Garmin Camper

LEPPIKANGAS MARKKU 06.07.2014 15:15

Jokos Timppa tai joku muu on hankkinut/testannut tämän Garmin uutuuden. Nykyinen 2595 pätkii aina välillä ja ajttelin antaa sen eteenpäin. Tuo uusi 7" kiinnostaisi hankkia ennen tulevaa Norjan vuonomatkaa.

Leppis
ANTIKAINEN ESKO 06.07.2014 21:35

Ilmeisesti tarkoitat navia Garmin Camper 760 LMT-D. ProMobil-lehti on numerossa 6, Juni 2014, testannut kuusi matkailuautoille suunniteltua navigaattoria. Testi on aika yksityiskohtainen, 7-sivuinen. Mukana olivat Becker Transit 70 LMU, Falk NEO 640 Camper, Garmin Camper 760 LMT-D, Navgear RSX 60 DVB-T Camper Edition, Snooper Ventura Pro Sound DB8500 ja Tomtom Go Live Camper & Caravan. Testivoittaja oli Garmin, toisena Navgear.

Luin lävitse tuon testin. Laitteet arvosteltiin lopuksi varustelun, käytön, navigoinnin ja hinta-laatusuhteen perusteella. Garmin sai varustelusta arvosanan hyvä-erittäin hyvä, kaikista muista arvosanan erittäin hyvä. Tomtomin arvosanat olivat toiseksi huonoimmat.

Tuon testin perusteella uskaltaisin ostaa Garmin Camperin.

LEPPIKANGAS MARKKU 06.07.2014 21:41

Kiitos Esko rohkaisevasta vastauksestasi! Tuota laitetta juuri tarkoitin. Pitää alkaa etsiä edullisin myyjä laitteelle.

Leppis
KOISTINEN TOIVO 07.07.2014 06:41

Liekkö kalliitta tuommoset. Onko kuin kova homma oppia käyttämään tavallisen, joka ei tietohommista mitään ymmärrä. Toivopoika

VALLIUS MARTTI 07.07.2014 08:19

Tuon Garmin Camper hinta vaihtelee netti kaupassa halvin 395e ja ainatuonne 590e ripuen mistä ostaa.Mitä käytön opimiseen tulee niin se on taas juttu erikseen,perus toiminot aikalailla helpoja mutta itsekin myönän että ovat nuo laiteet näin oppimatomille kuin minä, aika moni mutkaisia.TV Kulkuri

AHJOS TIMO 07.07.2014 14:40

Siihen tarjotaan lisävarusteena langatonta peruutuskameraa, jonka asentaminen ei kaikilta onnistu omatoimisesti. Jos ostaa senkin, kannattaa ehkä navigaattorikin ostaa samasta paikasta, missä teettää asennustyön, vaikka pelkän navigaattorin saisi verkkokaupasta esim. 40 euroa halvemmalla.

LEPPIKANGAS MARKKU 07.07.2014 17:56

Meillä on peruutuskamera jo olemassa, tai kaksikin (vaimo auton takana), joten sitä ei tarvitse. Halvin hinta 389 € Marineassa. Käytön oppii kokeilemalla ja käyttämällä. Ei mahdotonta nakkisormiselle seiskaykköselle. Reittisuunnittelussa saa ajan kulumaan ja on poissa siivouksen ajan kotihengettären jaloista.

Leppis
HAAPANEN TIMO 07.07.2014 18:09

Varmaankin on loistava navi tuo. Ja peruutuskameran hankintaa miettiville moni muukin Garminin malli.

@timppa

LEPPIKANGAS MARKKU 17.07.2014 10:56

Hain laitteen Marineasta ja nyt on kuivaharjoiteltu sekä syötetty kopin mitat. Ominaisuuksia tuntuu riittävän, leirintäalueita, matkaparkkeja, ravintoloita, korjaamoita on ainakin omiksi tarpeiksi. Jos se vielä opastaa meidät Porin FICC'iin, niin sitten uskaltanee lähteä Norjaankin.

