3D-tulostamisesta

Pertti Lehtinen 28.05.2017 18:18

Kiitos Timo Haapasen kommentin toisella tredillä, aloitan tässä uuden keskustelun aiheesta, joka käy kuumana niin monella foorumilla. Karavaanareilla voi kuitenkin olla jotakin yhteistä jaettavaksi tällä alueella, joten lienee syytä avata pää keskusteluun.

Avaukseksi kerron, että olen tehnyt sitten vähän monta laitetta ja osaa jo tähän mennessä noin 4 kk asiaa harrastettuani. Mielenkiintoisinta on se, että olen tehnyt tulostuksen laatua parantavat osat tähän 3D-tulostimeen tällä tulostimella. Tulostettujen erilaisten osien lukumäärä lähentelee 50 osaa ja kappalemäärä lienee toisella sadalla, lisää tulee viikoittain.

Usein miten uusi tuote syntyy siitä, että joku lähettää minulle kyselyn: "Miten ratkaisen tämän ongelman?"

Merkittävä ongelma on siinä, että ihmiset eivät keksi, että ongelman voi ratkaista 3D-tuotetulla osalla tai välineellä. Laitan esimerkiksi muutaman, jotta ajatus asiasta avautuu paremmin.

Sinappi-, mätitahna- jne. tuubin rullain. Tätä ei ole saanut kaupasta vuosiin, nyt saa.

Asunnon ilmaventtiilin suodattimen runko. (Katso kuva)
Kaupan hedelmäpussien teline roskikseen, geneerinen pussin ripustinpari, malli pyöreisiin, D-mallisiin ja suorakaiteen muotoisiin "pulleareunaisiin roskiksiin.
Vastaava kuin edellinen, mutta jätelajitteluliukutelineeseen, jäteastiaan, missä ohut reuna.
Niin.... tuo matkailuajoneuvon oven aukilukitushaka.

Rättipatterin ylätanfon ja seinän välinen hylly ja rättipatterin reppukoukku.
Koiran "Wubba-lelun" pillin runko, jotta pilli ei ole rikki ensimmäiseen 10 minuuttiin Amstafin hampaissa.
Matkapuhelimen teline pöydälle ja toinen malli hyllyn reunaan.
Koko asunnon pienoismalli, ikkunoineen ja oviaukkoineen.
Matkalaukun katkennut jalka, jota ei enää saa varaosana.

Olisi mukavaa kuulla, mitä te olette väsäilleet 3D:llä!

Linkit eivät tulleet mukaan, tilalle jäi vain tyhjä rivi. Tulisikohan ne tässä: 1) https://www.karavaanarit.fi/etuteltan-puheet/tavaratori-ostetaan/tuuli-paiskaa-oven-kiinni/ 5) https://www.karavaanarit.fi/etuteltan-puheet/tavaratori-ostetaan/tuuli-paiskaa-oven-kiinni/
muokattu: 8.6.2020 21:54
Pertti Lehtinen 05.08.2017 11:55

Jatkanpahan tähän lyhyesti siitä mitä uutta 3D on tuonut varustevalikoimaan.
Näppärä on jykevä teline, mihin Fiamma-pussimarkiisin jalka kiinnittyy suoraan KABE:n kylkeen ja asennus ja irrotus tapahtuu pikalukituksella, liukupalalla.
Hyödyllinen myöskin on pöytäkiinan klipsi, joka on niin pitävä, että pöytäkiinasta saa koira repia rauhassa eikä makkarat lähde mukaan.


Niin siis näissä kuvissa on tuo Fiamman seinäkiinnike ja pöytäliinaklipsi sekä vain 7 mm halkaisijaltaan oleva vinohampainen hammaspyörä sähkömoottorin akselille tulostuspöydällä valmistumassa, korvaamaan ikääntyneen ja haljenneen hammaspyörän. On se vain ihmevehje mitä kaikkea sillä saakaan aikaan!!!!!!!!
muokattu: 5.8.2017 11:58
Matti Janhonen 06.08.2017 10:48

Kolmiulotteisuudesta jotan vähän ymmärrän kun sitä piti opetella konepiirustuksen ohessa.
Tuosta 3D tulostuksesta en muuta kun, että mielenkiintoinen juttu.

Se minua kiinnostaa, että miten varsinainen kappaleen muotoituminen tulostuksessa tapahtuu ja mitä se vie aikaa ja miten hyvin erilaisia materiaaleja on saatavana esineiden valmistuksen.


