Mikä vikana ?

KALLIO SULEVI 04.05.2015 10:20

Mistä johtuu kuvassa (huonosti) näkyvä renkaan kuluminen?

Ojan puoleinen vaunun rengas on kulunut n.3500km matkalla viime kesänä siten, että sisäreuna on kulunut eniten ja sitten ikäänkuin portaittain kulutuspinnan määrä kasvaa renkaan ulkoreunaa kohti mentäessä. Rengas ei ole kulunut tasaisesti kallelleen, vaan aina uran jälkeen on selvä pykälä seuraavalle ruusulle. Tien puoleisessa kummissa ei juuri kulumaa näy ja se on tasaisesti kulunut.

Kuva on huono, puhelimella otettu.

Käyttäjän lisäys viestiin 4.5.2015 klo 10:23:55 Kulutus pintaa mittaessani huomasin, että sisäreunalla kulutusvaraa oli n.kaksi milliä vähempi pintaa kuin ulkoreunalla ja keskellä milli vähempi kuin ulkoreunalla.

HAAPANEN TIMO 04.05.2015 10:56

Portaittain kuluminen on palakuviorenkassa (jollaiset sulla näkyy olevan) vapaasti pyörivässä pyörässä raskaassa kalustossa satavarma tapahtuma.

Saattaisi tässäkin olla kysymys samasta ilmiöstä, reunan puoleinen pyörä on kovemmalla kuormalla kuin keskimmäinen, luultavasti edistää asiaa.

@timppa

KALLIO SULEVI 04.05.2015 11:27

Millähän lailla se on kovemmalla kuormalla, kun vesisäiliöt, vessa ja jääkaappikin on tien puolella..? Ainut vähän painavempi on keulassa oleva alde, akku ja kaasupullotkin on siten, että paino on kokolailla keskellä. Vaunu vaatekaapitkin, siis ne isommat on tien puolella. Ja sivuteltta putkineen kulkee Hiluksin lavalla.

HALINEN HARRI 04.05.2015 11:59

Jos yhtään muistan oikein fysiikan lakeja niin heiluvan vaunun tien matalammalle puolelle ja renkaalle kohdistuva rasite on suurempi kuin korkeammalle puolelle kulkevalle pyörälle.

YLÖNEN PETRI 04.05.2015 13:16

laakerivika??voisko olla tai kohta on..

VALTONEN MARTTI 04.05.2015 13:46

Kallistun samaan ajatukseen Haapasen kanssa. Reunan puoleinen pyörä kun on suurella rasituksella riippumatta kuormasta niinkään. Koska tiet ovat suurelta osin kaltevia oikealle kulkee vaunu matkastaan suuren osan oikealle kallistuneena.

Siksi painopiste on oikealla pyörällä enemmän. On tietysti mahdollinen myös renkaan väärä asento kuluneiden puslien vuoksi. Katsastusmies kyllä kertonee siitä.

Kysyin kerran katsastuksessa kuinka usein hylkäämisiä niiden puslien vuoksi tulee.

Sanoi ettei näissä vaunuissa juuri lainkaan. Edellisessä akselityypissähän se oli riesa, siksi kysyin.

YLÖNEN PETRI 04.05.2015 14:05

eikös samalla ajatusleikillä vois kuvitella että tienpuoleinen rengas kulus myös epätasasesti?jos laakereissa väljää tai kulumista,pyörä on väärässä asennossa eikä välttämättä ajossa huomaa..tai sit on vaan tottunu siihen heijaamiseen:)

VALTONEN MARTTI 04.05.2015 14:42

Voi se olla noinkin kuten Petri esittää. Useinhan renkaan epänormaali kukuminen heijastelee asentovikaa. Vaunuissa vaan on yhtenä tekijänä usein tuo mistä minäkin kirjoitin.

HAAPANEN TIMO 04.05.2015 15:14

Laakerit Sulevi muistaakseni katsoi jo keväällä. Aalloille kuluminen loppuu kunhan vaihtaa sellaisen renkaan jonka kulutuspinta on pituussuuntaan yhtenäinen.

@timppa

KALLIO SULEVI 04.05.2015 17:15

Laakereissa ei ole vikaa, eikä vaunu muutenkaan heijaa.

Taitaapi vika osittain olla renkaissa, kun niissä näyttää lukevan Made in china. Myyjäliike pisti ostaessa uuvet kummit alle, kun tinkasin ja muistelin että sanovat ettei ne laita mitään kalliita ns.merkkirenkaita.

Vaunu on ny hämeessä, enkä pääse kahtomaan renkaan merkkiä. Joku on joskus sanonu, että kun renkas rupee kulumaan ouvosti, sitä ei voi pysäyttää, pitääkö paikkansa?

Ajattelin kuitenkin laittaa ton kallellee kuluneen renkaan toiselle puolen ja samallahan muuttuu pyörimissuunta, sen kun ei ole niin väliä. En tiijä, ajattelin kokeilla. Harmittaa vain kun kesärenkaat ei ole ollu kuin tuo n.3500km alla ja pintaa ois viel vaik kuinka. Paineeksi laitan 4baria.

Käyttäjän lisäys viestiin 4.5.2015 klo 17:17:21 Tarvis varmaan kokeilla kääntää renkas vanteella toiste päin.

HAKALA SAMI 04.05.2015 18:33

Yhdessä autossa mulla kului samoin ... tai siis oli ostaessa samoin kuluneet alla. Oli madallussarjaa, puslat loppu, ja järjetön camber tuon madalluksen takia. Toisin sanoen, asentovirhe. Vakiojouset kun vaihdoin tilalle, ja uusin puslat ja säädin kulmat, ei sen jälkeen moista kulumista esiintynyt.

YLÖNEN PETRI 04.05.2015 19:08

joo,tuohon voi olla syy melkein mikävaan millä renkaat saa kulkee väärässä suunnassa,jos on vaikka töötänny vetoaisan tappiin vahingossa joskus,ni kylkimyyryähän se kulkee kai?mutta renkaitten kuluminen molemmissa outo sillon?toisen puolen kuluminen ainoastaan ihmetyttää...kuplan takajousitusta aikanaan booreilla säätelin ja melkein maassa makas ja oli halpa resepti,paitsi että renkaat kulu ennenaikojaan eikä tehojen takia ainakaan:))))

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.