Leppis
VIHTONEN JARMO 17.07.2014 22:40

Meillä on ollut kyseinen laite 2kk käytössä kierretty sen kanssa pohjoisnorja ja ruotsi ja tuntuu hyvin pelittävän jopa se ääniohjaus tuntuu toimivan suomen puolella

TURUNEN HEIMO 04.08.2014 09:02

Hankin laiteen ja nyt on jo kokemuksia runsaastikin. Hyvää on laiteen koko ja aika hyvin toimiva ääniohjaus. Suurta ruutua vain ei ole hyödynnetty kunnolla, siitä ei mm näy jäljellä olevaan matkaa vaan se on painalluksen takana. Huonoja puoli on sitten reilustikin, vertailulaitteena Navigon 5". Kumpikin tekee aika hyvin reitin, Navigon antaa vaihtoehtoja Garmin ei. Ärsyttävintä G:sa on osoitteen syötössä, haluat mennä johonkin kaupunkiin niin sinun pitää tietää jokin katu, jos aiot selata kadun nimen saa satoja numerosarjoja joiden perässä vasta kadunnimet joista nyt oudossa kaupungissa ei ole hyötyä. Reitin teko varsinaisella sovelluksella jämähtää tuohon, kaupunkivalinta löytyy kategorioista mutta sitä ei saa siirrettyä reitin tekoon. Reitin saa tehtyä ääniohjauksella jotenkuten. Navigonissa oli todella hyvä ääni joka ohjasi reitillä, Garminin ääni on huonoin koskaan kuulemani, se ei osaa lausua Suomea ja nieli sanojen alut ja loput. Päivitys ei tietenkään auttanut mitään. Navigonilla selvisi todella upeasti mm Manchesterin motareilla, sen kaitaohjaus oli erinomainen, Garminin esitykset olleet selvästi vaatimattomampia. Pikkuisen miettisin kumman ottaisin mukaan. Lisäksi ohjaus ei tunne teiden numeroita ja Garminin selitys on että niitä ei ole kartta-aineistossa, kumma sillä samaa aineistoa käyttää myös Navigon eli Nokiaa. Olen tottunut jo paperikartta-aikana käyttämään numeroita, Esmes tiellä numero 4 on useita erilaista nimeä riippuen missä se on ja missään tien varrella ei ole sellaisia merkintöjä. Garmin tuki ei reagoi kysymyksiin. Ettei vain ollut maksettu testi, sehän ei ole uutta saksanmaalla. Jotta pelistä saa kaikki mehut ulos niin Garminia hallitaan viidellä erillisellä sovelluksella, Navigonissa vain yksi jossa on se oleellisin. Käyttö kuitenkin jatkuu ja kokemuksia kertyy.

AHJOS TIMO 04.08.2014 12:18

Heimo Turusen kritiikki onkin mielenkiintoista luettavaa ja tuli minun kannalta parhaaseen mahdolliseen aikaan, joten suuri kiitos siitä! Olin nimittäin juuri tänään lähettämässä autoni myyjälle tarjouspyynnön tuon navigaattorin ja sitä näyttönä käyttävän peruutuskameran hankinnasta asennuksineen. Tekstin olin jo laatinut lähetysvalmiiksi, mutta en vielä lähettänyt.

Miten Timo Haapanen ja muut aiemmin Garminia kehuneet kommentoivat tuota kritiikkiä?

NYMAN MATTI 04.08.2014 12:40

Moi Olipas kiva kuulla tuosta testistä Itse hankin juuri ennen kesälomatkaa tuon Tompan ja pelitti aivan loistavasti Italiassa ja Saksassa. Puheääni erittäin selkeä, reittisuunnitelu toimi nopeasti, ei virheitä. Saksassa tiedot ruuhkista tulivat todella hyvin ja Tomppa ryhtyi ehdottamaan saman tien kiertoreittejä, Helppo vaihtaa auto-asuntovaunu yhdistelmästä pelkkään autoon ja takaisin sen mukaan miten oli liikenteessä.
Katsoin silloin myös tuon Garminin, mutta koin, että sen iso näyttö ei olisi oikein sopinut autoon. t. Matti

NIEMINEN RAIMO 04.08.2014 12:53

Olisiko Garmin muuttanut logiikkaa,tuskin.Puhun nyt LMT 2595 laitteesta. Otetaan ensiksi reittivaihtoehdot: Polku=Minne-luokat-kaupunkit-aloita haku-sinne kaupungin nimi,niin reittivaihtoehtoja tulee,jos se jotenkin järkevää on.Esim:T:re-T:ku niitä tulee kaksi kappaletta.Molemmat vievät Turun rautatieasemalle.Ja siinähän ne reitit on,jos ei haluta kiertää Rovaniemen kautta.Toinen kohta kieli:Mulla löytyy valikosta Suomi ja Suomi Mikko,tuo Mikko on joku virolainen,puhuu hoono soomi.Pelkkä Suomi on tyttö ja puhuu niin virheetöntä Suomea. Tässä nyt pari pointtia.Ihmetellä täytyy jos tuon hintainen laite on surkeampi kuin vähän päälle huntin maksanut 2595.

rami

Käyttäjän lisäys viestiin 4.8.2014 klo 12:54:51 Haapasen Timppa voi kertoa lisää jos on tietoinen tälläisistä heikennyksistä.