Van mitäpä se on täällä Etuteltassa tuo kolmioulotteisuus. Täällä käydään aika ajoin keskustelua neliulotteisella tasolla jossa kolmeen perusulottuvuuteen pituuteen leveyten ja syvyyteen on lisätty neljäs ulottuvuus aika ja vieläpä miljoonissa vuosissa.
Taitaa tulla ne puheet neliulotteisen pallon sisältä kun niin kehää kiertävät.

Timo Haapanen 06.08.2017 15:18

Jaa, se on Matilla konepiirustuskin hallussa. Hienoo!

@timppa

Pertti Lehtinen 06.08.2017 15:19

Vastaus kysymykseen: "Se minua kiinnostaa, että miten varsinainen kappaleen muotoituminen tulostuksessa tapahtuu ja mitä se vie aikaa ja miten hyvin erilaisia materiaaleja on saatavana esineiden valmistuksen."

3D-tulostuksen ratkaisuja on monta, mutta riippumatta siitä onko kyse sulattamalla kerrostamisesta, pulverin kovettamisesta, nesteen ja hapen yhteistyöllä kerrostamisesta valon avulla tai vaikkapa plasmahitsauksen käyttämisestä, tulostus tehdään kerrostamalla materiaalia jotenkin kerros kerrokselta.

Minulla on vain tällaisia FDM (Fused Deposit modeling) - tyyppisiä tulostimia. Näissä tulostetaan eri lämpötiloissa sulavia muoveja kerroksittain, tavallaan kynäpiirturin tapaisella tulostuspäällä, kerros kerrokselta kunnes kappale on valmis. Tämä menetelmä rajoittaa joitakin tulostuskappaleen fyysisiä ominaisuuksia. Kuitenkin käyttämällä erilaisia, vaikkapa vesiliukoisia, tukimateriaaleja voidaan tällaisella FDM-tulostimella tulostaa vaikka minkälaisia muotoja ja onteloita sisältäviä kappaleita.

Selvensiköhän tämä mitään?
Lisää tietoa laajemmin löytyy mm. => https://fi.wikipedia.org/wiki/Kolmiulotteinen_tulostus

Matti Janhonen 06.08.2017 18:45

Pentti selvisi hiukan. Lopputulos syntyy ikäänkuin kasvattamalla.

Mitä tuohon Timon asiattomaan letkautukseen tulee niin olen sitä hieman ammattikoulussa opiskellut.
Tiedän nyt ainakin se, että piirustuksia ei saa repiä eikä jättää sateeseen.

Hyvä apu siitä vähäisestäkin opista on ollut vaikka auton hajoituskuvia tutkiessa. Moni asia on jäänyt särkemttä kun on jummartanut kasauslogiikan.

Raimo Hytönen 07.08.2017 20:08

Olen puhunut asiasta tämän palstan ohella myös joidenkin alan miesten (matkailuajoneuvojen huoltajat/korjaajat) kanssa jokseenkin heikoin tuloksin.

Nähdäkseni 3D -tulostusta voitaisiin hyödyntää matkailuajoneuvojen muoviosien uustuotantoon esimerkkinä puskurit, helmamuovit ja jotkin listat ja koristeosat. Skannaamalla esimerkiksi puskurin jostakin ehjästä samanlaisesta autosta tai vaunusta sen saisi monin verroin nopeammin ja todennäköisesti myös halvemmalla kuin maahantuojalta tai valmistajalta tilattuna. Toisaalta vanhempaan kalustoon ei tahdo löytyä osia edes hajottamoilta, joten luulisi olevan markkinarakoa muutamalla yrittäjälle. Mutta ei tunnu kiinnostavan.

Tietty, isommat laitteet maksavat, mutta niitä on olemassa. Esimerkkinä Hollanti, jossa tehdään 3D -tulostuksella jopa talojen seiniä.

Pertti Kaipainen 28.06.2018 10:23

Pertti, vieläkö noita ovistoppareita saa.

Puh. Nolla neljä nolla 5442439.

Pertti Kaipainen 01.07.2018 15:44

Tietääkö kukaan miten saisi yhteyden Pertti Lehtiseen, koskien noita ovistoppareita?

Petri Ylönen 01.07.2018 21:18

no vaikka 4 G sormet ristissä?

Matti Asikainen 02.07.2018 13:01

Kattoluukun teleskooppituki on särkynyt. Voisikohan sellaisen tulostaa 3D:llä ja mihin hintaan? Näitä ei saa edes valmistajalta.

Liitetiedostot

img_2656.jpg
Petri Ylönen 09.07.2018 17:43

laita halvimmat kaasujouset mitä motonetistä tai jostai saat ja eka vipuvärkin tilalle Timo Mäkisen rallimininkonepellin kiinnikkeet ,sillä erotuksella että kiinni pysyy??:))))näihin mitää 3d tarvita...?

