Leirintäalueen säännöt / "kiinteät" katokset

JUKOLA PASI 24.04.2014 09:52

Tervehdys

Millä tavalla yleensä rajataan leirintäalueella esim kausipaikalla kiinteä katos/teltta? Meneekö raja purettavuudessa/siihen käytetyssä ajassa? Entä jos seinät on kovaa levyä eikä telttakangasta?

Entä olisiko kiinnostusta telttaan, joka olisi valmistettu eristelevystä, koottavissa ja purettavissa sekä kylmempänä aikana saisi lämmitettyä? "Teltta" olisi stanby -tyyppinen eli itsestään seisova.

KUJANPÄÄ MARKKU 24.04.2014 15:45

No kun ei heti tunkua ollu kommentteihin, niin paan tähän omani, joskaan ei täsmätähdätyn suoraan aloitukseen.

Kausipaikkajutut omine rakennelmineen on jotenkin säädelty kaupungin/kunnan rakennusviraston toimesta, joka koskee myös kämppäreitä, luulisin.

Itse vierailevana "tähtenä" en halua nähdä kämppäreillä kovin kiinteitä karavaanareiden rakennelmia, koska niistä tulee vierailijalle ulkopuolinen tunne.

Ei mulla mitään kausipaikkajuttuja vastaan ole. Mua vaan hiukka ahistaa mennä heidän silmiensä alle arvosteltavaksi omissa toimissani. Mulla nyt kuitenkin tuoretta tietoa ja kokemusta liikkuvasta yksiköstä.

Voi hyvinkin olla, että jossain vaiheessa tulevaisuudessa katon jostain itelleni kausipaikan

AHONEN KAI 24.04.2014 18:24

http://www.lahti.fi/kannat/lahasia.nsf/3cf90a23430db5a9852562840073ae37/7bbf1af68c6e8bf0c225789b003ec99f?OpenDocument

KOISTINEN TOIVO 24.04.2014 18:37

Me ollaan kulettu aiemmin vuokra-autoilla, vanhoillakin. Sitten ostettiin oma ensimmäinen, vanha. Ollaan monella leirillä oltu, ja yhdelläkään ei ole tunne, että kiinnittävät huomiota kulkimeen. Millonkaan ei sauna, tai muissa juttelu tuokioissa ole kukaan kommentoinut kulkupeliä, millä ollaan oltu liikkeellä. Auttanekko, että lähtiissä taittelen sanomalehen kuusin keroin lompsaan, ja sen tukin takataskuun puoliksi näkyville No sitten kausipaikkoihin. Esimerkiksi rairannassa on kausilaisilla monenmoista rakennelmaa. Ollaan aina käveleksitty, ja ihailtu heidän puutarhojaan Lain laatijan suhtautumisesta en ossaa sanoa, kun norjalaisilla näyttää olevan Kilpisjärvellä aikaset talot vaunujen edessä. Toivopoika

EEROLA TEEMU 24.04.2014 19:07

Toivopojan kanssa samoilla linjoilla. Vaikka ollaan aika rajoitetusti oltu millään kausi- tai kämppärialueilla, niin ei ole koskaan tullut tunnetta, että olisi jotenkin kokenut syrjimistä tai muuten tullut ylenkatsotuksi. Päinvastoin. Monet kausipaikoilla ties monettako vuottaan viettävät, ovat tuoneet kainosti julki, kaipaavansa liikkuvaista karavaanarielämää. Joskus sitä on heillä ollutkin.

Monet ovat jo aikalailla pysähtyneitä ja yleensä siitä m- vaunusta on tullut vaatimaton ja rakaskin kesämökin korvike. Se hyvä puoli asiassa on, että mökillä on paljon enemmän puuhaamista, sekä hyvässä että pahassa mielessä. Meikäläistä ei saisi kausipaikalle niin kuin ei etelän hiekkakentillekään. Luonnekysymys. Ei tarkoitettu arvosteluksi.

