Lampun vaihto10W:n vaihto 15 W:n (2 W) lediin

HALINEN HARRI 11.02.2014 13:56

Tässä pari kuvaa tehoista. Tuo valoteho 15 W on siis myyjän ilmoitus vastaavasta hehkulampun valoteho..

Käyttäjän lisäys viestiin 11.2.2014 klo 16:54:02 Noissa ledeissä sävy on "Lämmin".

JANHONEN MATTI 11.02.2014 15:57

Vaihdoin asuntoautossani sisävalot ja vessan valot ledeiksi. Ja uskoin siihen vakuutteluun että sen ja sen wattimäärän ledin teho vastaa sitä ja sitä wattimäärään halogeenin valoa. Ei vastannut. Täytyy uusia asunto-osan ledit. Vessassa jossa on neljä erillistä valoa, valotehoa ledeillä on riittävästi mutta asunto-osassa ei. Onko muille käynyt näin?

HYTÖNEN RAIMO 11.02.2014 16:38

Onhan noissa ihan selvä ero. Itse vaihtanut kaikki sisävalot ledeihin ja olen tyytyväinen. Esimerkkinä oleskelutilan viiden watin vaihtuivat 1 W_n ledeihin ja valoteho parani selvästi. Oman käsitykseni mukaan 1W:n led vastaa valoteholtaa 5 - 10 W:n halogeenia, mikä näyttäisi pitävän paikkansa aloittajan esimerkkikuvien perusteella. Eli käytännössä sama valoteho saadaan ainakin 5 kertaa pienemmällä virrankulutuksella.

Käyttäjän lisäys viestiin 11.2.2014 klo 16:41:14 siis viiden watin halogeenit...

Käyttäjän lisäys viestiin 11.2.2014 klo 16:46:45 Led -polttimoita on markkinoilla monella värilämpötila-arvolla, joka vaikuttaa aika paljon niiden antaman valon kirkkauteen. Jos satut ostamaan matalan värilämpötilan polttimon, niin eihän se kovin kirkasta valoa tuota.

KURVINEN ESKO 12.02.2014 18:17

Eri lamppujen valotehoa on vaikea verrata tehon (W) perusteella, parempi onkin verrata, montako lumenia niiden valoteho on. Kotona käytettävän 60 w hehkulampun valoteho on jotain 800-850 lumenia, vastaavan led-lampun teho pitää olla yli 12 w ja värilämpötila lähes 3000 kelviniä. Nämä arvot muistikuvan perusteella kun olen ostellut lamppuja kotiin. Netistä löytyy tarkat arvot. Asuntoautoon olen asentanut led-nauhat yleisvaloksi ja mitoituksena olen käyttänyt 400 lumenia/metri.

Se, mistä led-valojen kohdalla on vähempi puhuttu, on sytytyskertojen vaikutus kestoikään eli sytytyskerrat lyhentävät kestoikää. Esko

HALINEN HARRI 12.02.2014 19:57

Koska käytettävissäni ei ole valomäärämittaria katsoin ainoaksi vaihtoehdoksi ottaa kummallakin lampulla valokuvan. Valitettavasti eivät kuvat olleet samalta etäisyydeltä, mutta kuitenkin samoissa olosuhteissa. Todellinen ero näkyy esim. kaapin ovissa ja listassa joihin ei kuvausetäisyys niin paljoa vaikuta kuin esim. lamppuun. Kuvia oli turha ollut ottaa automaatti asetuksella koska kamera olisi säädellyt kuvattavaa kohdetta.

NYBERG JYRKI 13.02.2014 08:47

Kattokaas pojat tuolta, mulla on jo kaikki valot autossa ledejä, kuitenkin tilasin noita kalliimpia pari kokeeksi muun roinan yhteydessä, postikulujahan noista ei mee. http://www.dinodirect.fi/se-G4%25202W/ Lennu

Käyttäjän lisäys viestiin 13.2.2014 klo 08:54:41 Laitan lamput etupään lukuvaloihin, nykyiset on niitä litteitä pyöreitä, nekin kyllä hyvät.