AHJOS TIMO 04.08.2014 13:38

Raimo, käyttääkö sinun Garminisi teiden numeroita?

Uusissa Android-laitteissa toimiva Google Navigaattori antaa joissakin tilanteissa selkän ohjeen tyyliin "Pysy tiellä numero 52". Se on kätevää varsinkin silloin, kun joutuu ajamaan jonkin kaupungin läpi. Ei tarvi sitten jokaista risteystä ja kiertoliittymää varten saada uusia ohjeita, kun teiden numerot on ainakin Suomessa selvästi merkitty.

Garmin osti Navigonin kolmisen vuotta sitten ja ehkä kaikki tuotteet myydään nyt Garminin nimellä, mutta voinee niissä vielä olla eroja historiallisista syistä.

ANTIKAINEN ESKO 04.08.2014 14:01

Käyttäjän lisäys viestiin 4.8.2014 klo 14:12:19 Suosittelen, että hankit testilehden ja luet koko testin. En rohkenisi sanoa, että on maksettu testi. Sellaisia kun ei nykyaikana juuri ole, on vain testaajien mielipiteitä, jotka voivat vaihdella. Toiseksi: Laitteen teknisissä tiedoissa valmistajan sivuilla on maininta, että laite tarjoaa eri vaihtoehtoja reitiksi. Tämä kuuluu tällaisten laitteiden perusominaisuuksiin. Luepa käyttöohje! Kolmanneksi: Minulla ei ole ko. laitetta, mutta oma Carminini toimii siten, että jos haluaa kaupungin nimeä käyttää kohteen osoitteena, jolloin yleensä päätyy keskusaukiolle, ei tule mennä valikossa niin pitkälle, että laite pyytää antamaan katua. Kohde tulee valita aloitussivun yläreunasta, jolloin pääsee kaupungin keskustaan. Oletan, että tässä laitteessa on sama logiikka. Tarkista käyttöohjeesta. Kun olet tarkistanut asiat, anna tänne palautetta, niin yritämme antaa lisävihjeitä.

HAAPANEN TIMO 04.08.2014 16:16

Eipä ole mulla tuota uutuutta, mutta kyllä se tuttu nainen siellä äänessä on, kuten on ollut jo pian kymmenen vuotta.

Kaupunkihaku on siellä omana kuvakkeenaan, sieltä löytyy melkein mikä kylä tahansa kunhan kirjoittaa nimen.

Reititystä en ole koskaan käyttänyt kun navigoin aina melko lyhyitä pätkiä ettei pääse kone keksimään mitään omiaan.

ABC- hakua kannattaa käyttää jos jotain hakee. Mikä tahansa sanan osakin riittää ja kone ehdottaa lisää.

@timppa

NIEMINEN RAIMO 04.08.2014 19:37

Timo! En nyt muista kuinka tuo Garmin niitä teitä kertoo.Kerron sitten kun olen sitä seuraavan kerran käyttänyt.

rami

Käyttäjän lisäys viestiin 4.8.2014 klo 19:38:11 Siis Timo Ahjokselle.

TURUNEN HEIMO 05.08.2014 12:02

Tässä puhutaan nyt Garmin 760 Camper laitteesta. Muut poikkeaa siitä, olen omistanut useita merkkejä ja tämä on toinen Garmin. Nyt rinnalla on vielä Navigon 70 + joka on päivitetty malliksi 72 plus. Oli muuten paha moka, siihen loppui säädöt ja omat poi-pisteet (kp). Tähän 760 malliin on helppo lisätä omat poi-kohteet. Esimerkkinä SFC-alueet, kirput, mieluisat (ei abc) huoltoasemat, lintutornit..... Ihan omatkin syntyy taulukko- tai tietokantaohjelmalla (csv) Kokeilemalla ja käytännössä on koettu että Garmin 760 tarjoaa vain yhden reittivaihtoehdon. Liekö kulkimen mitat rajaa muut pois, joskaan en usko sitä. Navigon antaa lähes poikkeuksetta kolme mahista.

