Videokamera autoon / ajoneuvokamera

REEN MARTINA 01.02.2014 17:47

Autokameroista täällä onkin jo paljon juttua, mutta en oikein löytänyt mitään mikä sopisi seuraavaan skenaarioon: tarkoituksena olisi siis lähteä muutaman viikon kestävälle roadtripille ja pohdinnassa olisi sellainen kamera jolla saisi kuvattua nonstop-videokuvaa ajon aikana ja siitä sitten editoida hienoimmat maisemat yms. Vaatimuksia kameralle olisi siis:

Pitkä akun kesto (yli 8h) FullHD kuvalla, tai ainakin todella hyvällä kuvanlaadulla paljon tallennuskapasiteettia, ettei tarvitse kokoajan vaihdella muistikorttia roisketiivis, olisi tarkoitus asentaa se sivupeiliin paljon erilaisia kiinnitysvaihtoehtoja (pääasia että ei kuvaisi tuulilasin läpi, ja kameran saisi myös helposti irti kiinnikkeistä kun ei siinä vieressä viitsisi koko lomaa olla vahtimassa ettei kukaan pölli kameraa.)

Akut olisi hyvä saada ladatuksi tupakansytyttimestä (12v), vaikka stten irtoakuilla tai jatkuvalla virransyötöllä. Mukaan toki lähtee aggregaatti ja välillä ihan verkkovirtaakin toivottavasti saatavilla, läppäri yms, joilla voi latailla akkuja myös ja tyhjennellä muistikortteja koneelle.

Vaihtoehtoina olen katsellu mm. GoPro Hero3 näyttäisi aika hyvältä. Olisiko kellään kokemusta siitä? Myöskin ihan perinteisiä ajotallentimia on tullut selailtua, mutta ne ovat lähes poikkeuksetta tuulilasin läpi kuvaavia.

AHJOS TIMO 01.02.2014 20:37

Miksi on tärkeää, että kuvaaminen ei tapahdu tuulilasin läpi? Oman kokemukseni mukaan tuulilasi ei huononna kuvan laatua niin paljon, että sitä 24 tuuman näytöllä HD-tarkkuudella silmillä huomaisi. Toisaalta tuulilasi suojaa kameraa lialta ja sateelta. Kun tuulilasiin tulee likaa, se on helppo huomata ja poistaa tuulilasin pesulaitteella. Jos kamera on paljaana tai jossakin omassa kotelossaan ja linssin eteen menee hyönteinen tai vesipisara, monen tunnin kuvaus voi mennä huomaamatta pilalle. Tuulilasin läpi kuvattaessa ei tarvita akkua, koska sähkön saa suoraan tupakansytytinpistorasiasta.

Tallennuskapasiteetti on muistikortilla eikä kamerassa. Yleensä kaikkiin kameroihin käy 32 gigan kortti. Omalla autokamerallani siihen mahtuu noin 2 1/2 tuntia HD-tasoista videota. Muistikortin vaihto käy helposti, kameraa ei tarvitse sitä varten avata tai irrottaa. Toiset kamera pakkaavat videon tiukemmin, jolloin sama kapasiteetti riittää vieläkin pidempään kuvaukseen.

TERVO JARI 01.02.2014 22:06

Viimekesänä Norjassa Laerdaalissa http://www.laerdalferiepark.com/en tapasin asuntoautolla matkaavan Lietolaispariskunnan, heillä oli kaksi kameraa kuvaamassa, yksi auton kummaltakin puolelta eteenpäin ja kameroiden kuva tallentui tietokoneen kovalevylle.

Kaveri aikoi tehdä matkadokumenttiä noiden tallenteiden pohjalta, olisi mielenkiintoinen nähdä tuota koostetta.

Toivottavasti hän lukee tätä aloitusta ja kertoo kyseisistä kameroista/tallentimesta. Käsitykseni mukaan kamerat oli auton sisätilassa.

Todennäköisesti laitteet saa virran auton sähköjärjestelmästä joko inventterillä tai agrekaatin kautta. Autossa oli integroitu agrekaatti. Auto oli iso MB/Hymer.

Itselläni löytyy vain Jobo JIB Aero action-kameralla otettua kuvaa pätkittäin sieltä/sun/täältä, mutta kiva sitäkin on katsella, paremman puutteessa. Kamera oli kiinteässä telineessä ( peruutuskameran näytön päällä ) integroidun asuntoauton kojelaudalla.

Tämäkin kommetti menee siihen mutu osastoon, vaan auttaa enempiä en tällä viestillä voi. Tuota MUTUA kun ei saisi jakaa ( vatusta ei ole vielä valitettu, VATU = vaimosta tuntuu )

YLINIEMI SEPPO 02.02.2014 06:34

Ajoneuvvo kameroita saa melko edullisesti,mutta korttit niihin maksaa lähelle saman kuin ite kamera.

Jari nuo esitteet Norjasta lisää tuskaa kun on vielä niin pitkästi kesään!

NYYSSÖNEN KAJ 04.02.2014 13:02

Ostin tällaisen http://www.lightinthebox.com/fi/auto-dvr-auton-musta-laatikko-2-5-tuuman-naytto-led-valot-liikkeentunnistus_p192462.html?pos=ultimately_buy_1 kameran viime kesänä Tuurin kaupasta hintaan 80€ sisältäen 16 GB muistikortin. Ostin Verkkokauppa.com kaksi 32 GB muistikorttia lisää. Kuvaan suurimmalla resoluutiolla 1280 x 960 pixel jolloin muistikortille syntyy videota 5 GB per tunti eli 32 GB korttiin mahtuu 6 tuntia videota.

Nyt kun on vähän käyttökokemusta: Tämän tuotetun datamäärän tilapäinenkin tallentaminen vaatii hirmuisen kovalevyn. Joten kauppaan ostamaan 1000 GB USB-kovalevyn.

