Routa ja tassut

KALLIO SULEVI 14.01.2016 15:54

Kyllä nyt itkettäs !

Käyttäjän lisäys viestiin 14.1.2016 klo 16:49:32 Oletettavasti maa on noussut jäätymisen johosta ja tassut on pinkeenä ny. Loppukesäl vein vaunun säilytyspaikkaani ja ruuvasin tasut alas, ehkä liijankin alas. Mennessäni tarkastamaan nestelämmityksen nestepinnan tasoa, en meinannu saaha vessan ovia auki. Selevittäessä syytä siihen, että oven ruskea muovinen lukko-osa ottaan ovenpielessä olevaan pelti lipareeseen kiinni, huomasin vessan väliseinässä raon. Siis rako on siel kaarevalla osuuvella, jossa takaseinä kaartuu katoksi vaunun perällä. Oiskohan tässä käyny nii, että maan jäätymisen johosta, maa on noussut? Ja nyt kun tassut on maassa se nostaa/vääntää peräpäätä ylespäin. Kun vessan ovi on auki, niin oven yläreuna on n. sentin eempänä kuin alareuna. Ja kampihan oli tietysti kotona, joten en saanu viel löysättyä takatassuja.

Nyt kysynkin, et jos raon syntyminen ja vessan oven sulkeutuminen/avautuminen normaalista poiketen johtuu yllämainitusta syystä, niin korijautuukohan "vika" itestään ajankaa painumalla kun takatassut löysää ylös? Ulkopuolella pelleissä, eikä myöskään missään muualla näy mitään semmosta josta näkys vääntymistä tahi pullistumista. Tutkin saumoja päällisin puolin suurennuslasin avulla, en nähäny että näkyvissä olevissa tiivistysaineissa olisi halkeimija. Vaunuhan on "roikkuperänen"(perä on tyhyjänpäällä, kun runkon loppuu hieman akselin takapuolelle) S4

ASIKAINEN MATTI 15.01.2016 13:44

En ole vaunumiehiä, mutta olen itsekseni tuuminut, että laittaisin vaunun talviseisontaan nokkapyörän pylvään ja takatassujen varaan kolmipistetuentaan, jolloin routa saisi myllätä miten haluaa. Onko vaunumiehillä kommentteja/kokemuksia asiasta?

PÖNTINEN PEKKA 15.01.2016 14:14

Joku saattaa olla eri mieltä, mutta en missän nimessä nostaisi vaunua tassujen varaan! Nehän on vain tukemista varten. Tuollainen nostaminen varsinkin pitemmäksi aikaa saattaa aiheuttaa pahojakin vaurioita.

Nokkapyörän pystyakselin pään alla käytän kyllä talvella kakkosnelosen pätkää. Mutta nokkapyörähän on kytketty vaunun runkoon eikä koriin, kuten tasssut.

Viisaammat jatkakoon tästä.

KALLIO SULEVI 15.01.2016 14:29

, mutta en missän nimessä nostaisi vaunua tassujen varaan ! lainaus Pekan tekstistä.

En minäkään oo nostanut vaunua tassujen varaan.

Olen laittanut vaunun talvisäilöön tassut alas ruuvattuna ja nyt on ilmeisesti maa, vaunun alla liikkunut ja tassut on ikäänkuin kannolla. Tietenkin olis voinu jättää tassut vaikka maasta senti pari ylös, ni ei ainakaa perä ota maaha jos jostain syystä hyppää pystyyn tarkistuskäyntien yhteyvessä. Mutta empä silloin hokannu!

Jaa, miksi mennä sisälle? no kun vakuutuskirjassa seisoo niin. Kolmen viikon välein vaunun ollessa talvisäillytyksessä on tehtävä sisä -ja ulkopuolinen silmämääräinen tarkastus, mahollisten vahinkojen tai ilkivallan takia/ seurauksena. Se ettei vaunu ole seisonnassa, vaan täyvessä vakuutuksessa isokasko mukaanlukien, ei ole merkitystä.

PÖNTINEN PEKKA 15.01.2016 15:45

Sulevi! Tarkoitinkin tuota Matin kommenttia tassuilla nostamisesta. Ymmärsin kyllä, miten sinulle oli käynyt. Enkä halunnut arvostella toimiasi. Takatassuja kannattaa varmaan yrittää löysäilä, jos eivät ole pahasti jäässä.

KALLIO SULEVI 15.01.2016 19:32

Ei ne tassut jäässä ole, tassut on laskettu lauvasta tehyn tallan päälle. Huomenna menen ja ruuvaan ne reilusti ylös. Vaunu on katoksessa jossa yhellä sivulla on umpi seinä, vanha navetan pääty, kaverin rak.työmaalla tallessa. Oottaa siel kiltisti seuraavaa reissua.

ANTTILA MARKKU 15.01.2016 20:49

Vähäisellä solkkukokemuksella sanoisin että kyseessä on aivan normaali ilmiö solkussa.Kun laitat lämmöt päälle ja vaunu kuivuu kunnolla on mahdollista että ne ovet oikenevat myöhemmin.Minä pelästyin tuota ilmiötä ja vaihdoin merkkiä kädet ristissä vaikka en uskonnollinen olekkaan.Katso myös etuikkunan vasemman puoleiset tapetti kohdat,täytyykö tapetit laittaa pahvinauloilla tai nastoilla seinään kiinni.Se yläosan kaapiston luukut ovat myös yksi tarkkailua vaativa kohde.Asiaa auttaa jos pidät kaapin ovet tiukasti kiinni.

TERVO JARI 15.01.2016 21:17

Miksi ne tassut pitää alas laskea jos vaunussa ei asuta ?

Kun kyseessä säilytys . . .

Tunkkaa vaunu akselista ylös ja laittaa tuet: http://www.vapaa-aika.com/epages/vapaa-aika.sf/fi_FI/?ObjectID=1040312&ViewAction=ViewProduct

Joko akselin alle tahi välittömästi akselin viereen runkopalkin alle niin että vaunun pyörä on irti maasta.

Säädä tassut 10 cm irti maasta ja nokkapyörän pystyputken pään alle tukeva lankku joka kantaa aisan.

Tällätavalla toimien vältyt routavaurioista ja jos on tarvetta käydä vaunussa niin voit toisen takatassun hetkellisesti laskea alas jotta ei vaunu "kippaa". Kun poistut vaunusta nosta tassu takaisin 10 cm irti maasta.

Renkaatkin pysyvät lyöpymättä kun ne saa olla vapaasti.

Mutta jokainen tehköön tavallansa niin ei tuu jiitaa . . .

VÄLIAHDE JUSSI 15.02.2016 07:47

palaset tassujen alle ne jää siihen tuolla nokkapyörä konstilla olen minä pärjännyt hyvin tähän saakka mulla on noita filmivaneri palasia ihan riittämiin.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.