Loimulohiohjetta kaivataan

KUUTTI MARKKU 31.05.2009 19:53

Tuli ostettua tuo cramer krilli ja nyt kaipaisin loimulohen teko-ohjeita em krillillä. Kuka tietää parhaan?

LAHTI ANTTI 31.05.2009 20:06

Parhaasta en tiedä, mutta itse teemme lohen Cramerissa suunnilleen näin.

Laita alumiiniseen ritiläastiaan folio siten, että tulee vähän reunojen yli. Sen jälkeen ritilä siihen. (On helpompi siivota paiston jälkeen).

Lohi ritilälle nahkapuoli alaspäin, mausteita maun mukaan, sitruunapippuri, suola jos ei ole valmiiksi maustettu. Koko homma alimmalle tasolle ja grilli tuhisemaan. Noin 20-30 min. kuluttua on valmis nautittavaksi jäähdytetyn valkkarin ja kasvisten kera.

Bon appétit.

NEIJONEN ANTERO 31.05.2009 20:17

Loimulohta tehdessä on tärkeää ettei pidä lohifilettä liian lähellä tulta, sellainen nyrkkisääntö, että kättä voi pitää lohifileen edessä vähänaikaa eikä käsipalaa, kalaa kostutellaa paiston aikana suolavedellä.

VARTIAINEN JOUKO 01.06.2009 11:00

Eikös Antti tuollakonstein synny enemminkin grillattua lohta kuin loimutettua. Tuo kypsytysaika kielii siitä että ihan liian kuumalla sitä hehkuttelet.

Gramerista loimutusvälineenä en ossaa sanoa mitään, kun itse käytä tuon Kotagrillin tarjoamia mahdollisuuksi, eli ei kaasuliekkiä vaan ihan oikean nuotion lämpöä.

LAHTI ANTTI 01.06.2009 11:12

No joo, ehkä se on grillattua ennen kuin loimutettua. Mutta lämpö siinä alimmalla tasolla on niin mieto, ettei voi sanoa sitä liian kuumaksi.

Loimutettu lohi tarvitsisi avoliekin esim. nuotiosta tms., millään grillillä sitä samaa ei saa.

JANHONEN MATTI 01.06.2009 13:25

Kun yhdistää nuo Antin ja Anteron neuvot niin hyvää tulee. Tuo suolavesivalelu on tärkeä maun kannalta. Tykkään, että kalassa pitää tuntua suolan maku selvästi.

KIISKI ANTTI 01.06.2009 13:30

Minä käytän suolaveden sijaan voisulaa, nami nami :-).

LAAKSO MARTTI 02.06.2009 11:51

Kyllä nyt "turhaan"ostit krillin jos vain loimu lohta varten, se kun pitää valmistaa avotulella, no hätätapauksessa onnistuu tuollakin. Itselläni on loimu lauta johon lohi filee kiinnitetään puu tapeilla laudan ala osassa on rasvan keruu kuppi "rosteria" siihen voita ja hiukan suolaa ja sitten kun siihen viellä valuu lohen oma rasva niin sillä sitten valellaan kalaa, lämpöä säädellään lautaa kallistamalla, sanoisin noin puoli tuntia ja eikun syömään, jos petyt makuun niin saa moittia minua. Moikataan kun ajellaan

SIITONEN VOITTO 04.06.2009 18:42

rillissä alimmalla ritilällä kun loimu tulee mietona ylhäältä,muuten samanmakuinen kuin nuotiolla paitsi savun maku puuttu,mieto suolaus lopuksi,ei suolaa aluksi koska se kuivattaa kalaa,mutta kyllä se niinkin käy,tapoja on monia ,mutta miedolla lämmöllä se on pääasia.

TUPPURAINEN PETRI 05.06.2009 18:50

Do niin, nyt se tuli sitten äsken kokeiltua myös Gramerissa. Ja voi pojat, kylläpä olikin hyvää :) Noin kouluasteikolla 4-10 antaisin kyllä arvosanan 15+.

Ja kuinkas sitten teinkään tuon pienen lohifileen.

Merisuolaa päälle, file voipaperin sisään ja käärin sen sitten folioon. Annoin muhia siellä noin pari tuntia.

Sitten ylimääräiset merisuola kokkareet huitsin nevadaan fisun päältä ja tilalle sitruunapippuria.

Ja eikun Gramerin alimmalle tasolle ja sit odotellaan

Muutaman kerran sivelin fileen pintaan hieman rypsiöljyä ettei kaveri pääse kuivamaan liikaa.

