Äänekäs kattoluukku puhaltimella

VÄNTTINEN ILKKA 08.02.2014 11:40

Laitoin asuntoauton nukkumatilaan Fiamma Turbovent kattoluukun portaattomalla nopeudensäädöllä. Nyt on ongelmana että pienimmällä nopeudella se on turhan äänekäs. Tuntuu että nukkuessa sitä ei voi käyttää vaikka esitteen mukaan se pitäisi olla erittäin hiljainen, onko muilla kokemuksia ko. seikasta. esim. voiko puhallustehoa vielä alentaa jotenkin. Muuten puhallusteho on erittäin tehokas. Olisiko Omnivent luukku ollut parempi ratkaisu.

T. Ilkka

JANHONEN MATTI 08.02.2014 13:00

Omassa autossani on myös pienemmän kattoluukun reikään asennettu puhallin. Tosi hyvä lisävaruste mutta yökäytössä tosiaan liian äänekäs.

En ole muuta ratkaisuksi keksinyt kun asentaa siihen yöaikaista käyttöä varten erillinen hyvälaatuinen tietokoneen jäähdytyspuhallin. Niissä on joitain malleja tosi äänettömiä ja teho kuitenkin riittää.

TALHOLA MATTI 08.02.2014 20:02

Sama ongelma on myös Hymerin Fantastic Vent tuuletinkattoluukussa,hiljainen pieni nopeus puuttuu.Niinpä sille piti tehdä jotakin.Löysin vanhasta lämmityslaitteen etuvastuksesta sopivan vastuksen,jolla alkuperäinen pienin nopeus noin puolittui. Sijoitin sen luukun reunaan näkösuojaan siten että siirtyvä ilma jäähdyttää sen. Entisiin käyttökytkimiin sain sijoitettua tämän uuden nopeuden,ja siitä onkin tullut lähes ainoa käytetty nopeus. Tällainen tuuletin on kyllä mainio laite kattoilmastoinnin lisäksikin,ja toimii oikein hyvin myös liesituulettimena.Kesällä parkkipaikoilla sisälämmön saa pidettyä kurissa kun antaa tuulettimen pyöriä,sähkön kulutushan ei näillä ole ongelma.

LEHTINEN PERTTI 24.02.2014 23:53

Laitoin KABE:n takimmaiseen kattoluukkuun, missä on pyöreä reikä, juuri sopiva vanhan hajonneen aurinkokennopuhaltimen moottorille ja puhallinsiiville. Pari pientä aurinkokennoa syöttämään sähkö. Hyvin pyörii aina kun aurinko valaisee luukkua ja kattoa. Jos aurinko paistaa suoraan katolle pyörii puhallin aika rivaksti. Toimii hyvin lämmön tasaajana.

Pieni ongelma on ääni. Jos pujaltimen akselin päähän laittaa kynnen, jolla hieman nostaa puhallinta ja moottorin akselia, muuttuu puhallin käytännössä äänettömäksi. Moottorin aksiaalinen laakerointi siis antaa ääntä. Ratkaisu on vielä hakusessa. Korjausvaihtoehtoja on kolme. Mitään niistä en vielä ole toteuttanut.

POIKULAINEN ESA 25.02.2014 07:01

Laitoin kaksi kuulalaakeroitua 120x120mm tietokoneen puhallinta vierekkäin kattoluukkuun hoitaa ilman kierrätystä. Mootttoreiden nopeutta säädän yhdellä potentiometrillä portaattomasti. Voisihan sitä molemmille moottoreille asentaa omat potentiometrit jolloin voi erikseen säätää moottoreiden nopeutta. Tässä yksi viritys idea lisää muiden joukkoon näin mutuna.

HAAPANEN TIMO 25.02.2014 19:26

No minä laitoin nukkujien päiden kohdalla olevan yläkaapin oveen sisäpuolelle tiesikan puhaltimen. Puhallin on luukussa kiinni neljällä kuminauhan pätkällä (n.5 cm) Sisäpuolelle kaappiin asensin pienen katkaisijan.

Jos alkaa otsaa hiettää, nostan kaapin oven ylös, jolloin puhallin jää kuminauhojen varaan roikkumaan suoraa sen hikisen otsan yläpuolelle, ja napsaisen katkaisijasta härvelin pyörimään. Ääntä se ei kuminauhoissa roikkuessaan pidä juuri lainkaan, ja ilma liikkuu mukavasti.

Lopettessani homman, lasken luukun kiinni, jolloin luukun ovi painaa katkaisijasta virrat pois ja puhallin painautuu ovea vasten nauhojen varaan. Toimii niin kivasti että jo prototyyppi jäi sinne kaapin oven sisäpuolelle hikisiä öitä odottelemaan.

@timppa

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.