WC-kasetin puhdistaminen

ANTIKAINEN ESKO 26.08.2014 20:37

Sama WC-kasetti on ollut käytössä 10 vuotta. Huolimatta Thetfordin oman aineen (Thetford Cassette Tank Cleaner) ahkerasta käytöstä kasetin sisäpinnoille oli tullut ruskea kova kerros. Kirjoitin Thetfordille, mitä pitäisi tehdä sen pois saamiseksi. Kehottivat uusimaan käsittelyn. Olin tehnyt sen jo, mutta tuloksetta. Kirjoitin uudelleen ja kysyin lisäohjeita. En saanut mitään vastausta. Olin vuosi sitten hankkinut ja käyttänyt toista (saksalaista) tähän tarkoitukseen myytyä ainetta. Ilman vaikutusta.

Rupesin etsimään intenetistä. Löysin kolme saksalaista nestettä, joiden nimike on Urinsteinentferer = virtsakiven poistaja. Yksi valmistaja sanoi, että varmasti poistaa virtsakiven (normaalista WC:stä). Olin lukenut, että aineen pitä olla todella hapanta, jotta se toimisi. Löysin Transmeri Oy:n valmistaman aineen 'Plano hapan' (ph 2). Hankin ja käytin ensin laimennettuna ja sitten laimentamattomana. Liuotti virtsakiveä jonkin verran, mutta ei poistanut. Transmerin asiantuntija sanoi tuntevansa ongelman ja suositteli kilpailevaa tuotetta, Kiilto Cleanin ainetta 'Kiilto Kalk'. Löysin ainetta espoolaisesta siivousalan tukkuliikkeestä CC-Tukku Oy. Ph 1, siis melkoista happoa.

Ostin 2 yhden litran pulloa, à 11,- €. Kaadoin laimentamattomana litran tankkiin. Vaikutus alkoi heti. Kääntelin tankkia 6 tunnin välein eri asentoihin. Ehdottomasti suojakäsineet ja silmälasit suojana. Tänään huuhtelin tankin ainakin viiteen kertaan, ja se on sisältä aivan puhdas! Mikä helpotus! Mutta varovainen pitää olla, ettei saa hapanta ainetta iholle eikä silmiin. Jos sitä jää kaakelin saumoihin, saumat murenevat. Teinkin työstä osan ulkona. Käyttöohjeessa sanotaan, että soveltuu teräspinnoille ja saniteettiposliineihin. Ei jättänyt mitään jälkiä kasetin pintoihin.

Tässä tietoja. Oletan, että jollain muullakin on samanlainen ongelma:

http://www.kiiltoclean.fi/component/tuotteet/tuote/246-kiilto-kalk-puhdistusneste http://www.kiiltoclean.fi/images/pdf/ktt_kiilto_kalk.pdf

TERVASMÄKI MARKKU 26.08.2014 23:11

Hyvä hyvä! Itsekin kokeilin monenlaisia, esim. viemärinaukaisuun tarkoitettuja rakeita. Auttoivat vain vähän. Kalkinpoistoainetta (merkkiä en muista) käytin vain vähän laimennettuna ja sillä sitten lähti. Ei täysin puhtaaksi mutta riitti minulle. Tuo sinun aine ja menetelmä pitää laittaa muistiin.

VALTONEN MARTTI 26.08.2014 23:28

Mie laitoin jo...

LAINE SEPPO 27.08.2014 10:00

Onko muuten tietoa mitenkä nuo mömmöt vaikuttavat kumitiivisteisiin ja muihin vastaaviin osiin systeemissä ?? Joskus kaukana vuonna käpy, käytettiin kemsanesteinö sopimattomia aineita joka haurastuttaa tiivistekumeja. Ettei vaan olisi liian kovia aineita.

KUJANPÄÄ MARKKU 27.08.2014 10:04

Andy-räjäyttää lian pois. Muistui mieleen tuo taannoinen mainos, en kokeillu paskapönttöön. Paskapöntössä lienee joitain tiivisteitä ja pesumömmöjen vaikutus niihin olis hyvä tietää.

Toisaalta, mitä väliä jos paskapönttö seinämiltään paskoontuu kohan tiivisteet on hyvässä kunnossa.

Käyttäjän lisäys viestiin 27.8.2014 klo 10:06:13 Kas, Seppo kerkeskin jo edellä huolestumaan tiivistyksestä.