PALM PEKKA 25.04.2014 06:39

Edellisten kanssa täysin samaa mieltä. Vielä ainakin halutaan liikkua. Suomea kierretään niin ja kirpputoreja ensikesänäkin nelisen viikkoa. ITE

HIETAVUORI JUHA 25.04.2014 07:45

Me ollaan myös kokeiltu melkein kaikki karavaanari tavat . Ensin pakettiautolla joka Saksassa muuttui as, autoksi . Sitten muutama as. auto jonka jälkeen vaunu ja kausipaikka ja aika kiinteä etuteltta . Sitten mökki ja as. auto . Veneitäkin siinä välissä .Nyt ei tiedä mitä keksisi seuraavaksi. Mutta sen olen huomannut että yhtä ainoata hyvää tapaa ei olekkaan . Mieliteot muuttuu iän ja ajan mukaan. Tämä kesä nyt kuitenkin mökki ja asuntoauto yhdistelmällä mennään , sitten taas suunnitellaan uusia juonia ......

JUKOLA PASI 25.04.2014 15:41

Tämä oli sinänsä hyvä, mutta missä menee kiinteän raja? Mielessäni olen suunnitellut sellaista rakennelmaa, joka on purettavissa muutamassa tunnissa (sokka/tappi -liitoksilla), kuten stand by -teltat. Pitääkö teltta olla kangasta vai käykö kiinteä levy materiaaliksi?

NYBERG JYRKI 25.04.2014 18:53

Kyse on kai lähinnä siitä, mille leirintäalueelle sen kiinteän rakennelman rakentaisit, suurimmassa osassa leirintäalueita kiinteät rakennelmat on kiellettyjä lukuunottamatta etuteltan alustaa. Myös joillain paikkakunnilla on paloviranomaisilla tai rakennustarkastajilla tiukan kielteinen kanta kaikkiin puurakennelmiin ja jopa aisan suuntakin on määrätty. Elikä selvitä ensin leirintäalueen pitäjältä, mikä kanta heillä on. Jopa matkailumessuilla on ollut näytteillä kiinteitä eturakenteita, Tervon Jari varmaan pian selvittää sellaisen valmistajankin, oli muistaakseni kotkanpuolessa. Yksityisillä alueila on jopa hirrestä tehtyjä "etutelttoja", mm Lempivaara, Salakallio ja mitä kaikkia niitä onkaan.. Lennu

ORELA TONI 25.04.2014 18:55

Pasi, Jos leirintäalueella ei ole mitään näkemystä/sanomista asiaan niin kannattanee kysäistä ko. Kaupungin tai kunnan rakennusvalvonnasta niin omapahan ainakin varman puolella. Kävimme tänään yhdellä lapsuudesta tutulla leirintäalueella katsomassa, että miltä siellä nykyään näyttää. Alueella on huomattava määrä kausipaikkoja ja useassa vaunujen "teltat" olivat sellaisia, että riuska mies voi sen kahdessa tunnissa sorkkaraudalla ja moottorisahalla purkaa, mutta tämän jälkeen jäljellä on vielä iso kasa lautaa ja muuta rakennusmateriaalia. Joidenkin rakennelmien takaa/sisältä oli vanua jo vaikea erottaa.

KOISTINEN TOIVO 25.04.2014 19:10

Minun järki sanoo, että etuteltta, joka on helposti ilman työkaluja kasattu, ja purettavissa samalla lailla kun nämä kankaiset. Mikä on pois otettavissa helposti, ja vaunun saa pois pian, esm. tulipalon uhatessa. Eikä ole olemukseltaan isompi kuin normaali etuteltta, niin kai semmoisen saa tehä. Mutta kysyisin alueen haltijalta, tai kunnan viranomaiselta. Tietysti se myös vaikuttaa onko sen palokuorma isompi, kun etuteltan, ja paloherkkyys Toivopoika

ASIKAINEN MATTI 25.04.2014 22:32

Mielestäni etuteltta ei ole enää etuteltta, ellei sitä voi ottaa vaunun mukaan, kun lähtee maata kiertämään.