KURVINEN ESKO 13.02.2014 14:31

Eihän sitä valomäärän mittaria ole minullakaan. Olen yrityksen ja erehdyksen kautta ja pakettien lupauksia tutkimalla hakenut riittävää tehoa sekä kotiin että autoon. Esko

Käyttäjän lisäys viestiin 13.2.2014 klo 14:48:41 Aikaisemmassa viestissäni tarkoitin tietysti hehkulampun, halogeenin ja led-lampun tehojen vertaamista, jonka olen kokenut vaikeaksi suoralta kädeltä valita vastaava kirkkaus. Valintaan olen käyttänyt pakettien lumen-arvoja jos on ollut saatavilla.

HALINEN HARRI 13.02.2014 17:36

Lienee nuo pakkauksissa annetut arvot wattien suhteen sitä sähköstä otettua tehomäärää. Oikeampi olisi todella tuo lumen ja maun mukaan sitten sävy. Eiköhän ne kaikki pakkauksissa annetut arvot valmistajan/myyjän antamia ja kunnon luotettavia mittauksilla varustettuja testejä ei taida löytyä. Eli se oma tunne että "nyt valo riittää" lienee helpoin. Kyllä minä haluaisin isomman kuin ledin ilmoitetun 2 W tehon (esim 3 W) mutta tuolla Superledillä jolta tilasin ei ollut sellaista euron tai kaksieurosen kokoista josta kontaktit lähtisivät joko kruuna- tai klaavapuolelta keskeltä.

TUOMINEN MARKKU 13.02.2014 23:04

Minäkin vaihdoin auton halogen-polttimot Kiinasta tilattuihin LED-polttimoihin ja tyytyväinen olen. Yksi piirre kummastuttaa, kun himmentimellä olevan kattovalon kolmen LED-lampun päässä oleva led-yksikkö jäävät hieman "hehkumaan", vaikka virta on katkaistu himmentimen painokatkaisimella. Tämä sama piirre on muissakin pyöreissä G4-kantaisissa "putki"-lampuissa. Huomasin sen eräänä yönä, kun tuli tarve käväistä etuosassa ilman valojen sytyttämistä. Onko kukaan muu havainnut ko. asiaa?

KOISTINEN TOIVO 14.02.2014 06:33

Sähköinsinöörit lienevät pysyvät kertomaan mistä kautta sellainen pieni "aave virtavuoto" jä kulkemaan, joka saa ilmeisesti sen ledin hehkumaan. Joskus jostain päin sellaista tapahtuu, ja se tyhjentää akun aikaa myöden Joskus on itselle sattunut ennen loisteputkia, jotka hehkuvat jälkeenpäin, vaikka irroittaa putken . Mutta nykyään ei semmoista ole tullut vastaan. Loisteputkissa oli ennen muistaakseni fosforia, liekkö vielä. Toivopoika

NYBERG JYRKI 14.02.2014 15:59

Mulle Limicin asiantuntia kertoi, ettei himmentimillä varustettuihin halogen-kantoihin sovi Led-polttimot, ledeille pitää olla omat himmentimet, tosin nekin on halpoja ja "helppoja" asentaa.

TAPANINEN JORMA 15.02.2014 11:22

Tuohon hehkumisilmiöön ..huomasin saman 240v joulukuusen ledeissä,kääntämällä pistoke rasiassa toisinpäin hehku loppuu.Onko joku vuotovirta vai ? kokeiles vaihtaa napaisuus siinä lampussa,ei hehku enää ..Jorma.

TUOMINEN MARKKU 17.02.2014 09:53

LED-polttimoita käännelty, ei poistanut hehkumista! Taitaa olla parasta vaihtaa takaisin halogeneihin, ellei sitten jostain saa ledeille(12 v) sopivaa himmennintä.

