Vesien tyhjennys talvea varten - saako rautalanka ohjeen

Jukka Ruotsalainen 22.08.2021 20:36

Hei kaikki,

kesä kääntyy syksyksi ja jossakin kohtaa ne pakkaset taas tulevat. Silloin (tai vähän sitä ennen :) ) on vedet otettava pois autosta. Tälläkin palstalla on ollut keskustelua miten ja missä järjestyksessä tyhjennys tulee tehdä. Vessan magneettiventtiili ja vessan putkiston tyhjentäminen on hiukan hepreaa minulle.

Onko mahdollista, että tähän palstalle saisi rautalanka ohjeen missä järjestyksessä ja miten KOKO auton vesijärjestelmän tyhennys tulee tehdä tyyliin: 1. Tee näin A, 2 Tee näin B, 3. Tee näin C.... (ei siis pelkkä WC).
MIten enemmän rautalankaa, sitä parempi.

Saattaa kuulostaa tyhmältä pyynnöltä, mutta ainakin yhden kerran olen onnistunut WC:n kanssa tunaroimaan.

Kiitos etukäteen.

ps. joukossamme on paljon myös uusi harrastajia, joten jaetaan tietoa taasen.

Timo Haapanen 22.08.2021 21:05

Avaa kaikki hanat ja tyhjennysventtilit. Kun veden valuminen lakkaa sulje kaikki mitkä avasit. Kaada linkissä olevaa nestettä vesisäiliöön ja paina vessan huuhtelunappia kunnes tuleva neste on punaista. Avaa taas kaikki tyhjennyshanat. Tämän jälkeen voi mennä talviunille.

https://www.motonet.fi/fi/tuote/609868/Star-brite-kausisailytysneste--46-378-L?gclid=CjwKCAjw64eJBhAGEiwABr9o2I7MDA7KRAUngvaky-PPZauWxFgU-H-Mn9NSvw5N_ORXuS3CgFn5ihoC8GUQAvD_BwE

@timppa

Toivo Koistinen 23.08.2021 08:07

Ellei halua käyttää juomavesi systeemissä aineita, niin minun ohje on. Avaa vesisäiliön tyhjennys, ja tyjennä se, samoin lämminvesi boilerin lasku, ja tyhjennä sekin.
Avaa vesihanat vuortellen, ja puhalla ne tyhjäksi ihan puhaltamalla. itsellä on vesiletkun pätkä sitävarten,
Jätä hanat auki.
Joskus tein kompuran ilmalla, mutta en enää kun se on vanhannu, nin voi mennä sen voiteluöljyä, kun ei ole tullut hankittua painepuolelle ilman puhdistintaa
Kun säiliö on tyhjä, niin jos on VC raikasvesimallia, sulje vesihanat, ja paina huuhtelunapia, niin vesipumpu puhaltaa sinne menevän letkun tyhjäksi. Sitten kasetin siivoat, ja tuuletat enne takasin panoa.
Jos on omalla vesi säiliöllä, nin tyhjennä se samanlailla enne kasetin poisottoa, ja siivoa se
Kuivaa puhtaalla pehmeällä liinalla raikasvesisäiliö sisältä, ja anna kuivua se mieslluuku auki. Kun se on tuuletunut, ja kuiva sulje se miesluukku. Itsejätän sen löysälle, ettei mikään mene sisään seisontaa-aikana, ja vesiä laittaissa kiristän sen
Harmaaavesisäiliö tyhjäksi, puhalla laguaarien tyhjennysaukoista ilmaa, jotta vesilukot tyhjääntyy. Puhdista harmaavesisäiliö, ja jätä laskuhana auki.
Näin olen tehny kolmele autolle näinä kymmeninä vuosina, ja se on siinä.
Tp

Seppo Siironen 23.08.2021 09:32

Täällä myös pohdiskellut tuota WC:n mg-venttiilin tyhjentymistä. Vesisysteemeissä tuli muutosta edelliseen kulkimeen verraten kun kalvopumppu vaihtui uppopumppuun. Kun vesisäiliö on tyhjätty, ei taida ainakaan uppopumppu enää ilmaa putkeen puhaltaa. Kalvopumpulla tuo Toivon ajatuskin toiminee. Vanhassa mulla oli kalvopumpun jälkeen pikaliitin josta sai puhallettua putkistoon paineilmaa pienellä paineella. Hyvin tyhjeni kaikki, sekä boileri että putket. Boileri ei muuten pelkästään pohjaventtiilistä suostunut täysin tyhjäksi menemäänkään vaikka kuinka oli hanat auki.

Lisäksi mietityttää vielä tuo uppopumpun jälkeen sijaitseva takaiskuventtiili ja siitä lähtevä paineveden syöttöputki. Nousee vielä alkuun "ylämäkeen" niin eihän sitä saa liitoksia purkamatta tyhjäksi mitenkään ?