Petri Ylönen 09.07.2018 18:22

ja kovasti ihmetyttää että Matti ei osaa kattoluukkuu korjata?kovasti neuvoja tulee aina,mut nyt peukku suussa????

Matti Asikainen 10.07.2018 10:48

Tällä kyllä pärjää, mutta mitään "virityksiä" en halua tilalle laittaa. Olen sitäpaitsi hävittänyt jo pääosan sopivista työkaluista eikä ole enää askartelutilaakaan. Mutta näillä mennään kohti viimeistä leposijaa.

Alf Lindblom 22.07.2018 23:14

Kiinnostaisi miten tuon tulostuksen piirustus tehdään. Jos minulla nyt on jokin hilavitkutin kädessä, josta pitäisi tehdä kopio, mitä se vaatii, ohjelmistoa ja taitoa?

Paavo Hesse 28.07.2018 16:22
Alf Lindblom

Kiinnostaisi miten tuon tulostuksen piirustus tehdään. Jos minulla nyt on jokin hilavitkutin kädessä, josta pitäisi tehdä kopio, mitä se vaatii, ohjelmistoa ja taitoa?

Itse olen koneistaja, joten otan ainetta pois, enkä lisää sitä, niinkuin tulostamisessa.
Mutta 3-D mallintaminen eli tuo piirustus on kuitenkin kummassakin hommassa sama. Itse olen innostunut Fusion 360-ohjelmasta sen ilmaisuuden ja monipuolisuuden takia. Löytyy sieltä jonkunlaiset työkalut tulostamiseenkin, mutta itse olen luonut vain kappaleita ja työstöratoja sorviin ja jyrsinkoneeseen.
Täältä pääsee alkuun, jos kiinnostaa: https://discourse.hacklab.fi/t/kurssi-fusion-360-mallinnuksen-perusteet/810

Alf Lindblom 31.07.2018 21:12

Kovasti hehkutenaan 3D tulostusta mutta minun kysymykseen ei tahdo tulla vastausta. Sanotaan että on helppoa, mutta miten on kun minulla on viallinen hilavitkutin ja pitäisi tulostaa uuden?

Christian Rethmann 31.07.2018 21:49

No sitten vaan vapaasti valitsemallasi ohjelmalla suunnittelet sellaisen ja laitat tulostumaan. Itse tilasin pari päivä sitten Clas Ohlsonilta halpisvehkeen (399e) ja sitä ootellessani olen harjoitellut Flashprint ohjelman käyttöä. Parin youtubevideon jälkeen liitteenä oleva suunnitelma (pelkkiä testipalikoita ilman varsinaista käyttötarvetta) valmistui kolmessa vartissa, nyt kun kaikki tarvittavat toiminnot on tuttuja niin kävisi nopeamminkin. Tuo sitten vaan tulostumaan kun laite tulee niin pitäisi tulla kuvan mukaista tavaraa.

Luonnollisesti vaatii jonkun verran tietoteknistä harjautuneisuutta, mutta kohtalaisilla atk pohjatiedoilla onnistuu kyllä yritys ja erehdys -menetelmällä.

Liitetiedostot

screencap.jpg
Toivo Koistinen 01.08.2018 12:20

Ameriikoissa kiellettiin toistaiseksi aseiden tulostamis ohjelma.
TP

Jorma Niinikoski 09.08.2018 03:24

Ei se ehkä ihan niin auvoista vielä ole kun monasti hehkutetaan. Hyvään lopputulokseen pääseminen vaatii perehtymistä monella osa-alueella.
Jo pelkästään 3D-suunnittelu on aika haastavaa oli ohjelmana mikä tahansa. Samoin printterin virittäminen mekaanisesti kohdalleen ja eri materiaalien vaatimien asetusten ymmärtäminen ja säätäminen saattavat olla aika työläitä.
Hauska harrastus joka tapauksessa. Itsekin olen muutaman harrastusvuoden aikana monenlaisia hyöty- ja hupiesineitä tuottanut.
Itsellä suurin hankaluus liittyy ehkä tuohon 3D-suunnitteluun. Kun ohjelmia ei päivittäin käytä, niin helposti katoaa se rutiini ja menee aina hetki päästä taas vauhtiin.

Jyrki Impiö 08.06.2020 21:54

Terve
Minulla pitäis saada pojan radio-ohjattavaan pieni hammaspyörä ohjausakselille. Nykyisestä on yksi hammas poikki, eli mallikin olisi olemassa. Onnistuisko tällainen, ja miten olet hinnoitellut nämä?

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.