Näyte: Medium tason video 2' 47" 11 MB HD laatusena se olisi 81 MG

POHJANTÄHTI JORMA 05.02.2014 12:06

Nyyssöseltä kysyisin: talletaako tuo sinun kamerasi kaikki yhteen pötköön, omassani voin pätkiä otokset 1, 2,ja 5 minuutin pätkiksi. Vähissä taitaa ollea ne pätkät jotka aion tallentaa. Koekäyttö meni vähän pieleen kun olin varautunut tekemään sen matkailuautolla ja henkilöauton tuulilasissa kuva olikin päälaellaan. Koitan jos osaisin laittaa sen tänne, kuvattu kahden megan laadulla.

NYYSSÖNEN KAJ 05.02.2014 17:26

Kamera tallentaa n. 230 MB filenä joten jokin aika siinä kai on, noin 2min.

POHJANTÄHTI JORMA 06.02.2014 17:38

Asia ymmärretty. 14/3 suunnataan Ylläkselle ollaan yötä Omppuhotellissa Oulussa ja jatketaan päivän valjetessa kohti Yllästä. Edellisestä kerrasta on jo vierähtänyt melkein kymmenen vuotta. Tältä reissulta jos saisi jonkun pätkä onnistumaan niin hyvä olisi.

NYYSSÖNEN KAJ 06.02.2014 19:03

Oma kameran laatu korreloi päivän valon määrään saapuessamme Vuosaaren satamaan 13.11.13 klo 17:30 niin kuvan laatu ei vastaa edes VGA:ta saati yöllä kuvatessa infra ei näy kuin heijastuksena tuulilasista. Eli kaikku pimeässä ajo kuvat olen deletoinut.

NIEMINEN ERKKI 08.02.2014 13:40

GoPro 3 on huono valinta, huomasin. Akun kesto maksimissaankin reilu tunti. Jos hommaa ulkoisen virran syötön, ei lopu sähkö mutta laite kuumenee niin paljon, että se sammuttaa itse itsensä. Näin siis normaalissa Suomen kesäsäässä.

MYLLY JORMA 01.03.2014 02:24

iPhoneen ja iPadiin saa ilmaisia autokameraohjelmia. Eikä virtakaan lopu kesken. Ovat aika monipuolisia, eikä tarvi värkätä korttien kanssa. Autotelineitä saa halvalla ainakin Kärkkäiseltä ja Verkkokauppa Comista. Tässä muutama Appsi: Carcorder Free iSymDVR Lite - Car Video Recorder http://acapps.info/iOS/iSymDVR/ Car Camera DVR Lite iRegistrator Free Save Drives http://www.savedrives.com

YLINIEMI SEPPO 02.03.2014 07:31

Ajoneuvokamera on kokeiltu ,eikä ole ole mun juttu.

Ostin onneksi vain halpisversion kortti maksoi suunnilleen saman mitä kamera.

Lahjoitetaan perillisille:-)

LEHTINEN PERTTI 03.03.2014 04:25

Minulla on joku Kiinan halpakamera Suomesta ostettuna hintaluokka 80 €, ollut vajaan vuoden käytössä ja kahdessa autossa asennettuna. Olen siihen tyytyväinen. Pimeäkuvaus auton valoissa on heikoin ominaisuus.

Kamera sisältää akun, joka toimii 1,5 h, mutta käytännössä se on aina kiinni USB-laturijohdolla autossa. Kamerassa voi kääntää asetuksista kuvan ylösalaisin, siksi se asentuu hyvin peilin "taakse" tuulikasin yläreunaan. Minun käyttö tarkoitukseen en tarvitse Full HD:t, käytä 720p tallennusta, tilaa säästyy.

Kamera on liikennekamerana helppo, täysin automaattinen ja pätkii otokset nykyään 3 min. pätkiin.

Ongelma tulisi (kerran tehty) jos haluaisin tehdä pidempiä yhtäjaksoisia videoita useista otoksista. Elokuvatyyppiset lyhyet klipithän syntyvät luonnostaan. Otosten liittäminen saumattomasti on mahdollista, mutta työlästä. Kamera tallentaa kuitenkin ehkä 1 sek. ajan molempiin fileihin, joten mitään ei kuitenkaan puutu välistä.

Ongelma on, että joskus kameran unohtaa. Se kun on täysi automaatti, muttei kuitenkaan osaa päättää mitä pitää säästää ja mitä voi kirjoittaa yli. Jos jotakin mielenkiintoista sattuu edessä ei tätä otosta tule lukinneeksi ja sitten päivän päätyttyä kun asian muistaa on se jo ylikirjoitettu.

Muistikortti on 16 Gn ja siis 720p tallennus päällä. Korttiin mahtuu noin 1h 15 min logia ja sitten se kirjoitetaan yli, mutta otoksia voi lukita, jolloin ne ei katoa vaikka uutta videota kirjoitetaan kortille lisää.

Kamera ei kuummene sitten tippaakaan vaikka on koko päivän käytässä, sen voi myös päätellä siitä että se ladataan ja saa käyttövirran USB-laturista.

Tämän mallin kametoissa on useita softaversioita, vaikka ne näyttävät fyysisesti aivan samoilta. Ominaisuudet vaihtelevat merkittävästi yksilöiden kesken.

Kameran mallia en uhelimella ala etsimään netistä, mutta voin kaivaa sen esille josko ketään nyt juuri tämä kamera kiinnostaa. Uudet softat on varmaan ihan jotakin muuta kuin minulla ja jos käy kuten Niconin kameroissa on käynyt, uusi mallisarja on tosi pelkistetty ominaisuuksiltaan, silti Ok.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.