HALINEN HARRI 27.08.2014 10:58

Ainakaan kloori (esim. uima-allaskloori) ei sovellu harmaavesi- eikä wc-pönttöihin. Päätin kokeilla sitä kesällä ja kun se oli ollut vuorokauden vesiseoksessa harmaavesisäiliössä (ehkä 1/2 dl jauheena) oli seuraus se että harmaa vesijämä joka oli säiliön pohjalla tasaisesti kiinnittynyt ruskeaksi ohueksi kerrokseksi säiliön sisäpintaan. Siellä olivat tiskivedet ruskeana jonkin reaktion seurauksena. Onneksi lähti pois kun huuhtoi säiliön muutamaan kertaan.

EEROLA TEEMU 27.08.2014 11:02

Ihan hyvää tietoa, mutta kyllä meidän paskapöntölle riittää, että pönttö huuhdellaan tyhjennyksen jälkeen, ulkopuoli kiiltää ja tiivisteet pitää. Ei ole tullut edes välähdyksenomaisesti mieleen ryhtyä puhdistamaan säiliön sisustaa "uuden veroiseksi".

Onhan siellä pohjalla hieman tummempaa kalvokertymää, mutta mitä haittaa? Kelvannut ja toiminut jo 14 v, niin eiköhän näillä mennä edelleen. Ei kyllä olla suuren jätevesitankinkaan sisäpuolta kovin kummoisilla aineilla hellitty, vaikka lienee sielläkin musta tullut mustemmaksi -sisäpuolta kun ei pääse ihan helpolla katselemaan.

HAAPANEN TIMO 27.08.2014 11:09

En oikein usko hapon vaikuttavan tiivisteisiin. Tuossa hommassa pitää muistaa vanha sanonta: ''ensin vesi, sitten happo, muuten tulee miehen tappo'' Jos happoon lisätään vettä on seossuhde alkuun sellainen ettei se pysy purkissa, vaan kuohahtaa silmille.

Se pH siinä aineessa sen puhdistuksen tekee. Itse olen saman kaltaisesti puhdistanut tavallista vessanpönttöä, mutta kayttänyt Motonetissa myytävää akkuhappoa (rikkihappo 37%) Kuohuminen alkaa heti ja muutaman tunnin kuluttua on pytty puhdas. Maksaa vitosen litra.

http://www.siivousaineet.fi/ph/ph.html

Vielä yksi näkökulma. Thedford myy fresh up settiä muutamiin malleihin. Sisältää kannen, pytyn, ja pari kemikaalipulloa. Tässä tulee kaikki uuden veroiseksi, itsellä luukun käynti oli suurin muutos, tietty tiivisteetkin uusiutuvat.

Kärkkäinenkin sitä myi, muttei osannut kertoa oikeata hintaa, joten tilasin Hollannista http://www.obelink.co.uk/?subcats=Y&status=A&pshort=Y&pfull=Y&pname=Y&pkeywords=Y&search_performed=Y&q=fresh+up+set&dispatch=search.results

Rapiat satku tuli hintaa.

@timppa

Käyttäjän lisäys viestiin 27.8.2014 klo 11:15:04 Hinta euroina http://www.obelink.eu/?subcats=Y&status=A&pshort=Y&pfull=Y&pname=Y&pkeywords=Y&search_performed=Y&q=fresh+up+set&dispatch=search.results

YLITALO ASTA 27.08.2014 11:13

Paikallinen ruokakauppa myy miltei joka paikkakunnalla tehokasta kalkki saostumien poisto-ainetta yleensä litran pulloissa. Eli etikan ostoon, pari litraa säiliöön, odotusta ja silloin tällöin eri asentoon kääntelyä muutama vuorokausi. Ja puhdasta tulee, lähtee niin saostumat oli ne sitten kalkkia, virsakiveä tai sitä itseään. Ja voi kaataa huoletta normi viemäriin kun on myrkytön aine.

T: Masi

P.s. Myös moneen muuhun puhdistukseen erittäin hyvä aine eikä hinnalla pilattu.

HAAPANEN TIMO 27.08.2014 11:17

Mulla oli tuolla ylempänä linkki pH arvoista. Etikka on suunnilleen kolmosessa.

http://www.siivousaineet.fi/ph/ph.html

@timppa

ESKOLA PENTTI 27.08.2014 11:48

Eikös sitruunahappo käy tähänkin? Kaiken muun puhdistamisen lisäksi. Ph-arvo 2,2.

VÄLIMÄKI AHTI 27.08.2014 12:51

Wurtin Pinelinessä annoin liueta pariinkertaan,ja hyvä tuli

LINDBLOM ALF 27.08.2014 13:07

Etikka toimii hyvin. Voi sitä lisätä aina silloin tällöin käytönkin aikana, jolloin ei saostumia pääse kovin paljon syntymään.