Olen toki lukenut oppaan kun jotkut jutut ei vain toimineet. Perusnaviin kun laitat osoitteen ja jätät pois kadun nimen niin se vie keskustaan. 760 ei sitten millään. Silloin valinta on seitsemän painalluksen takana oleva kategoria kaupungit joka vie keskustaan. Matkan suunnittelussa tuosta on riesaa. Tuon kaupungin voi toki tuoda lähemmäs alkua tekemällä uuden pikakuvakkeen. No sen käyttö taas ei onaa matkasuunnittelussa. Pikakuvakeissa on valmiina ACSI ja MHF joita painamalla saa satojen kilometrien päässä olevia kohteita ja niitä ei saa pois näytöltä. Eikä noiden haku löydä mitää kotimaasta. Onneksi ääniohjaus toimii, joskin matkavauhdilla ajettaessa on jopa sorruttava karjumaan riippuen tien laadusta.

Minusta paljon maksavasta vehkeestä tulee antaa oikeaa tietoa eikä kätkeä pettymystään. Tiedän että ajan kanssa kaikkeen tottuu, jopa vähemmän hyvään naviin.

Ps. (Kokeilut vielä vaiheessa, kokeilen muillakin puhelimilla) Bluetooth toimii näkyy puhelinluettelo ja muut normaalit jutut muttei anna vastata eikä yhdistä puhelua, luurien kuvat ei toimi. Kumma juttu sillä sama puhelin toimii hyvin henkilöautomme audiosysteemissä ja muutama muukin vempele.

AHJOS TIMO 05.08.2014 12:09

Jos tuo on ollut jossakin testissä paras, niin minkähänlaisia ne muut sitten ovatkaan!

NIEMINEN RAIMO 05.08.2014 14:18

Ei tuo huono ole.Tutkin ko laitteen käyttöopasta.Normaali Garmin.En tosin tiedä yhtäkään Garminin mallia missä kaupunkia haettaisiin osoite kuvakkeen alta.Vaan se haetaan kaupungit kuvakkeen alta.Reittivaihtoehtoja tulee .Ota se piironkiasetus pois,sillä mitään tee.Laitteen ohjekirjassa sivulla neljä on selvitetty melko yksinkertaisesti kaupunkihaku.

rami

TURUNEN HEIMO 06.08.2014 13:24

Naveissa on eroja kuten seuraava osoittaa, Garmin 760 Camper ja Navigon 72+

Yksinkertainen reitintekotesti Oulu-Kemi-Tornio

Garmin:

Sovellukset Matkasuunnitelu Uusi matka
Valitse lähtöpaikka Valitse Lisää Alaspäin Kategoriat Alaspäin (valikossa) Alaspäin Alaspäin Alaspäin Kaupungit
Haku Kemi
Kemi Valitse Lisää Alaspäin Kategoriat Alaspäin Alaspäin Alaspäin Alaspäin Kaupungit Haku Tornio Tornio Valitse Seuraava Nimi reitille Valmis
Aja

Navigon:

Anna kohde Reittisuunnittelu Uusi reitti Anna osoite (Jos ei anna katua vie keskustaan) Kem(i) Valitse Lisää Lisää reittipiste Anna osoite Tornio Valitse Näytä reitti (kolme mahdollisuutta) Valitse sopiva

Tuon perusteella väitän että Garminissa on vielä säädettävää ja kehitettävää.

HÄMÄLÄINEN MARKKU 06.08.2014 14:32

Tomtom GO950

navigoi kohteeseen osoite kaupungin keskusta kaupunki Torn valitse Tornio

Siinä kaikki, reitti menee Kemin kautta automaattisesti

Jos haluaa tehdä reittisuunnitelman

nuoli oikealle nuoli oikealle reittisuunnitelma lisää osoite kaupungin keskusta kem valitse Kemi lisää osoite kaupungin keskusta ou valitse Oulu reittisuunnitelma valitse Kemi merkitse välietapiksi valmis Nyt tulee kysymys määränpää on Oulu Mennäänkö nyt sinne kyllä
NIEMINEN RAIMO 06.08.2014 16:00

No kyllä on mopo laite tuo 760 jos sovelluksien kautta joutuu menemään reittisuunnitteluun ennenkuin saa suoraa haettua jonkun kaupungin.Tähän en kyllä usko mitä Heimo kertoo.Toki sovelluksissa voi tehdä monimutkaisiakin reittejä,mutta jos pelkästään haluaa ajaa jonkin kylän keskustaan tietämättä osoitetta sen kummemmin. Laitan tuohon panoraman miten kaupunki haku tehdään 2595

rami

AHJOS TIMO 06.08.2014 19:52

Rami, kertoisitko vielä, miten olet noin hyvälaatuisen "panoraman" saanut aikaan navigaattorin näytöistä?

HAAPANEN TIMO 06.08.2014 20:17

Garminissa on 'ota kuva' toiminto jolla se tallentaa näytön juuri sellaisena kuin se ko. hetkellä on. Itse panoraman synnystä en tiedä.