Ehkä tuo Gramerin alatasokin on "hieman" liian kuuma koska tuo sitruunapippuri tahtoi hieman ruskettua liikaa. Joku voisi ehkä sanoa että sehän on palanut, mutta minä sanoisin, että se on vain vähän liikaa ruskettunut. (mutta maistui kuitenkin hyvältä).

Ja sitten noin 40 min. kuluttua 600 gramman file olikin kypsä. Pienet kokeilut haarukalla ja kaveri olikin valmis lautaselle. Seuraksi uusia perunoita (valitettavasti sveduja) ja hieman maustettua kermaviili kastiketta ja tietty viiniä.

Bueno :)

Pahus kun se jälkkäriksi tarkoitettu Musta Rellu jäi kotiin :(

No, otetaan sitten viiniä vähän lisää...
LAHTI ANTTI 05.06.2009 19:17

Ne sitruunapippurit voisi lisätä vasta siellä loppupuolella paistoa. Myös kohta 1. yhteydessä voi halutessaan laittaa.

TUPPURAINEN PETRI 05.06.2009 20:38

Juu, asiaa pohdittuani tässä kera viini lasin olen tullut samaan tulokseen. Eli sitruunapippurit merisuolan seuraksi heti vaiheessa yksi ja sitten vielä pienet ripaukset ihan lopuksi ennenkuin pistetään file pöytään. Kyllä se kultainen keskitie löytyy kun tässä kokeillaan eri juttuja. Kyllä tää kokkailu on vaan kivaa ;)

RAUTIAINEN KARI 06.06.2009 13:31

Paisteluohjetta tossa jo tulikin, vaikkei se loimulohta tolleen olekaan.

Suolavesivoitelu kuulostaa pikkasen vieraalta kyllä. Mä olen tehnyt sellasen tahnan, jossa sitruunatahnaa, hunajaa, mustapippuria ja suolaa. Se tahna sitte lohelle pintaan. Siten että se pysyy pinnassa ja tekee siihen sellasen komean kuoren. Lopuksi pikkanen liekitys vaikkapa Larsenilla.

Loimotteluun mulla ei lautaa ole, vaan ritilä, kuin halsteri, jotta saa pinnan kuntoon, mutta myös nahan paistettua hyväksi. Syön sen nahkoineen sitte. Kyllä pojjaat loimulohi on tehtävä tulilla ja kala pystyssä jotta rasva valuu pois. Ei sillä että kalan rasva paha olisi terveydelle, mutta hyvää se ei ole sellanen traanin makunen kala.

TUPPURAINEN PETRI 06.06.2009 13:43

Juu, olen ehdottamasti samaa mieltä Rautzin kanssa.

Mutta ei tuo Gramerin versiokaan hullumpi ollut. Sanoisinpa, että pirun maukas vaikka uikin omassa rasvassaan.

KUJANPÄÄ MARKKU 06.06.2009 14:00

Mä olen laittanu Crameriin lohikalaa silleen, että ensin folio ritilän alle, ritilä päälle ja siihen lohikala foliossa jossa on alla reikiä rasvanlaskuun.

Marinaan valkkaria, valkosipulia tai muuta sipulirouhetta, mustapippuria, suolaa ja limeä.

Muuten en oikeen lohikalan frendi ole kun se maistuu jotenkin paksulle ja tunkulle. Ahvena ja Kuha on Jess!

OINONEN JUKKA 07.06.2009 19:34

Onkos tänne oikein perustettu kotikokkisivut tarvikkeet osioon,kyllä kannattais ostaa valmista loimulohta tai grilli,krillillä se voi epäonnistua.

TUPPURAINEN PETRI 08.06.2009 21:33

Ostaa valmista? No, jokainen tyylillään. Mieluummin luen näitä "kotikokkisivuja" ja kokeilen itse. Kyllä se itse valmistettu on aina vaan parempaa. Ja jo pelkkä valmistusprosessi on puolet nautinnosta :)

KUUTTI MARKKU 12.06.2009 10:24

Kiitokset ohjeista, pari lohta jo laitettu ja saatu maukasta syötävää. Lomalla voikin sitten kalastella lohet itse, sillä virtaavasta vedestä itse saatu vapaa lohi maistuu aina parhaalta. Herkullisia hetkiä muillekin herkkusuille.

TUOMI JYRKI 15.06.2009 18:13

En syö kalaa paitsi voissa paistettua muikkua, mutta Antin ja Anteron ohje Cramerilla vaikuttaa olevan hyvä. Ja Jokkerille: minusta siitä kalasta tulee loimulohta, koska loimussahan se siinä kypsennetään ei siis grillata. Entäpä jos jättää sen folion pois ritilältä; rasvat valuva suoraan Cramerin kaukaloon? Ja kyseessähän oli lohen valmistus nimenomaan Cramerilla!

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.