Kaben yhtäkkiset ilmavaivat?

RIITINKI RAUNO 31.12.2015 11:33

10-v KABE rupesi yllättäen kärsimään ilmavaivoista. Lämmitin toimii normaalisti ja vaunu lämpiää kyllä tasaisesti, mutta patterit plumpsahtelee ja lorisee. Ilmausnipukoista ei tule ilmaa. Mistä ihmeestä patteriverkostoon pääsee yhtäkkiä ilmaa? Nestepinta ei ole laskenut paisuntasäiliössä ja pinta on kylmänäkin selvästi min-merkin yläpuolella. Molemmat kiertovesipumput toimii - ainakin nestepinta "elää" p-säiliössä.

Ohjekirjakin sisältää kummallisuuksia, mm. se väittää, että yksi ilmausruuvi on "ulko-oven alapuolella olevan alumiinilistan alla". Ei taatusti ole. Kaksi nippaa olen löytänyt. Kumpikin on ihan akselin lähellä, joten vaunun kallistelukaan ei auttane, koska nippa ei koskaan jää järjestelmän ylimmäksi.

Ohjekirja väittää myös verkoston paineen olevan 0,3bar. Mikä sen tekee? Kv-pumppu ei sentään kai luo painetta ja korkeusero paisuntasäiliön ja patteriverkoston välillä on max 1m, jolloin painetta voi olla max 0,1bar.

Ulkolämpötila on ollut nollassa tai muutama aste alle. En uskaltaisi mitenkään lähteä tällä vehkeellä kunnon pakkasiin.

Missä menee vikaan? Mitä en huomaa?

AALTONEN TAPIO 31.12.2015 12:07

Tarkista onko paisuntasäiliön korkki kunnolla kiinni. Ta

KOISTINEN TOIVO 31.12.2015 13:15

Auttaisiko, jos pysäytät kiertovesipunpun, ja sitten ilmat patterit. Kokeilet sitä useamman kerran. paisuntasäiliöön hieman ylitäyttöä samalla Toivopoika

RIITINKI RAUNO 31.12.2015 13:24

Olen yrittänyt ilmata pumppu pysähdyksissä, mutta välillä myös käynnissä. Oikeastaan ainut mitä en ole tehnyt on vaunun kallistelu. Mysteeriksi taitaa jäädä miksi ilmavaivoja tuli. Asuimme vaunussa pari päivää ilman ongelmia, sitten vaihdoimme paikkaa 100km ja sen jälkeen pulmia ilmeni.

ROSTEN MIKA 31.12.2015 16:13

On tainnut ajon aikana hörppästä ilmaa ? Ei taida auttaa enshätään kuin vaunun kallistelu että lähtee ilmatasku jostain "liikkeelle" !

Mika

PALDANIUS HEIKKI 18.01.2016 17:34

Lisää vettä paisuntasäiliöön, niin vika katoaa. Itsellä oli sellainen vika että pannusta kuului ääni kuin joku olisi huokaillut jatkuvasti, vikaa haettiin jopa huotoliikkeen voimin (takuuvaunu) eikä löydetty. Paisuntasäiliössä oli lähes neste ylämerkissä, lisäsin nestettä hieman yli ylämerkin, niin loppui huokaileminen ja lorina.

HAKALA JYRI 18.01.2016 18:26

Varmaankin jo huomioitu jos kattila käy jostain syystä ylilämpöisenä muodostuu järjestelmään ilmaa tai höyrykuplia oikealtanimeltä.

Kyllä kiertovesipumppu muodostaa pienen ylipaineen .

Kiertovesipumpun tiivisteen kautta voi järjestelmään mennä myös ilmaa, olettaisin että pysäytettyä ko pumppun siinä olis pieni nestevuoto, ainakin paineellisissa järjestelmissä, vaunuthan on "paineettoman"

Pumpun imupuoli pitäis varmistaa ettei" ahdista"

Järjestelmän ilmaus on vaunukohtaista ongelmaa,siitä tietää kabe asiantuntijat, jos autom ilmausventtiileitä ne pitäis myös tarkistaa

Terv jyrih

Rauno Riitinki 18.09.2017 17:41

Ketjun aloittaneena vähän jatkoa: Taas kun lämmitystarvetta jälleen on, niin patteriverkko plumpsahtelee ja loiskii ainoastaan silloin, kun on tuhti lämpö päällä. Siis käytännössä siinä tapauksessa, että ainakin kaasulämpö on päällä. Kyseessä täytynee siis olla höyry eikä ilma. Onko muilla tämmöistä vaivaa? Onko siis kyseessä ainoastaan kiusallinen ominaisuus, josta ei "kuulukaan" päästä eroon? Vanhassa LMC:ssäni ei ilmennyt moista.

Rauno Riitinki 24.10.2017 18:03

Vanha juttu, mutta vika selvisi. Näin käy kun lujasti uskoo johonkin: menee metsään! Ei ole pattereissa muuta kuin vettä. Raikasvesisäiliön pumppu päästää välillä vettä takaisin säiliöön, josta kuuluu voimakas "plumps" ääni. Kylmään aikaan, kun olemme liikkeellä, lasken matkan ajaksi lämpöä ja lisään taas kun pysähdytään, jolloin lämpö on vähän aikaa täysillä. Samoin tulee yleensä myös käytettyä vettä ja kas näin: asiat yhdistyivät toisiinsa ja meni mönkään. Helpotus kyllä on, kun viimein hoksasin kuunnella oikein huolella mistä pulputus tulee. Pumpussa lienee joku takaiskuventtiili, joka falskaa.

Mauri Laukkanen 24.10.2017 20:01

Niipä niin ,vaikuttaa siltä että kiertoviesi pumppu ei toimi,tai se ei ole päällä.
Siis vesi vaihtimessa rupeaa kiehumaan ja siitä tämä ääni
Eli tarkista pyöriikö se kierovesipumppu ,vai onko siinä säätöä siis kiero on liian pieni lämmön tuottoon.

Rauno Riitinki 27.10.2017 09:54

Et, Mauri, tainnut huomata tuossa yläpuolella olevaa viimeistä päivitystäni? Ihan by the way, kv-pumppu (230V) vaihdettiin juuri huollossa kaiketi laakerin väsymisen takia (piti rotinaa), mutta vesitankin plumpsutuksen kanssa kv-pumpulla ei ole mitään tekemistä.


Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.