Etelässä ollessamme lisättiin etikkaa käyttöveteenkin aina välillä. Esti hanojen kalkkeutumista ja samalla desinfioi vesijärjestelmän. Ja kasettiinkin meni samalla etikkaliuosta. Ei sitä kovin paljon tarvita, noin 2-3 desiä vesitankilliseen (45 l) näytti riittävän.

On ne kasetin saostumat hyvä välillä poistaa, haju tulee epämiellyttäväksi tyhjänäkin jos kalkkeutumia on paljon.

Kovin kalkkeutuneeseen kasettiin etikka eikä sitruunahappo oikein toiminut, olisi varmaan tarvittu vahvemmat liuokset. Kasetin sisäosat saa purettua poiskin, jolloin perusteellinen puhdistus onnistuu. Vähän näpräämistä siinä on, mutta ellei kourat ole kovin suuret onnistuu hyvin. Näin sain vanhan kalkkiutuneen kasetin sisältä uudenveroiseksi.

AHJOS TIMO 27.08.2014 13:15

Jos sama säiliö on ollut käytössä jo yli 10 vuotta, niin varmaankin olisi jo sopiva aika korvata se ja myös wc-pöntön kansi uudella. Sellaisia Thetfordin "Fresh-Up"-settejä muistan nähneeni monissa liikkeissä, tässä ainoa pikaisesti googlaamalla löytämäni mainos:

http://kauppa.jyvascaravan.fi/tuoteluettelo/103/Kiinteän-wc:n-säiliöt-Fresh-Up-Set

Käyttäjän lisäys viestiin 27.8.2014 klo 13:54:29 Myös täällä: http://bestcaravan.fi/verkkokauppa/tuotteet/#!5&:;

HAAPANEN TIMO 27.08.2014 14:36

No ainakaan ei kannata ensimmäistäkään erillistä varosaa hankkia. Luukun toiminnan jämäköityminen on yksi hyvä syy hankintaan.

Mutta 157 pyytää niin Jyväscaravan kuin Bestiskin. Vahva suomilisä on pojilla kun Hollannista saa 96 € Muutama vuosi vielä niin kaikki ymmartää käyttä nettiä eikä tuollainen ryöstö onnistu alkuunkaan.

Kärkkäisellä joku tolkku mutta hinnat ristissä kuvien kanssa. Eivät saa korjattua vaikka kuukausia sitten pyysin, saivat pitää pyttynsä.

https://www.karkkainen.com/verkkokauppa/thetford-c200-fresh-up-set-wc#spas

@timppa

PALIN MATTI 29.08.2014 17:05

Ihmettelen tässä - kuten Teemukin - että miksikä pitäs paskapöntön olla sisäpuoleltakin uudenveroisessa kunnossa.

Tietenkin jos sisäpuolen likakerros on niin paksu, että se pienentää huomattavasti astian sisätilavuutta, on huoltotoimenpide tarpeen. Muutenhan on aivan yks hailee, minkälaisessa miljöössä ne elimistöjätteet sielää pöntössä kelluvat.

JANHONEN MATTI 29.08.2014 17:24

Älä kaima muuta sano!

Omani putsasin tässä avaamalla luukun ja painepesurilla pohjaan ja se on siinä. 0,1 millin ruskea kerros jäi pohjaan ja se estää pohjan käyttämisen peilinä, vaan haitanneko tuo mitään.

TOIVONEN MARTTI 29.08.2014 17:49

Rohkea mies tuo Matti. Mullla painepesuri aina roiskii puolet vedestä takaisin silmille. Melkein sama juttu kun aikanaan olin purkamassa vanhaa huussia jossa oli betonipohja. Hakkasin rautakangella reikää lattiaan että sain moskavedet valumaan pois. Yhden kerran iskiessä reikä oli täynnä vedensekaista skaa joka roiskui suoraan naamalle ja auki olevaan suuhun. Kauan syljeskelin.... mot

JANHONEN MATTI 29.08.2014 18:48

Ei Martti roisku kun pistää märän rätin pesurin varren ympärille siihen suuaukkoon ja tyhjennyskorkin auki mistä paine poistuu. Hyvin toimii. Mutta on se ruskea sakka kyllä kovassa, ei lähde kertapesulla.

Hajunpoistoon olen käyttänyt sellaista ihmeainetta kun sooda. Ja jääkaapin puhdistuksen etikkaa. Vaan eihän nämä aineet monelle kelpaa kun ovat halpoja ja hyviä. Myrkkyä sen pitää olla ja kallista, niin sitten on hyvää.