Taidan myös ottaa tuon Timpan linkittämän aineen käyttöön. Ei tuolla tarvi koko säiliön pintaa pumpulle asti nostaa kun käyttää sopivaa astiaa vesitankin luukusta pujottaen ja antaa pumpun imeä siitä.

Timo Haapanen 23.08.2021 10:26

Juu ja on vessassakin takaisku, siellä kyllä on joustavaa letkua ainakin uudemmissa vessamalleissa. Mun mielestäni tuo aine on vaivaton käyttää ja 100% varma. Sama käy tietty hajulukkoihinkin. Kolme vuotta sitten siirryin tuon käyttöön kun en enää viitsinyt painepumpun letkuja irroitella, painepumpuun jää aina vettä.

Tiedän kyllä että on paljon niitä ketkä eivät tee mitään eikä mitään myöskään ole hajonnut, ja sitten tiedän niitä keiltä on hajonnut.

@timppa

Markku Hämäläinen 23.08.2021 11:20

Painepumppu järjestelmän tyhjennystä en tunne, mutta uppopumppu on ollut käytössä yli 30 vuotta ja tyhjennys on onnistunut ilman mitään ongelmia.
Järjestys on ollut.
Sähköt pois asunto-osasta
Pumppu pois säiliöstä ja pohjaproppu auki.
Kaikki hanat auki ja keskiasentoon.
Sen jälkeen pakkasvahti auki ja samoin kaikki tyhjennyshanat. Lappotoiminta tyhjentää hanat ilman puhaltelua (en puhalla bakteereja letkuun).
Hymerissä on onneksi myös tyhjennyshanat letkujen keskellä alimmassa kohdassa.
Kun veden tulo on loppunut, olen kytkenyt sähköt päälle ja painellut muutaman kerran vessan huuhtelunappia.
Olen myös putsannut hajulukot samalla, niissä on noin pariruokalusikallista vettä.
Homman lopuksi olen pistänyt kaikki hanat ja tyhjennyspropun kiinni ja pumpun tankkiin.
Hanat olen pitänyt kiinni, koska talvella käytetään myös asunto-osan sähköjä ja on turhaa pyörittää kuivaa pumppua.
Noin menetellen ei ole vielä tullut jäätymisvahinkoja.

Veli-Pekka Merikallio 23.08.2021 11:34

Hyvät on ohjeet poijilla.

Itse olen lisäksi ottanut uppopumpun talveksi sisätiloihin (pikkuhomma), suihkun letkun pudottanut lattialle hana auki, ruuvannut hajulukkojen pohjat irti (ainakin Hymerissä on mahdollista). Muutoin toiminut yo. ohjeilla.

Yksi uppopumppu poksahtanut, ei muita jäätymisvaurioita kahteenkymmeneen vuoteen (en muista pidempään).

Markku Hämäläinen 23.08.2021 14:41

En ole irrottanut pumppua letkusta, kun se on ollut ulkona säiliöstä on se tyhjentynyt lapolla.
Siksi olen ottanut pumpun ulos säiliöstä, että se on koholla ja helpommin tyhjenevä
Olen luottanut pumpun tyhjentymiseen, kun pakkasvahdin lauetessa se on tyhjentänyt vesisäiliönkin lappona, se on toiminut tähän asti.

Jukka Ruotsalainen 23.08.2021 20:16

Kiitos vinkeistä. @Timppa: miten toimit Star-Brite nesteen kanssa. Muutama tarkentava kysymys:

a) kaadatko vesisäiliöön aineet vai, b) laitat aineet pienempään avoinaiseen purkkiin ja työnnän vesipumpun sinne (näin vesisäiliöön ei tule ainetta)

Huuhtelu keväällä: miten toimit huuhtelun suhteen?

Riippuen vastauksistasi, kyselen lisää :)
Timo Haapanen 23.08.2021 21:22

Mulla on painepumppu säiliön ulkopuolella joten kaadan litran verran säiliöön. Keväällä huuhtelen pari kertaa n. 10 litraa vettä.

@timppa

Markku Hämäläinen 23.08.2021 22:11

Käytätko Timppa sitä vettä juomavetenä?
Jättääkö se makua veteen?

Timo Haapanen 23.08.2021 22:50

Euroopan puolella reissatessa käy yleensä jo alkumatkasta niin ettei tiedä onko tankkiin loroteltu vesi ollenkaan juomavettä. Siis en käytä juomavetena mutta nyt kun ollaan oltu kotimaassa käytän kyllä hampaiden pesuun enkä edes kevään ensimmäisillä tankillisilla mitään makuja huomannut

Motonetin linkissä on lause '' Suojaa juoma-/lämmitysvesijärjestelmät''

@timppa

Seppo Suomi 24.08.2021 09:03
Timo Haapanen

Mulla on painepumppu säiliön ulkopuolella joten kaadan litran verran säiliöön. Keväällä huuhtelen pari kertaa n. 10 litraa vettä.

