Jääkaappi ei toiminut 12 voltilla

TOIVONEN MARTTI 08.10.2013 22:26

Kun täällä oli joku aika sitten kysymys jääkaapin lakkoilusta 12 voltilla niin tässä mun kokemus yhden sortin viasta.

Ekaksi tutkin D+ johdon sulakkeen (2 amp). Se oli ehjä. Sitten jääkaapin erillisen virransyötön sulakkeen (20 amp). Ehjä sekin. Sitten EBL99 -laitteen lähdön jääkaapille. Kun auto kävi johto oli jännitteinen. Sitten jääkaapin alaritilä pois ja tutkimaan kaapin taustaa. Kun auto kävi tuli sinne virta. Mutta sieltä löytyi jääkaapin takaseinästä rele jota hetken ihmettelin.Ilmeisesti jääkaapin säätimestä tuleekin DC-asentoon käännettäessä vain herätevirta joka saa varsinaisen virransyötön releen vetämään ja kaapin toimimaan (siis jos laturi antaa virtaa). Tämä rele oli väsähtänyt koska vaikka 85 -napaan tuli virta rele ei vetänyt.

Jostain romuvarastostani löysin vastaavan releen (30 amp sulkeva) ja kun laitoin sen paikkaansa kaappi toimi taas. Eli vian ei aina tarvi olla kaapin vastuksessa tai syötön palaneissa sulakkeissa jos jääkaappi ei toimi 12 voltilla. mot

PS. Eikä tarvi sanoa että olisi pitänyt viedä auto viralliseen huoltoliikkeeseen muutamaksi päiväksi seisomaan että olisi kaappi korjattu oikein oikein.

Käyttäjän lisäys viestiin 9.10.2013 klo 10:01:21 Siis nuo D+ ja jääpin erillisen virransyötön sulakkeet on moottoritilassa koska sieltä otetaan tieto laturin toiminnasta ja jääkaapin virta suoraan laturilta/akulta. EBL99 pitää sisällään vaan releen joka vetää kun D+ on jännitteinen, tämä rele vaan yhdistää moottoritilasta tulevan syötön siihen jääkaapille menevään johtimeen.

Tuo vialliseksi osoittautunut rele on ihan jääkaapin osa jolla vaan vältetään se, ettei jääkaapin kuumennusvastuksen vaatima isohko virta mene sen monivalintakytkimen kautta vaan sieltä menee vaan releen tarvitsema ohjausvirta.

Voiskohan tämän selvittää jotenkin sekavammin? Tuskin. Mutta jos on antiikin tutkijan koulutus niin ei kai näitä autosähköasioita taida vähemmän sekavasti selvittää.

BERG LEIF 09.10.2013 09:25

Mikä on sun jääkaapin merkki ja malli ?

TOIVONEN MARTTI 09.10.2013 09:43

Vanha Electrolux, oiskos malli RA/RM 2D RM4501. Joka tapauksessa varsinainen karvalakkimalli, ei merkkivaloja, ei mitään aesautomatiikka. Isohko kaappi jossa erillinen pakasteosa. mot

HÄMÄLÄINEN MARKKU 09.10.2013 10:46

Ilo lukea toiminnasta johon ei ole mitään lisättävää kun vikaa on etsitty kirjaimellisesti johdonmukaisesti.

KILLSTRÖM NIELS 13.12.2013 19:13

Pätisköhän nuo ohjeet Dometicin kaappiinki? Mulla kun tuo sama perkuleen vika ton merkkisessä.

AHJOS TIMO 13.12.2013 20:10

Sehän on Dometic Electrolux!

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.