@timppa

NIEMINEN RAIMO 06.08.2014 20:26

Timppa ehti ensin.Otetut kuvat viedään koneelle.Panoraman tekoon käy mikä tahansa kuvaohjelma joka tekee Panoraman.Nåmå olen tehnyt Irfan Wiew ohjelmalla,Se ei ole kyllä paras ohjelma Panoraman tekoon.

rami

Käyttäjän lisäys viestiin 6.8.2014 klo 20:31:11 Tuo kielikuva on näyttö siitä,että tuo Suomi-Mikko on se huonosti Suomea puhuva kaveri,Onko Timpalla Mikko?

Rami

TURUNEN HEIMO 07.08.2014 16:29

Navigoiti kaupunkiin. Tomppa ja Navigon osaavat mennä keskustaan jos ei anna katuosoitetta. Garminilla siis 760, kaupunki valittava kategorioista tai tehtävä pikakuvake jolla se käy joutuisammin.

Aiempi esimerkkini oli huono sillä Kemi on Tornioon menevän tien varrella, parempi oli ollut vaikka Suomussalmi. Yritin kuvata kuinka kökkö matkasuunnittelusta on saatu. Suunnitelmasta on hyötyä paitsi itselle matkalla joka sisältää useita kohteita myös lainatessa vaikka jälkikasvulle. Tottelevat vain navia joka jatkaa pysähtymisten ja yöpymisten jälkeen suunnitelman mukaan ja tuo lopulta kotiin. Suunnitelma voi sisältää vaikka luontokohteita, sfc-alueita yleisiä leirintäalueita, harrastusjuttuja...

Vempeleessä on nyt "sakari", selkeä-ääninen joskin laiskanpuoleinen sillä ei viitsi sanoa edes teiden nimiä. En viitsinyt kokeilla motarilla kaistaopastusta sillä sattui ruuhka-aika. Kuitenkin, kuten jenkit sanoo "mikään en voita kuutiotuumia" niin ei kyllä tavallisia tuumiakaan, Nyt vien laitteen takaisin autoon odottamaan uusia seikkailuja.

LEPPIKANGAS MARKKU 12.08.2014 23:45

Ei tuo Camper aivan niin kökkö ole kuin mitä täällä kerrottu! Kartassa on teiden numerointi, opastus kertoo mille tienumerolle tulee kääntyä, mitä kaistaa ajettava sekä taajamissa kadun nimen. Täällä Norjan reissulla olemme selvinneet Drammenin lähelle Hokksundin campparille. Oslon paikka oli aivan kauhea. Teiden nimien lausunta tosin naurattaa kun se lausutaan aivan kuten kirjoitetaankin. Kaupungeille avasin oman kuvakkeen josta ne löytyvät. Harjoittelua vielä vaatii mutta 2565 jälkeen ei mikään virheinvestointi.

-Leppis

HAAPANEN TIMO 13.08.2014 09:45

Eikös juuri ruuhka-aikaan olisi kiva vaihtaa kaista ajoissa, valokuvan opastamana.

Ja euroopassa jossa saattaa liittymästä olla ulos neljäkin kaistaa näyttää koneesi ne, ja lisäksi kirkkaampana nuolena ne kaistat joita tarvitset seuraavaksi.

@timppa

LEPPIKANGAS MARKKU 13.08.2014 15:14

Timppa, ei yksin näytä vaan kertoo myös esim: käytä kahta vasenta kaistaa!

Älkää kukaan ajako Oslon keskustaan! Pyörimme siellä tovin emmekä ole ainoita. Leirinnän rouva kertoi että hänen miehensä on myös siellä jatkuvasti eksyksissä. Valtava silta,liittymä ja tunneli sekamelska jossa navi koitti pitää meidät ajantasalla mutta tapahtumat tulivat niin yhdessä että ei ehtinyt pappa enää rattia pyörittää. :)

Huomenna kohti Bergeniä ja sen kalatoria! Merenelävät jo maistuvat suussa, pitää ottaa huomenna isoannos allupurinolia!

HAAPANEN TIMO 13.08.2014 15:32

Garminihan tietää tunnelit, muuttaa värin tummemmaksi ja laskee läpiajon sillä nopeudella kun satelliittien hävitessä oli. Tällöin se on heti tunnelin jälkeen valmiina komentoihin.

Oslon tunnelisekamelskassa on kyllä pyöritty, paljon risteyksiä siellä alhaalla.

Bergenin kalatori on unohtumaton. Platzi lähellä.
http://www.campercontact.de/campersite/detail/id/19171

http://goo.gl/maps/7Tlv7

@timppa

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.