten vuoden vanhassa kolmiliekkisessä. Ostin Biltemasta minisarjan jossa oli pieniä torks kärkiä. Ruuvit auki ja purin suuttimeen asti ja puhdistin huolellisesti. Alkoi toimimaan hienosti. Noin 5min työ per poltin. Hyvää matkaa !

Timo

BERG LEIF 28.06.2012 10:40

Sama vika vuoden vanhassa Dometicissä. Eilen avasin ja suuttimet oli tukossa. Ohut lanka ja imuri, ja kaikki hyvin.

PÖNTINEN PEKKA 28.06.2012 10:47

Paljon kiitoksia kaikille vastauksista! Yksi poltin tosiaan Muoniossa avattiin suuttimelle asti ja oli aivan puhdas. Vaunu on -08 ja liesi vaikuttaa lähes käyttämättömältä. Saimme yhdet kahvit keitettyä tien päällä pitämällä säätimen nuppia pohjassa käsin veden kiehumiseen saakka. Potun keittoon ei kuitenkaan viitsi ryhtyä tuolla keinolla! - Muuten Kilpisjärvellä paistaa aurinko ja ulkona on +6 lämmintä.

RAUTIAINEN KARI 28.06.2012 11:17

Mulla alde kiukutteli ja pitkän tappelun ja yhen pannunvaihdon jälkeen vikakin löytyi. Paineen säätimestä tuli painetta alle puolet siitä mitä olisi pitänyt. Liesi toimi jotenkuten mutta alde vähän riiteli. Eli useimmiten se pannukin pelasi sillä alle puolella mpaineella mitä olisi pitänyt olla. Se on niin pikku mokkula että kokeilla toisella, ei ole iso juttu.

KIISKI ANTTI 28.06.2012 12:39

Ettei ole liedelle menevä letku lytyssä jostain kohtaa? Entäs lieden kaasusulkuventtiili, onhan se täysin auki?

VALTONEN MARTTI 28.06.2012 14:49

Edelläolevista vastauksista ja siitä että yksi suutin on puhtaaksi varmistettu voi vain päätellä että kaasua ei tule liedelle tarpeeksi. Syy vain on suuttimien ja kaasupullon välillä löytymättä. Onko lieden ilmansaanti kunnossa? Ja yleensä jos kaasun 'epäpuhtaudet' tukkivat jotain niin ensimmäiseksi jääkaapin suuttimen.

PÖNTINEN PEKKA 28.06.2012 17:07

Korvausilman saannista ne puhuivat Muonion miehetkin. Jyväs-Caravanista se kuitenkin tyrmättiin. En ole tekniikan miehiä, joten en itse ryhdy kaasulaitteita pitkälle ropeltamaan. Huomenna siirrymme Norjan puolelle enkä siellä käytä täppäriäni - ellei satu jossain verkko olemaan. Joten vielä kaikille teille, jotka vaivauduitte ongelmaani paneutumaan ISO KIITOS! Jos keskustelu jatkuu, vastailen, kun palaamme kotimaan verkkojen alueelle.

REINI SEPPO 28.06.2012 17:17

Usein vika löytyy seosilmasta ,eli jokin elukka on kutonut settiä siihen osaan jossa kaasu ja ilma pitäisi seostua . Palamisen kannalta on tärkeää seoksen suhde.

HAAPANEN TIMO 28.06.2012 17:39

Sherlock Holmes menetelmällä, eli mahdoton poissulkemalla vika on siinä liedessä, varmasti. Likaa on jossain, onko perunavesi kiehunut yli? Eikös ne liekkipesät lähde nostamalla irti, tutkimusta vain sinnepäin.

@timppa

VALTONEN MARTTI 28.06.2012 17:43

Timon teoriaa aattelin itsekin, mutta kolmen lieden toimimattomuus kuitenkin vesittää sitä.

RAUTIAINEN KARI 28.06.2012 21:17

Timon teoria hyvä. Mutta... Jos kaasun määrä ei ole riittävä niin se on sitten siinä.

No sitten on vielä se juttu että miten se saa kaasun sekaan ilmaa. Saako liikaa?

Kerran istuin yöllä tupakilla etuteltassa ja aloin kuunteleen että pikkasen kumma lepatus jääkaapin takana. Vuoden vanha vaunu... No seuraavana päivänä tutkimaan. Jebulis, liekki paloi siinä mistä sen olisi pitänyt ottaa ilmaa. Liekki paloi ihan kivasti ja oli mustannut noella kaapin taustan ja polttanut pietson piuhoista eristeet pinnasta. Olis saattanu henki lähteä siinä. Siellä oli polttimessa jokin sulanut muovinpala joka sen suuttimen tukki, siksi paloi väärässä paikassa. Riittävän lähellä oikeaa paikkaa että kaappi kylmeni.