@timppa

Lisää rautalankaa !
Miten tuo lämminvesipuoli? Boileriin menee kymmenkunta litraa vettä ennenkuin hanoista tulee sitä pakkasnestettä. Onko joku jippo millä saadaan lämminpuolen letkusto suojattua. Lämminpuolella on minulla boilerin vieressä takaiskuventtiili joka ei tyhjentynyt viime talvena ja siksi halkesi. En tiennyt koko venttiilin olemassaolosta niin en osanut varautua siihen (ensimmäinen talvi ja opastaja ei tuntenut systeemiä kun oli uusi malli hänelle tuo Whale lämmitin)

Timo Haapanen 24.08.2021 10:29

Hanat kiinni niin ei boileri täyty mutta pumpulta lähtevä letku täyttyy vessaan asti. Talveksi hanat auki.

@timppa

Jouko Kivistö 05.09.2021 20:30

Miten on, aiheuttaako painepumppu sen, ettei puhaltamalla mene ilmaa putkistoon? Minä en ole onnistunut puhaltamaan hanoista ilmaa mihinkään; sama kuin pulloon puhaltaisi, oli hanat missä asennossa hyvänsä.
Suihkuhanaan kun puhkuu, niin pieni veden ääni letkusta kuuluu jälkikäteen, vaikka ilmaa ei letkuun menekään. Jossain siis vettä on, vaikka pumpulla ei tule mistään hanasta eikä vessan säiliöstä. 10 talvea meni pelkällä pumpputyhjennyksellä, eikä mitään hajonnut, mutta viime talvena aukesi yksi putkiliitos ja hajosi keittiön hana. Ja huollosta sain ohjeen puhaltaa putket tyhjiksi. Vaan kuten sanottua puhallus ei onnistu.

Timo Haapanen 05.09.2021 23:21

Kyllä röörit on auki tyhjennyshanaan ja pakkasvahtiin asti, ilman pitäisi kulkea. Painepumppu ei tyhjene täydellisesti millään keinolla. Sama vessassa, aina jää vettä.

@timppa

Pasi Haataja 06.09.2021 18:30

Alla linkki ruotsinkieliseen videoon, jossa hyviä vinkkejä vesien tyhjennykseen ym. talvisäilytystä varten.

https://youtu.be/M5NmfmVRuBI

Timo Haapanen 06.09.2021 19:22

Mutta vessasta ei sista vattnet tule ut vaan jää sinne letkuun. Painepumpun suodattimen irroitus on hyvä temppu, itse vein monta vuotta koko pumpun autotalliin lämmittelemään.

Nämä ovat sellaisia mitä kaikki eivät tee eikä heiltä ole hajonnut mitään, toisilta sen sijaan on jotain hajonnut.

@timppa

Matti Asikainen 07.09.2021 11:30

Vessan huuhtelulinjan tyhjentäminen on aivan yksinkertainen juttu. Pumpulla täytyy olla katkaisin vesisäiliön lähellä. Tämä kytkin avataan ennen vessan huuhtelunapin painamista. Nappia painettaessa magneettiventtili avautuu, mutta pumppu ei käynnisty ja vesi valuu linjasta alas, kun linjaston tyhjennysventtiili on auki. Letkuihin jäänee alamutkiin vettä, joka jäätyy talvella, mutta kun auto lämmitetään ajoonlähtöä varten, niin jää sulaa. Letkut kyllä kestävät halkeamatta. Olen aina tehnyt hanojen tyhjennyksen kuuma ja kylmä yksitellen avaten hetkeksi, että hana tyhjenee ja sitten lopuksi avannut kaikki hanat puoliasentoon kylmän ja kuuman välille. Mitään puhalluksia en käyttänyt, etten hengi pöpöjä linjastoon. Viemärien hajulukoille en tehnyt mitään, eikä suihkutilan lattiassa oleville olisi voinutkaan tehdä. Mitään pakkasnesteitä en myöskään raitisvesijärjestelmässä käyttänyt.
Säiliössä oli uppopumppu, jossa varmaan oli takaiskuventtiili, koska putkistossa oli aina paine heti. Kun tyhjennysventtiilin avaa, niin kannattanee nostaa pumppua hetkeksi ylemmäksi, että lappo alkaa toimia ja pumppulinja takaiskuventtiileineen tyhjenee.
Otimme vedet järjestelmään myös talvella viikonloppumatkoillekin eikä koskaan ollut vuotoja tai ongelmia jäätymisestä. Niin, ja tyhjennyksen tein aina matkan lopulla, että auton tärinä ja kallistelu viimeisteli tyhjennyksen onnistumisen.
Kannattaa tutkia oman auton järjestelmä ja ajatella, kuinka sen tyhjennys pelaa käytännössä.