TOIVONEN MARTTI 29.08.2014 18:59

"Ei Martti roisku kun pistää märän rätin pesurin varren ympärille siihen suuaukkoon ja tyhjennyskorkin auki mistä paine poistuu."

Kiitti neuvosta! Oppia ikä kaikki ja konstit on niin monet ettei niitä heti itse hoksaa.

On taida kuitenkaan tuohon käyttöön painepesuria tarvita. Kun ostin autoni oli edellinen omistaja saanut syntymään paksun ruskean kerroksen sinne sisäpuolelle. Sog-systeemi kun tekee kovat aineet tarpeettomiksi. Laitoin sinne muutaman kerran Thetfordin pikkupusseja ja se kyllä lähdetti moskasta suuren osan pois. Jos alkaa säiliön tilavuus pienetä niin taidan taas laittaa muutaman kerran pussukan.

Sooda ja etikka ja sitruunahappo on kyllä meilläkin puhdistuskäytössä. mot

VÄLIMÄKI JARMO 29.08.2014 21:39

Koittakaapa joskus piruuttaan guuklata sooda,näette että se sopii melkein mihin vaan,eikä maksa paljon. JV

POIKULAINEN ESA 29.08.2014 21:49

Ei nuo mitään mutta joskus huoltoyhtiössä asiakas soitti että viemäri on tukossa kun pönttö oli sitä itteensä täysi kantta myöten. Kaveri lappo paljain käsin sitä pois ämpäriin että sai pöntön irti että sai rassikoneen viemäriin. Kyllä karavaanareilla on helpompaa kuin vuokralla kerrostalossa.

VALTONEN MARTTI 29.08.2014 22:48

Lainaus:

"Hajunpoistoon olen käyttänyt sellaista ihmeainetta kun sooda. Ja jääkaapin puhdistuksen etikkaa."

..etikalla hoidettu myös tuorevesiputkistojen puhdistus jo 36 vuotta..toissapäivänä viimeksi.

MÄKELÄ PENTTI 04.09.2014 18:10

Paras, joskaan ei halvin tapa hoitaa alakusi\paskasäiliö puhtaaksi on kipaista Motonettiin ja ottaa hyllystä uusi vanhan ja haisevan tilalle hintaan n.120 eur.

VALTONEN MARTTI 04.09.2014 19:31

--- tai kipaista Kärkkäiselle ja mallista riippuen 79 tai 89 euroo niin ei se hintakaan kirpaise niin.

HAAPANEN TIMO 04.09.2014 19:42

Mistä sellaset hinnat Kärkkäisellä näit. Menee jo alle euroopan hintojen.

@timppa

VALTONEN MARTTI 04.09.2014 19:46

Timo, Taisi olla viime viikolla tullut "KauppaSuomi" lehti ja pari päivää sitten silmittelin paikan päälläkin niitä hintoja.

Käyttäjän lisäys viestiin 4.9.2014 klo 19:47:45 Tämä siis Lahdessa tapahtunutta. Maksoihan ne aiemmin yli satasen mutta nyt lienee karavanosaston talvisaneeraus käynnissä.

HAAPANEN TIMO 04.09.2014 19:54

Ja nettisivulle eivät saa hintoja oikein sitten millään. Ei taida puljun pomo tietää kuinka asiat siellä ovat, johan noita ostettaisiin.

@timppa

VALTONEN MARTTI 04.09.2014 21:19

Mikä siinä tökkineen sitten.

JANHONEN MATTI 04.09.2014 22:03

Olen pitänyt reissussa mukaan pöntön luukun tiivisteen. Yhdellä pitkällä reissulla tiiviste meni finaalin kesken reissun, eikä siihen hätään saanut mistään uutta. Vähemmän mukava kanniskella sitä vuotavaa pyttyä.

Sama vesipumpun kanssa. Aina varapumppu mukana.

VALTONEN MARTTI 04.09.2014 23:22

Tarkoittaako Matti nyt talousvesipumppua vai huuhtelu sellaista?

JANHONEN MATTI 05.09.2014 10:40

Talousvesipumppua joka maksoin 37 euroa. Nykyisessä autossani on pumppu vesitankissa, jonka vaihto on helppo tehdä huoltoluukun kautta vaikka matkalla

Kerran Italian reissulla meni autosta Surflon pumppu. Pirunmoinen riesa siitä tuli Vasta paluumatkalla Machenista sain ostettua uuden pumpun,.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.