NYBERG JYRKI 26.04.2014 19:52

Näkyy ainakin Best-Caravan uskovan eristettyihin "etutelttoihin" mikäli eilen tulleesta Bestis lehden jutusta on uskomista.

YLINIEMI SEPPO 26.04.2014 20:17

Saapa nähä milloin nuihin niin niinsanottuhin "etutelttoihin"näpätään kiinteistövero.

HUOVINEN TUOMO 26.04.2014 20:37

Eipä tossaa oo mitään järkeä, koska kaiklla tonteilla on oltava jonkinlainen rakennuslupa. En kyllä kieltäisi, jos siihen olisi joku tolokku. T. TH

TAMMINEN MIKKO 28.04.2014 16:55

Ei kai SFC alueille saa laittaa muuta kun teltan Ei siis puisia katoksia. Yksityiset sit sallii jos sallii.

LINNAVUORI TATU 11.05.2014 14:09

Kun katsoo tätä koppi mainosta, tulee mieleen lähinnä siirtolapuutarha. Kun aletaan lähestyä kiinteää mökkimallia, alkaa käyttötarkoituskin muuttua. Tämä herättää paljon uusia kysymyksiä, mikä ei sinänsä ole huono asia. Tällainen "siirtola caravan" saattaisi olla kehiteltävä idea, niinhän maailmakin ympärillämme muotoutuu koko ajan. Ihan sikin sokin erityyppisten asumusten alue ei toki ole kovin kiehtova ajatus. Aluetta voisi kuitenkin hiukan rajata erilaisten käyttötarkoitusten mukaan.

KAASINEN PERTTU 11.05.2014 14:46

Meillä ollaan joka asiassa suvaitsemattomia, niin tässäkin eli rakennuslupa asioissa tämä standby teltta tuntuu olevan ainoa paikalleen jäävä teltta joka sallitaan. Eihän meillä niin sanottuja huvila vaunujakaan, saatikka "naula" telttoja sallita.

Kyllä yhteiskunnan täytyisi sopeutua tälläkin osiolla uuteen ajattelutapaan, muualla päin on näitä seisovien vankkureiden alueita meillä ne vaunut pitäisi olla maanteiden tukkona.

Ymmärrän täysin SFC:n kannan tämähän on perustettu aikanaan edistämään liikkuvien vankkureiden asiaa ja siihen ei sovi nämä seisovat vaunut.

Jonkun tahon pitäisi perustaa tätä asiaa ajavan yhdistyksen. Taitaa olla juuri siirtola puutarha lähimpänä.

NYYSSÖNEN KAJ 11.05.2014 18:24

Ei edes pelkkää vaunua saa pitää samassa paikkaa tontilla jatkuvasti ilman rakennuslupaa. tästä syystä jollain alueilla kausipaikkalaiset vaihtavat paikkoja silloin tällöin.

Tuon kiinteän etuteltan ratkaisuna voidaan käyttää erään Kemiläisen politikon mallia. Väyrynen laittoi jalakset alle ja kiinteän hinauskoukun sillon etutelttakin on siirettävä.

Joa omistat rantatontin jossa ei ole rakennuslupaa saat siellä pitää tilapäisesti autoa tai vaunua mutta ajoittain sen paikkaa on muutettava.

Tätä valvovat palo ja rakennusvalvonta viranomaiset. heidän kantansa per kunta sitten ratkaise miten sitä sovelletaan. Myöskin se vaikuttaa minkälaista lupaa on leirintäalueen omistaja hakenut maapalaselleen . Enintään 18 paikkainen leirintäalue ei tarvitse mitään leirintäalue lupaa.

JANHONEN MATTI 11.05.2014 19:57

Tämä asia on lähinnä kiinni siitä miten asiaa valvotaan ja valvotaanko lainkaan..