Edelleen olen sitä mieltä että kokeile toisella paineensäätimellä tai mittauta tuo nykyinen.

HAAPANEN TIMO 28.06.2012 21:42

Sherlock Holmes sulki säätimen pois koska jääkaappi toimii. @timppa

Käyttäjän lisäys viestiin 28.6.2012 klo 21:44:51 Leif ja Timo ovat jo vian korjanneet.

REINI SEPPO 29.06.2012 19:39

niin Timo Imurillako se seitti lähti? Ja Karille ilma seostuu kaasu suuttimen jälkeen, Korvaus ilmasta puhuminen johtaa väärille jäljille (palamis/seos) olis oikein (Kari ei niistä puhunutkaan) Kaasu/ilma seos saa poiketa vain +- 10% oikeasta seos määrästä jonka jälkeen syttyminen on huonoa

RIIHELÄ ESA 29.06.2012 21:21

Eiköhän ne seokset ole kohdallaan, kaasua vaan tulee liian hiljaisella vauhdilla. Ja jos sitä on pullossa ja tulee riittävästi lämmityslaitteeseenkin, lienee vika siinä osassa, jota pitkin kaasu menee vain liedelle. Ei siinä paljoa vaihtoehtoja ole, kun on vain sulkuventtiili, putkea ja itse liesi.

Jos vika ilmeni heti pullonvaihdon jälkeen, kannattaa vielä varmistaa ne pullon lähellä olevat venttiilit ja mahdolliset putkirikkosuojat, että varmasti ovat auki kunnolla. Jos vaikka se liesi nyt sattuisi tällä kertaa olemaan kaikkein vaativin paineen suhteen.

Jos tukos on ennen suuttimia, tasaantuu paine putkissa kun kaasu ei virtaa. Avattaessa polttimen venttiili, tulee silloin kaasua pari sekuntia reippaammin ja sitten hiljenee paineen laskiessa. Tuon kuulee kyllä korvalla. Jos taas suuttimet ovat tukossa, tulee kaasua samalla hiljaisella vauhdilla alusta asti, koska paine ei oleellisesti muutu. Vaikeaa tosin kuviteella, että kolme suutinta menee hetkessä samalla tavalla tukkoon, vaikkei niitä edes käytetty.

PÖNTINEN PEKKA 26.07.2012 20:16

Palaan vielä vanhaan keskusteluun. Olen toki ollut Koto-Suomessa jo jonkin aikaa, mutten ehtinyt paneutua vaunun liesiasiaan ennen kuin nyt. Niin uskomattomalta kuin se saattaa kuulostaakin vaihdoin äsken vanhan vajaan kaasupullon reissussa olleen pullon tilalle ja lieden kaikki liekit toimivat normaalisti! Pullon vaihtoahan suositeltiin jo aiemmin. Mutta miksi sitten lämmitys ja kaappi pelasivat sillä toisella pullolla? Lämmityksenhän piti olla se, joka ensimmäisenä reagoi paine- yms. ongelmiin. Henkimaailman juttuja?

VÄISÄNEN JUHA-PEKKA 27.07.2012 11:57

Kerrotko vielä mistä kaupasta vaihdoit/ostit pullon jolla liesi ei toimi.Koska on niitä uskomattomia juttuja eri firmojen kaasuista mitkä toimii miten sattuu eri laitteissa.

PÖNTINEN PEKKA 27.07.2012 18:37

Liikkeen nimeä en halua julkisuuteen, koska koen omaavani hyvän asiakassuhteen heihin. Eikä varmasti ole myyjän vika, ettei Woikosken pullo jostain syystä toiminut. Kyseessä ei ole mikään karavaanariliike vaan ihan tavallinen puutarhavälineitä ja työkaluja myyvä puoti. - Pullo on vielä oikein siistiksi ja luottamusta herättävän näköiseksi maalattu tarroinneen kaikkineen.

Nyt olisi varmaan kiitoksen paikka Jyväs-Caravanin väelle: KIITOS! He nimittäin tekivät kaikkensa ongelman ratkaisemiseksi, kun olimme reissussa. Soitin useita kertoja J-C:n huoltoon, kun selvitimme eri vaiheita. Myös minulle päin soitettiin monta puhelua. Heidän asiaan paneutumisensa oli todella hienoa. Huoltomiehet selvittivät asioita ja heillä oli aikaa kuunnella minua useaan otteeseen.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.