Dometic Freshjet 2200 / Sulake ongelma sateella?

Timo Einola 16.07.2023 18:33

Vaunussani on ollut erikoinen ongelma. Sadekelillä vaunun sähköt ovat katkeilleet (aiheuttaen pientä harmitusta esim. jääkaapin/pakastimen sulamisen takia), koska automaattisulake (16A) laukeaa kausipaikan sähköpylväästä (vikavirtasuojat pysyvät ylhäällä, mutta suake laukeaa epämääräisen ajan jälkeen tai ei pysy ollenkaan ylhäällä). Ongelma ei esiinny kuivalla kelillä.

Rajasin vikalähdettä vaunusta ja kuvaamani vika näyttää päätyvän ilmastiointilaitteeseen. Vaunussani on Dometic Freshjet 2200 ilmastointilaite => kun ilmaistointilaitteeseen menevät sähköt irroittaa vaunun 230V sähköcerkosta, ongelmia ei sen jälkeen tule. Olen varannut huollon kesälomien jälkeiseen aikaan kun asentajat ovat palanneet lomilta. Ongelma lienee vianhakijoillakin se, että vikaa ei saada aikaiseksi ellei ilma suosi (=ole kosteaa sadekeliä) ja vian analysoinnissa voi mennä aikaa pahimmillaan kauankin jos vikaa ei saada päälle tutkimisen ajaksi. Päällisin puolin ilmastointikone näyttäisi olevan ok (ei siis ulkoisia näkyviä vesivuotoja ilmastointilaitteen komponenteille yms. => eli luultavasti ilmakosteus saa aikaan tuon häiriötilan).

Onko kukaan törmännyt vastaavaan ? Itse voin vain arvailla liittyykö ongelma puhallinmoottoriin, kompressoriin, lämmitysvastukseen (ehkä ei), tai johonkin muuhun komponenttiin. Täydellistä oikosulkua tuolla ei varmaankaan ole, mutta joku juttu saa sulakkeet laukeamaan (pienempi oikosulkuvirta tms.). Olisi kiva saada ilmastointi toimimaan jo kesällä loma-aikana. Kiitos avusta.

Markku Hämäläinen 16.07.2023 18:40

Jos 16A 230 V sulake laukeaa, on jäljet toden näköisesti näkyvillä kuivanakin.
Siellä on jossakin hiiltynyt kohta, joka kostuttuaan johtaa sähköä, näin oletan.

Mikko Tamminen 16.07.2023 20:41

Tai sitten vaunun ja pistokkeen välillä vikaa! Kun ilmastointilaite ottaa kulutusta hiukan enemmän niin jatkojohto "vuotaa" kostealla ilmalla. Voi olla kaukaa haettu vika mutta mahdollinen.

Timo Einola 16.07.2023 22:39

Kiitos vastauksista.

Vaunun ja sähköpisteen välille on koitettu toistakin johtoa ja se ei aiemmin auttanut. En tiedä olisiko vaikutusta, jos leirintäalueen johdoissa olisi jotain vuotoa keskuksen ja tolpan välillä??? Ehkä olisin taipuvainen kuitenkin uskomaan, että vika löytyy Dometicin ilmastoinnista.

Kävin läpi myös "pääpiirilevykortin" liitokset ja ei näytäisi olevan ainakaan siellä hiiltyneitä kohtia. Samoin johtosarjat vaunun sisäpuolisilla osilla näytti ihan siisteiltä. En tiedä mitä löytyy vaunun ulkopuolella olevan ilmastointilaitteen kopan alta... Sisäpuolella on lämpövastus ja tuulettimen moottori. Varmaankin kompressorin liitännät on tuolla vaunun "ulkopuolisessa" osassa ja pitää tutustua pääsisikö vaunun katon kautta kopan alle.

Markku Hämäläinen 17.07.2023 11:51

Sinne kopan sisälle ei pääse alakautta, vaan irroittamalla/avaamalla koppa.
Niitin keskinasta painetaan sisään, jolloin niitin voi avata.
Saako ne ehjänä pois särkemättä koppaa onkin toinen juttu.
Niitin irroituspihdit olisi hyvä olla esim.
https://www.virtasenkauppa.fi/verhoilunastojen-irrotuspihdit-kamasa-tools-9148

16 A sulakkeen laukeminen vaatii n. 3,7 kW:n tehon, joten jäljen pitäsi kyllä näkyä.


Siis 16 A sulakkeen laukeaminen vaatii YLI 3,7 kW tehon, se kuumentaa jo näkyvän jäljen. Ongelma ei ole huonossa liitoksessa vaan johtojen välissä. Huono liitos rynkyttäsi käynnistymistä.
muokattu: 17.7.2023 19:36
Rune Grönberg 18.07.2023 12:33

Oli samantyyppinen ongelma omassa Dometic B2100 laitteessa, toki ei kosteudesta riipuvainen. Vika oli ilmastointilaitteen rikkinäinen lämpövastus. Poistin vastuksen ja ongelma poistui.

Rauno Kotilainen 31.07.2023 12:21

Oletko tarkastanut kompressoriin menevät johdot? Minun vaunussa yksi johto oli ollut huonolla kytkennällä ja oli palanut. Kylmäkompressori ei käynnistynyt.

Alf Lindblom 18.08.2023 23:27

Minulla oli sama ongelma jonka jäljitin Demeticin ilmastointilaitteeseen. Sen jälkeen jäljitin verkkoreittiä laitteen sisällä. Mittaamalla ei mitään syytä löytynyt. Sitten irroitin häiriöestofiltterin (se konkka-vastus-paketti heti verkkokytkimen jälkeen tai olikohan ennen kytkintä) ja ongelma poistui. Ilmeisesti paketin vuotovirta riitti laukaisemaan sulakkeen tolppaliitännässä (vikavirtasuoja). En ole uutta hankkinut mutta toimiihan se ilmankin enkä ole huomannut mitään häirintää ulkopuolisiin laitteisiiin.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.