Kuvien käsittelyä

HÄMÄLÄINEN MARKKU 18.01.2015 17:19

Onko tämä tarvikekysymys vai ei, mutta kun sopivampaakaan paikkaa ei ole, niin keskustellaan täällä.

Mauri L sanoi ladanneensa GIMPin, siitä aihe tuli mieleen.

GIMPin käyttäjien kannattaa kahdentaa kuva ennen kuin aloittaa työskentelyn. Noin ainakin yksi GIMPin opettaja neuvoi kansalaisopiston kurssilla.

Mielestäni GIMP on "turhan täydellinen" suurimpaan osaan kuvien käsittelyä. Se on varsin täydellinen ominaisuuksiltaan esin jos kuva on valottunut toisesta reunasta enemmän kuin toisesta senkin voi korjata GIMPillä, sanoin vain ovisyvennyksen valotuksen ja paljon muuta.

Käytän "tusina korjaukseen" Zoner Photo 17 free versiota sekä Nikonin omaa ViewNX2 ohjelmia. Noilla ohjelmilla tekee nopeasti pikkukorjaukset kuten horisontin oikaisun, rajauksen ja valotuksen säädön sekä korjaa värilämpötilan.

AHJOS TIMO 18.01.2015 18:30

Niin, onhan se hyvä tapa, että pitää alkuperäiset kuvat jossakin vaikkapa aikajärjestyksessä ja kopioi sitten johonkin toiseen paikkaan sellaiset kuvat, joita aikoo muokata. Yleensä niitä raakakuvia tulee paljon suurempi määrä kuin johonkin lopulliseen käyttöön valittuja.

Jos jotakin kuvaa aikoo muokata oikein kunnolla, hyvä tapa on sellainen, että alkuperäistä kuvaa tai edes sen kopiota ei muokata lainkaan vaan sen päälle lisätään erilaisia muokkauskerroksia, joita voi sitten tarpeen tullen poistaa ja tehdä uudelleen. Silloin työn lopputulos on muokkausohjelman omassa formaatissa (PhotoShopissa PSD tai Gimpissä xcf ) ja kannattaa tallentaa sellaisena. Siitä voi sitten tulostaa litistettyjä kopioita esim. JPG-formaatissa. Esim. PSD-tiedoston tavallinen tiedostokoko voi olla vaikka 50 Mb ja siitä tehty JPG vaikkapa 1 Mb.

PhotoShopin ja Gimpin toiminto curves/käyrät on kyllä hyvin nopea ja helppo käyttää. Vaikka niissä ohjelmissa on valtava määrä erilaisia toimintoja, tuo ja crop/rajaus ovat minulla riittäneet arkipäiväisiin tarkoituksiin. Useimmiten on pitänyt vain rajata ylimääräiset alueet pois ja vaalentaa varjoon jääneitä kasvoja. Vaativin muokkaus oli sellainen, kun vaimoni kanssa vaihdettiin yhteen ryhmäkuvaan pää eräälle naiselle, joka oli tyytymätön omaan ilmeeseensä! :)

NIEMI SEPPO 19.01.2015 20:29

Eikös tuo Capture NX-D korvaa View NX2 ohjelman? Transfer ehkä pitää säilyttää.

HÄMÄLÄINEN MARKKU 20.01.2015 16:03

Tuo Capture NX-D oli muistaakseni aiemmin maksullinen, täytyypäs testailla...

VALTONEN MARTTI 20.01.2015 18:45

Eikö tosiaan kukaan ole oivaltanut että omalla koneellaan on lähes varmuudella alkeellinen mutta usein riittävä käsittelyohjelma jolla myös tiedostojen pienenykset käy käden käänteessä?

Eli windows Live Photo Gallery...

Käyttäjän lisäys viestiin 20.1.2015 klo 18:46:10 ..ei toki vaativaan käyttöön riitä, mutta..

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.