TAPANINEN JORMA 17.02.2014 10:34

Koetan tarkentaa. tuo joulukuusen dedisarja,240 v.ilman muuntajaa.Sen johdossa on katkaisin,joka katkaisee vain toisen johdon virran ,jos töpseli on niinpäin että 0 -johto katkaistaan niin ledit jää hehkumaan. Laitoin matkikseen asuntopuolelle autoradion yläkaappiin,ettei tulisi turhia näkyviä reikiä.Vedin sille virrat johdonpätkällä jossa oli katkaisin valmiina,muuten toimi hyvin,jäi vaan asteikkovalot johtokatkaisijasta sammutuksen jälkeen hehkumaan. Se katkaija olikin miinus johdossa,vaihdoin katkaisun + johtoon, eipä hehku..Jorma.

AHJOS TIMO 17.02.2014 10:43

Minäkin vaihdoin kaikki uuden auton mukana tulleet G4-kantaiset halogeenipolttimot LEDeiksi auton oltua vasta muutaman viikon vähäisessä käytössä. Siitä lähtien ne käytöstä poistetut halogeenipolttimot ovat olleet odottamassa, että tekisin niille jotakin. Keksiikö joku, voisiko niille tehdä jotakin muuta kuin heittää sekajätteisin? Vai ovatko nekin ongelmajäteitä?

TAPANINEN JORMA 17.02.2014 10:59

Mites olis kaulaketju paremmalle puoliskolle.Jorma..

LEHTINEN PERTTI 22.02.2014 05:49

Varoitus! Tästä tulee novelli, ei tietellinen julkaisu!

Kai nuo LED-loimotikset johtuvat itse säätimistä. Jos ei varsin säädettävä niin elektrooninen jännitteen alentaja kuitenkin verkkovirtaledeissä tarvitaan.

LED-säädin ei säädä jännitettä, kuten jotkut halogeenisäätimet, vaan ne katkovat sähköä. Ja tästä erittäin nopeasta ON/OFF kytkennästä syntyy johdotuksen "vapaaseen häntään" energiahukkaa induktiivisesti, erittäin pientä, mutta riittävästi, jotta LED sen huomaa ja hehkuu. Sama hukka syntyy jos lamppuna on halogeeni, sitä vain ei huomaa kun halogeeni ei siihen reagoi, ei sillä teholla.

Minun mielestä sinun ei tarvitse huolehtia tuosta loimotuksesta mitään eikä se poistu lamppua kääntämällä, riippuu kyllä itse LEDistä sekä säätimen elektroniikasta.

Anna siis LED-lampun hehkua, pääkatkaisimeata asuntovirran katkaisemalla sekin hehku loppuu, sillä säädin ei enää saa jännitettä eikä LED-valon johtoon indusoidu jännitettä. Voisihan tuossa olla kosteudesta tms. Johtuva jännitevuotokin, mutta en usko siihen ja sama vuoto tapahtuisi myös halogeenipolttimolla ja ehkä vielä paljon suurempana, mutta siitä et tietäisi mitään. Vaihtosähkö on ihmeellistä ja suurella taajuudella pätkitty tasasähkö aiheuttaa myös mielenkiintoisia ilmiöitä kuten radion kuuluvuushäiriöitä sähkösäteilystä johtuen. Nämä on uuden tekniikan kanssa hyväksyttävä ja karavaavarin osalta ollaan varsinkin ulkoisen säteilyn osalta niin kauan erittäin vahvoilla kun vaunussa on alumiiniseinät, sillä ne blokkaavat tehokkaasti kaikkea ulkoista säteilyä, vaikka ikkunat tietysti "vuotavat" niin sähkökenttää (ei magnetismia) kuin radio- ja tutkasäteitä jne. LED-lamppujen säteily ei paljoa ylitä taskulaskimen käytön aikana sen itsensä lähettämää vastaavaa säteilyä. Tämä kertoo vain säteilyn mittakaavasta.