Aune Pötsönen 07.09.2021 14:42

Timolle ja muille.

Vessan letkuun jää vettä meidän Adriassa puoli mukillista. Perheen mekaanikkomies saa sen poistettua kuvien osoittamalla tavalla.
Paineilmapistooliin kiinnitetty kumiletkun pätkä on tärkeä. Ilman sitä ilmanpaine ei ole riittävä vessan letkukiepin tyhjentämiseksi. Magneettiventtiili tulee avata puhaltamisen aikana painamalla huuhtelunappia.

Timo Haapanen 08.09.2021 11:40

Matti:'' Viemärien hajulukoille en tehnyt mitään, eikä suihkutilan lattiassa oleville olisi voinutkaan tehdä. ''

Mun autossa suihkutilan hajulukkojen korjaaminen on isojen purkutöiden takana. Mun mielestäni kannattaisi pakkasnestettä niihin lorauttaa.

@timppa

Jaakko Ryhänen 11.09.2021 17:09

Minulla on Trumaticin ilmalämmitys jossa vesi lämpenee. Ongelma on vesisiliö tyhjenee lämmityksen kautta itsestään maahan. Pari kertaa on tyhjentynyt raikasvesisäiliö kylmänä. Onko vika käyttäjässä väärin käytettynä, vai onko boilerin tyhjennys ventiilissä vikaa ja onko ventiilissä ylipaineen poisto ominaisuus vettä lämmitettäessä.

Timo Haapanen 12.09.2021 07:32

Onko varaaja tämä?
https://vapaa-aika.com/p63138/vedenl%C3%A4mmitin-truma-therme-5-l-230-v-300w

@timppa

Jaakko Ryhänen 12.09.2021 09:31

Ei ole, se on pannun yhteydessä josta putki ventiilille ja tyhjennys puki lattian läpi

Timo Haapanen 12.09.2021 09:52

Tyhjennysventtiileitä on yleensä kaksi. Toinen on automaattinen joka päästää vedet ulos n. 5° lämpötilassa.
Tässä yksi malli
https://procaravan.fi/products/tyhjennys-paineventtiili-2-8bar-combi-jg?variant=40426314596543¤cy=EUR&utm_medium=product_sync&utm_source=google&utm_content=sag_organic&utm_campaign=sag_organic&utm_campaign=gs-2020-10-31&utm_source=google&utm_medium=smart_campaign&gclid=CjwKCAjwp_GJBhBmEiwALWBQk8ii8a9fYE0ASxbGWT_I59L0l0cW2I_qlmqhxQG6dljgm01y2gpyfxoCMPkQAvD_BwE
Tässä toinen samaan tarkoitukseen:
https://www.kivirappu.fi/kauppa/trumatic_tyhjennysventtiili_clammitin/

Ja sitten käsin käännettävä.
https://www.reimo.com/fi/camping-shop/ilmastointi-laemmitys-jaeaekaapit/truma-boilerit/15360/tyhjennysventtiili-2-8-bar

@timppa

Jaakko Ryhänen 12.09.2021 15:44

Kiitos, se selvisi. Auto oli pojan pihassa ja siellä oli ollut pakkasta asteen verran. Auton alla oli ollut vesilammikko ja säiliö oli tyhjentynyt. Kävin katsomassa. Siinä on keskimmäinen versio ja varmaan automaattisesti pudotti veden pois pakkasen tullessa. Siitä ei ollut mitään tietoa vaan luultiin että laitteessa on vikaa. Lämmityslaite on Trumatic C 6002 EH

Seppo Siironen 15.09.2021 15:08

Päivitin vesijärjestelmään puhallusadapterin. Paineenalentimesta ilman syöttö pienellä paineella. Hyvin toimi ainakin entisessä kulkimessa.

Liitetiedostot

puhallusavustin.jpg
Matti Asikainen 15.09.2021 21:05

Autoni Fiat Dethleffs -08 (Alde) seisoi aina ulkona ja sitä käytettiin vuosikausia ympärivuotisesti, jolloin myös otettiin vedet järjestelmään myös viikonloppumatkoille. Vedet tyhjennettiin järkeilemässäni järjestyksessä eikä mitään puhalluksia käytetty. Myöskään mitään jäätymisvahinkoja ei koskaan ilmennyt. Tärkeintä on saada WC:n magneettiventiili, hanat, lämminvesivaraaja ja jakotukit tyhjäksi, letkut kyllä kestävät jäätymisen, jos niihin jotain jää. Asiasta olen kirjoittanut ennenkin ja sepustukseni löytynevät nimeni hakusanana. Järjestelmät ovat tietenkin erilaisia ja jokaisen on mietittävä omansa tyhjennys ajatuksella.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.