Aurinkopaneeli

Jari Peippo 22.12.2020 08:25

Oletteko ottaneet talveksi akun irti jos on aurinkopaneli katolla..ja vaunu tulee olemaan ulkosalla ja välillä myös lumen alla..

Pekka Kauranne 22.12.2020 12:09

Mulla on suoja-automaatit paneelin ja lataussäätimen välissä ihan varmuuden vuoksi. Avaan ne tarvittaessa. Lisäksi akulla on päävirtakytkin, minkä avaan jos vaunu seisoo pidempään käyttämättä. Tämä ei estä kuitenkaan verkkovirralla latausta.

Kysymys siitä, purkautuuko akusta virtaa paneeleille silloin kun paneelit on peitossa tai pimeässä on mielenkiintoinen kysymyksenä. Voisin kuvitella, että useimmissa kaupallisesti toteutetuissa sovelluksissa tämä on estetty esimerkiksi diodisillalla tai vallaan älykkäämmällä elektroniikalla, jolloin virtaa kuluu lähinnä elektroniikan ohjaukseen ja kohtalaisen vähän, mutta jos akkuja ei ladata välillä, niin kyllä tuokin pieni kuorma riittää tyhjentämään akun jossain aikaikkunassa.

Jos teknistä mielenkiintoa asian setvimiseen ja virtojen suuruuteen ja suuntaan riittää, niin asiaan saa selville suhteellisen vaivattomasti yleismittarilla mitaten.

Timo Haapanen 22.12.2020 12:50

Säädin on suuressa vaarassa rikkoutua jos paneleita tulee virtaa ja hupiakut ovat irti. Ongelma on paneleiden suunnasta tuleva virta toisin päin ei virta paneleiden kautta katoa.

Itsella panelien johdossa aivan tavallinen akulle tarkoitettu päävirtakatkaisin
https://www.marinekauppa.com/tuote/paavirtakatkaisija-halkaisija-65mm/?channable=01fe9a6964003137393634a5&gclid=CjwKCAiAz4b_BRBbEiwA5XlVVrbAikkX4hqXD__5VJ2F4-P5MeBJEIQMuzKBBvzMZVGoHqqef10qTRoC_FsQAvD_BwE

Noin järeä siksi ettei se olisi jarruna panelien virralle. Toinen samalainen irroittaa akut täydellisesti koko autosta.

@timppa

Sulevi Kallio 04.06.2021 20:54

Tämä menne himpun asijan vijerestä, mut kahtelin eilissä päivänä, kun paneeli pukki vaunun akkuva täytee. Silimääni pisti MT-50:sen näytösä ollu lukema. Se kerto akun tilaan viittaavaan tiijon. Elikkäs näytösä oli akun kuva ja alla lukema 14,8V ja 0,2A akku kuvake oli "täynnä" . Eikös tuo 14,8V oo karvan liikaa ja eikös se voi vahingoittaa akkuva? Tai hennonnu jo vahingoittaa joku ainaki, ku eile illalla aurinkon mentyvä maillee ja hyvän aikaa sitte lataus oli loppunu, akku oli kahenki mittarin mukkaa täynnä. Mut ku pistin puhelimen laturiin ja sytytin pietsolla hellan pannukahavija varte, ni puolen tunni perästä mittarit näytti akun tilaksi 12,6V . Parisa ledi lampusa oli valo, jotta näki kahavin höystää. Eikä voltti lukema noussu ku aamulla, sitte ku taivaalta rupes tulee uutta. Ei ollu muuta sähönkulutusta tuon lisäksi ku Kapen paneeli josa aina näkkyy päivämäärä ku akun kenkät on kii. Akku on naitserin 100ah vene akku.

Esa Ojala 05.06.2021 08:45

Sulevi. Nuo jännitteet vaikuttaisivat olevan ihan ok. Latausvaiheessa jännite on korkeampi, tippuen latauksen päättyessä sitten tuohon 12.6V:iin, joka on siis täyden akun lepojännite.

Tuossa hyvä sivu tarkastella latausjännitettä eri lämpötilassa eri akkutyypeillä.

https://exide.fi/batterikunskap/optimaalinen-varausjannite/

Toivo Koistinen 07.06.2021 06:43

Eikös ne talojen katoilla olevat panelit ole samoja. Nehän on talvella viikkoja pimeäsä kinoksessa, ja kaamoksessa.
Tp

Timo Haapanen 07.06.2021 08:04

Juu, mutta ei ole akkuja.

@timppa

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.