Päällimmäisen määräys tulee Maankäyttö- ja rakennuslain 126 a §:tä jossa säädetään milloin rakentamiseen/rakenteiden tekemisen tarvitaan toimenpidelupa. Rakenne kun on muukin kun rakennus. Ei näitä rakennelmia rakennuslupamenettely koske jo pelkästään siitä syystä, että eihän kausipaikkalainen hallitse rakennuspaikkaa, jolloin ei voi hakea lupaakaan. Vrt. nimimerkillä "saako toisen maalle rakentaa".

Muita määräyksiä on em..laista johdettu MRL:n asetus Kunnan rakennusjärjestys Kunnan ympäristönsuojeluohjeet ja määräykset (rantarakentaminen, vesien käsittely) Onko kyseessä vaikkapa pohjavesi tai luonnonsuojelu tai muu rauhoitettu alue Onko alue rantakaava- tai rantaosayleiskaava-alueella (alueen käyttötarkoitus) Onko alue toimenpidekiellossa vaikka tulevan kaavoituksen vuosi Ja tietenkin asiassa keskeinen määräysvalta alueen haltijalla/omistajalla joka voi antaa omia sitovia määräyksiä asiasta.

Hyvin keskeistä asiassa on minkä linja kunnan rakennusvalvontaviranomainen asiassa ottaa. Jos hän ihan vaan piruuttaan pyytää lausuntoa rakenteista ja niiden merkityksestä ennen omaa päätöksentekoaan paloviranomaiselta niin se on yleensä menoa se.

Myös kunnan ympäristönsuojeluviranomainen voi uhkasakon nojalla purattaa rakennelmia jos ympäristö alkaa näyttää kivin ränttälänkaupungilta.

Hyvin keskeistä asiassa on se kuinka tiukkaa tai löysää linjaa alueen haltija ja/tai kunnan rakennusvalvontaviranomainen asiassa vetää.

NYYSSÖNEN KAJ 11.05.2014 20:37

Kuten Mattikin totesi niin tämä riippuu kunnan virkamiesten kannasta. Siksi sitä sovelletaan vähän erilailla joka kunnassa. Sen seurauksena sovelletaan vähän erilailla joka leirintäalueella.

leirintäalueita ei yleensä ole montaa samassa kunnassa.
KAASINEN PERTTU 11.05.2014 21:27

Yleensä kausipaikkalaisenkin on matkailuväline pidettävä katsastettuna, silloinhan sitä ei voi rakennus eikä toimenpide luvat koskea. Nämä "naula" teltat meneekin jo yleensä palotarkastajan kieltolistalle.

JANHONEN MATTI 11.05.2014 22:23

Katsastuksella ei ole mitään merkitystä toimenpidelupaan.

MRL:n 126 a § 3. mom mukaan "Toimenpidelupa tarvitaan: Asuntovaunun tai laivan tai vastaavan pitämiseen paikallaan sellaista käyttöä varten, joka ei liity tavanomaiseen retkeilyyn ja veneilyyn (liikuteltava laite)." Liikkumisella on merkitystä (tavanomainen retkeily), eli laitetta käytetään silloin tällöin siihen tarkoituksen mihin se on tehty.

Tämä sama määräys voi olla otettuna sellaisenaan kunnan rakennusjärjestykseen ja olisi se sillä tai rakennusvalvontaviranomainen voi aina toimia lain pohjalta.

Tällöin tullaan siihen, että myös omassa pihassa säilytykselle kaava-aluealla tarvitaan toimenpidelupa. Hyvin moni kuorma-auto, vene tai työkone on saanut tältä pohjalta siirtokehotuksen ja tämä sama koskee m-autoa ja vaunuja.

Kuten sanoin tätä lainkohtaa tulkitsee tulkintaetuoikeudella rakennusvalvontaviranomainen, usein naapurien kantelun pakottamana. Onneksi viranomaiset eivät ole olleet kovin innokkaita asian suhteen.

Jos tontilla on talli/halli johon m-ajoneuvo sopii, asia on ratkaistu naapurien kuulemisineen jo rakennuslupamenettelyn yhteydessä.

Kun suuri yleisö ei tästä lainkohdasta tiedä, ja parempi niin.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.