Olkaa siis tästä asiasta "LED-hehkuu säätimen perässä" huoleti. Näin uskon minä ja tukea olen saanut joiltakin osin tehdyillä mittauksillakin mm. LED-lampun johdon ja taskulaskimen sähkönsäteilyn osalta.Luottokorttikoinenkin nappiparistolaskin säteilee vaihtosähköä mitattavasti laskimen käyrön aikama.

HYTÖNEN RAIMO 25.02.2014 23:56

Ongelmasta pääsee helpoimmin vaihtamalla halogeeneille tarkoitetun himmentimen led -valoille tarkoitettuun himmentimeen. Ei pitäisi olla ylivoimainen tehtävä.

LEHTINEN PERTTI 27.02.2014 23:42

Jos haluaa laittaa tavallisen katkaisijan lisäksi himmennyksen LED-valoille niin tässä valmis paketti ilman tinailua, vaikka muuten kytkentä ja kotelointi pitääkin hoitaa huolella: http://www.partco.biz/verkkokauppa/product_info.php?cPath=4_2091&products_id=4431 Jos on innostunut tinailemaan ja näkemään kättensä tuloksen voi käyttää tätä sarjaa: http://www.partco.biz/verkkokauppa/product_info.php?cPath=4_2091&products_id=14648 Minä käytän tätä jälkimmäistä, sillä se pitää kasata osista ja se on mukavaa hommaa. Lisäksi näihin LED-himmentimien virtapiireihin lisään aina komponentin, joka rajoittaa virran max. 1A jo turvallisuussyistäkin ja siksi, että LED voi tietyssä tilanteessa palaa myös oikosulkuun mitä hehkulamppu ei käytännössä koskaan tee. Laitan siis virtapiirin suojaksi tällaisen 1 A Pico-sulakkeen. http://www.partco.biz/verkkokauppa/product_info.php?products_id=6595

Harrasteluahan tämä on, mutta jos olet siitä kiinnostunut niin eikun tilaamaan osia ja laittamaan himmentimet kaikkiin valoihin, joissa sillä on mukavuus- ja käytettävyysmerkitystä.

LEHTINEN PERTTI 02.03.2014 12:21

Tänään löysin sivuston/nettikaupan, jossa on mielenkiintoinen valikoima sekä hinta lukuisille LED-polttimoille.

http://www.miniinthebox.com/fi/g4-6w-12x5630-smd-500-560lm-6000-6500k-luonnollista-valkoista-valoa-lotus-muotoinen-led-spot-lamppu-12v_p479705.html

KARJALAINEN ALPO 02.03.2014 13:57

Olen tilannut tuolta Pertin kirjoittamasta firmasta. Muuten ok, mutta toisinaan kestää toimitus 6-7 viikkoa, jos tilaa rahtivapaasti.

LEHTINEN PERTTI 03.03.2014 03:30

Sama on kokemus yleisesti, mutta juuri täältä en ole tilannut mitään aikaisemmin. Hyvä kuitenkin ettei negatiivistä palautetta tullut.

AliExpressistä on tietyt erikoislamput valuneet nyt 5 viikkoa, joten eiköhän ne kohta tule. Logitietojen mukaan tavara kyllä lähtee pian, mutta tullee laivarahtina ja saattaa seistä tullissakin aikansa.

Jos heti tarvii jotakin on parasta ostaa se kivijalkakaupasta tai vähän paremmalla ajalla suomalaisesta nettikaupasta.

Kotimaasta kokemukseni mukaan tavara tulee 3-4 päivässä kotipostilaatikkoon.

Edullinen hinta maksaa siten ajassa ;-o, mutta aika ei lopu vaikka raha loppuisi ;-

TUNKKARI VESA 03.03.2014 11:58

Näyttaisi löytyvän edullisia ledlamppuja tuolta www.miniinthebox.com Omakohtaista kokemusta ei ole tuosta.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.